Skip to forum
Notifications
Clear all

No Limit Fold'em

1,233 Posts
70 Users
1197 Reactions
49.7 K Views
Gomez224

Hej,

Bardzo długo rozmyślałem nad powrotem na stare śmieci, gdzie rozpoczynałem swoją pokerową przygodę. Analogicznie wyglądała kwestia dotycząca wskrzeszenia bloga. Było kilka przymiarek, ale zabrakło głównie motywacji. Niemniej zebrałem się w sobie i postanowiłem raz jeszcze spróbować wszystko zacząć od początku tak jak kiedyś. Pierwszą odsłonę zaprezentuję w postaci: pytań i odpowiedzi.

1) Dlaczego postanowiłem wrócić do pokera i pisania bloga.

Po ukończeniu studiów stanąłem przed wyborem poker czy praca. Po uwzględnieniu wszystkich za i przeciw wybór był moim zdaniem prosty i oczywisty. Postawiłem na karierę zawodową w branży IT. Jako bardzo perspektywiczną, ciekawą a zarazem bardzo dobrze płatną. Po ponad 10 latach udało się osiągnąć sporo sukcesów, zwiedzić wiele miejsc w kraju jak i za granicą oraz poznać nowych znajomych. Niemniej przyszedł taki moment, w którym praca przestawała być dla mnie wyzwaniem. Dlatego w głównej mierze postanowiłem wrócić do pokera. Jak to się mówi ciągnie wilka do lasu.

2) Gdzie i w co gram?

Tutaj przyznam szczerze wybór był prosty Poker Stars i NL Full Ring. Na tej platformie grało mi się najlepiej ze względu na przyjazny soft. Chodź z ofertami bonusowymi i promocjami bywało różnie. Na szczęście teraz jest w miarę OK. Natomiast w odmianie NL Full Ring czuje się najbardziej komfortowo. Próbowałem grać stoliki Short Handed, ale jakoś nie czuję tej odmiany oraz dynamiki.

3) Jakie grywam limity?

Obecnie próbuje zadomowić się na NL10. Wykonałem też kilka shotów na NL16, NL25 or NL50. W zasadzie z czystej ciekawości aby zobaczyć jaka jest różnica w poziomie.

4) Czy grywam inne limity?

Tak. NL2 i NL5, głównie ze względu na daily leaderboard. Zawsze jest to jakaś szansa na zdobycie dodatkowego rakebacku ;)

5) Jakie stawiam sobie cele?

Tutaj tak, na dobrą sprawę swoje cele podzieliłem na 2 kategorie.

1) Krótko terminowe:

a) Rozegranie wymaganej ilości rozdań aby ukończyć dailly leaderboard challange na każdym z limitów.
b) Ugranie dziennej wymaganej ilości redemption points, aby na koniec miesiąca zgarnąć 40% rakeback.
c) Wykonać analizę problematycznych rozdań po zakończonej sesji.

2) Cele długoterminowe:

a) być wygrywający graczem na NL10 i przejść na NL16 lub NL25. Interesuję mnie przede wszystkich osiągnięcie pewnego przyzwoitego wyniku BB/100 rozdań powyżej 5-6 oraz wygraniu minimum 20-25 BI.

6) Kiedy planuję wejść na NL16 lub NL25 ?

Ciężko powiedzieć, na razie poznaję ten poziom (NL10) i moja gra pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Nie mam też ciśnienia aby wskoczyć w jakimś krótkim czasie powiedzmy kilku miesięcy. Muszę przede wszystkich czuć, że radzę sobie na tych stawkach i osiągam zadawalające rezultaty.

8) Co wykorzystuje do pracy nad swoimi pokerowymi umiejętnościami?

To co w sumie jest ogólnie dostępne YouTube, HM, solver + udzielam się na grupie discord gdzie dyskutujemy o rozdaniach.

7) Jak często planuje dokonywać wpisów na swoim blogu?

Jeśli czas pozwoli chciałbym zamieścić przynajmniej 1 post dziennie. Nawet jeśli miałby być krótki :)

8) O czym zamierzam pisać na swoim blogu?

