Skip to forum
Notifications
Clear all

Ostatnie podejście

54 Posts
7 Users
23 Reactions
3,536 Views
Stalmi321

Witam :f_drink:

Słowem wstępu: mam 23 lata i pokera poznałem jakieś 3 lata temu. Od tego czasu już kilka razy miałem okresy (zazwyczaj 1-2 miesiące), w których uczyłem się gry i próbowałem coś grindować, ale najdalej doszedłem do NL5. Zawsze coś się po drodze działo - a to studia, a to praca, i poker schodził na dalszy plan. Ostatnie podejście było koło listopada, jednak przez awans brakowało mi czasu na pokera. Jak się okazało, decyzja o przyjęciu awansu była EV-, hajsik w cale nie lepszy, więcej obowiązków i stresu - ogólnie lipa. Postanowiłem, że zrezygnuje z posady i wrócę na stare stanowisko, na którym mogę zarobić więcej w prostszy sposób, a przede wszystkim mam elastyczny grafik i zero stresu.

Poza tym lat mi nie ubywa, a w dzisiejszych czasach ludzie w moim wieku przeważnie w pokerze są już ustawieni. Tak więc postanowiłem wziąć się konkretnie do roboty i jak teraz się nie uda, to odpuszczam temat.

Blog założyłem w celu motywacji samego siebie. Jest to już moje drugie podejście - poprzedniego usunąłem, bo chciałem zacząć od początku. Poza tym przyda się w promocji Mega Bankroll Challenge.

Aktualnie jeszcze nie gram, tylko się uczę. Zacząłem jakieś 1,5 tygodnia temu. Tym razem zanim siądę do stolików chcę być dobrze przygotowany, żeby móc się skupić głównie na grindzie. Myślę, że zajmie mi to jeszcze około 1-2 tygodnie. Jak się okaże, że będę potrzebował więcej czasu, to dalej będę się uczył.

Po co to wszystko? Bo lubię grać w pokera, nawet lubię się uczyć pokera, i można na tym nieźle zarobić, oraz nie chcę spędzić całego życia pracując na etacie (nikomu nie ujmując - po prostu nie odpowiada mi taki stan rzeczy). Chcę robić to co lubię, a w przyszłości planuję wykorzystać zarobione pieniądze na inwestowanie, żeby w wieku 35-40 lat zostać rentierem.

A co do bliższych planów to:

na przyszły tydzień - napier*alać
do końca kwietnia - jeszcze więcej napier*alać
do końca roku - ciągle napier*alać i grać NL50.

To by było na tyle. A teraz wracam do nauki.

Powodzenia na stolikach _drink:

Reply
53 replies
HandSmither

Dodaje do ulubionych. Ciekawie się zapowiada. Powodzenia! :f_drink:

Reply
jejeejej

Jak idzie nauka?

Reply
Stalmi321

Powoli, ale do przodu. Do tej pory ułożyłem sobie wstępny gameplan na podstawie artykułów, a teraz go weryfikuję z materiałami wideo. Obejrzałem dwa filmy od vicktora dotyczące mikrostawek, a teraz przerabiam "Kurs No-Limit dla początkujących - edycja 2016" od rusher88, który niestety jest dla na prawdę początkujących i niewiele z niego wyniosłem. No ale cóż, jakbym nie sprawdził, to bym się nie dowiedział. Następnie w planach mam zerknięcie na "Kurs No-Limit dla początkujących - rozszerzenie wiedzy" i zobaczę jak on się będzie prezentował i być może też przerobię go całego.

Następnie porównam sobie filmy o budowie zakresów od GoverN666 i rusher88, i zapewne zaktualizuję te, które kiedyś zrobiłem. Później będę musiał sobie wszystko uporządkować, nauczyć się, także jest co robić. O dalszych planach nie będę pisał, bo nie chcę wstawiać ściany tekstu do krótkiego pytania (chociaż w sumie już to zrobiłem :badteeth: ).

