Skip to forum
Notifications
Clear all

Grać jak najlepiej

23 Posts
5 Users
21 Reactions
1,472 Views
nikoro309

Siema :)
Miałem już dwa blogi, ale ani razu nie startowałem Bankroll Challangu. A po tym jak przeczytałem w książce, że publiczne zobowiązanie i obserwacja otoczenia poprawia motywację postanowiłem to wypróbować :D

Zaczynam od NL2 zoom na p* ,a zamierzam dojść jak najwyżej.
Bankroll na start 61,47$ .

Nie będę zakładał celów finansowych, celem będzie to żebym był jak najlepszym graczem i grać na takich stawkach gdzie też będzie wielu takich graczy. (ale przy okazji tego że będę dobrze grać to zbuduje bankroll :f_cool:)

Reply
22 replies
nikoro309

Update 1
Ilość rozegranych rąk: 10616
Typ gier: nl2 SH zoom p*
Zysk/strata: -18,78$
Aktualny bankroll: 42,68$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Postanowiłem, że na wyniki będę zaglądać raz w tygodniu kiedy będę wrzucać raport. Bo zauważyłem u siebie myśli kiedy w danym dniu jestem w na minus żeby odrobić straty. Takie patrzenie na wykres w trakcie gry to jest myślenie o przeszłości zamiast skupić się na teraźniejszości i na najlepszych decyzjach w danym momencie :f_thumbsup:

Reply
nikoro309

Zauważyłem że mam duży problem ze spotami gdzie gram value raisa. Popełniam trzy bardzo duże rodzaje błędów.

1. Raisuje w sytuacji kiedy nie muszę raisować.

Spoiler

Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $2.09 (104.5 bb)
BB: $2.48 (124 bb)
UTG: $2.18 (109 bb)
Hero (MP): $2.03 (101.5 bb)
CO: $2.71 (135.5 bb)
BTN: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is MP with A♣: A♥:
UTG folds, Hero raises to $0.06, CO folds, BTN raises to $0.21, 2 folds, Hero raises to $0.36, BTN calls $0.15

Flop: ($0.75) 3♠: 9♥: 2♣: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.72, Hero raises to $1.44, BTN folds

Results: $2.19 pot ($0.08 rake)
Final Board: 3♠: 9♥: 2♣:
Hero mucked A♣: A♥: and won $2.11 ($1.03 net)
BTN mucked and lost (-$1.08 net)

Przeciwnik to fisz. Pre flop to ludzie mogą się czepiać, że taki niski 4bet, ale mi się to zagranie click 4betu podoba. Bo jednocześnia "daje ody na call i fisz calluje" (tak naprawdę ich nie daję) oraz przejmuję inicjatywę w spocie będąc OOP. Jak sam mam inicjatywę to mogę zagrać skipp cbet i łapać blefy. Ale po wymyśleniu tego planu wyłączył mi się mózg i zagrałem raisa. Jak to usłyszałem z jednego filmiku "Dobrzy gracze mogą grać powoli nutsy i pozwalać przeciwnikowi blefować,albo trafić gorszą parę i wyciągać max value, a słabi szybko raisują, bo się boją że spadną złe karty.
W tym spocie myślałem że przeciwnik może mnie callnąć z A high, ale to było myślenie życzeniowe, bo częściej sam wepchnie staka na turnie niż sam callnie tego dużego raisa. Nawet jak nie będzie blefować to sam może trafić gorszą top parę i oddać resztę staka na river.

