Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nauka od podstaw

26 Posty
10 Użytkownicy
6 Reakcje
1,145 Wyświetlenia
wujekedek

.

Odpowiedz
Cytat
25 odpowiedzi
r4c2k5

Wszystko fajnie i ogólnie powodzenia, ale cel do dupy. Doprecyzuj.

Odpowiedz
Cytat
wg123

Powodzenia. Będę śledzić :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

.

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Zgłosiłem się do MBC wiec krótkie podsumowanie bankrolla - co by potem nie grzebać w filtrach PT4

Gram obecnie na 24hbet - zdaje sie ze to microgaming
Bankroll to (82.30E) – to znazy ze w $ jest 90.53
Na P* pykam w zooma za kilka dolarów które tam pozostały po przygodzie z mtt = 19.49$

Razem jak by nie patrzyć mam wiec 110$
Na bogato, ale nie drogo!

Odpowiedz
Cytat
Qdan18

Fajnie by było jakbyś dodawał linki do filmów bądź artykułów które ogarnales danego dnia.
Inny (czyt. Ja sam) by mogli na tym skorzystać:)

Odpowiedz
Cytat
Qdan18

Fajnie by było jakbyś dodawał linki do filmów bądź artykułów które ogarnales danego dnia.
Inny (czyt. Ja sam) by mogli na tym skorzystać:)

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Qdan18 - jasna sprawa! Postaram się opisać co oglądam i co o tym sadzę.

OK to siedzimy i oglądamy
Dziś (i jeszcze przez kilka dni) na tapecie Rusher88 i filmik Dostosowanie podstawowej strategii preflop

Filmik oglądam dlatego, iż postanowiłem uporządkować swoja grę przed flopową.

Jak wyglądała ona do tej pory?
Żeby nie być gołosłownym posłużę się mała statystyką

Ewidentnie jest tu jakiś problem

SB ma tylko 19% PFR (34 raise first in)
MP, CO I BTN są prawie takie same
Wygląda na to ze nie widzę różnicy w pozycji CO i BTN
SB – to już naprawdę tajemnica co ja tam odpierniczam??

Teraz troszkę historii.
Kiedyś na PS rządziły tabelki. Było mnóstwo tabelek, mówiących jak grać, z jakiej pozycji, aby osiągnąć sukces i wygrać milion monet.
Tutaj znajdziecie art z przykładową tabelka - całkiem spoko jak na początek

Potem ludzie zaczęli coraz bardziej krytykować tabelki i jak widzę, już się odeszło od nauczania początkujących za pomocą tabeli otwarć. (a przynajmniej nie jest to tak promowane w materiałach i treningach jak kiedyś)
Ja, dzięki tabelkom, ogarnąłem troszeczkę swoja grę pre flop zaraz na początku swojej kariery. Uważam ze są całkiem spoko - na pierwsze kilka tygodni grania dla takich tłuków jak ja.
Dość szybko (po roku) w moim graniu tabele poszły w kąt i nauczyłem się, ze otworzyć przed flopem można wszystko i z każdej pozycji – tylko trzeba wiedzieć po co się to robi i co będzie dalej (mieć plan!)
I w ten sposób nauczyłem się otwierać 56s z utg i wywalać A6o z BTN – jeśli tylko uznawałem ze przeciwnicy są tacy czy siacy.
Myślałem, iż przynajmniej przed flopem uzyskałem balans, równowagę i dobrą podstawę.
Jak widać jednak - something went terribly wrong

Winię ponosi tu
A. Brak ciągłego treningu i przypominania sobie czym są zasięgi i jak powinny wyglądać na każdej pozycji.
B. Oglądanie za dużej ilości filmików z haj stejków, na których pojawiają się zagrania z kosmosu.
C. Przekonanie ze wszyscy respektują moje podbicie z UTG i strach ze jak otworze z SB to wszyscy myślą ze kradne z 27o.

Suche statystyki nie oddaja również całości problemu. Moje EP to nie było 12% typu
66+, A9s+, KTs+, QTs+, J9s+, T9s, 98s, AJo+, KQo

Raczej bliżej mi do
22+, ATs+, KQs, QJs, ATo+, KQo

Ok. Do tabelek nie ma co wracać ale zasięgi warto poćwiczyć i zastanowić sie jak co gra po flopie i jakie mam mieć pomysły na rozdania

Dlatego też wybrałem tą produkcje rushera i mam zamiar przyjrzeć się swoim zasięgom otwarć pre (na calle, 3bety itp przyjdzie jeszcze pora)

