Skip to forum
Notifications
Clear all

UW ork much

156 Posts
12 Users
86 Reactions
8,868 Views
logan22

Gadzina 6-ta ET :club:

Aby przeładować :Ax: :skype: / Zoom (Meeting ID 458-500-7096)
(prywat nie) ... Ile dżi.. :welcome:

https://imgur.com/a/2uAly

To be continued ... (trenuję)

Reply
155 replies
logan22

Elegy - refleksja :thinking:

Utrata pieniędzy boli bardziej niż ucieszy ich zarobienie.
Przykład - 50$ dotknie bardziej niż uskrzydli zarobienie 100$.

Gadzina 7:40
Licząc, że mam 3$ hourly (12$ dniówki), jestem prawie 5$ na minusie.

:profit:

Reply
logan22
logan22

Aktualnie wyrobiłem 5 mln i mógłbym nawet sobie za to udostępnić 10$. Jednak gra przy tak niskim bankrollu na stolikach cash jest niekomfortowa. Osiągnięcie stop lossa zmusiłoby mnie do zmniejszenia ilości stolików do dwóch (co już jest mało optymalne, nie mówiąc o jednym). Dlatego, żeby zapewnić sobie wmiarę komfortową grę na NL2 zamierzam te 10$ przeznaczyć na 0.25$ Spin&Go oraz turnieje o najniższym dostępnym wpisowym (0.33$ Hyper/Turbo oraz weekendowe satelity do Sunday Storm za 0.11$). Są jeszcze turnieje ze [Splash] w nazwie ale ... "Currently they are totally unplayable. During good old days when latereg was 90 mins and rebuys were not raked they were good tournaments". Zamierzam przejść na NL2 po uzyskaniu bankrolla w wysokości 35 USD. W razie niespodziewanej serii porażek; downswingu na 15BI będę pozostałymi 5$ ratował się grając ponownie Spin&Go oraz turnieje z minimalnym wspisowym (modyfikacja 1).

"Dobry pokerzysta potrafi poradzić sobie w każdej grze."

Reply
logan22

Od 10$ do 20$ - Spin&Go oraz turnieje o wpisowym 0.25$ lub podobnym
Od 20$ do 40$ - Spin&Go oraz turnieje o wpisowym 0.50$ lub podobnym
(modyfikacja 2)

Po ugraniu granicznego pułapu 40 USD stosując się do założonego początkowo BRM de facto shotuję NL5 osobliwym, jednobuyinowym stop-lossem. Co robić w razie "niespodziewanej serii porażek" na NL2 pisałem chwilę wcześniej w modyfikacji nr. 1

"The good thing is that I've learned more Poker formats this week than in my all career."

Reply
logan22

Kłopot z turniejami o najniższym wpisowym ...

Jedyne na jakie się godze przy tak mikrospopijnym bankrollu to freerolle, 5-centowe Sit&Go na Poker MIRA, może nawet 0.11$ satki do Sunday Storm z wysoką pulą gwarantowaną, oraz 25-centowe Live Cage Step (Americas Card Room). Później raczej przerwa od turniejów i powrót do nich gdy będę miał środki na większy dobór rozgrywek. Takie turnieje można odpalać przez tydzień i scashować 1/4 tego co się zainwestowało.

... czy to wystarczy (40BI)? Tak, pod warunkiem, że do turnieju za 0.25$ gram maksymalnie jednego Spina i freerolla tzn. nie przesadzam z multitablingiem.

Reply
logan22

My chips or effective stack sizes

No Limit Holdem Tournament - Spin & Go 10K (Play Money)
PokerStars
3 Players
9000+1000

Stacks:
BTN korine98 (180) 6bb
SB rhfunez (330) 11bb
BB Hero (990) 33bb
Blinds: 15/30

Pre-Flop: (45, 3 players) Hero is BB 8♣: Q♦:
korine98 folds, rhfunez calls 15, Hero checks

Flop: 4♠: K♣: 9♠: (60, 2 players)
rhfunez checks, Hero checks

Turn: Q♣: (60, 2)

River: 7♦: (60, 2)

1) Analiza "tak jak gram"
Jestem na BB. BTN sfoldował. BB dołącza. Mam 33bb. Range all-in? QTo+. Check.