2. Nie gram raisa w sytuacji kiedy trzeba zagrać raisa.

Spoiler

SB: $1.21 (60.5 bb)
Hero (BB): $2.33 (116.5 bb)
UTG: $2.11 (105.5 bb)
MP: $2.09 (104.5 bb)
CO: $1.74 (87 bb)
BTN: $1.94 (97 bb)

Preflop: Hero is BB with 4♣: 4♥:
UTG raises to $0.06, 4 folds, Hero calls $0.04

Flop: ($0.13) J♦: 4♠: 2♦: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.07, Hero calls $0.07

Turn: ($0.27) 9♠: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.13, Hero raises to $0.55, UTG calls $0.42

River: ($1.37) 7♥: (2 players)
Hero bets $1.65 and is all-in, UTG calls $1.43 and is all-in

Spoiler

Results: $4.23 pot ($0.15 rake)
Final Board: J♦: 4♠: 2♦: 9♠: 7♥:
Hero showed 4♣: 4♥: and won $4.08 ($1.97 net)
UTG showed J♠: Q♠: and lost (-$2.11 net)

Przeciwnik to fisz . Ma staty 65/22 afq% f/t/r 61/70/61 po 40 handach. Na flopie nie raisowałem bo widząc jego agresję nie chcaiłem go raisować, bo widzedziałem że będzie też betowac turna. Po raisowaniu turna wrzucam PSB na river i tutaj pojawia się problem, bo jak spadnie zła karta do jego tp ,albo uzupełni się flush przeciwnik może nie callować PSB, tak często jak w sytuacji gdy raisuowałem flopa i na river mam tylko trochę ponad 50bb do wrzucenia. To wtedy mogę happy wrzucać staka nawet jak wejdzie flush bo przeciwnik i tak będzie callować ze słabszymi układami bet za 1/2pota + przciwnik nie wyblefuje mnie na river po moim checku i nie zagra xb z Jx.

3. Gram za niski sizing przebicia tak że mam problem z wrzuceniem staka na turnie.

Spoiler

Hero (SB): $2 (100 bb)
BB: $2 (100 bb)
UTG: $2.75 (137.5 bb)
MP: $2.43 (121.5 bb)
CO: $2.08 (104 bb)
BTN: $1.58 (79 bb)

Preflop: Hero is SB with 8♦: 7♦:
4 folds, Hero raises to $0.06, BB calls $0.04

Flop: ($0.12) 7♠: 5♥: 8♥: (2 players)
Hero bets $0.09, BB raises to $0.22, Hero raises to $0.69, BB calls $0.47

Turn: ($1.50) 6♠: (2 players)
Hero bets $1.25 and is all-in, BB calls $1.25 and is all-in

River: ($4) T♣: (2 players, 2 are all-in)

Spoiler

Results: $4 pot ($0.14 rake)
Final Board: 7♠: 5♥: 8♥: 6♠: T♣:
Hero showed 8♦: 7♦: and lost (-$2 net)
BB showed J♥: 9♥: and won $3.86 ($1.86 net)

Przeciwnik to agreswny reg (fold BB to SB 53) spodziewałem się być bluff raisowany na flopie. Ja zagrałem 3bet bo spodziewałem się że on mnie raiswoał samemu mając 6x, fd, albo para+gs. Ale nie policzyłem, że turnie będę wrzucać 85% PSB. Jak przeciwnik miał fd to do takiego betu nie będzie mieć odsów żeby sprawdzić. Jakbym zagrał 5 bb wyżej 3bet na flopie to na turnie będę wrzucać 2/3 PSB i przeciwnik mógłby callować z fd jakby miał jakieś overkarty z drawem.

Reply
nikoro309

Update 2
Ilość rozegranych rąk: 30388
Zysk/strata: -6,54$
Aktualny bankroll: 36,14$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

W najbliższym tygodniu zamierzam obejrzeć dużo filmików szkoleniowych, bo moja gra wciąż jest słaba, ale też będę dużo grać. Bo z doświadczenia wiem że w moim przypadku filmiki szkoleniowe trzeba przeplatać z grą. Na wykresie w ogóle nie patrzę na linię ev, bo też jest podatna na wariancję (nie pokazuje ile miałem equity na range przeciwnika tylko na daną rękę, oraz nie uwzględnia coolerów)

Reply
nikoro309

.

Reply
nikoro309

Już wiem jak porównać granie x/c na river albo bet allin. Kiedy już sprawdziłem że bet allin >x/f to przy porównywaniu betu i x/c wiadomo że ja w tej puli nie folduje i włożę kasę do pota, i szukając gdzie będzie najwyższe ev trzeba zobaczyć gdzie przeciwnik wkłada kasę do pota ze słabszym rangem. W tej sytuacji zakładam że mamy tyle w staku że zarówno nasz bet jak i bet przeciwnika to allin i są równe.

