Skip to forum
Notifications
Clear all

Rozwój i jeszcze raz rozwój, czyli moja przeprawa przez microstawki

50 Posts
12 Users
4 Reactions
1,641 Views
Jakuubiak

Witam serdecznie, :f_biggrin:
Mam na imię Kuba i mam do czynienia z pokerem od kilku lat. W swojej "karierze" grałem głownie cash i SnG STT. Zawsze miałem poczucie, że coś powinienem zmienić w sobie i swojej grze, bo

,,Jeśli robisz coś tak samo i sądzisz, że skutek będzie inny, znaczy że jesteś idiotą,,
Albert Einstein

Zatem postanowiłem przestać być "idiotą" i rozpocząć pisanie pokerowego bloga, co odkładałem i odkładałem odkąd pamiętam.
Nie zacznę jednak od pierwszego dnia wstawiać wykresów i ciekawych rozdań, gdyż w najbliższy weekend wyjeżdżam na długo wyczekiwany wyjazd do Austrii (oraz do Wenecji :f_cool:) i nie chcę grać na siłę niepełnego tygodnia mając na głowie sprawy związane z podróżą oraz codziennie obowiązki i początek przygody z microstawkami i blogiem rozpocznę po przyjeździe, czyli najprawdopodobniej od 3 października. Póki co chcę jednak podszlifować swoje umiejętności i mindset, gdyż mam dostęp do srebrnych materiałów na PokerStategy.

Skoro jest to przeprawa to zaczynamy od NL2 FR Zoom. Jeśli chodzi o bankroll to prawdopodobnie będzie to początkowo 50$ + 100% bonus PokerStars od pierwszej wpłaty co ułatwi przeprawę przez pierwsze dwa limity. :f_grin:

Założenia dotyczące BM:

NL2 - od poczatku
NL5 - 125$ (25Bi, przy czym od 100$ mieszanie z NL2 najwyżej 50% stolików NL5)
NL10 - 300$ (30Bi)
NL16 - 560$ (35Bi)
NL25 - 1000$ (40Bi - tutaj jest to absolutne minimum i zapewnie ulegnie zmianie :f_thumbsup:)

itd. itd. (mam nadzieję, że skończy się na grach cash z Victorem Bloomem _biggrin:)

Cele na październik:
:diamond: Przejść na limit NL5 i być wygrywającym graczem tego limitu
:diamond: Rozegrać 60k rąk
:diamond: Na koniec każdego dnia analizować ręce w których straciłem najwięcej $
:diamond: Każdego dnia czytać min. 1 artykuł dot. gier cash; oglądać min. 3 filmy szkoleniowe w tygodniu
:diamond: Uczęszczać na treningi rushera
:diamond: Prowadzić reguralnie bloga, wklejać wykresy, ciekawe ręce, samokontrola
:diamond: Nie tiltować, spazzować i iść konsekwentnie do celów; stawać się coraz lepszym graczem

To by było na tyle.

Pozdrawiam i do miłego.

PS. Szukam ciekawych blogów o microstawkach oraz graczy żyjących z pokera. Ktoś, coś? :f_thumbsup:

Reply
49 replies
Skowik

powodzenia, ja jestem na podobnym "etapie", po kilku latach walenia głową mur coś zmieniłem i pierwszy raz udało się przejść NL2...nie w miesiąc i chyba bym tak ambitnego celu sobie sam nie postawił :)

tak czy inaczej jestem teraz na NL5 i główna przeszkoda żeby ten limit ogarnąć to ja sam :)

Reply
Witek24

Cześć,

Ile stołów na raz grasz?
Polecasz jakieś serie dla srebra?

Reply
Jakuubiak

Napisane przez Skowik
powodzenia, ja jestem na podobnym "etapie", po kilku latach walenia głową mur coś zmieniłem i pierwszy raz udało się przejść NL2...nie w miesiąc i chyba bym tak ambitnego celu sobie sam nie postawił :)

tak czy inaczej jestem teraz na NL5 i główna przeszkoda żeby ten limit ogarnąć to ja sam :)

Siema.
No wiesz, nie jestem początkującym, znam dynamikę tych stawek, zoom nie jest mi straszny, a przy volume jaki jestem w stanie osiągnąc (ok. 60k h w miesiac) i bankrollu początkowym + bonusie potrzebuje winrate'u ok. 4-5bb/100 co nie jest trudne do osiągnięcia na tym limicie ;)
Także zyczę powodzenia i milej gry ;)

Reply
Jakuubiak

Napisane przez Witek24
Cześć,

Ile stołów na raz grasz?
Polecasz jakieś serie dla srebra?

Gram głownie 4 stoliki Zoom FR, jeśli widzę, że nie gram swojej A-Game zmniejszam do 2 lub 3 ;)
Ogólnie polecam wszystko co nakręcił rusher i jego treningi live. I oczywiście wszystko o mindsecie do srebra włącznie.

Reply
Skowik

no tak, jak robisz 60k na miesiąc to faktycznie :)

dla mnie 60k to jakieś 3 miesiące.

Reply
Jakuubiak

Napisane przez Skowik
no tak, jak robisz 60k na miesiąc to faktycznie :)

dla mnie 60k to jakieś 3 miesiące.

Grasz 650-680 rak dziennie? Rozumiem, ze grasz regularne stoliki...

Reply
Skowik

gram zoom ale nie codziennie ...taka raczej rekreacja i praca nad sobą

Reply
Jakuubiak

Napisane przez Skowik
gram zoom ale nie codziennie ...taka raczej rekreacja i praca nad sobą

Aby pokonać microstawki potrzeba głownie volume ;) A przy 4 stolikach zooma zdarzają się takie widoki:

.html

Reply
Skowik

RoyalFlush piękna sprawa :) :)

mi szczęśliwie NL2 udało się przejść, wykresik nawet wkleiłem w dziale Challenge i Sukcesy :D TU

Reply
Jakuubiak

A więc zaczynamy przygodę z blogiem.

