Skip to forum
Notifications
Clear all

Swallow It!

83 Posts
10 Users
31 Reactions
2,666 Views
ronino

Cześć.
Może pokrótce o mnie. Mam na imię Jarek (Jaromir, nie Jarosław!) i jestem - od teraz już nie takim anonimowym - "hazardzistą". W cudzysłowiu bo mimo, że mam żyłkę hazardzisty (czasami grywam sobie spin & go z nadzieją na trafienie milionowej puli) to jakoś sobie radzę z jej kontrolowaniem.
Zarejestrowałem się tutaj w maju zeszłego roku, wpłaciłem pięniądze na p* i z premedytacją grałem praktycznie niczego się nie ucząc. Tak, serio, specjalnie się nie uczyłem. Znam siebie, wiem jaki mam słomiany zapał więc specjalnie tego nie robiłem bo przecież zaraz i tak mi się znudzi. Byłem fishem i dobrze mi z tym było.

Spoiler

W sumie dalej jestem rybką. Ale po 100k łapek i 6 miesiącach grania poker mi się nie znudził. Za to znudziło mi się już przegrywanie i zacząłem troszkę czytać, czasem nawet coś oglądnąłem. Dlatego 8mego listopada 2015 roku zrobiłem w PokerTrackerze zupełnie nową bazę i zacząłem traktować pokera bardziej poważnie.

Zoomów dalej nie potrafię grać.

Spoiler

Tu jest ciekawa historia bo nie potrafię ich grać na komputerze. Na komórce na której czasem sobie pykam jak mnie nie ma przy komputerze NL2 ZOOM wymiatam. Zawsze jestem do przodu. Zawsze. Ostatnio zrobiłem sobie test i po godzinie byłem 7 dolarów do przodu - tak wiem good run i te sprawy.

Trochę tych handów potrzebowałem, ale ostatecznie z NL2 całkiem dobrze mi poszło. W sumie głównie dzięki filmom muckinfelli za co mu w tym miejscu serdecznie dziękuję.

Spoiler

Skończyłem grać ze średnim bb 5/100, a ostatnie 20k miałem lekko ponad 11bb/100

Obecnie od tygodnia pykam sobie NL10.

Spoiler

Co prawda mała próbka, ale na razie nie wygląda to źle. Tak między nami NL10 wydaje mi się łatwiejszy od NL5. Nie wiem czy to przez obecną promocję na p*, ale na niższym limicie siedzą sfrustrowani regowie grindujący całymi dniami, a na tym co obecnie gram jest pełno fishy którzy mają za dużo pieniędzy.

Wiem, że gram słabo. Mam sporo leak'ów, ale stosuję table selection i bardzo dokładnie zapisuję sobie wszystkie zauważone ready. Oczywiście mówię o NL10 bo na NL2 to trzepałem 12 stołów próbując po prostu grać jak najbardziej optymalnie.

Tyle o tym co było. A co będzie?
Mam kilka "rozkazów na górze kartki". To z blogu Andrzeja - http://andrzejtucholski.pl/ Polecam.

Inni ludzie, często związani z biznesem stawiają na stary, dobry, pochodzący z wojska „rozkaz na górze kartki”. Chodzi o taki ciąg logiczny, w którym w miarę „utrudniania się sytuacji” zawsze masz do czego się odnieść. Przykładowo: ogółem to chcę dobrze poćwiczyć na siłowni, by mieć więcej wytrzymałości, ale przede wszystkim interesuje mnie umiejętność utrzymania przytomności w trakcie wielogodzinnych sesji forexu. Gdy z powodu kontuzji urwie Ci się opcja siłowni, wiesz, że nie chodziło dokładnie o nią, tylko o zwiększanie wytrzymałości fizycznej i psychicznej