Spoiler

Final Pot: 60
rhfunez shows a pair of Threes
3♦: 3♣:
Hero shows a pair of Queens
8♣: Q♦:
Hero wins 60 (net +30)
rhfunez lost 30

2) Analiza pod kątek statystyk/ population reads gdy spot jest close
Nie miałem włączonego PT4/Hand2Note. BTN to to Weaktight 35/7, SB - Calling Station 65/7. Mając przeciw sobie gracza wykazującego tendencje Loose Passive będę szedł w stronę tight zakresu, jednak mam na uwadze, że mogą się od nich pojawić luźniejsze sprawdzenia.

Konkluzja na podstawie nastawienia jakie powinno mi przyświecać jako chipleadorowi (wywieranie presji). Oprócz range'u który stosuję do decydowania o push/fold zaznaczonego na niebiesko, powinienem tu dodać żółty zakres, żeby nie pozwolić rywalowi na zbyt łatwe realizowanie equity z tak dużą porcją rozgrywanych przez niego układów.

Rozwiązania w stylu "preflop zaczekam, a wyblefuję go potem" pomijam. Podjąłem taką, a nie inną decyzję (pasywne rozegranie) na podstawie ogólnej zasady "Nie wiesz co robić? Folduj".

I rzeczywiście - w artykule do filmiku z którego pochodzi przytoczona tabelka ( https://www.pokerstrategy.com/strategy/sit-and-go/spin-n-go-beginner-strategy/) zwraca się szczególną uwagę na obliczanie tego na jakich deepach znajdują się gracze (Effective stack sizes). Ja to wytłumaczyłem za pomocą konceptów, które można stosować także w innych pokerowych formatach (wywieranie presji jako chipleader, equity denial, tagowanie graczy i dostosowywanie range'u pod kategorię przeciwnika).

"Love has no labels"

Reply
Pawez0

o co tu chodzi?

Reply

O kurnia spiny za 10k$ :D

Reply
logan22

Pawez0 - opisuję co za styl pojawia się w mojej grze oraz to do jakiego chciałbym, żeby dążył. Zapisywanie myśli pomaga je kategoryzować, uporządkować, i posegregować. Jednocześnie dzielę się tym z mniej zasobnymi w gotówkę graczami rekreacyjnymi, ale również i tymi, którzy potrafią liczyć pieniądze - precyzyjnymi posiadaczami bankrolla.

"Jeśli ktoś dokonał rozważań przed bitwą a potem wygrał, znać, że rozważał długo. Jeśli ktoś dokonał rozważań przed bitwą a potem przegrał, znać, że rozważał krótko."

dawid327 - znowu wiem, że nic nie wiem. Gdzie w tym poście widzisz znak dolara? Gra na wirtualne żetony może nie jest profitowa w kontekście EV od razu przeliczanego na zarobek, ale na pewno poszerza horyzonty myślowe. Taka symulacja, trening praktyczny ...

"Jeśli nie można zwyciężyć, należy się schować. Jeśli nadarza się sposobność wygranej, należy zaatakować."

Poker jest amerykańską grą, ale same karty podobnie jak szachy zostały wymyślone w Chinach. A propos, spotkałem na tych stołach graczy z USA. "It is actually possible for American users to enjoy poker at PokerStars but only for practice chips. These play money games are offered to customers in 49 states." Ludzie są sfrustrowani, że w USA nie mogą grać w pokera online. Sytuacja pokera online w USA jest gorsza niż w Polsce.

Reply
rafalos890

Próbowałeś kiedyś pisać w normalny sposób?

Reply

@logan22

:D <-- ta emotka wyraża więcej niż 1000 słów ;) , wiem że nigdzie nie było znaku $ ( takie podśmiechujki z mojej strony )

Reply
RobertByku2

Pozwolę sobie skomentować ten post używając ogólnie przeciętnego skrótu, na który składa się dwudziesta czwarta litera alfabetu łacińskiego, którą graficznie przedstawia się jako "X" oraz czwartą litera alfabetu, którą graficznie przedstawia się jako "D", celem wyrażenia mojego rozbawienia treścią, z którą się właśnie zapoznałem.