P.S. Jakby ktoś z zaglądających znał jakieś ciekawe produkcje bądź artykuły, to chętnie przygarnę.

Reply
HandSmither

Uważaj na arty bo są z 2009 roku. Btw też oglądałem te kursy, jakieś początkowe pojęcie we mnie zaszczepiły ale za wiele konkretnej wiedzy to mi niestety nie dały. Ale warto obejrzeć na sam początek. Podobno (co niedługo mam zamiar sprawdzić) aktywna praca z Flopzillą dużo daje w kwestii czytania range co ma przyczyniać się do znacznie łatwiejszego pokonania micro stawek. W końcu to jedna z podstawowych umiejętności :f_thumbsup:

Reply
Stalmi321

No tak, artykuły mają swoje lata, jednak porównując je z aktualnymi filmami styl gry jest podobny. A aktywna praca z Flopzillą i Equilabem to jest mój następny krok. Ten obszar chyba u mnie najbardziej leży, bo w trakcie sesji słabo czytam range, a jednak bez tego ciężko zwojować coś więcej.

Reply
Stalmi321

Siemanko

Minął tydzień i założony cel w miarę udało się zrealizować. Niestety trochę czasu straciłem na uczelnie i inne tego typu sprawy, które muszę na bieżąco ogarniać, ale koniec końców było całkiem ok. Planowo mam 6h nauki dziennie w tygodniu, mniej więcej od 18-24, bo do 16 jestem w pracy, a po pracy czasem niestety trzeba zrobić obiad, albo pozmywać. Nie udało się przekonać dziewczyny, żeby gotowała cały tydzień :D

Na obecną chwilę mam opracowaną strategię (może jakieś kilka poprawek jeszcze zrobię), ułożyłem sobie większość range preflop (brakuje mi dokładnych zasięgów na SB i BB, ponieważ ciężko coś na ten temat znaleźć z moim statusem) i tak na prawdę zostaje mi tylko sobie to w głowie utrwalić i poćwiczyć czytanie range. Niestety podczas tego tygodnia obejrzałem sporo filmów, które tak na prawdę niewiele wniosły do moich umiejętności przez co wydaję mi się, że zmarnowałem dużo czasu. No ale cóż, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko trzeba iść dalej.

Z racji tego, że ogranicza mnie status, powoli przymierzam się do gry i mam mały dylemat. Nie wiem czy po prostu generować 1 SP dziennie, żeby otrzymywać dzięki temu bonusowe 10 SP i wbić status srebrny, czy zabrać się już za wspinaczkę po limitach. Z jednej strony mógłbym się do tego jeszcze lepiej przygotować, a z drugiej mam już jakąś tam wiedzę i być może korzystniej byłoby już zacząć budować rola i przy okazji się uczyć. Sprawa do przemyślenia.

Co do najbliższych planów:

na przyszły tydzień - napier*alać

wykluczyć z codziennej rutyny czynności, które zabierają mi czas, np. przeglądanie fejsa i innych tego typu stron. Jak sobie to przeliczymy, to tracąc 30 min dziennie na takie rzeczy daje nam to 3,5h w tygodniu, czyli 14 godzin miesięcznie, a to sporo. Póki co usunąłem sobie wszystkie zakładki oprócz pokerowych i nawet pomogło. Bo tak to jeden klik i już byłem na stronie, a jak trzeba wpisać nazwę, to sobie to człowiek przez ten czas przemyśli i zrezygnuje. Może się to wydawać głupie, ale w moim przypadku trochę podziałało. Jednak ciągle jest sporo do poprawy. W końcu nie tak łatwo oduczyć się nawyków z połowy życia.

Chyba starczy na dziś.

Powodzenia na stolikach _drink:

Reply
pejas

. GL

Reply
adidadi

Szacun za mega profesjonalne podejście. GL

Możesz rzucić tytułami filmów, z których najwięcej wyniosłeś?

Reply
Stalmi321

Siemanko.