• Po pierwsze jeszcze więcej pokera. W końcu to blog pokerowy.
    Przystępuję do MBC. Chcę rok skończyć z 5k USD. Doliczam rakeback.
    Obecny stan bankrolla (cashier + bonus) to $231.99 + $40.11 = $272,1
  • Po drugie kondycja. Siłownia + basen + WKońcuZacząćRobićSobieJedzenieDoPracyANieKupowaćSyf.
  • Angielski. Nie ma tragedii, ale kompletnie nie mam motywacji go poprawiać. W pracy nie potrzebuję, w życiu podstawy mi wystarczają. A do wszystkiego innego są tłumaczenia lub dobre materiały po polsku (to już nie są lata 90te gdzie internet to tylko angielski).
  • No i fotografia. O tak. Obecnie robię już mało zdjęć, ale kiedyś marzyłem o byciu fotografem i życiu z tego. W sumie dlatego gram w pokera. Bo nienawidzę dostosowywać się pod innych, a dobrze zarabiający fotograf to nie taki co robi dobre zdjęcia tylko taki co robi zdjęcia które podobają się klientowi. Wolę robić to po swojemu, a żyć z czegoś innego.

Skąd tytuł bloga? Czasami trzeba zrobić jeden krok w tył by później zrobić dwa do przodu.

Spoiler

Jak już piszę to dużo. Przepraszam. Dlatego dla leniwych pogrubienia.
A właśnie. Sam jestem strasznym leniem dlatego raczej nie będzie dużo regularnych wpisów.

*A tak naprawdę to chcę osiągnąć w longrunie $15/h (dobra z 12 by już wystarczyło ;) ),żeby rzucić robotę (którą swoją drogą bardzo lubię inaczej już bym dawno temu to zrobił) i żyć pstrykając sobie foteczki.

Reply
82 replies
ronino

To jeszcze taka rączka z dzisiaj, żeby wam pokazać jaką jestem rybką.

PokerStars - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BB: $29.92 (VPIP: 32.08, PFR: 24.53, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 106)
UTG: $10.61 (VPIP: 33.33, PFR: 22.01, 3Bet Preflop: 12.90, Hands: 162)
MP: $5.38
Hero (CO): $13.69
BTN: $16.18 (VPIP: 38.98, PFR: 33.55, 3Bet Preflop: 13.84, Hands: 927)
SB: $10.05 (VPIP: 21.79, PFR: 17.88, 3Bet Preflop: 1.52, Hands: 181)

SB posts SB $0.05, BB posts BB $0.10, MP posts penalty blind $0.10

Pre Flop: (pot: $0.25) Hero has 8:heart: Q:heart:

fold, MP checks, Hero calls $0.10, BTN raises to $0.55, fold, BB calls $0.45, MP calls $0.45, Hero calls $0.45

Flop: ($2.25, 4 players) 5:heart: 7:heart: 3:spade:
BB checks, MP checks, Hero bets $0.70, BTN calls $0.70, fold, MP raises to $4.83 and is all-in, Hero calls $4.13, BTN raises to $15.63 and is all-in, Hero calls $8.31 and is all-in

Turn: ($33.36, 3 players) Q:club:

River: ($33.36, 3 players) Q:diamond:

Spoiler

Hero shows 8:heart: Q:heart: (Three of a Kind, Queens)

Main Pot [$16.74]: (Pre 48%, Flop 32%, Turn 33%)
Side Pot#1 [$16.62]: (Pre 68%, Flop 74%, Turn 93%)

BTN shows 6:heart: 2:heart: (One Pair, Queens)

Main Pot [$16.74]: (Pre 19%, Flop 11%, Turn 7%)
Side Pot#1 [$16.62]: (Pre 32%, Flop 26%, Turn 7%)

MP shows 7:club: 5:club: (Two Pair, Queens and Sevens)

Main Pot [$16.74]: (Pre 33%, Flop 57%, Turn 60%)

Hero wins $31.86

I teraz tak. BTN to nie jest ryba! To jest bardzo agresywny reg. Przed flopem gra bardzo luźno, po flopie tight. Ale jak już stawia to zawsze dużo. Na pewno dużo wygrywa na czerwonej linii. Blefy vs nutsy przy AI stawiam na 50%. Wtopiłem u niego z 2 stacki zanim się kapnąłem, że z nim nie ma takiej prostej gry. Jeśli pokaże mu się agresję na mokrym flopie to folduje.