Postaram się wrzucić (w miarę trawienia treningu) własne matryce z zakresami na poszczególnych pozycjach – dla własnego ćwiczenia i do waszej oceny

To be continued…

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Update
Ilość rozegranych rąk: 584
Typ gier: cash
Zysk/strata: +5.50$
Aktualny bankroll: 115.50$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Ilość rąk nie powala, ale gram często na 1-2 stolikach i po każdej grubszej akcji rozkminiam je w eqlabach, wrzucam na forum itd
I na razie tak pewnie zostanie. Już miałem kilka takich momentów w swojej "karierze" pokerowej w której po krótkim okresie nauki stwierdzałem ze wszystko potrafię i odpalałem 12 stolików (to dla mnie ekstremalnie dużo). Wyniki zawsze były do dupy a ja szybko sie zniechęcałem do dalszej gry.

Oglądam sobie EPT i kibicuje Sebastianowi Malcowi
Jest już HU i muszę powiedzieć ze puszczają mi nerwy. Spoko że chłopak ma swój styl, ale nadmierna błazenada, ADHD i alkohol robią z tego raczej słabe widowisko

Co gorsze, Niemiec gra naprawdę dobrze i budzi szacunek opanowaniem i profesjonalnym podejściem do gry

any way - go! go! go! Sebastian!!

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Sebastian Malec po wygranej w EPT

Między innymi zasugerował mi, żebym udawał, że jestem pijany i rzeczywiście żebym troszkę wypił. Myślę, że to zadziałało perfekcyjnie. Również Dima Urbanowicz był inspiracją - w Dublinie pił i wygrał.

Poker live to jednak nie przelewki. :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Dzisiaj przyjrzę się swojej grze UTG

(uwaga! Jestem słabym graczem NL2, który prowadzi bloga, żeby sam ze sobą troszkę podyskutować, przyjrzeć się swoim pomysłom itp. itd.! Gorąco odradzam uczenia się czy kopiowania przedstawionych tu koncepcji. Nie jestem trenerem pokera, nie znam się, nie widziałem, zarobiony jeste… a, nie to nie ta kwestia. Generalnie – to tylko ćwiczenia. Z radością usłyszę wasze porady i sugestie)

Pozycja jest w sumie dość prosta do grania preflop – otwieram podbiciem za 3bb lub dziękuje za rozdanie.
Nie muszę tu nic callowac czy 3betować, wiec odchodzi sporo zamieszania.
Otwieram mocne układy, wiec często po 3becie i tak zostaje w puli (co potem już takie proste nie jest - ale tu się koncentruję na grze pre)

Jak widać z moich statystyk mam na tej pozycji około 13% PFR
Co jest mniej więcej wielkością, która powinna się tam pojawiać.
Niemniej, warto uporządkować tu troszkę ręce i pomysły na grę
Po obejrzeniu filmu rushera (oglądałem ten który jest w linku oraz patrzyłem na jego artykuł dotyczący strategii dla początkujących

Zakładam , iż mój zakres wejścia do gry (podbiciem) powinien wyglądać tak

Daje nam to 14% rąk czyli 194 kombinacji

Na taki, a nie inny range wpłyną komentarz Rushera, który twierdzi, iż powinniśmy dostosować swoje zasięgi do indywidualnych preferencji i stylu gry.

Jak wygląda tu dokładnie ten zasięg? Myślę ze nie będzie specjalnie kontrowersyjny

Ręce premium czyli taki top 10% - 77+, A9s+, KTs+, QTs+, AJo+, KQo – bez komentarza, się to otwiera, gra. Calluje 3bety i w zależności od okoliczności nawet 4-betuje

Rozszerzam ten zasięg o A8s oraz A2-5s – z tymi rękami, jeśi zostanę sprawdzony mam szanse na trafienie nuts drawów do koloru, street drawów, TP.

K9s – króle siuted nie są złą ręką. Dość bezpiecznie trafiają flush drawy, w przypadku trafienia TP raczej nie musze się obawiać over PP u przeciwnika :P (wiem ze to brzmi głupio, ale ludzie callują z JJ lub QQ otwarcia z UTG). Wywalam je przy 3betach, squizach itp.

66 - jedyna pocket parka, którą gram z tych pozycji. Łatwa do grania bo to typowy set mining - po flopie prawie zawsze spotkamy sie z bordem, na którym są over karty - łato i bez żalu to pasuje co mi oszczędza pieniędzy. W wypadku trafienia wygrane są często całkiem spore.

