Witam,
nazywam się Jarek. Pochodzę z Gdańska, gdzie też obecnie żyję i pracuję.
Pokerem interesuję się od jakiegoś już czasu i mam na jego temat kilka swoich przemyśleń.
Dlaczego w ogóle zaczynam pisać tego bloga? Odpowiedź jest strasznie prosta. Poprzez pisanie tego bloga chcę poznać i zgłębić więcej i więcej tajemnic pokera. Jak tego dokonać? Tu też odpowiedź jest prosta, poprzez naukę! Jak się uczę? Na początku chcę skoncentrować się na studium artykułów, następnie obejrzeć kilka filmików w celu utrwalenia tego, czego nauczyłem się poprzez czytanie wspomnianych wcześniej artykułów. Dopiero gdy będę czuł się komfortowo i będę pewny siebie zasiadam do stolika!
Ale co z tym wszystkim ma wspólnego blog? ♠_o:
Na blogu planuję zapisać moje przemyślenia na temat artykułów, filmów i książek, które udało mi się przeczytać/przeanalizować/przestudiować. Po co to robić? Po pierwsze: w ten sposób utrwalam wiedzę, którą przyswoiłem i układam ją sobie w głowie. Po drugie: nikt nie powiedział, że mój tok rozumowania zawsze będzie prawidłowy. Lepiej się wyzbyć złego sposobu myslenia już na początku. Tu właśnie liczę na zfixowaną społeczność PokerStrategy, może ktoś z Was zauważy błędy w rozumowaniu, bądź jakiekolwiek braki w wiedzy i postanowi mi je wytknąć?
Muszę się po cichu przyznać, że fixa gram już od początku tego roku. Zwariowałem na jego punkcie! I chcę się rozwijać!
Do tej pory grałem (głównie) fullringi. Myslę, że radziłem sobie całkiem nieźle, do czasu...
Niestety PokerStars wprowadziło Zoom Poker. Gdzie dla fixowców do tej pory zaplanowali tylko grę przy stołach (a raczej stole ?) Short Handed. Nie poszło mi najlepiej.
Na przestrzeni 3k rozdań straciłem około $20 (co przy moim $70 bankrollu było dość bolesną nauczką). Postanowiłem coś zmienić. Dlaczego miałbym nie grać short? Specyfika gry jest inna, ale jeżeli planuję zajść wysoko to tak czy siak muszę nauczyć się grać shorta!
Czym dla mnie jest odmiana pokera fixed limit short handed? Nie będzie specjalnym odkryciem to, że jest to dużo bardziej swingowa odmiana niż fixed limit fullring. Gra jest dużo "luźniejsza". Dużo ważniejsza jest gra postflop niż w przypadku gry fullring (Dlaczego? Gramy dużo większą ilość rozdań, a co za tym idzie jesteśmy na flopie dużo częściej z marginalną ręką niż w przypadku bardziej konserwatywnego stylu gry, który jest preferowany w fullringach). Kto zatem wygrywa w grach short handed? Moim zdaniem nie ten, który opanował do perfekcji strategię gry ale ten, który opanował do perfekcji swój mindset! Bo czym jest najlepsza strategia gry, gdy gracz, który tiltuje jej nie stosuje? W takiej sytuacji gracz, który nie gra najlepiej, ale ma fantastyczny mindset (!) ma przewagę nad graczem, który opanował strategię dużo lepiej lecz tiltuje.
Jedna z ważniejszych rzeczy jakich nauczyli mnie na studiach (
) to fakt, że jeżeli chcemy cokolwiek osiągnąć musimy planować. Tego samego nauczyła mnie lektura (a raczej odsłuchanie audiobook'a) The Poker Mindset. Dlatego właśnie postawię sobie kilka celów już teraz! A co!
- Przestudiowanie przynajmniej 2 artykułów tygodniowo
- Obejrzenie przynajmniej 2h filmów z PokerStrategy tygodniowo
- Przestudiowanie przynajmniej jednej lektury o tematyce czysto pokerowej w kwartale
Na sam koniec tego pierwszego wpisu chciałbym dodać, że moim skromnym zdaniem nowi gracze, którzy rejestrują się na PokerStrategy powinni zdawać quiz z podstaw mindsetu. Quiz powinien być tak skonstruowany, aby taki gracz był ukierunkowany na naukę gry i rozwój, a nie dostanie kapitału i jak najszybsze go roztrwonienie.
Pozdrawiam!
venatici
EDIT; Ciekawe posty z forum
[/URL