Dodatkowo zapisałem się do Mega Bankroll Challange

Kapitał Początkowy: 51.02$
Cel: 1000$

A więc Alleluja i do przodu! :)

Reply
Jakuubiak

Update 1

Ilość rozegranych rąk/turniejów: 9709
Typ gier: Cash NL2 FR Zoom + Spiny (bilety PokerStars)
Zysk/strata: +14,88$
Aktualny bankroll: 65.90$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Reply
Jakuubiak

Update 2

Ilość rozegranych rąk/turniejów: razem 29 531
Typ gier: Cash NL2 FR
Zysk/strata: +11,80$
Aktualny bankroll: 77.70$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Reply
Jakuubiak

Szczerze mówiąc jestem zawiedziony swoją postawą, gdyż na blogu cicho sza. Ale czas to nadrobić.

Od czasu rozpoczęcia bloga trochę się działo :D Po bardzo dobrej grze przyszedł całkiem niespodziewanie największy downswing jakiego doświadczyłem. W ciągu 14k rozdań straciłem około 25Bi. Wszystko ma jednak swoje blaski i cienie i swing ten zmusił mnie do przejścia ze stolików Zoom na regularne i muszę przyznać, że była to najlepsza decyzja jaką do tej pory podjąłem. Ilośc fishy i słabych graczy jest niewyobrażalna. Szczerze mówiąc na zoomie częściej spotykałem kompletnych nitów ze statami nawet 1/1 :f_biggrin: niż calling station. W wyniku tego wykres poleciał wysoko do góry _biggrin:

I tak oto wygląda wykres na dziś dzień:

Chyba zgadywać gdzie było przejście z zoom na reg. stoliki nie trzeba :)

Dodatkowo udało wyrobić mi się pierwszą ratę bonusu na P*, w tym tygodniu uwolni się druga.

A! I dodatkowe cele na październik:
:diamond: Osiągnąć status Silver na P*
:diamond: Przestać grać satelity do SundayStorma za 70FPP, a pod koniec miesiąca grać te HT za 235 :)

Tymczasem życzę miłego dnia i powodzenia przy stolikach. :f_drink:

Reply
Lokryt

Kropka, powodzenia bede śledził jestesmy mniej wiecej w tym samym miejscu :P

Reply
Jakuubiak

Wczoraj dwie sesje, grało mi sie nieźle. Na poczatku maly prezent od softu AK>AA :f_thumbsup:, ale jak wiadomo 13:1 to rakiety beda lepsze :P

Wykresy z wczorajszych sesji:

I ciekawa ręka:

Preflop: stolik 5-handed, standard podbicie z UTG z 55, BU calluje.
Flop: Trafiam bottom seta, cbet za pol puli jako value bet
Turn: Ponownie zaklad for value, reise fisha, ale, ze akcja na deepach nie chce sie tutaj stackowac i zobaczyc co wydarzy sie na river.
River: Nie uzupelnia sie ewentualny kolor, spada full. Daje przeciwinikowi blefowac. Nie chce stawiac, gdyz po moim zagraniu i reisie villaina jestem pot commited.

Poker Stars $0.01/$0.02 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2801499
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

SB: $1.23
BB: $0.70
Hero (UTG): $4.36
CO: $1.13
BTN: $6.05 VPIP: 82 PFR: 10.3 3bet: 6.06

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 5 :diamond: 5 :club:
Hero raises to $0.06, 1 fold, BTN calls $0.06, 1 fold, BB calls $0.04

Flop: ($0.19) 9 :heart: 5 :heart: A :club: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.10, BTN calls $0.10, BB calls $0.10

Turn: ($0.49) 7 :diamond: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.35, BTN raises to $0.80, BB folds, Hero calls $0.45

River: ($2.09) 7 :club: (2 players)
Hero checks, BTN bets $1, Hero calls $1

Reply
Jakuubiak

Update 3

Ilość rozegranych rąk/turniejów: razem 47 447, w tym tygodniu: 17 916
Typ gier: Cash NL2 FR
Zysk/strata: +34.87$
Aktualny bankroll: 112.57$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

Reply
Jakuubiak

Kolejny tydzień gry za mną (upadate do MBCh zrobiony). Ogólnie oceniam go jako dobry, gdyż bankroll ładnie urósł. Oprócz zysków z cashowek kolejna rata bonusu i 11$T zamienionych na 10.89$. A oto wykres z całego tygodnia.

10Bi wygranych to super wynik, dalej konsekwentnie trzymam się swojej gry i strategii oraz gier na regularnych stolikach. Gram ich od 12 do 15 w stosiku co daje mi jakieś 800-1000h/hour. Założenia dotyczące BM są nadal aktualne, na NL5 przechodze mając 25Bi. Już nie dużo brakuje :f_biggrin:

Reply
Lokryt

siema, te reke z wyzej gram ciut inaczej ale trenerem nie jestem :D Pre: std F: wyzej nie chcesz dac tanio dobrac rywalom a jest ich 2, T: stackuje sie z ta rybka a co sie dalej wydazy to inna bajka, to jest fish callnie sporo

Reply
Jakuubiak

Update 4

Ilość rozegranych rąk/turniejów: razem 61 248, w tym tygodniu: 14 393
Typ gier: Cash NL2/NL5 FR
Zysk/strata: +33.26$
Aktualny bankroll: 145.83$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Reply