Reply
rafalos890

Napisane przez RobertByku2
Pozwolę sobie skomentować ten post używając ogólnie przeciętnego skrótu, na który składa się dwudziesta czwarta litera alfabetu łacińskiego, którą graficznie przedstawia się jako "X" oraz czwartą litera alfabetu, którą graficznie przedstawia się jako "D", celem wyrażenia mojego rozbawienia treścią, z którą się właśnie zapoznałem.

Wypowiedź Twa Drogi Użytkowniku forum pokerstrategy.com została przeze mnie odebrana w sposób pejoratywny do tego, w który mogłaby zostać ona odebrana gdybyś podkreślił, iż pierwsza z tychże liter jest mała. Jest to o tyle istotne, że jedynie nieliczna część populacji używa obu wielkich liter i jestem wielce zawiedziony Twym sposobem wysławiania się. Pragnę wyrazić swą nadzieję na to, iż dostrzeżesz swój błąd i przy następnej tego typu sytuacji nie popełnisz równie trudnego do przyjęcia "byka" (co zauważ zakrawa nieco na ironię zważywszy na to jak pobrzmiewa nazwa twojego pseudonimu, który używasz na tej stronie).

Reply
RobertByku2

Napisane przez rafalos890

Napisane przez RobertByku2

Wypowiedź Twa Drogi Użytkowniku forum pokerstrategy.com została przeze mnie odebrana w sposób pejoratywny do tego, w który mogłaby zostać ona odebrana gdybyś podkreślił, iż pierwsza z tychże liter jest mała. Jest to o tyle istotne, że jedynie nieliczna część populacji używa obu wielkich liter i jestem wielce zawiedziony Twym sposobem wysławiania się. Pragnę wyrazić swą nadzieję na to, iż dostrzeżesz swój błąd i przy następnej tego typu sytuacji nie popełnisz równie trudnego do przyjęcia "byka" (co zauważ zakrawa nieco na ironię zważywszy na to jak pobrzmiewa nazwa twojego pseudonimu, który używasz na tej stronie).

Skorzystałem z popularnej pasty i mnie solidnie wypunktowales ;(

1-0 dla Ciebie :D

Reply
rafalos890

Mmhh, nie wiedziałem, że to pasta, ale jak to mówią lepsze 1:0 w garści niż bocian na dachu.

Reply
logan22

Trening z weirdcreepem [05/09 19:00]

bet sizing buttons postflop:
36% - 57% - 82% - 133%
bet sizing buttons preflop:
2,5bb - 3bb - pot - max

niczyje boardy
boardy w które zaden z range graczy nie trafia
exploit: zaniżać sizing - opp folduje tanszym kosztem

playability

Sizing cbeta na flopie:
- szeroki vs wąski range
- vs fish zawyżam
- na niczyich boardach zaniżam
- sparowane boardy - 1/3p
- zawyżam sizing z value gdy range rywala się nie zmienia

O czym pamiętać dobierając sizing flopa
- które turny są dla nas dobre
- jak duża już jest pula

gdy dostaniesz walk'a z dobrą ręką:
walk sprawia, że nasz winrate na tej pozycji rośnie z -100bb na +50bb/ 100

granie o stałych porach > granie gdy mam trochę więcej czasu

QTs vs 55, a JT vs AK (tutaj zauważył, że opp ma mało flushy)

"Wozerek1992: powiesz coś o donk-betach?"
------------------------------------------------------------------

- wypowiedź Robmafa: "vs donk bet jeśli board jest generalnie wysoki np. KT3 to lepiej zrobić raise z ręką z którą mamy equity czyli jeśli mamy Ahigh, gutshota itd. czy nawet drugą parę dlatego, że wtedy od razu dowiadujemy się co on ma i ... no może jeśli mamy drugą parę to może lepiej call no bo mamy rękę, która bije generalnie jego donking range, ale jeśli mamy rękę która aktualnie jest bita i która ma jakieś equity nawet jak zostanie callnieta no to polecałbym zrobić na wysokim boardzie autoraise dlatego, że taki gracz może to zrobić z trzecią parą i chce tylko zobaczyć gdzie jego ręka stoi, dostaje raise i informację, że jego ręka jest zła jak callniesz to nie wiadomo jak twoja ręka stoi przeciwko twojej"