Wysokie konektory i jeden one-gapper – dobre ręce, z którymi nie tracę nigdy zbyt dużo pieniędzy a czasem coś wygram. Co prawda drawy do strita się ciężko gra bez pozycji, a ewentualne flusche mogą być zdominowane – ale jakoś nie specjalnie jestem skłonny do overplayowania takich średnich rąk.
Bezpieczny i dobry wybór. Często takie ręce również będą dobrze grały w multiwayach
Pre mogę z nimi callować squeezy - czasem.

ATo – ostatnia ręka z poza top10 – lubię jak wygląda, przynosi mi szczęście (koronny argument) :f_thumbsup: i ciężko ją zdominować post flop – wiele AK-AJ będzie 3betować pre, więc na zwykłym flopie raczej ich nie zobaczę. Jeśli się tam znajdą (pasywni gracze pre, nity typu 15/2, randomowi gracze z ciekawymi pomysłami) to nie jest tak trudno się z nią rozstać na boardzie Axx, lub Txx czy jakimś podobnym, jeśli przeciwnik nagle przejawia nadmierną chęć gry.

Jakie typowe rece się tu nie znalazły?
A7-A6s – słabiej trafiają drawy niż niższe Axs. Trafienie 6 lub 7 na flopie najczęściej niczego nie daje i tak się trzeba składać do jakiejkolwiek agresji
A9o – nie specjalnie dobra karta do grania bez pozycji. Gdybym był bardzo fancy i chcał pozować na gracza z wyższych stawek to bym cos tu opowiadał ze to może być top folding range, który zamieniam w 4bet for bluff – ale to jest cholerne NL2. Nie wiem co ja tu mam polaryzować, na kogo i kto to zauważy. Po prostu fold pre

22-55 - w zasadzie to do tej pory był mój standardowy zasieg OR z kazdej pozycji i często call do 3bet. Postanowiłem troszkę odpuścić i zobaczyć jak to wpłynie na wyniki i moją grę.
Teraz ważna uwaga – czy otwieram powyższe 194 kombinacje i nic więcej??
Oczywiście ze nie – ale generalnie taka jest idea. Postaram sie tego trzymać.

Ktoś się zapyta (w zasadzie sam sobie zadałem to pytanie) – jaka różnica jest w OR z T9s a z 87s, Q9s, KJo, QJo???
Otóż taka ze jeśli doliczę tylko te 4 łapki to zamiast 194 kombinacji robi się 226
Nic wielkiego?
To inaczej – zamiast 24 rąk o średniej sile gram 56 takich rąk - to jest ponad 100% wiecej średnich układów w moim range!!
Może się mylę, ale takie poszerzane zasięgów doprowadziło mnie do tracenia dużej ilości żetonów na wskutek 3betów i sq przeciwników (albo jeszcze większej po flopie, gdy tylko dostawałem calle pre)
Generalnie 87s gra podobnie jak 97s – co do tego się chyba zgodzimy, chodzi o to ile tych rak się u mnie pojawia i jak je ograniczyć / kontrolować?
Zeby to zrobić, to trzeba na coś sie zdecydować i tego trzymać.

Odpowiedz
Cytat
m4r3cki

Kropeczka , grunt to się nie poddawać:appl: i :gl:

Odpowiedz
Cytat
xkwlx

NA NL2 spokojnie możesz otwierać wszystkie PP i często gdy nie trafisz flopa wygrać rozdanie po prostu Cbetem:)
Tak samo śmiało możesz dodać wszystkie Axs.Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

m4r3cki - dzieki :f_thumbsup:

xkwlx - zgadzam sie z tobą wcałej rozciągłości. Problem w tym ze próbuję uporządkować swój range, tak żeby przestać ładować sie w głupie spoty. Jak ogarnę temat z takim, troszkę zoptymalizowanym pode mnie range to Axs i 22-55 wracają do zasięgu. Zresztą, cały czas tam są. Jeśli przy stole siedzi wyjątkowy dawca, to otwieram najczęściej troszę szerzej - wiadomo. Wtedy te rece są pierwszymi które wskakują w ten poszerzony range.

Dzisiaj walczę dalej z tematem OR, z różnych pozycji.

Przyglądam się swojej grze przed flopem z MP

(uwaga! czytasz blog fisza z NL2, który postanowił się wziąć za naukę gry! Gorąco odradzam uczenia się czy kopiowania przedstawionych tu koncepcji. Nie jestem trenerem pokera, to tylko ćwiczenia. Z radością usłyszę wasze porady i sugestie, hejty i flejmy mniej radośnie, ale równie uważnie, przeczytam)

Mamy już jednego zawodnika mniej (chyba że EP podbił, ale o tym później).
Otwieram tu, z zasięgiem takim, jak pokazuje matryca.