Myślę, że główne poker, muzyka, sport, podróże, fotografia.

9) Czy udzielasz coachingów?

Nie.

10) Jak idzie do tej pory?

Wydaje mi się, że wszystkie najważniejsze informację zawarłem i teraz pójdzie już z górki ;) Zachęcam do śledzenia i dyskusji (proszę o zachowanie kultury, bez polityki i wycieczek osobistych :P )

Reply
1,232 replies
yubby

Hej
Powodzenia, trzymamy kciuki! Pokaż, że da się wrócić :)

Reply
Dyszka90

Trochę niske masz te pfr jak na te stawki i znajomość solvera tak czy siak Gl.

Reply
Gomez224

Mam tego świadomość. Muszę najpierw złapać rytm grania i pewność siebie na tych stawkach. Jak to się mówi poczuć klimat. Dlatego wolę wyjść od stylu tight aggresive który daje mi właśnie komfort głównie w grze post flop. Co do solverów to mam pewne zalecenia do implementacji w mojej grze i powoli je sobie wdrażam.

Śmiało mogę powiedzieć, że różnica w poziomie między NL2 a NL10 da się zauważyć, głównie to zwiększa się agresja wśród graczy.

Reply
Gomez224

Faza grupowa MŚ już za nami. Jako fan piłki nożnej chętnie podzielę się moją subiektywną oceną.

1. Niewątpliwie największym rozczarowaniem jest postawa: Niemiec, Belgii, Urugwaju, Danii. Przyznam, że po tych drużynach spodziewałem się dużo więcej.
2. Nasz awans do fazy play-off oceniam słodko-gorzko i w konfrontacji z Francją, nie daję nam większych szans. Na pewno awans cieszy, ale piłkarsko gramy padakę. Najlepiej było rozstrzygnąć konfrontacje z Meksykiem a w meczu z Argentyną wyjść drugim garniturem. No ale cóż.
3. Postawa kilku drużyn pozytywnie zaskoczyła: Australia, Japonia czy Korea.
4. Typ na finał Brazylia - Francja.

Reply
Gomez224

Pokerowo powoli i do przodu. Nie zawsze udaje się wygospodarować czas na długą sesję, niemniej coś tam udało się zagrać.

Z gry na NL5 jestem zadowolony. Limit mam już dawno odhaczony, niemniej kasa ciągle jest tam do podniesienia :) a i od czasu do czasu wpadnie premia za daily leaderboard.

Co do NL10 to:

• Jest zdecydowanie więcej 3betów
  • vs Steal, blindy są bronione z większą częstotliwością
  • Ludzie rzadziej pasują do cb
  • Drawy grają agresywniej

To są takie moje spostrzeżenia po tych kilku sesjach które do tej pory zagrałem.

Reply
Gomez224

#Hand 1 of the Day vs Maniac

No i jak nie kochać tej gry?

Chętnie poznam waszą opinię jak wy to gracie.

1) Czy preferujecie tutaj cb od x
2) Jakim sizingiem cb jeśli decydujecie się na cb
3) Co robicie vs raise
4) Z jakim innym zakresem decydowalibyście iść tutaj na stacki a jaką rękę przykładowo gralibyście tutaj cb/f albo cb/c i np x/c albo x/f na turnie.

Reply
Gomez224

#Hand 2 of the Day vs Aggro Fish

To tak, żeby nie było za lekko ;)

Reply
Gomez224

Mindset w pokerze to podstawa :f_cool:

Reply
Gomez224

Występ naszej reprezentacji na mundialu zakończył się na 1/8 finału. Jak wielu komentatorów zauważyło udało nam wyjść z grupy po 36 latach. W meczu z Francją niespodzianki nie było i takowej się nie spodziewałem. Wygrała drużyna piłkarsko lepsza. Chodź trzeba przyznać, że porażka z aktualnym mistrzem świata wstydu nam nie przyniosła. Mieliśmy swoje sytuacje, kilka fajnych akcji ale zabrakło skuteczności. Zawsze będzie można powiedzieć że zaszliśmy i tak dalej niż Niemcy czy Belgia :f_love:

Co do naszego stylu a raczej jego braku to Czesiu ustawił nas mega defensywnie a i gra była zachowawcza tak aby jakimś cudem się prześlizgnąć i wyjść z grupy. Cel zrealizowany ale no właśnie, ale zawsze będzie ;) Że Meksyk trzeba było pokonać i nie kalkulować już w meczu z Argentyną. Wtedy w 1/8 finału była szansa trafić na Australię i powalczyć kto wie może nawet o 1/4 finału. Tak czy siak dla nas mundial się zakończył i przyjdzie czas aby kadrę rozliczyć za ten występ włącznie ze sztabem trenerskim. Z prasy można się dowiedzieć, że nie jeden trup z szafy może wypaść. Pojawiają się kwasy chociażby podziałem kasy oraz spekuluje się, że piłkarze mogą zafundować Czesiowi zwolnienie z posady trenera. Nie będzie to pierwszy i podejrzewam ostatni raz gdzie piłkarze przyczynią się do zmiany szkoleniowca.

Czas pokarze kto poprowadzi kadrę w el. do ME i jak będziemy się w tej grupie spisywać.

Reply
Gomez224

Zagrane typowo for fun. MTT nie są w mojej orbicie zainteresowań i bardzo rzadko grywam. Niemniej nawet taki mały sukces cieszy :f_drink:

Reply
Gomez224

Pierwszy tydzień miesiąca na NL5 i NL10 już za mną. Muszę przyznać że sporo się działo na stolikach chodź jeśli chodzi o ilość rozegranych rąk to szału nie ma. Poniżej wyniki

i standardowo Hand of the Day

Takich akcji trochę wyłapałem stąd wynik jest taki a nie inny. Oby ten tydzień był troszkę lepszy ;)

Reply
Gomez224

Hand 4 of the Day vs LAG (tym razem z NL5)

To jest chociażby jedna z zasadniczych różnic które zaczynają się pojawiać od NL5. Agresja. Wbrew pozorom gość z tą ręką ma tutaj prawie 40% Equity. Przykładowo na NL2 większość player poola grałby to pasywnie do rivera.

Board: 4c 3c 6c
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 38.737% 35.76% 02.98% 354 29.50 { 5d5s }
Hand 1: 61.263% 58.28% 02.98% 577 29.50 { AdAh }

Reply
Gomez224

Hand 5 of the Day vs AGGRO DONK

Takie akcje zawsze cieszą ;) Z punktu widzenia samego rozdania nic ciekawego samograj :f_drink:

Reply
Gomez224

Hand 6 of the Day vs Maniac

Przyznam się, zachodzę w głowę co Ci ludzie mają pod kopułą. Aby jeden błąd popełniony pre-flop zamienić na jeszcze większy błąd popełniony post-flop. Nie ogarniam tych ludzi :)

Reply
JarekM79

Większość tam nie myśli co robi, grają dla rozrywki, a my musimy to wyłapywać i zarabiać 😉

Reply
Gomez224

Podchodzę do tego na chłodno. Wbrew pozorom więcej kasy traci się na swoich błędach niż na takich coolerach.

Reply
RogerMorales

Napisane przez Gomez224

To jest chociażby jedna z zasadniczych różnic które zaczynają się pojawiać od NL5. Agresja. Wbrew pozorom gość z tą ręką ma tutaj prawie 40% Equity. Przykładowo na NL2 większość player poola grałby to pasywnie do rivera.

