Skip to forum
Notifications
Clear all

Milion w 2,5 roku

120 Posts
35 Users
113 Reactions
10 K Views
123malpa456

Witam serdecznie wszystkich na moim blogu.

Jestem pokerowym amatorem, który zaczął grać żeby zobaczyć czy faktycznie można wygrywać bez względu na czynnik szczęścia. Moja przygoda zaczęła się kilka lat temu kiedy to kolega pokazał mi jak grać i wygrywać. Polecił również kilka produkcji z pokerstrategy. Otrzymałem kapitał startowy z ps i zacząłem grac na NL2. Wiedziałem wtedy, że odpowiedni BRM to 25buyinow na limit i tego się trzymalem. Doszedłem w ten sposób do NL100. Zaliczyłem dwa zloty VIP dla diamentów. Pojawiły się marzenia o pokerowym pro graczu. Po cichu liczyłem, że mogę zostać również trenerem na ps. Przy okazji programów VIP wygrałem dwa turnieje MTT. Pamiętam że jednym z nich był freerool na FTP gdzie wygrałem akurat kapitał potrzebny do ataku NL100.

W lutym 2014 roku wziąłem bezpłatny urlop i podjąłem decyzję o wykonywaniu zawodu "pokerzysta". Mam czas do listopada. Teraz z perspektywy czasu wiem, że dużo mi brakuje aby powiedzieć, że w którymkolwiek momencie pracowałem jako profesjonalny "karciarz". Praktycznie była to czysta gra a w głowie myśli, że teraz pokaże wszystkim "niedowiarkom" dookoła, że szczęście to można mieć w totka a ja jestem po prostu sportowcem siedzacym przed komputerem. Druga myśl to taka, ze zrozumiałem grę już na tyle dobrze że niczego juz więcej nie mogę się nauczyć. Jakże naiwne i lekkie podejście do tematu. Zacząłem grać na NL100. Pierwszy miesiąc z profitem 4bb/100 (room party speed poker). Drugi b/e. Kolejne coraz gorzej ale nadal w przekonaniu, że gram dobrze tylko mam dużą ilość badbeatow. Następnie wkrada się nerwowość. Brak cashoutow gdyż nawet rakeback pokrywa moje straty. W końcu przegrywam. Schodze niżej na NL50, które wcześniej zmiazdzylem i okazuje się..... nadal jest to samo. Allin EV caly czas schodzi w dół. Gram źle ale nadal nie podejmuje porządnej analizy.

Listopad 2014 - skończyło się. Marzenia odłożone. Trzeba przeprosić sie ze śmieszną pracą na etat. Śmiesznymi zarobkami. Caly czas jednak gram NL10 i jestem b/e. Żałosna sprawa.

Styczeń 2017. Druga szansa z bardziej profesjonalnym podejściem. Stąd pomysł na blog. Wielkie cele i wyzwania. Chcę usiąść do gry z graczem o nicku "limitless".

Zainteresowania poza pokerowe:
Gram w szachy od 12-ego roku życia. Gram w piłkę nożną od zawsze. Chciałbym zagłębić się w psychologii zwłaszcza w kontekście naszej wspanialej gry.

Liczę na Wasze wsparcie drodzy pokerzysci!!!

Cel bloga:
- 1 000 000$ w 2,5 roku
- analiza rozdan
- eliminacja leakow
- zwiększenie szacunku do przeciwników
- analiza gry pod względem psychologicznym
- optymalizacja openrange, coldcall, obrona vs 3bet, cold4bet range, squeeze itd.
- poszerzenie znajomości wśród pokerzystow i może nawiązanie współpracy
- praca nad mindsetem

Serdecznie dziękuję za wszelkie posty i zainteresowanie !

Reply
119 replies
Moderator
retrograde87

Powodzenia w byciu PRO ;)
Cel to w $ czy plnach?