- "Treat 1bb bets as check" - mam to zakodowane w głowie. Rusher88 tyle razy powtarzał to na treningu, że wryło mi się w pamięć. Myślałem, że był również podobny zapis w książce Leatherass'a, ale sprawdziłem i nie... Nie wiem co jest w tym zagraniu, że jest ono tak popularne wśród rekreacyjnych graczy. Dusty zamieścił w swoich dwóch najpopularniejszych książkach zagranie "Checking with a chip". Jednak jest to w głównej mierze "river play". Z doświadczenia mogę powiedzieć, że zazwyczaj nie kryje się za tym żaden konkretny plan/ intencja. Dlatego nie można traktować tego jako podstawę do read'a/ tells'a określającego siłę ręki wykonującego taki min-bet. Robią tak ponieważ nie wiedzą co innego zrobić.

- znaczenie typu/ kategorii/ profilu/ etykietki/ taga/ oznaczenia jakie przypisałeś konkretnemu graczowi lub population reads jakie masz na graczy przy stole (to stanowi tło/ kontekst dla ogólnego gameplanu jaki chcesz przyjąć)

- podobnie jak przy cbetowaniu/ raisowaniu: jeśli nie chcesz dostać raise'u/ shove'a (tzn. nie będziesz wiedział co wtedy zrobić) to nie cbetuj/ raisuj bo niepotrzebnie tworzysz sobie trudnego spota (upraszczanie sobie decyzji). Skategoryzuj swoją rękę jako nadającą się do vbetu/ blefu. Zastanów się czy komfortowo zrobisz all in raisu ze swoim value handem lub fold z układem, który decydujesz się blefować. To nakierowuje cię na myslenie w kategoriach zakresów preflop oraz na to czy slowplayować/ fastplayować dane rozdanie

Avoid coin tosses. They are non profitable decisions. Don't call without a plan. Don't call because you don't know what else to do. Make sure you have a solid reason for calling and a plan for the rest of the hand. Plan for the rule, not the exception.

"jeśli ludzie agresywnie leadują/ robią donkbety to uważam, że należy raisować 100% czasu wszystko co nie ma w tym spocie showdown value" - Wombat [29/08 20:00]

&

"Wozerek1992: mam na myśli kiedy stosować i jak je stosować"

"Jeśli callujesz pre (ze sb), wkładasz 1sb do puli i z tymi oddsami musisz wygrywać średnio raz na 6 razy. Jeśli nie będziesz donkował wszystkich swoich par, drawów (łącznie z GS-ami), ja również donkuję suche stoły typu 448r, to po prostu nie dasz rady wygrywać tyle kasy, żeby call przy tych oddsach był matematycznie poprawny.."

When calling from the BB on some flop texture nut advantage allows you to name your own price for your draws. Baby pairs, suited gappers, offsuit connectors make pairs, sets, and straights. The PFR will have whiffed overcards. Donk-betting prevents him from realizing the large proportion of their equity.

In multi-way pots, the hands that we will consider bluff-catching with should be much stronger than in heads-up pot. The need to defend your checking range is reduced. We don't need to (and shouldn't) be bluffcatching as often. Our weakened checking range isn't relentlessly attacked. The remaining players will contribute to the defense against bluffs. We can donk-bet in order to deny the other players' equity without fear. It incorporates some extra EV in an area where most players overlook.

Reply
logan22

Wpis ilustrujący zasadę z poprzedniego posta

"Avoid coin tosses. They are non profitable decisions." - w34z3l
"Flip 53%-47% staje się nieopłacalny jeśli doliczymy do niego rake." - rusher88

Jakie spoty można uznać za tego rodzaju flipy?