Co nam doszło do zasięgu?
22-55 – wiem, ze te ręce można śmiało grać z UTG. Set mining z 33 szczególnie nie różni się od tego z 88 (znaczy mamy 50% na trafienie seta – „trafisz, albo nie trafisz”)
Jednak dochodzi sprawa grywalnosci post flop, showdown value w np. 3way pocie, który był przeczekany lub betowany tylko raz itd. Itp.
Generalnie – z trójkami częściej przegram niż z 88, nawet jak nie trafie flopa.
Brodadwaye off suit – teraz już praktycznie wszystkie broadwaye wchodzą do gry.
Konektory siuted - 87s i 76s dorzucam do zasięgu.
Kxs – minimalnie szerzej, bo zdecydowałem się dodać tu 4 kombinacje K8s
Axs – teraz są już wszystkie

I wielcy nieobecni
A2o-A9o – z tymi rękami mam problem. Z jednej strony – nikt nie musi mnie przekonywać, ze A8 czy A5o to generalnie silna ręka.
Z drugiej strony - probley – nie będę całego tego zasięgi grał po 3becie od przeciwników, muszę się składać.
Bardzo często również dostanę call, z każdej pozycji z Ax. Granie mojego A6o na bordzie np. AT3 przyprawia mnie często o ból głowy. Zostaje na razie z Ato

Sytuacja, w której EP otwiera

W tym wypadku, oprócz wywalenia ręki, mogę robic call lub 3bet

3bet z pozycji MP na NL2 robię praktycznie Top rangem i jest to JJ+, AKo, AQs - trzymam się tego zwłaszcza wtedy gdy na stole jest dużo słabych graczy, którzy potrafią ni z gruchy ni z pietruchy dołożyć się na trzeciego do 3bet pota.

Call na EP mam z każdą parą do 99.
TT+ już raczej 3betuję – w zależności od sytuacji na stole.

Jak do tej pory nie próbowałem nigdy grac rąk typu KK+ tylko callem (dla trapowania, indukowania squeeze itp)
Ale znowu – tego typu zagrania zostawiam jednak na limity wyższe niż nl2.
Wracając do podbicia od EP i mojego zasiegu calla
Coś takiego może:

22+, ATs, QJs+, KQo, i kilka wysokich konektorów w rodzaju 89s+

Problem jest tylko taki, ze jeśli callne tym zasięgiem, to praktycznie zawsze składam się do squeeza. :f_frown:
Ktoś, coś? Jakieś porady?

Gra vs 3bet

Zasieg cały czas jest dość mocny i ewentualne 3bety od przeciwnika spotkają się raczej z moim callem (jeśli będę miał pozycje, to callne chętniej)
Jeśli 3bet idzie od dobrego przeciwnika z CO, BTN to calluje praktycznie tylko z parkami. Jeśli od słabych przeciwników lub z pozycji SB, BB to również wysokie Axs chętnie callne, a czasem KQs

4bet idzie z range z którym się stakuje czyli KK+ (tu znowu troszkę się dostosowuje do przeciwnika ofc, ale faktycznie troszkę murkowato to wygląda)

Oki. Jeśli macie jakies uwagi do tego co powyżej to chętnie uszłysze :D

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw

Trening Open Raise 1 2 3 4 5

Odpowiedz
Cytat
LeborW

22-55 – wiem, ze te ręce można śmiało grać z UTG. Set mining z 33 szczególnie nie różni się od tego z 88 (znaczy mamy 50% na trafienie seta – „trafisz, albo nie trafisz”)

No raczej nie masz 50 % szans że trafisz seta. Jakby tak było to 22 czy 33 to monstery.

Napisałeś, że jesteś fishem na NL2 to wróć do pozycji UTG bo tam masz z dupy ten preflop range. Nie dziwie się, że jak dotąd nic nie osiągnąłeś skoro otwierasz ręce typu KTs. To jest podstawowy błąd, przez który ludzie nie potrafią przejść tego limitu, pewnie Twój też. Ten range jest za szeroki w stosunku do twoich umiejętności. Ja z dużo węższym rangem przeszedłem ten limit z wynikime ok. 17 bb/100.

k8s z MP? - wole już otworzyć JTo

Na początek rozważyłbym coś takiego:
55<
AJo<
ATs<
KJ<
OJs

Z biegiem czasu dopiero poszerzałbym ten range.

I nie matryca tylko macierz!