Reply
xDUSZEK
Edgrim

Witaj:)
Otrzymałam kapitał startowy z ps i zacząłem grac na NL2.
To z kim mamy do czynienia:).
A obecnie co grasz bo wysoko bijesz.
Pozdrawiam

Reply
sphinx100

E tam nl100. Ja gram nl2 for living !

Reply
123malpa456

Powodzenia w byciu PRO ;)
Cel to w $ czy plnach

Dzięki! Miło, że Ktoś tu zajrzał :) Cel jest w $. Pozdrawiam

Witaj:)
Otrzymałam kapitał startowy z ps i zacząłem grac na NL2.
To z kim mamy do czynienia:) .
A obecnie co grasz bo wysoko bijesz.
Pozdrawiam

Obecnie gram NL10 zoom SH z atakami na NL16. "Otrzymałam" :):) co za zniewieściała literowka. Przepraszam ale to z uwagi, że piszę głównie na telefonie. Dzięki za zainteresowanie!:)

E tam nl100. Ja gram nl2 for living !

Wszystko zależy od potrzeb ;) Dzięki za post.

Reply
123malpa456

Cele na styczeń:
*zadomowić się na NL16
*utrzymać status gold star na P*
*analiza dwóch rozdań dziennie
*pracować nad mindsetem
*uczyć się panować nad emocjami
*nie blefować słabszych graczy!!!!

Atakowanie NL16 na razie idzie w dobrym kierunku. Mimo tego bardzo dużą trudność w mojej podświadomości sprawia mi przechodzenie na wyższe stawki. Nie wiem co dzieje się w mojej głowie ale nie mogę pozbyć się myśli, że znów pewnie przegram i po raz kolejny będę musiał schodzić niżej. Bardzo mi to przeszkadza. Jednak chyba znalazłem na to małą receptę ale na razie to jest witaminka a z pewnością potrzebuję antybiotyku. Mianowice sporządziłem taki prosty BRM:

1 stopien = 25BB =400$ -> NL16 zjazd ~22BB 350$
2 stopień = 27BB = 430$ -> NL16 zjazd ~22BB 360$
3 stopień = 29BB = 460$ -> NL16 zjazd ~23BB 370$
4 stopień = 31BB = 490$ ->NL16 zjazd ~25BB 380$
5 stopień = 33BB = 520$ -> NL16 zjazd ~26BB 400$

Świadomość, że cały czas to będzie jednak jakiś zysk chyba mi pomaga ale jeszcze niestety nie wyrzuciłem całkowicie negatywnych myśli. Może macie jakieś pomysły jak to poprawić?

Jedną ze zmian jaką wprowadziłem to (póki co prowizoryczna) rutyna startowa, która ma na celu poprawienie mojej koncentracji, poprawi humor i dodaje energii przed sesją. Gram aktualnie niewiele. Jedynie wykonuje zdanie z promocji na P*. Reszta mojego czasu pochłania praca na etacie i obecnie tenis stołowy.

Podczas sesji jestem trochę spokojniejszy niż zwykle a teraz wszystko idzie z kolei w drugą stronę. Jest zbyt dużo pozytywnych emocji i też może to doprowadzić do luźniejszych zagrać i to wspaniałe samopoczucie podczas sesji "na tych stawkach jestem Bogiem, jestem niezniszczalny". Na szczęście póki co obyło się bez spazzów. Na moim wykresie z NL16 widać moje odwieczne problemy. Przejście na wyższe stawki i gra już wygląda inaczej. Jestem b/e. Później jednak wprowadzam spokój. Zaczynają działać pozytywne emocje. Jak tak dalej pójdzie boje się, że linia All-in EV i zielona będą szły pionowo w górę albo co gorsza zaczną zakrzywiać się w drugą stronę. :f_drink:

Spoiler

Reply
paaablo

Kolejny dzikus z chorymi planami które pewnie zrealizuje szybciej niż zaplanował :f_cool:

Wspomniałeś o problemie w przechodzeniu na wyższe stawki hmm... jeśli nie korzystasz to polecam StarsHelper do podmianki $$ na BB mi to pomaga. Włączasz po prostu wyższe stawki a i tak zawsze masz taki sam stack czyli 100bb a nie np 50$ zamiast 25$ które kuje w oczy.