77vAK

Spoiler

$0.02/$0.01 No Limit Holdem
Winning
6 Players
Hand Conversion Powered by WeakTight Poker Hand History Converter

Stacks:
UTG McCabe ($2) 200bb
UTG+1 Rickster626 ($2.05) 205bb
CO BOB1949 ($0.66) 66bb
BTN Hero ($2) 200bb
SB CountYourCards ($2.52) 252bb
BB connorlarkin ($2.72) 272bb

Pre-Flop: (0.03, 6 players) Hero is BTN A♥: K♦:
3 folds, Hero raises to $0.12, 1 fold, CountYourCards calls $0.10
Flop: A♠: K♠: 7♠: ($0.25, 2 players)

CountYourCards checks, Hero bets $0.16, CountYourCards raises to $0.44, Hero raises to $1.72, CountYourCards calls $1.44

Turn: 5♥: ($3.85, 2)
River: 9♦: ($3.85, 2)

Final Pot: $3.85

CountYourCards wins $3.97 (net +$1.97)

Hero lost $1.84

Staty rywala:
31/24
cbet 9/10
fold to cb 3/6
hands: 136

Tutaj zakładając bardzo optymistyczny scenariusz (jego call z 77,A7s,AKo,AsQd,AsQh,AsQc,Ad7s,Ah7s,Ac7s,KdQs,KhQs,KcQs) jesteśmy zaledwie kilkuprocentowym faworytem. Doliczając rake zwyczajnie tutaj tracę w longrunie. A w większości przypadków jego zakres mnie crushuje. Jedyną ręką, na którą jestem ahead jest A7s.

Don't call (tut. shove) because you don't know what else to do.

JJ vs ??

Spoiler

$0.01/$0.02 No Limit Holdem
PokerStars
6 Players

Stacks:
UTG Embrase ($2.07) 104bb
UTG+1 amal666 ($1) 50bb
CO Hero ($3.01) 151bb
BTN nefplo ($2) 100bb
SB VictorJustin ($2.61) 131bb
BB lider 777555 ($2.98) 149bb

Pre-Flop: (0.03, 6 players) Hero is CO J♦: J♥:
1 fold, amal666 calls $0.02, Hero raises to $0.12, 1 fold, VictorJustin raises to $0.26, 1 fold, amal666 folds, Hero calls $0.14
Flop: 3♦: T♥: 5♠: ($0.56, 2 players)

VictorJustin bets $0.32, Hero calls $0.32

Turn: 4♠: ($1.20, 2)
VictorJustin bets $1, Hero folds
Final Pot: $2.20

VictorJustin wins $2.16 (net +$0.58)

amal666 lost $0.02
Hero lost $0.58

Po jego becie na flopie mam już close spot

(edycja: nie close spot tylko bluffcatch spot, ewentualnie coin toss na jego equity)

"Now this is the bluffcatch spot where usually w/o info we would like to not bluffcatch. So you can play slightly toward exploitative side in terms of whether to bluffcatch or not. We are going to tend toward not to bluffcatch in a lot of spots." - w34z3l

Note about izo-raising

"If you have good players left to act, they will eventually pick up on your strategy and try to make some moves of their own." No they won't. Micro players are passive. At the micros most regs are still pretty passive so they will just let you keep isolating the recs all day unless they happen to wake up with a big hand.

A jakie nie?

QJo vs A4s

Nie mając readów będzie to w najlepszym przypadku flip. Dlatego zanim zrobi się tego rodzaju call, należy lepiej przyjrzeć się takiemu graczowi.

AT vs J8o (read: opp is a recr player)
http://www.pokerhandreplays.com/view.php/id/9130421

Do jakiej kategorii należy to rozdanie lub konkretne decyzje w nim zawarte?

QJvsAK

Spoiler

PokerStars
5 Players

Stacks:
UTG lapikka ($0.91) 46bb
CO Hero ($2.41) 121bb
BTN marina1213 ($0.80) 40bb
SB fedorka rus ($7.52) 376bb
BB amirhan1989 ($1.04) 52bb