Preflop call dla dead blinda i btn'a z którym jeśli zahaczę flop mogę dużo wygrać. Później call bo dużo w puli jest.
Flop minibet dla podbicia puli. Przy dużym zazwyczaj btn albo folduje, albo 3betuje.
Na AI unk'a mam oddsy 2:1. Unk z niepełnym stackiem. Flush draw vs trójeczka to jakieś 25% szans, że wygram plus blefy plus semi blefy decyduję się na call, liczę po cichu na AI btn'a.
Jest AI. Tego chciałem. Serio. Nie wierzę tutaj w jego nutsa. Ani trochę. Hero Call.

Duża ryba ze mnie? Pfff... I tak bym zagrał tak samo.

Reply
ronino

Nie grajcie nigdy z gorączką. 2k rączek i -6BI. Swoją drogą byłem ciekaw kiedy w końcu przyjdzie korekta.

Reply
ronino

Ta gra mnie psychicznie wykończy.
QQ<AKs
AKo<99
AQs<QJs
AQo<9Qo - gościu złapał street'a na flopie i tak przegrałem 2BI

Więcej flipów nie pamiętam. Cud, że na zero wyszedłem.

Reply
caster5

Cierpliwości:f_cool: tylko spokój nas ratuje :f_thumbsup: trzymaj się wyznaczonego celu i nie spazzuj jak ja a wyniki same przyjdą :)

Reply
MarjanekRNMD

kropa, bo "cele" podobne do moich ..GL

Reply
ronino

Dzięki chłopaki. Ja wiem, że wariancja, ale chyba mam coś nie tak ze swoim stylem gry. Wczoraj np. 6bi na plus w 400 handów. No i fajnie tylko, że mój wykres to góry i doliny. Chyba zbyt często sprawdzam czekając aż na river zaskoczy właśnie ta karta której potrzebuję. Muszę to przemyśleć.

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 8,5k
Typ gier: cash
Zysk/strata: +12,75
Aktualny bankroll: $225.75 + 59.11 = 284,86
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Został jeszcze tydzień w styczniu, a mi tylko 240VPP do Golda. Do jutra dam radę go zrobić ;]

Spoiler

Ktoś mi dał minusa. Mam własnego hejtera! :happy:

Reply
ronino

Zostało mi 10VPP do Golda, ale nie wytrzymałem psychicznie.
Czy zjazd -13BI to jest wariancja, tilt czy kompletny brak skila?

z AI preflop:
QQ<TT
AKo<JQs
99<33
QQ<K3o
AA<KT
AKs<TT (no dobra to jeszcze jakoś uznam)

z AI gdzie na turnie lub riverze doszła przeciwnikowi karta:
flush <set (kareta na riverze)
AA<43o (set na riverze)
AA<JJ (set na turnie)

To jest już 8BI. Do tego chyba z 3 razy nadziałem się KK na AA lub QQ na KK :/
Mam nadzieję, że limit pecha już na cały luty wykorzystałem.

Jak teraz oglądam to zawaliłem jeszcze kilka spotów sam. Ale po czymś takim naprawdę ciężko zachować spokój.

Dobra koniec użalania się idę zrobić herbatkę i wracam się odegrać.

Reply
MarjanekRNMD

...no to jedziemy, zobaczymy który pierwszy klęknie hehehe (przynajmniej dodatkowa mobilizacja) :) GL

Reply
ronino

Ja tego w planach nie mam ;]
Chodź ostatni tydzień był tragiczny :/ Mega zjazd, dobrze, że na NL2 się zdążyłem zatrzymać.

Update
Ilość rozegranych rąk: 14,5k
Zysk/strata: -191,91
Aktualny bankroll: 92,95
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

No nic. Wracamy do podstaw.