Trzymam kciuka!:gl:

Reply
123malpa456

Bardzo proszę o ocenę poniższej rozdań. W obu przypadkach przeciwnicy nieznani gdyż mało grałem jeszcze ten limit.

Poker Stars, $0.08/$0.16 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $22.52 (140.8 bb)
Hero (BB): $18.11 (113.2 bb)
UTG: $23.61 (147.6 bb)
MP: $17.04 (106.5 bb)
CO: $30.28 (189.3 bb)
BTN: $30.36 (189.8 bb)

Preflop: Hero is BB with K♦: Q♣:
UTG raises to $0.40, 4 folds, Hero calls $0.24

Flop: ($0.88) Q♥: 3♥: 8♠: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.50, Hero raises to $1.60, UTG calls $1.10

Turn: ($4.08) T♦: (2 players)
Hero bets $2.40, UTG calls $2.40

River: ($8.88) 9♦: (2 players)
Hero checks, UTG checks

Results:

Spoiler

$8.88 pot ($0.40 rake)
Final Board: Q♥: 3♥: 8♠: T♦: 9♦:
Hero showed K♦: Q♣: and won $8.48 ($4.08 net)
UTG mucked 5♥: A♥: and lost (-$4.40 net)

Poker Stars, $0.08/$0.16 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $38.32 (239.5 bb)
Hero (BB): $20.97 (131.1 bb)
UTG: $11.49 (71.8 bb)
MP: $15.13 (94.6 bb)
CO: $16 (100 bb)
BTN: $10.73 (67.1 bb)

Preflop: Hero is BB with A♥: T♥:
UTG raises to $0.32, 3 folds, SB calls $0.24, Hero calls $0.16

Flop: ($0.96) T♣: 5♣: 7♠: (3 players)
SB bets $0.46, Hero calls $0.46, UTG folds

Turn: ($1.88) 3♦: (2 players)
SB bets $0.90, Hero raises to $3.20, SB calls $2.30

River: ($8.28) 9♥: (2 players)
SB checks, Hero checks

Results:

Spoiler

$8.28 pot ($0.37 rake)
Final Board: T♣: 5♣: 7♠: 3♦: 9♥:
SB showed A♣: 3♣: and lost (-$3.98 net)
Hero showed A♥: T♥: and won $7.91 ($3.93 net)

Reply
MWaler

1) Raise flop trochę Cie izoluje na lepsze handy. Na dobra sprawę FD ma chyba mniej niż value handów w dodatku jestes OOP. Gdybyś otrzymał reraise to nie wiesz gdzie jesteś z tym KQo. Dalej jeżeli raisujesz 4value od FD to sizing turn mi się nie podoba - niski. Dziwię się że ziomek na river Cie z pota nie próbował wywalić xD

2) Wole SQZ pre tym bardziej że range z SB jest łatwy do opisania w dodatku to jakiś missplay, nie wiem po co raise turn ? od FD ? to było raisować flopa i więcej zbierać na kolejnych streetach. Tym bardziej że jest tam troche FD+SD+GS czy gorszych :Tx: .

Reply
Moderator
retrograde87

Max value ściągnięte w obu rozdaniach ;)

W pierwszym rozdaniu ja to gram pasywnie nie ma zbyt wielu drawow i gramy na wąski zakres ;)

Natomiast w drugim raise moim zdaniem jest ok bo protektujesz i sciagasz value od drawow choć to tez wąskie zakresy.
Wrzucales to do equilaba? Wtedy można byłoby coś więcej powiedzieć.

Reply
kustra

1) fold PF
2) sqz pf/raise-fold OTF

Reply
ShakeMeDown

Zgadzam się z MWalerem. Wyszła gameplanowa niekonsekwencja. Jeśli w drugim spocie raisujesz turn to robisz to też na flopie. Pomijam fakt, że SQZ to dla mnie standard pre.