Pre-Flop: (0.03, 5 players) Hero is CO Q♠: J♠:
lapikka calls $0.02, Hero raises to $0.08, 2 folds, amirhan1989 raises to $0.16, lapikka folds, Hero calls $0.08
Flop: Q♣: J♣: T♠: ($0.35, 2 players)

amirhan1989 checks, Hero bets $0.22, amirhan1989 calls $0.22

Turn: 5♥: ($0.79, 2)
amirhan1989 checks, Hero bets $0.56, amirhan1989 calls $0.56 River: 8♦: ($1.91, 2)

amirhan1989 checks, Hero bets $0.10, amirhan1989 goes all-in $0.10

Final Pot: $2.11
Hero shows two pair, Queens and Jacks
Q♠: J♠:
amirhan1989 shows a straight, Ten to Ace
K♥: A♣:

amirhan1989 wins $2.04 (net +$1)

lapikka lost $0.02
Hero lost $1.04

TJo vs AKo

Spoiler

PokerStars
5 Players

Stacks:
UTG sandsking ($2.17) 109bb
CO AlexandrGT ($5.06) 253bb
BTN GreenGravy20 ($2) 100bb
SB Hero ($2.24) 112bb
BB Ghosma ($0.82) 41bb

Pre-Flop: (0.03, 5 players) Hero is SB T♦: J♣:
1 fold, AlexandrGT calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.06, Ghosma raises to $0.20, AlexandrGT calls $0.18, Hero calls $0.14
Flop: 8♠: 3♥: Q♥: ($0.60, 3 players)

Hero bets $0.04, Ghosma raises to $0.08, AlexandrGT calls $0.08, Hero calls $0.04

Turn: K♥: ($0.84, 3)
Hero checks, Ghosma goes all-in $0.54, AlexandrGT calls $0.54, Hero folds River: 7♥: ($1.92, 2), 1 all-in

Final Pot: $1.92
Ghosma shows a flush, Ace high
A♥: K♠:
AlexandrGT shows high card King
T♠: J♠:

Ghosma wins $1.85 (net +$1.03)

Hero lost $0.28
AlexandrGT lost $0.82

Na marginesie

Zagranie jednej orbity na Breakout Poker zadziałało na mnie relaksująco. Później zmuszony zostałem tam grać ze względu na mały swing na Americas Cardroom. Zabawny soft naprawdę: running 3 times, helmet mode.

Po torbie w akcie desperacji może zrobię kurs zawodowy/ doszkalający z PLO aby poszerzyć swoje kwalifikacje.

"A żeby tylko dorobić parę groszy na mikro to polecam PLO, na którch można trochę więcej bb/100 wycisnąć." - CptCarrot

Myślę, że dobrym początkiem do tego będzie ten filmik:
https://pl.pokerstrategy.com/video/45671/

Znajdują się w nim intrygujące porównania strategii PLO Omaha do NL Hold'em.

Reply
logan22

Doug Polk po ukończeniu challenge'u 100$ -> 10k $ napisał kilka podsumowujących refleksji. Jedna z nich brzmiała: "You have fold equity in spots you would never have at higher stakes. Don' t be afraid to slow play some spots where you think they have to call."

Zastanawiałem się jakie to mogą być spoty/ rozdania. Podczas gry zaznaczyłem parę takich, które wg. mnie kwalifikowałyby się do tego co ma na myśli Doug.

1. AKs flopuje AA6r

2. AA on AK9tt
https://www.weaktight.com/h/5ba7fe88d390433a7f8b4777

W obu przypadkach mam na myśli tą druga część wypowiedzi ("Don' t be afraid to slow play some spots where you think they have to call.").

Natomiast, aby zilustrować pierwszą mogę przedstawić pół żartem, pół serio takie o to rozdanie:

Na koniec przypomnienie podobnego wyczynu dokonanego ze środków uzyskanych dzięki Pokerstrategy: https://pl.pokerstrategy.com/news/world-of-poker/Od-50-$-do-100-000-$-Da-się!_86332/

"By grać prostą strategią, najważniejszą dla mnie rzeczą był odpowiedni table selection. Nie siadałem do stołu, jeśli nie było na nim przynajmniej dwóch słabszych graczy. Tak samo omijałem miejsca bezpośrednio na prawo od bardzo agresywnych regów." - pokerhousemade

Reply
logan22

Update
Ilość rozegranych rąk: 3034
Typ gier: Regular NL Hold'em 0,05 грн/0,10 грн
Zysk/strata: +0,13$
Aktualny bankroll: 12,26$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Reply