Skip to forum
Notifications
Clear all

Zanurzyć się w akwarium

44 Posts
10 Users
60 Reactions
2,593 Views
ChceBycLepszy

Jestem pokerową fiszką, która chce przebić swoje limity i nurkować coraz więcej w tytułowym "akwarium".Bloga założyłem dlatego, aby w końcu zmotywować się do nauki.Tyle słowem wstępu :f_biggrin:

O mnie

Spoiler

Mam na imię Adrian, mam 18 lat. Przez to, że jeszcze nie pracuję tylko uczę się w technikum ma dużo czasu aby móc poprawić swoją grę.Prócz pokera interesuję się marketingiem oraz sportem. Najlepsze i zarazem najgorsze jest u mnie to, że nigdy nie chcę się poddać choćby sytuacja była najgorsza z możliwych. Nigdy nie prowadziłem bloga ale mam nadzieję, że ten nie będzie totalną katastrofą :f_mad:

Cele

Spoiler

Moim celem jak chyba każdego miłośnika pokera jest ciągła nauka gry oraz poprawianie jej do maksymalnych możliwości. Do końca roku chciałbym już grać minimalnie NL 25 i osiągać na nim korzystne wyniki. Aby sobie to ułatwić postaram się:
- Analizować raz w tygodniu oznaczone przeze mnie rozdania
- Znaleźć/utworzyć jakąś małą grupkę learningową ( z 4os. max ), gdzie każdy nawzajem będzie sobie pomagał
- Nie grać na siłę.
- Rozwijać się przez oglądanie streamów, materiałów na grupie i analiz rąk na forum.

Reply
43 replies
HandSmither

Siema, od kiedy grasz? Na jakim limicie obecnie jesteś i ile tam rąk zagrałeś? GL!

Reply
Pawez0

jesli masz soldine podstawy polecam trenera w twoim wieku da Ci to najwiekszego boosta ale pod warunkiem ze juz klepiesz nl 5-10 z jakims dodanim wr

Reply
ChceBycLepszy

Siema, od kiedy grasz? Na jakim limicie obecnie jesteś i ile tam rąk zagrałeś? GL!

Coś w połowie listopada. Teraz cisnę z powrotem NL2. Na NL5 jestem bardzo stratny, lecz myślę, że to była bardziej kwestii mindsetu niż umiejętności. Jakoś uważałem pół świadomie te stawki za o wiele trudniejsze niż NL2 i to mnie przerażało. Dodatkowo często grałem na totalnej wyje*bce, stąd się wziął punkt nie grać na siłę w postanowieniach :D. W hm'ie mam przegranych 126k rąk:
-120k rąk NL2 3,5bb/100
- 16,5k rąk NL5 -9,9bb/100
Teraz staram się grać bardziej rozważnie i jak widzę, że schodzę w okolicę mojego B/C game od razu wychodzę ze stołów i idę się jakoś rozluźnić

jesli masz soldine podstawy polecam trenera w twoim wieku da Ci to najwiekszego boosta ale pod warunkiem ze juz klepiesz nl 5-10 z jakims dodanim wr

No niestety tak kolorowo u mnie nie ma, ale może kiedyś :f_rolleyes: . W dodatku trener to duże koszta z tego co wiem, więc nie wiem czy dałoby radę utrzymać go z NL10 :f_frown:

Reply
Conradl

Jeśli mogę Ci coś polecić to, - skoro masz 3,5 bb/100 na NL2 a na NL5 póki co dostajesz bęcki to nie zaprzątaj sobie głowy wskoczeniem na koniec roku na NL25.

Oczywiscie, szczerze Ci tego zycze - abyś co miesiąc przy ładnym wolume, przeskakiwał limit - ale moim zdaniem budowanie sztucznego parcia na wynik ( w tym momencie wynik wchodzenia na limity) może uderzyć Twój mindset.

A głowa i porządek w mindsecie to 75% tej zabawy - a na pewno na NL2/NL5 gdzie trzeba robić swoje i nie zwracać uwagi reszte.

Reply
ChceBycLepszy

Napisane przez Conradl
Jeśli mogę Ci coś polecić to, - skoro masz 3,5 bb/100 na NL2 a na NL5 póki co dostajesz bęcki to nie zaprzątaj sobie głowy wskoczeniem na koniec roku na NL25.

