Skip to forum
Notifications
Clear all

Ahaaaaaaaaa, więc to o to chodzi...

45 Posts
13 Users
71 Reactions
2,301 Views
MateQC

Cześć

Witam wszystkich, którzy już blogują, a ja grzecznie przyglądam się ich poczynaniom :
JarekM79
kacic
Gomez224
Woocash22
diemdzi
RobertByku2
DzikiHenry
oraz oczywiście najsłynniejszy ostatnimi czasy 7bekon7,
a także wszystkich, którzy będą tu zaglądać i zechcą się podzielić wartością swojej osoby.
Do rozpoczęcia pisania tego blogasa oczywiście zachęcili mnie "znajomi" powyżej, ale także najnowsza promocja, która tu wjechała.

Coś o mnie :
Na PokerStrategy jestem bodajże od 2010 roku, w czasach studiów dwa razy nawet miałem jakiegoś bloga tutaj, ale to były jakieś szczeniackie podrygi przepełnione hejtem, złością, tiltem, brakiem umiejętności i żalem przegrywającego typa wyzywającego innych, którzy grali lepiej ode mnie.
Aktualnie przekroczyłem wiek, w którym wstawanie rano to wyzwania, a jak nic Cie nie napierdala to zastanawiasz się czy jeszcze żyjesz - tak, tak zmiana kodu na 3 z przodu :D
Większość czasu gram cash, czasem zagram jakieś MTT dla odmiany. Ostatnie "lata" mojej gry to było głównie klikanie Omaha8 <3 , ale dojrzałem do tego, że jeśli chciałbym przekraczać limity (a to jest teraz mój cel) to trzeba powrócić do Holdema.
Tak właśnie zrobiłem, kilka dni pograłem i zgromadziłem ok 170$, aaaaaale... zamierzam zakupić licencję do PT4 (60$ o ile dobrze spojrzałem) i wymyśliłem sobie powrót do czasów kiedy PokerStrategy rozdawało 50-cio dolarówki na prawo i lewo.
Tak więc oficjalnie rozpoczynam z rollem 50$ na nl2 zoom i reg - to zgłoszenie do Bankroll Challenge - moim celem jest uzbieranie rolla na zakup nowego kompa (ok 1000-1200$) oraz możliwość pozostania na nl10 z bankrollem przynajmniej 50BI - co daje +/- 1500$ do 21 maja tego roku !

Gram zazwyczaj 4 stoły zoom i dorzucam 2-3 stoliki regularne. Jeśli chodzi o czas gry... na ile czas pozwoli, w zależności jak się grafik w robocie ułoży. na ten miesiąc w planach mam zagrać ok 50h, ale ile to będzie hands to nie mam pojęcia.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego każdemu, kto tu zajrzy !

Reply
44 replies
DzikiHenry

Niezle, pozakesz nam co to volume :D 4 zoomy + 2-3 regi miazga, jak ogarniasz to kozak!

Reply
MateQC

Napisane przez DzikiHenry
Niezle, pozakesz nam co to volume :D 4 zoomy + 2-3 regi miazga, jak ogarniasz to kozak!

Oj no nie wiem, pracuję po 12h dziennie, więc to volume może kuleć znacząco, bo i skupienie nie takie. W dni wolne może bardziej przysiądę o ile dzieciaki pozwolą. Nie mniej, dzięki, że napisałeś. Czekam na kolejnych znajomków ze stolików/limitów.

Reply
diemdzi

Hej, super, że między innymi mój blog zmotywował Cię do założenia swojego bloga. Mi 3 dyszki wybiją w tym roku, już powoli rozglądam się za promocjami na ładną trumnę :facepalm:

Reply
DzikiHenry

Mate nie wazne ile volume chodzilo mi bardziej ile hand per hour bo z tylkoma stolami to pewnie w okolicach 1500 😎

Reply
konsad1

Napisane przez MateQC
Ostatnie "lata" mojej gry to było głównie klikanie Omaha8 <3 , ale dojrzałem do tego, że jeśli chciałbym przekraczać limity (a to jest teraz mój cel) to trzeba powrócić do Holdema.

Napisz coś więcej. Gdzie, kiedy i w jakich ilościach było Omahy8.
Poza tym - powodzonka !