Trochę mnie nie było, ale w sumie nie było za bardzo o czym pisać. Pokerowo tylko się uczyłem, jednak niestety kilka rzeczy mnie od tej nauki oderwało. Na początku święta wielkanocne trochę wybiły mnie z rytmu, a później sprawy ze studiami. Ale to głównie przez to, że jestem jeszcze trochę za mało zorganizowany i łatwo się rozpraszam. To jest główna rzecz, nad którą muszę popracować.

Co do aktualnych spraw, dzisiaj będę grał swoją pierwszą sesje, po wspomnianej w pierwszym poście długiej przerwie. Wybór padł na 888. I teraz jak to będzie wyglądało.

Gdzieś przeczytałem, że na początku warto grać krótkie sesje, powiedzmy po 30 - 60 min i robić między nimi analizę rozdań. Tak, żeby na bieżąco wszystko kontrolować, a przy okazji dłużej grać A-game. I tak też planuję póki co robić. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do patrzenia na wyniki, będę to robił raz na tydzień - pewnie w niedzielę, jak będę wstawiał update do Mega Bankroll Challenge. W przeszłości często zerkałem na wyniki, notorycznie w trakcie sesji, i trochę mnie to rozpraszało.
W tygodniu planuję 3-4 h gry, i 2-3 h nauki (w tym analiza rozdań). Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Co do weekendów to jeszcze zobaczę, bo czasami wyjdzie jakieś kolokwium, jakiś wyjazd itp. ale ogólnie myślę, że powinno się udać średnio 10h łącznie w sobotę i niedzielę ugrać, licząc średnią z całego miesiąca. Jak sobie to zsumujemy, to wychodzi jakieś ~120 h samej gry w miesiącu. Jest to liczba czysto teoretyczna bo jak wiadomo, wszystko wyjdzie w praniu. I z tego będę chciał się rozliczać, jeżeli chodzi o grę. Nie będę szczególnie patrzył na ilość rozdań, bo póki co planuję grać 2-3 stoliki. Na volume przyjdzie czas.

Bankroll początkowy to 36$ - 30$ wpłaciłem od siebie, 1$ dostałem od razu dzięki promocji (i do tego jeszcze 2 bilety po 0,5$, a dalsza część bonusu do odblokowania), a 5$ dostałem przez bonusowy kod podczas depozytu. Do tego jeszcze podobno w ciągu 48h mają mi dodać jakieś bilety na freeroll'e, no i zostało mi jeszcze 30$ do odblokowania z promocji 100% podczas pierwszej wpłaty.

Także nie pozostaje mi nic innego, jak brać się do roboty.

Napisane przez adidadi
Szacun za mega profesjonalne podejście. GL

Możesz rzucić tytułami filmów, z których najwięcej wyniosłeś?

Co do filmów, to chyba najwięcej wyniosłem z filmów vicktora "Efektywna gra na mikrostawkach - NL2" i NL 5.
A z artykułów całkiem fajnie są te:
https://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/po-flopie-masz-inicjatywe/1/
https://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/po-flopie-przeciwnik-ma-inicjatywe/1/
https://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/po-flopie-nikt-nie-ma-inicjatywy/1/

Po uzupełnieniu ich rzeczami z niektórych filmów, dają całkiem dobrą podstawę jak grać.

Ale nie wiem czy powinieneś się na mnie wzorować. Bo tak na prawdę, dopiero w najbliższym czasie okaże się czy jestem w jakimkolwiek stopniu kompetentny, żeby dawać takie porady :f_biggrin:

Reply
Stalmi321

Update #1
Ilość rozegranych rąk: 1426
Typ gier: cash
Zysk/strata: -12,97$
Aktualny bankroll: 24,79$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

(Tylko coś się nie zgadza, bo wygrałem 2,40$ w turnieju za darmowy bilet, więc powinno być 25,43$. Chyba że hm2 rake nie liczy, albo coś mi umknęło)

Reply
Stalmi321

Siemka.