Sb - ilość słabszych kombo od naszej ręki które przeciwnik betuje vs nasz check
Sc - ilość słabszych kombo od naszej ręki które przeciwnik calluje vs nasz bet
L-ilość lepszych kombo przeciwnika
Lx- ilość lepszych kombo przeciwnika które przeczeka i nas nie zvaluebetuje

Gdyby przeciwnik betował i callował wszystkie lepsze układy L od naszego to
Ev betu > Ev xc wtedy kiedy
Sc > Sb
ale może się zdarzyć, że przeciwnik zagra xb z lepszą ręką od naszej i grając xc zamast betu zarobimy na tym że przeciwnik nas nie zvalubetuje. Gdyby przeciwnik nie zagrał betu z lepszym 1 lepszym kombo to zarobimy dokładnie tyle samo co jakby betował 1 kombo słabsze więcej, bo w obu tych sytuacjach zarabiamy bet.

Czyli bet > xc kiedy Ev bet> Ev xc

Sc > Sb + Lx

wynik nie zależy od wielkości puli, może zależeć pośrednio od wielkości naszego betu (jaki to % pota), bo mniejszy bet ma mniej fold equity i możemy być callowani przez więcej słabszych rąk.

W obliczeniach nie uwzględniałem raku :)

Reply
nikoro309

.

Reply
nikoro309

Update 3
Ilość rozegranych rąk: 26738
Zysk/strata: 3,35$
Aktualny bankroll: 39,49$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

Najwięcej mojej grze pomaga to jak każdego dnia wieczorem analizuję większe rozdania jakie tego dnia rozegrałem. Kiedyś robiłem to raz na tydzień, ale wtedy pojawiał się problem, że nie pamiętałem o czym myślałem w trakcie rozdania oraz było to za dużo do analizy i nie przerobiłem wszystkiego. Mój największy leak w grze to że valuebetuje cbet river wtedy kiedy nie mam valuebeta, na wielu bordach mogę grać x/f, szczególnie na mało agrestwnych przeciwników licząc że słabsze made handy zagrają xb.

Reply
Moderator
baadnewz01

No offence, ale jak po 70k rąk jesteś na minusie grając NL2, to musisz robić coś grubo nie tak. Może skup się bardziej na jakości gry, a nie na volume??

Reply
nikoro309

Wiadomo, ciągle masę spazzuje :f_rolleyes: Gdybym nie zrobił kilku najgorszym zagrań było by lepiej. Wpadłem na pomysł, że będę na bloga wrzucać wszystkie spazzy(od teraz) jakie zagrałem z dokładnym opisem swojego myślenia w tym spocie. Może wtedy jak będę chciał zespazzować to się powstrzymam, bo rozdanie się nie skończy w chwili SD tylko zostanie na blogu na pamiątkę.

Reply
nikoro309

Nie wrzucałem spazzów, bo za dużo tego by było, a ja wolę poświęcić więcej czasu na grę, bo zdecydowałem, że teraz muszę robić duże volume, bo wtedy będę mieć więcej rozdań żeby się czegoś nauczyć. Znalazłem 2 leaki w swojej grze, pierwsze to przeniesione z zooma FR trapowaniu nutsów preflop, bo tam gra była tight. Nawet teraz jak trapuję to nie spotkałem się z tym że pzeciwnik nagle zacznie we mnie blefować, a z made handem zagra gdzieś pot control i ciężko wygrać staka. Dużo value trapując AA traci się przeciwko AK gdy ono nie trafi bordu, QQ jak spdnie overkarta.
Drugim leakiem było że w spotach gdzie często mogę być raisowany i foldowałbym dużo equity to nie grać samemu betu i zagrać xb, wtedy daję szansę przeciwnikowi do zablefowania, albo equity jego draów spada i nie muszę się obawiać raisów, bo jak dostanę 2 razy check to nagle nie będę reisowany vs delay cbet. Tak czuję że już bardziej ogarniam i w przyszłym tygodniu będę na +