Reply
MateQC

Napisane przez diemdzi
Hej, super, że między innymi mój blog zmotywował Cię do założenia swojego bloga. Mi 3 dyszki wybiją w tym roku, już powoli rozglądam się za promocjami na ładną trumnę :facepalm:

Trumna to może nieee, ale jakiś artresan, fizjoterapeuta, colagen nawet w czopkach, wygodny materac w łóżku... Niby człowiek sport większość życia uprawiał, niby dba o siebie, siłownia, sporo ruchu, w robocie 15k kroków nabija, a wybija 30stka i jakiś taki połamany, łokcie strzelają, woda w kolanach, cukier w kostkach... a idź Pan w ****

Reply
MateQC

Mate nie wazne ile volume chodzilo mi bardziej ile hand per hour bo z tylkoma stolami to pewnie w okolicach 1500 😎

Może wyszłoby coś koło tego, ale u mnie wychodzi raczej mniej, bo zdarza się (niestety nawet często) że muszę sit outować, a bo syn coś jęczy przez sen, a bo córka spać nie chce a żona już zasypia na siedząco i tak licząc z sesji, która miała trwać 3h odliczając wszystkie odejścia od kompa robi się jakieś 2h20min... ale może coś nadrobimy

Reply
MateQC

Napisane przez konsad1

Napisane przez MateQC
Ostatnie "lata" mojej gry to było głównie klikanie Omaha8 <3 , ale dojrzałem do tego, że jeśli chciałbym przekraczać limity (a to jest teraz mój cel) to trzeba powrócić do Holdema.

Napisz coś więcej. Gdzie, kiedy i w jakich ilościach było Omahy8.
Poza tym - powodzonka !

O8 pokazał mi kuzyn, kiedy mieszkałem jeszcze w akademiku, czyli jakieś... 8-9 lat temu. Od tego momentu stało się to moją największa miłością jeśli chodzi o gry pokerowe. Grałem praktycznie codziennie po kilka godzin na P* i PP. Z czasem pozostałem tylko na P* , a gierek zaczęło bywać coraz mniej. Zdarzało nam się zderzać na stolikach konsad1, ale tak jak pisałem, byłem wtedy durnym sierściem wyzywającym lepszych od siebie, więc pewnie też zabrałeś co nieco. Codziennie o 18.30 grałem turek turbo za 2.20$ z pulą 1.5k GTD bodajże. Field był spoko, udało się go kilka razy shipnąć. Pięknie było. Niestety to też było powodem mojej wielkiej frustracji, bo ogólnie to nie szło mi najlepiej. Robiłem mega rolla, a następnie w 2 dni potrafiłem wszystko przejebać, bo już myślałem, że jestem w to niepokonany. Kolejna wpłata i tak to się kręciło. Ostatnio odwiedziłem taką stronę co pokazuje wyniki to niby w turniejach na P* jestem ponad 5k$ na plusie ale ja nigdy nie widziałem tych pieniędzy 🤣🤣
Kilka zawirowań w życiu spowodowało przerwę, jakieś 2 lata nie grałem. Niedawno powróciłem, wpłaciłem, ale ilość stolików na P* z O8 na niskich stawkach jest masakrycznie niska, ludzie ciągle Ci sami. Mam wrażenie, że nie ma już tam perspektyw. I tak zawsze dorzucałem sobie 4 stoliki holdema zooma. Postanowiłem niedawno zamienić chwilowo te stoliki O8 regularne (bo o zoomach to już w ogóle nie ma mowy na O8) na regularne Holdema i okazało się, że nadal jest tam bardzo dużo pieniążków. Zdecydowałem o tym, by wziąć się w garść i zrobić to porządnie. Traktuję to jako jakiś tam bonusik o ile uda się coś ugrać "na waciki" , ale chcę to robić po prostu dobrze. Swoją pracę też wykonuję dobrze i zarabiam nieźle, więc dlaczego w pokerze miałoby być inaczej.