Oczywiscie, szczerze Ci tego zycze - abyś co miesiąc przy ładnym wolume, przeskakiwał limit - ale moim zdaniem budowanie sztucznego parcia na wynik ( w tym momencie wynik wchodzenia na limity) może uderzyć Twój mindset.

A głowa i porządek w mindsecie to 75% tej zabawy - a na pewno na NL2/NL5 gdzie trzeba robić swoje i nie zwracać uwagi reszte.

Ale tak robię jeśli mam być szczerym. To wbicie NL25 do końca roku jest może bardziej założeniem niż celem, bo cel w sumie jeśli chodzi o tą cudowną grę mam jeden:
- Pracować nad sobą i ciągle stawać się lepszym w tym co robię :D
Ale tak i tak dzięki za spostrzeżenia bo nie można zaprzeczyć temu co napisałeś, ponieważ jest to czysta prawda

Jeszcze tak dodam, że zanim zanurzę się znowu w NL5 nawet jeśli będę mieć te 30BI pierw uporządkuje swój mindset aby być w pełni przekonany, że gra na następnych stawkach będzie "moim własnym pokerem". Ponieważ widzę, że gdy wskakuje na wyższy limit to gubię się widząc owe żetony a tego robić nie chcę.

Reply
HandSmither

Zamień sobie $$ na bb stars helperem albo caption i problem z głowy. Może nie pomoże w 100% ale na pewno łatwiej się ogarnąć z betami jak zawsze widzisz te same sizingi.

Reply
ChceBycLepszy

Napisane przez HandSmither
Zamień sobie $$ na bb stars helperem albo caption i problem z głowy. Może nie pomoże w 100% ale na pewno łatwiej się ogarnąć z betami jak zawsze widzisz te same sizingi.

Zastanawiałem się nad tym lecz stwierdziłem, że wolę jednak ogarnąć swój mindset niż iść w jakiś sposób na skróty bo nadal w mózgu gdzieś bedzie zakodowane ze gram te wyższe stawki. A tak jak sobie poradzę z tym w sposób mindsetowy to czuję że mi się to odpłaci w przyszłości ;)

Reply
HandSmither

Spoko, mi tam po prostu wygodniej zawsze mieć 100bb na starcie

Reply
ChceBycLepszy

Wiadomo każdy woli inaczej :f_thumbsup::f_thumbsup:

Reply
shinthps

ja jak zmieniłem kasę na BB to przestałem grac swoją gierkę, bo nie widziałem pieniędzy, a play money co jedynie poluźniło moją grę w złą stronę. Nawet dodanie $ przed BB nie pomagało. Efekt zmiany zadziałał u mnie odwrotnie niż powinien :)

Reply
ChceBycLepszy

Czas na podsumowanie owego tygodnia :D ( Sorka z góry, że może trochę niespójnie piszę ale przed chwilą skończyłem 5 godzinną sesje ( pierwszy raz w życiu taką długą zrobiłem zawsze były max 2h ) i gdy to pisze jest 03:04.

Zrobiłem sobie eksperyment i jeden dzień zagrałem bez przygotowania do sesji a drugi z youtubem i facebookiem w tle i jak się okazało oba z tych dwóch dni był na minusie. Dodatkowo jeden z tych dni był grany na siłę,żeby po prostu przegrać teraz bo mi się nudzi.

Nauki karcianej uczyłem się w tym tygodniu dzięki:
- Stream bąbla92 wtorkowy i czwartkowy ( 2 łącznie )
- Analizy rozdań na forum i grupach
- Analiza własnych spotów
- Utworzyłem wstępna study group z graczy o zbliżonym do mnie poziomie
- Dwa podcasty mindsetowe Lechrumskiego
I to chyba wszystko będzie.