Czyli wychodzi na to, ze wiekszosc player poola z nl2 ma racje, bo ta reka zdecydowanie nadaje sie do co najwyzej grania pasywnie do rivera, tak jak i zreszta Twoja, wiec jak dla mnie obaj zagraliscie to slabo, ale Ty raczej gorzej od przeciwnika. Jak sam slusznie zauwazyles jego reka ma prawie 40% equity, a to i tak jest spazz z jego strony. Po flacie pre on jest mega pocker pair heavy, wiec czesto zobaczysz tam sety, na ktore masz tragiczne equity, mozesz zobaczyc strita, mozesz zobaczyc gotowe flushe, na ktore jestes dead albo w najlepszym razie AcXx na ktore jestes nieznacznie z przodu w zaleznosci co jest to druga karta. Ogolnie musisz zrozumiec, ze asy, ktore sa najlepsza reka startowa preflop, na takim flopie staja sie reka co najwyzej srednia. Na pewno nie taka, z ktora chcesz budowac pota. A granie bet/call AI w takim spocie to palenie hajsu. Akurat Ci sie udalo trafic na jakiegos spazzera co tam wrzucil 55 bez clubsa, ale na ogol to w ogole nie bedzie w jego rangu. A jak juz wspominales, nawet z tym spazzem gosc mial na Ciebie sensowne equity. A jeszcze kolejna rzecz, ze Ty tam oop cbetowales flopa w 2 typow. Takie rozdania wbrew pozorom sa najgorsze, bo typ wyspazzowal, Ty wygrales stacka, wiec nawet nie ma refleksji nad poprawnoscia rozegrania- "zagralem tak, ze gosc sie wysypal i wygralem", ale ogolnie mysle dosyc kiepskie rozegranie i w longu bedziesz na tym tracil mase $

Reply
Gomez224

Nauka polega między innymi na popełnianiu błędów. Tak jak wspomniałem po każdej sesji robię przegląd rozdań i analizuje aby zobaczyć czy linią którą obrałem jest rekomendowana przez solver. Inna kwestia jest taka, że spotykam się z opiniami aby na micro stawkach bardziej skupić się na eqploitach a w drugiej kolejności GTO. Co do samego rozdania gdyby to był gość pokroju nita/weak taga/rega to zapewne grałbym to inaczej. Natomiast na tego konkretnego gościa mimo wszystko ciężko mi było spasować rękę z którą uważałem że jestem ahead. Zwłaszcza, że widziałem z jakim zakresem potrafił wcześniej się stackować post-flop (np. FD+2OC na flopie, FD+GS na turnie, Over parki pokroju 99-TT na niskich boardach)

Reply
RogerMorales

Napisane przez Gomez224
Nauka polega między innymi na popełnianiu błędów. Tak jak wspomniałem po każdej sesji robię przegląd rozdań i analizuje aby zobaczyć czy linią którą obrałem jest rekomendowana przez solver. Inna kwestia jest taka, że spotykam się z opiniami aby na micro stawkach bardziej skupić się na eqploitach a w drugiej kolejności GTO. Co do samego rozdania gdyby to był gość pokroju nita/weak taga/rega to zapewne grałbym to inaczej. Natomiast na tego konkretnego gościa mimo wszystko ciężko mi było spasować rękę z którą uważałem że jestem ahead. Zwłaszcza, że widziałem z jakim zakresem potrafił wcześniej się stackować post-flop (np. FD+2OC na flopie, FD+GS na turnie, Over parki pokroju 99-TT na niskich boardach)

Panie kochany, ale ja tu nigdzie nic o GTO nie wspomnialem. Oczywiste jest, ze do high stakesow bardziej idzie sie w exploit niz w gto, a im nizej tym bardziej z przewaga exploit ;) I oczywiscie, ze jesli masz ready na typa, wiesz ze jest spewy donkiem to izi stack off, ale Ty napisales to tak jakbys pisal o unku, nawet wspomniales o poolu, no chyba ze przecieny gosc z nl5 jest mega spewy to wtedy ok. Jedyne co chcialem napisac to ze warto tez przeglad rece, ktore wygralismy, bo wiele osob tego nie robi. No i ze takie AA bez fd na mono boardzie jesli nie mam readow, ze typ jest donkiem, spr jest dalej wysokie a stacki nie sa plytkie to chce grac jako bluffcatcher, bo zwyczajnie nie jest to zadna dobra reka na takim boardzie. Pozdro

Reply