Stąd pytanie do Was wszystkich znających się lepiej ode mnie (choć gram w to od 17 roku życia 🤣)
Jak najefektywniej uczyć się tej gry, by grać coraz lepiej.
Domyślam się, że analiza, ale skoro nie umiałem czegoś zagrać to jak to przeanalizować ❓️
Czytam blogi niektórych z Was i powiem szczerze, że momentami nie ogarniam języka którym się posługujecie. Do "dziś" byłem ignorantem w tej dziedzinie... CZAS NADROBIĆ

Reply
DzikiHenry

Najlepiej myslec :) , o co chodzi w pokerze , jak gra populacja jak to exploitowac , po co gramy itp.

Reply
MateQC

Najlepiej myslec :) , o co chodzi w pokerze , jak gra populacja jak to exploitowac , po co gramy itp.

Ja cały czas myślę 😀 ale to jest jak z meblami z IKEI, rozkładasz to sobie na części... myślisz... po co to składasz... o co w tym chodzi... jak inni to składają... ale dopóki nie weźmiesz tej ich rysunkowej instrukcji to nie wymóżdżysz...

Mam jeszcze pytanie do osób grających na P* czy da się tam jakoś przestawić, by zamiast betów w $$ pokazywało w BB ?

Reply
DzikiHenry

Wystarczy wkliknac na hajs przy avatarze.
Odnosnie myslenia , to podstawy podstaw.
Ja pamientam jak sie spinalem dawno temu ze mam 3bet nie taki jak 'powinien' byc czytalem strategie opisy rozdan - to w szystko huj jak nie masz podstaw bo nawet jak dobrze nasladujesz to nie wiesz po co dlaczego itp
podbijalem 3bet i co i nic bo nie wiedzialem na ch9olere i co dalej jak sprawdza itp.
Podstawa jest taka ze gramy dla hajsu, podstawa tej gry jest kradziez i gramy przeciwko ludziom, ktorzy za mozliwosc okradzenia nas zgadzaja sie na waronki i graja.
Podstawa jest taka ze wiekrzosc czasu ludzie nic nie trafiaja wiec gra na trafianie jest pozbawiona sensu. Najpierw kradnij oszukuj i manipuluj a potem wyzej jak bedzie ciezej kmin , dodawaj jakeis strategie jakis balans jak trzeba jakies range zaciesniaj sie ucz sie reagowac na agresje.
Na poczatku poprostu okradaj ile wlezie najbardziej prostymi strategiami.. gramy na kase oszukujemy i kradniemy hajs taki jest moral tej pieknej gry :) to nie szachy.
kombinuj samemu , jakbys nie czytal nic zadnej strategii , oswoj sie z realiami mysl o przeciwnikach, dlaczego sa slabi i jak ich wydymac t opodstawa na pocz , strategia zaczyna sie jak sie nei daja dymac i zaczynaja dymac ciebie :)

Reply
MateQC

Wystarczy wkliknac na hajs przy avatarze.
Odnosnie myslenia , to podstawy podstaw.
Ja pamientam jak sie spinalem dawno temu ze mam 3bet nie taki jak 'powinien' byc czytalem strategie opisy rozdan - to w szystko huj jak nie masz podstaw bo nawet jak dobrze nasladujesz to nie wiesz po co dlaczego itp
podbijalem 3bet i co i nic bo nie wiedzialem na ch9olere i co dalej jak sprawdza itp.
Podstawa jest taka ze gramy dla hajsu, podstawa tej gry jest kradziez i gramy przeciwko ludziom, ktorzy za mozliwosc okradzenia nas zgadzaja sie na waronki i graja.
Podstawa jest taka ze wiekrzosc czasu ludzie nic nie trafiaja wiec gra na trafianie jest pozbawiona sensu. Najpierw kradnij oszukuj i manipuluj a potem wyzej jak bedzie ciezej kmin , dodawaj jakeis strategie jakis balans jak trzeba jakies range zaciesniaj sie ucz sie reagowac na agresje.
Na poczatku poprostu okradaj ile wlezie najbardziej prostymi strategiami.. gramy na kase oszukujemy i kradniemy hajs taki jest moral tej pieknej gry :) to nie szachy.
kombinuj samemu , jakbys nie czytal nic zadnej strategii , oswoj sie z realiami mysl o przeciwnikach, dlaczego sa slabi i jak ich wydymac t opodstawa na pocz , strategia zaczyna sie jak sie nei daja dymac i zaczynaja dymac ciebie :)

No tak, coś w tym jest co napisałeś. Bazowanie tak naprawdę trochę na przeczuciu, albo jak nazbieram rąk to będą mi też pomagały statystyki z PT4. Ogólna strategia jest taka, by grać agresywnie, ale nie wdawać się w jakieś durne spoty, by nie komplikować sobie życia. I masz rację właśnie z tymi 3betami. Bardzo często mam tak z 3betem z AK oop. Jak stół spada jakiś totalnie nie dla mnie to też nie wiem jeszcze co robić. Czy grać cbet czy zagrać check czy może x/c, gdy trzymam overcards do boardu. Oj mnóstwo błędów jeszcze, mnóstwo.