Wykresik z tego tygodnia ( nigdy nie miałem tak dobrego tygodnia, może ten blog faktycznie mnie motywuje :D )

No i ostatnia kwestia Mega Bankroll Challenge

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 7973
Typ gier: Cash
Zysk/strata: +52.99$
Aktualny bankroll: 92,99$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Reply
ChceBycLepszy

W tym tygodniu moja gra będzie wyglądało krucho bo o piątej rano wyjeżdżam w piątek wieczorem wracam także czasu na naukę jak i grę nie będzie za to następne tygodnie będą szły pełną parą, rozpoczynają się wakacje :f_cool::f_cool:

PS: Poleci ktoś jakiś fajnych streamerów gier cash, których mogę pooglądać za darmo :f_biggrin:

Reply
ChceBycLepszy

Wskoczyłem na NL5 i jak widać wcześniejsze przegrywanie było problemem mindsetowym. W tym tygodniu na karty miałem mało czasu, ale to nie oznacza że nie udało mi się zrobić ładnego wyniku. Najgorsze jest to, że drugi z tydzień z rzędu zapomniałem, że brakuje mi 3 punktów do wyrobienia rakebacku ( +5$ ), czyli przez własną głupotę przez dwa tygodnie straciłem darmowe 10$.

Rozpoczynają się wakacje, czyli długo oczekiwany czas dla wielu karciarzy, wreszcie będzie można spokojnie pograć długie sesje. Cele na ten tydzień:
-10k rąk +
-Oglądnięcie 2 streamów bąbla ( wtorek, czwartek )
-Próba odnalezienia innych stremerów pokazujących swoją gre cash
-Mindset - Odnalezienie sposobu na granie dłuższych sesji bez znudzenia/wymęczenia

W ogóle ktoś czyta moje wypociny? :f_eek::f_eek:

Mega Bankroll Challenge

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 5388
Typ gier: Cash
Zysk/strata: +35.87$
Aktualny bankroll: 128.86$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Reply
thesis71

Czytają, czytają :-).
Powodzenia w MBC

Reply
Pawez0

Napisane przez ChceBycLepszy

Rozpoczynają się wakacje, czyli długo oczekiwany czas dla wielu karciarzy, wreszcie będzie można spokojnie pograć długie sesje. Cele na ten tydzień:
-10k rąk +
-Oglądnięcie 2 streamów bąbla ( wtorek, czwartek )
-Próba odnalezienia innych stremerów pokazujących swoją gre cash
-Mindset - Odnalezienie sposobu na granie dłuższych sesji bez znudzenia/wymęczenia

ogladanie streamów wedlug mnie daje najmniejszy efekt przynajmniej dla mnie mało akcji po 5minutach usypiałem i po obejrzeniu stwierdzalem ze nie wiele z tego pamietam polecałbym Ci pracę z equilabem i stworzenie rangów zeby usystamtyzowac swoja grę i prace w hm zeby stworzyc dobrego hud'a co do mindsetu ksiazka lechrumskiego jest swietna ;) staraj sie opuscic NL2 jak najszybciej tam jest zbyt duzo bezsensownych zagran zeby sie czegos nauczyc na NL 5 juz da sie wyciagac jakies wnioski z gry przeciwnikow Pozdrawiam :)

Reply
ChceBycLepszy

Jak narazie staram sie korzystać z darmowych środków.
Co pracy z equilabem chcialem już zacząć dawno temu ale nie wiem jak sie do tego zabrać.
Ja myślę że oglądanie streamow przynosi efekty ale pod warunkiem, że jest kilka źródeł żeby nie utożsamiać sie do jednej gry lecz do kilku i stworzyć "własną gre w karty" Ja jak na razie swoją tworzę dzięki grze babla i rushera.
Polecilby ktos jak zacząć właśnie zabawę z equilabem

Reply
Pawez0

zacznij od najprostszy rzeczy od zasiegów otwierania z kazdej pozycji i 3betowania zebyś zawsze grał tym samym range'm (nie mowie o grze pod fisha) ale o taki ogolny zarys co kiedy otwierasz

Reply
ChceBycLepszy

Zarys otwierania juz dawno opracowany jest co prawda w głowie ale niewiele sie on zmienia.
Gorzej z zakresem 3 betow i call 3 betow calkowicie sie nie umiem do tego zabrac

Reply
baranek

GoverN mial cała dość ciekawa serie o budowania rangy otwarcia, 3 betow, calli itp.

Reply