Reply
MarjanekRNMD

;) zobaczymy kto pierwszy wskoczy na 5-tki ;)

Reply
ronino

Ja mam dość agresywny bankroll management i 5tki atakuje od 105 dolarów. Zostało jeszcze tylko 6 ;)

Odnośnie kondycji jeszcze. Byłem pobiegac. 9.5km w 69 minut. Masakra.
Mój rekord 10km to 50 minut. Mam co nadrabiać.

Reply
ronino

Nie wyrobię w tym miesiącu takiego volume. Zapisałem się na tajski boks i muszę nadganiać kondycję przez co poker cierpi. Byle zrobić silver na p* :)

Reply
ronino

Update
Ilość rozegranych rąk: 2k
Zysk/strata: 15,5
Aktualny bankroll: $108,45
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

Ten tydzień bardzo kiepski pod względem volume. Ale na lekko ponad 2 tysiące rąk zysk na NL2 jest lepiej niż dobry :) To z regularnych plus kilka dolarów wygranych na komórce.

Reply
ronino

Update
Ilość rozegranych rąk: 1k
Zysk/strata: -13,71[/red]
Aktualny bankroll: $94,74
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Co wygrałem na dwójkach to przegrałem na piątkach.
Nie mam siły grać. Bieganie + Siłka + Muay Thai. 7 treningów przez 6 dni. Tylko śpię, jem i śpię. A jak nie śpię to nie mam siły myśleć. Ale pierwsze efekty już są 10km w 59 min. A dwa tygodniu zajęło mi to ponad 70 minut. I wreszcie pierwszy raz w tym roku wpadłem w rytm podczas biegania.

No, ale nie mogę już więcej tak olewać pokera. Czas zacząć grać bardziej regularnie. Postaram się robić 10k rozdań tygodniowo. To jak praca na 1/4 etatu. Albo jedna "przegrana" sobota ;)

Reply
ronino

Nie jest dobrze. Tylko 1k rąk. Planowałem grać w sobotę, ale jak zwykle na hasło "już mnie nie kochasz tak jak kiedyś" musiałem zająć się innymi "obowiązkami".
Z dobrych wiadomości organizm zaczyna się przyzwyczajać do 6 treningów tygodniowo. Może uda się w ciągu dnia dorzucić pokera.

Update
Zysk/strata: 0,44
Aktualny bankroll: $95,18
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 5

Reply
ONKAM

Czy ja dobrze widzę, że w 5 dni przewaliłeś prawie 200$? To co tam się działo?

Reply
ronino

Nie w 5 dni tylko w 28h. $260 w 28h.
Uwierzysz jeśli napiszę, że to był po prostu pech? No ja też nie wierzę. Ale All-in Equity 6bi ($60) nad zieloną o czymś świadczą. Dodaj do tego zdenerwowanie, przeświadczenie, że przecież wcale nie podejmuję innych decyzji niż wcześniej, chęć odegrania się no i widzisz jak to się kończy.

Reply
ronino

Update
Zysk/strata: -21,11
Aktualny bankroll: $74,08
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 6

Nie da się grać w pokera "od czasu do czasu". To jest bez sensu. Nie da się skupić w tysiąc rąk tygodniowo. Człowiek popełnia tak głupie błędy, że szkoda gadać. Nie mam cierpliwości. Nie jestem w stanie czekać na dobre karty bo chcę się za wszelką cenę odegrać.
Widzę trzy wyjścia.
1. Przestać grać.
2. Zacząć traktować pokera poważnie.
3. Pykać sobie od czasu do czasu na NL2.

Daję sobie jeszcze tydzień na najniższym limicie i wybieram jedną z dwóch pierwszych opcji.

Z tych dobrych wiadomości to znów mały postęp w bieganiu. 10km w 57 min 15 sekund. Kroczek po kroczku i osiągnę te 50 minut ;)

Reply
MarjanekRNMD

Pykaj, pykaj... Każdy ma chwile słabości, sam nie raz klękałem (...to nie to co myślisz hehhe). Trzeba grindzić i tyle :) GL

Reply