Pierwszy spot dla nie wp ale uwagi ex-moderatora warte rozważenia choć tak jak hero gra na unka tak unk jest w tej samej sytuacji. W związku z tym takie blefy river są zabawą w ciuciubabkę i częściej spodziewam się tu betów od valueheavy rąk.

Napisane przez kustra
1) fold PF

Czemu?/Jakie staty grasz?

Reply
MWaler

W pierwszym rozdaniu ja to gram pasywnie nie ma zbyt wielu drawow i gramy na wąski zakres ;)

what ? :f_eek::f_eek::f_eek::f_eek::f_eek::f_eek:

Reply
Moderator
retrograde87

Napisane przez MWaler

Pasywnie tzn tylko sprawdzam flopa :)
Drawy to GS stanowiace 8% zakresu i fd tez 8 %
Na screenie mamy 33% equity wiec value-rejsa ni ma
Do czego Walerku bijesz?

Spoiler

Reply
7WaysToWin

@malpa, reg tables czy zoom? jaki nick na P*? :D

Reply
niemambopoco

Napisane przez MWaler

No co sie dziwisz? Dobrze napisal.:f_tongue: x/c, x/c , x/decide.

Reply
kustra

Napisane przez ShakeMeDown
Zgadzam się z MWalerem. Wyszła gameplanowa niekonsekwencja. Jeśli w drugim spocie raisujesz turn to robisz to też na flopie. Pomijam fakt, że SQZ to dla mnie standard pre.

Pierwszy spot dla nie wp ale uwagi ex-moderatora warte rozważenia choć tak jak hero gra na unka tak unk jest w tej samej sytuacji. W związku z tym takie blefy river są zabawą w ciuciubabkę i częściej spodziewam się tu betów od valueheavy rąk.

Napisane przez kustra
1) fold PF

Czemu?/Jakie staty grasz?

Jakie staty znaczy?
Overall mam 26/20 3b 9, nie lubię tutaj callować off suit broadwayi, suited owszem call imo. Jak wygląda range UTG dzisiaj? Ludzie idą w kierunku zawężania go i otwieranie ~8-9% nie jest niczym dziwnym. Może vs pewna część range'u jesteśmy ahead, ale imo mega cieżko postflop defendować ten hand profitowo vs ktoś w miarę ogarnięty.

Reply
MWaler

Napisane przez retrograde87

Napisane przez MWaler

Pasywnie tzn tylko sprawdzam flopa :)
Drawy to GS stanowiace 8% zakresu i fd tez 8 %
Na screenie mamy 33% equity wiec value-rejsa ni ma
Do czego Walerku bijesz?

Spoiler

Do tego

nie ma zbyt wielu drawow

Tym bardziej jeżeli gramy na wąski zakres jesteśmy wstanie ocenić dokładnie ile ich jest. Nie pije do rozgrywania pasywnie bo również tak robię chyba ze sizing tellsy mi coś powiedzą wtedy mogę przejść w agromałpe mode. Co do samych drawów na boardzie Q♥: 3♥: 8♣: to mamy
Kolejno A♥:K♥ - A♥:2♥: - 10combo samych A♥: flushy
Kolejno : 9♥:8♥: / J♥:T♥: / K♥:J♥: - czasem J♥:9♥:
Kolejno BD z A♠: trzeba sobie liczyc samemu bo już mi się nie chcę, a na dodatek każde 4combo :Jx::Tx: / :Tx::9x: (obvs sutied) cbetuje ten board.

Troszkę tych drawów jednak jest.

Reply
Moderator
retrograde87

Troszkę tych drawów jednak jest.

Ja zostaje ze jest malo xD Oesd 0%,GS 4%, BDFD 6% oczywiscie mowa o flopie, turn to juz bedzie ich wiecej.

Spoiler

Reply