Początek na stolikach i na nowym sofcie był nieco chaotyczny, ale w miarę zdążyłem się już oswoić z grą. Powoli utrwalam sobie wszystko to czego się nauczyłem i teraz nauka polega głównie na analizie rozdań, na co schodzi mi bardzo dużo czasu. Będę tak robił pewnie do momentu, aż w miarę automatycznie będę mógł podejmować decyzje i grać więcej stoików, żeby robić volume.

Przez ostatni tydzień udało mi się pograć nieco ponad 11h. Jest to dużo mniej niż sobie zakładałem, ale grałem tylko od poniedziałku do piątku więc wychodzi ponad 2h dziennie. Tak na prawdę więcej czasu poświęciłem na analizę niż na samą grę. Muszę zacząć prowadzić arkusz w excelu, żeby dokładnie widzieć ile czasu na co mi schodzi, żeby wiedzieć, że wykorzystałem go na 100%.
Zagrałem w tym czasie 1426 rozdań, grając przeważnie 2 stoliki. Jak na razie taka liczba stołów jest dla mnie odpowiednia bo i tak czasami brakuje mi czasu, żeby podjąć optymalną decyzję i w miarę precyzyjnie określić range przeciwnika.

Co do patrzenia na wyniki to przyznam się, że w piątek spojrzałem na rezultat piątkowej sesji. Stało się tak dlatego, że dość mocno w tamtym dniu poleciałem. Na samym początku sesji dosiadłem się do stolika, w którym typek co 3 rękę otwierał all-in'em. Przez to jeszcze jeden typek również dość mocno się rozbrykał i zaczął na prawdę luźno sprawdzać. Ja zacząłem dostawać dobre ręce, które niestety się nie utrzymywały i straciłem 2-3 buy iny. No cóż, tak bywa. Niestety w dalszej części sesji, karty dalej mnie nie rozpieszczały i mimo że nie tiltowałem, to zdecydowanie przestałem grać swoją A game, co zobaczyłem dopiero podczas analizy.
Po sesji oczywiście pierwszą rzeczą, na którą zwaliłem zjazd w dół była wariancja, która patrząc na EV rzeczywiście mi nie sprzyjała, ale gdybym podejmował lepsze decyzje to mógłbym zaoszczędzić trochę BB. Dlatego uznałem, że od dzisiaj nie będę patrzył na wykres EV bo to nic nie daje, a może zacząć sprzyjać usprawiedliwianiu słabszych wyników. Między innymi dlatego też nie grałem w sobotę, ponieważ spędziłem 5h na analizowaniu sesji piątkowej, a i tak przerobiłem tylko 10 rozdań. Czyli wychodzi po 30 min na rozdanie. Swoją drogą wydaje mi się to dość sporo szczególnie czytając niektóre komentarze, że ludzie w 15 min robią session review. No ale cóż, może jestem jakiś lewy ;D

Oprócz sesji cash zagrałem też trochę turniejów, żeby nie zmarnowały się darmowe bilety, które dostałem. W jednym z nich ($3,000 Vegas Rush Tournament na 888 poker) udało się zająć około 60-70 miejsce na ~12k i zgarnąć uwaga uwaga... 2,40$ ;D W turnieju do czasu wchodziło mi dosłownie wszystko (co później odbiło się na grach cash :f_biggrin:). Oprócz tej gigantycznej kwoty osoby na 1-200 miejscu dostawały bilet na następny turniej, w którym 1-2 miejsce wygrywają pakiet o wartości 3000$ na jakiś turniej z przelotem i noclegiem. Także jak się poszczęści to lecę do Vegas :badteeth:

No i na koniec wykres (pierwszy i ostatni raz z linią EV):

Spoiler

A teraz czas się brać do roboty.

Reply
adidadi

Może byłbyś chętny na wspólną analizę rozdań?

Reply
Stalmi321

No można spróbować, czemu nie. Dogadamy szczegóły na priv.

Reply
Stalmi321

Witam wszystkich zaglądających i tych, którzy dopiero zaglądną ;D

Nie mam weny na pisanie, ale coś skrobnąć trzeba.