Update 4
Ilość rozegranych rąk: 30786
Zysk/strata: -0,15$
Aktualny bankroll: 39,34$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Reply
Szylinski11

witam kolege podobnie jak Ty zaczynam grac NL2 z racji tego ze jestem osoba oracujaca traktuje to bardziej hobbystycznie natomiast jesli bylbys zainteresowany rozmowa o grze badz jakas forma wspolnej zdrowej rywalizacji i wspierania sie w dazeniu do celow zapraszam do rozmow pozdrawiam

Reply
jociasija

ja ci proponuje zacząć robic 10x mniejsze volume, a reszte energii poswiecic na myslenie nad rozdaniami..

Reply
nikoro309

Jak się uczę gry to wolę zagrać więcej rozdań i je potem przeanalizować, teraz się uczę na błędach, ale plusem grania dużej ilości rozdań jest to że mogę sobię wiele rzeczy przetestować.

Wczoraj zagrałem 2 razy w 3bet pocie na drawowatym flopie x/r z overparą i wydaje mi się że jest w tym dużo value, bo zawsze w takich sytuacjach jest problem, że mogą spaść złe karty na turnie i river, a tutaj może spaść tylko zła karta na turnie , bo już wtedy wrzucam all ina. Jak przeciwnik zabetuje draw vs miss cbet to grając raise i stakując go na turnie wyciągam max value od drawu, bo nie daję mu implied odsów na river. Tą linią też protektuję swoje AK (jak nie trafię i mam 2oc) jak będzią mnie blefować to zapłacą też beta gdy zaczekałem overparę.

Hero (SB): $2.01 (100.5 bb)
BB: $4.06 (203 bb)
UTG: $2.37 (118.5 bb)
MP: $9.36 (468 bb)
CO: $2.05 (102.5 bb)

Preflop: Hero is SB with A♦: A♥:
UTG folds, MP raises to $0.05, 2 folds, Hero raises to $0.19, BB folds, MP calls $0.14

Flop: ($0.40) T♥: 7♦: J♥: (2 players)
Hero checks, MP bets $0.20, Hero raises to $0.79, MP calls $0.59

Turn: ($1.98) 2♠: (2 players)
Hero bets $1.03 and is all-in, MP calls $1.03

River: ($4.04) 2♦: (2 players, 1 is all-in)

Spoiler

Results: $4.04 pot ($0.14 rake)
Final Board: T♥: 7♦: J♥: 2♠: 2♦:
Hero showed A♦: A♥: and won $3.90 ($1.89 net)
MP showed Q♣: Q♥: and lost (-$2.01 net)

SB: $2.36 (118 bb)
Hero (BB): $2.03 (101.5 bb)
UTG: $1.84 (92 bb)
MP: $1.82 (91 bb)
CO: $1.90 (95 bb)
BTN: $2.06 (103 bb)

Preflop: Hero is BB with Q♠: Q♣:
3 folds, BTN raises to $0.06, SB folds, Hero raises to $0.20, BTN calls $0.14

Flop: ($0.41) T♥: 8♣: 2♣: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.22, Hero raises to $0.78, BTN raises to $1.86 and is all-in, Hero calls $1.05

Turn: ($4.07) Q♥: (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.07) J♣: (2 players, 1 is all-in)

Spoiler

Results: $4.07 pot ($0.14 rake)
Final Board: T♥: 8♣: 2♣: Q♥: J♣:
Hero showed Q♠: Q♣: and won $3.93 ($1.90 net)
BTN showed J♦: J♥: and won $0.00 (-$2.03 net)

Mam takie przemyślenie że jak przeciwnik zabetował top parę, albo overparę to nie sfolduję jej na x/r, bo przecież na bordzie są drawy i ja mogę to robić z drawem. A jak na turnie nie spadnie draw to jego equity vs mój range wzrośnie i dalej nie odpuści.