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

KrzysiuwOw - super! Bardzo dziękuje za wklejenie linków! Nie omieszkam skorzystać!! :f_thumbsup:

LeborW - Dziękuję za wszystkie uwagi!
Rozumiem, iż wolisz grać JTo z MP , ja jednak lepiej się czuję z K8s.
Jest to zdecydowanie mocniejsza ręka i po prostu łatwiej mi sie zorientować gdzie jestem w rozdaniu.
Oczywiscie nie przeczę ze tobie może się grać lepiej z takimi potencjalnie słabszymi rekami - kwestia umiejętności, których ja widać nie posiadam.

Zasięg jaki podałeś to jakies 7-8%
Pogrywałem kilka lat w FR i taki miałem z wczesnych pozycji. Na SH wydaje mi sie przesadzenie wąski

Matryca jest synonimem słowa macierz :D
Macierz brzmi bardziej po słowiańsku - i w sumie fajniej. Jednak wydawca (tłumacz) programu Equilab opisał występującą tam tabelkę słowem matryca. Dlatego sosuję tą nazwe.

a, i ten tekst o 50% to jest żart taki .... nieważne

:D

Odpowiedz
Cytat
LeborW

K8 jest silniejszą ręką ale w praktyce tylko w HU a raczej nawet tylko w zestawieniu tych 2 rąk. JT jest bardziej grywalne co to znaczy? Post flop lepiej gra JT, czyli ogólny % ogułu struktur boardu bardziej będzie trafiało JT co za tym idzie częściej będziesz wygrywał z JT.

Bardziej to widać na przykładzie A2 vs KQ

Mimo wszystko ta rozkmina to na wyższy level niż nl2.

Z tego co tu widze chcesz się edukować więc lepiej startować z wąskim zakresem, który rodzi mniej problemów na post flop, wygrywać mniej ale wygrywać i w miarę postępów rozszerzać zakres niż się rzucać na głęboką wode i torbić. Z tak szerokim zakresem będziasz miał mnóstwo trudnych decyzji.

Odpowiedz
Cytat
wujekedek

Update
Ilość rozegranych rąk: 3400
Typ gier: cash
Zysk/strata: -2.50$
Aktualny bankroll: 113$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Ten tydzień rozpoczął sie straszliwym łomotem i zjazdem ok 8BI. To ze wyszedłem na -1BI to duży sukces. Ne lubię takich rolercoasterów :(

Dzięki analizie w dziale rozdań sporo dowiedziałem się o swojej grze.

Po pierwsze - mieszam pomysły i plany na rozdanie w czasie jego trwania. Jeśli czasem pokazuję agresję, to jest ona raczej umotywowana "przecież on nic tu nie ma, niech to zrzuca"
Nie myślę, co chcę reprezentować swoim podbiciem i z czego chcę zrzucić przeciwnika.

Nie kontynuuję agresji. Najczęściej betuje 1 raz i w sumie poddaje rozdane, ciesząc się gdy na SD okazuje się ze byłem lepszy.

O okazjonalnym drawowaniu bez odsów już nie wspomnę.

Najgorszy wpierdziel dostaję na zoomie.
Bardzo mi z tego powodu przykro, gdyz jest to odmiana w która fajnie mi sie gra i lubię dynamikę tej rozgrywki

postanowiłem jednak przez najbliższe 2 tygodnie nie grać na zoomie - jest to cel jaki sobie wyznaczam na ten i przyszły tydzień!

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin

3bet z pozycji MP na NL2 robię praktycznie Top rangem i jest to JJ+, AKo, AQs
Call na EP mam z każdą parą do 99.
TT+ już raczej 3betuję – w zależności od sytuacji na stole.
Problem jest tylko taki, ze jeśli callne tym zasięgiem, to praktycznie zawsze składam się do squeeza.

Garść uwag z mojej strony:
- nie znam tych nowych produkcji rushera, ale UTG i MP można grać szczerze, nawet na NL2 i nikt nie będzie nas tu exploitował, tak więc:
- MP vs UTG 3betting range można mieć mega szczery: KK+, 50% czasu QQ, AK. Wiadomo, na fisha szerzej, ale 3betowanie tam TT czy AQ to zmiana ręki w blef (co UTG będzie callował gorszego od AQ, jeszcze OOP? QJ czy AT? nie widzę tego ;). A do blefowania masz lepsze ręce, a nawet nie jest powiedziane że w ogóle musisz blefować ;)
- MP vs UTG cold-call: sęk w tym, że callując PP 22-66 vs 'ogarnięci gracze' będziesz się czasem wpakowywać w sytuację set-over-set. Z niższym setem.
- a co widzisz złego w składaniu się do sqz-a po UTG-open MP-call? Ja nie widzę nic, bo to wygląda mocno ;)

Odpowiedz
Cytat