W ubiegłym tygodniu udało mi się spędzić na stolikach nieco ponad 14,5 h, podczas których rozegrałem 1720 rozdań. Pewnie drugie tyle poświęciłem na analizę, ale niestety ciągle nie założyłem tego arkusza w excelu, żeby to wszystko zapisywać (nie mam excela i zawsze zapominam ściągnąć ;D). Nie grałem w środę i czwartek trochę przez sprawy, które mi wypadły, i przez to, że czas który mi pozostał wolałem poświęcić na analizę.
Na chwilę obecną analiza rozdań jest moją jedyną formą nauki. Muszę się nauczyć widzenia zasięgów na przyzwoitym poziomie, ponieważ moim zdaniem to jest podstawa. Bo w końcu najłatwiej by się grało, jakbyśmy znali rękę przeciwnika, ale że to jest niemożliwe, to musimy opierać się na zasięgach. Czym sprawniej to będzie wychodziło, tym łatwiej będzie się grało.

Oprócz gier cash pograłem też kilka turniejów za darmowe bilety. I w sumie co nieco z nich wpadło;p

Co do wyników, to udało mi się przez cały tydzień nie patrzeć na bankroll co jest dość trudne, ponieważ na 888 poker w menu biletów turniejowych jest on podany w górnym rogu ekranu. Więc za każdym razem jak otwierałem to menu, to musiałem kłaść rękę na ekranie ;D Poza tym przy dołączaniu do stolika również jest informacja o stanie naszego rolla, ale jej akurat można nie zauważyć jak się skieruje wzrok w inna stronę.

Co do samego rezultatu, to niestety kolejny tydzień na minusie. W mojej grze wiadomo, jest jeszcze sporo do poprawy, ale wariancja też mnie nie oszczędza. I muszę się przyznać, że zerknąłem na wykres EV. Jestem tylko człowiekiem i po prostu ciekawość wygrała ;D

Wykres:

Spoiler

Co do przyszłego tygodnia to plan jest następujący:

- codzienna analiza tak jak do tej pory
- pilnowanie A game podczas gry i robienie przerw, jak czuję lekkie zmęczenie
- w miarę możliwości starać się zwiększać liczbę stołów (ale to stopniowo i nic na siłę)
- ograniczyć niepotrzebne przeglądanie stron internetowych do minimum, docelowo kompletnie wyeliminować takie marnowanie czasu

Niestety w tym tygodniu będę musiał poświęcić trochę czasu na kolokwium, no ale cóż, tak to czasem w życiu bywa.

No, na dzisiaj wystarczy.

Powodzenia przy stolikach _drink:

Reply
Stalmi321

Update #2
Ilość rozegranych rąk: 1720
Zysk/strata: -7,20$
Aktualny bankroll: 24,18$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

(Kilka $ wygrałem w turniejach, jak będzie trzeba to odliczać, to wpiszę rolla z HM2)

Reply
Stalmi321

Update #3
Ilość rozegranych rąk: 226
Zysk/strata: +1,79$
Aktualny bankroll: 25,97$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

Reply
Stalmi321

Siemanko.

Wczoraj nie zdążyłem nic napisać, więc nadrabiam dzisiaj.

Jak widać po update do bankroll challenge, za wiele w ostatnim tygodniu nie pograłem, bo aż jedną sesje. Powodem były sprawy związane z uczelnią, bo miałem trochę zaległości, które musiałem pozaliczać. Do tego doszły urodziny, komunia i na pokera niestety nie było czasu.

Także niestety tydzień wyjęty z życia pokerowego, więc cele zostają takie jakie były.

No i chyba to by było na tyle. Trzeba brać się do roboty.

Reply
Stalmi321

Update #4
Ilość rozegranych rąk: 0
Zysk/strata: -
Aktualny bankroll: 25,97$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Reply
Stalmi321

Update #5
Ilość rozegranych rąk: 0