Reply
kacic

No ja też używam BB podczas gry - dużo to ułatwia według mnie. No i nie myśli się o kasie wtedy tylko o BB :D

Reply
Gloria730

Super 😊😊

Reply
MateQC

Napisane przez kacic
No ja też używam BB podczas gry - dużo to ułatwia według mnie. No i nie myśli się o kasie wtedy tylko o BB :D

Ostatnio trafiło mi się, że miałem na jednym stole zooma około 18$, ale 900Bb wyglądało duuużo lepiej 😀

Reply
MateQC

Przyszedł czas na podsumowanie pierwszego tygodnia gier na nl2
Rozegrałem do tej pory :
Sesje : 3
Rozdań : 7488
Bankroll : 68.56$ (+18.56$)
BB100 : 12.21

Jestem zadowolony z gry, najbardziej z faktu, że się nie podpalam. Gram na totalnie chłodnej głowie. Badbeaty, suckouty, coolery, jakieś totalnie zjebane zagrania - póki co biorę to na miękko, uśmiecham się i następne rozdanie. Staram się po przegranym rozdaniu od razu wyłapywać, w którym momencie popełniłem błąd. Planuję od przyszłego tygodnia zaznaczać sobie i wrzucać tutaj 3-5 rozdań po każdej sesji, by pomógł ktoś ocenić czy moja linia i mój tok myślenia są poprawne.

Wykresy kształtują się tak :
Sesja 1

Spoiler

Sesja 2

Spoiler

Sesja 3

Spoiler

Sesja 3 najlepsza, stabilnie do góry, wskazuje to, że dziś miałem co prawda zaledwie 1.5h na grę, ale nic mi nie przeszkadzało, ani nie rozpraszało, widzę jakie to ważne, by móc grać naprawdę A-game.

A tak wygląda wykres całościowy :

Spoiler

Pytanie do bardziej ogarniętych ode mnie użytkowników PT4.
Jak zrobić wykres z każdej pojedynczej sesji tak, by wyglądał tak jak ten całościowy. Mianowicie, by zawierał wszystkie 4 linie

Dziękuję za odpowiedź

Reply
DzikiHenry

wp.

Nie mozna w tamtym raporcie. Musisz po sesji robic skrina z grafem. Jak grasz 3 sesje dziennie to musialbyc pokabinowac z filtrami. Ja robie sesje dziennie wiec u mnie izi. Tylko w tym glownym grafie mozesz to robic w results overall nie mozna.

Reply
yebbaqqa

Napisane przez MateQC

Pytanie do bardziej ogarniętych ode mnie użytkowników PT4.
Jak zrobić wykres z każdej pojedynczej sesji tak, by wyglądał tak jak ten całościowy. Mianowicie, by zawierał wszystkie 4 linie

Dziękuję za odpowiedź

w filtrach można wybrać konkretne godziny w game details i time of day

Reply
MateQC

Kombinowałem z tym już, ale sesję gram w godzinach najczęściej 22:00 - 01:00 i tu jest problem, bo albo liczy mi 22:00 - 00:00 i od 00:00 - 01:00 ale jako dwie odrębne sesje. A jak wpisałem zakres godzin np od 18:00 do 03:00 to zalicza jeszcze sesję z poprzedniego dnia... aaaaale... pokombinuje jeszcze z tymi datami faktycznie, bo to przecież zakres godzinowy to jakby dwa dni, a ja sprawdzałem tak jakby to był jeden dzień i zdziwiony jestem, że zalicza mi część "poprzedniej" sesji...
Co za kurwa buła ze mnie... 🤦‍♂️
Dzieki za pomoc w oświeceniu !

Reply