Reply
jociasija

jak się uczysz gry, to wolisz grać więcej rozdań?
a jak już się nauczysz, to co? wtedy zaczniesz grać mniej?

Reply
nikoro309

Update 5
Ilość rozegranych rąk: 26573
Zysk/strata: 35,10$
Aktualny bankroll: 74,44$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach):5

Tak jak się spodziewałem ten tydzień jest lepszy od poprzednich. Poprzez to że wcześniej rozegrałem dużą ilość rozdań miałem dużo sytuacji, żeby zobaczyć jak mogę poprawić swoją grę. Ciągle uważam że popełniam wiele błędów i tracę value przez nieprzemyślenie rozdania w trakcie gry. Miałem kolejne rozdanie gdzie zagrałem x/r w 3bet pocie i wrzucę je w kolejnym poście.

Reply
nikoro309

Hero (SB): $2.03 (101.5 bb)
BB: $2.21 (110.5 bb)
UTG: $2 (100 bb)
MP: $2.32 (116 bb)
CO: $2.51 (125.5 bb)

Preflop: Hero is SB with K♠: K♦:
2 folds, CO raises to $0.06, BTN folds, Hero raises to $0.20, BB folds, CO calls $0.14

Flop: ($0.42) 7♠: T♥: 3♥: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.24, Hero raises to $0.78, CO raises to $2.31 and is all-in, Hero calls $1.05

Turn: ($4.08) 7♥: (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.08) 5♥: (2 players, 1 is all-in)

Spoiler

Results: $4.08 pot ($0.14 rake)
Final Board: 7♠: T♥: 3♥: 7♥: 5♥:
Hero showed K♠: K♦: and won $1.97 (-$0.06 net)
CO showed A♥: 2♥: and won $1.97 (-$0.06 net) ...................było run it twice i zremisowałem

Grałem tutaj przeciwko flush drawowi A♥:2♥:, grając przeciwko takiej ręce i stakując się na flopie to najlepsze co mi się mogło przydażyć, bo :
-mam tutaj raisa for value przciwnko A♥:2♥: mam 53,7% equity.
-jakbym tylko cbetował flopa i przeciwnik callował to na turnie pewnie dalej bym cbetował, bo jest wiele słabszych rąk jakie mi płacą. I doprowadziłbym do sytuacji gdzie wkładam beta do pota gdzie mam 0% equity na rękę przeciwnika, po tym jak on trafi outa.
-gdymym cbetował flopa i turna , a przeciwnik callował i na river by mu się nie uzupełnił draw to po moim trzecim becie on folduje i nie płaci tego trzeciego beta. A w przypadku jak trafi swojego outa to może liczyć na impied odsy. I unikam sytuacji : Na dobrych runoutach nie wygrywam całego staka, a na złych oddaję całego staka. Jak wystakuję to na flopie to jak on nie trafi to zgarniam całego staka.
- w przypadku wystakowania tego na flopie ostatecznie na turnie unikam trudnej sytuacji jak spadnie :Ax:,
-sam grając check na drawowatym bordzie repuję missniętę 2oc i przeciwnik może mnie betować vs miss cbet, a po moim x/r repuję draw, bo jest dużo drawów na flopie.

Reply
janiboy66

Grasz na NL2. Nie zastanawiaj się co koleś pomyśli jak ty pomyślisz gdy on pomyśli.
Co byś zrobił jak gościu by zagrał Check na flopie?

Reply
nikoro309

Jak przeciwnik czeka to valubetuje od turna, jak on czeka to zwykle i tak nie ma ręki od której mam 3streaty value.

Reply
nikoro309

Update 6
Ilość rozegranych rąk: 27780
Typ gier: nl2, nl5 SH zoom p*
Zysk/strata: +26,59$
Aktualny bankroll: 101,03$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach):6

Przekroczyłem 50BI na NL2 więc mogę przejść na NL5, już na początku tego tygodnia zagrałem tam 2k handów. Bardzo się cieszę, że wylosowałem podwyższenie statkusu na tydzień, będę mógł pouczyć się więcej jak będę wchodzić na wyższy limit.

Reply