Skip to forum
Notifications
Clear all

JustJack

193 Posts
23 Users
468 Reactions
22.3 K Views
jacojacek

Cześć,

zakładam wątek ponieważ próbuję ponownie swoich sił w pokerze.
Miałem kiedyś takie marzenie, że będzie to moja droga do wolności, ale prawdziwe zaangażowanie było gdzie indziej.
Mam to jednak cały czas z tyłu głowy i jestem teraz tak zorganizowany, że może się udać.

Próbowałem z blogiem w 2017 roku, ale po ok. dwóch tygodniach poległem i tyle tego było.

Grałem z przerwami głównie omaha łudząc się za każdym razem, że może teraz coś zaskoczy, ale porażki tylko się sumowały.
Nic dziwnego, ponieważ nic nie zmieniałem. No, może tylko głośniej mówiłem, że tym razem się uda.

Parę tygodni temu znowu przyszła mi do głowy ta myśl i wszedłem na stronę pokerstrategy. Zobaczyłem blog prowadzony przez 7bekon7 i zacząłem czytać. Poczułem się zbudowany postawą wielu osób, które szczerze, dobrze życzyły i służyły radą, wydawałoby się szaleńcowi.
Ten wpis, szczególnie mnie zaintrygował i poszedłem tym tropem.

MartaiMrko zainspirował mnie na nowo.
Zrozumiałem, że poker to faktycznie gra umiejętności, a nie głównie szczęścia.
Thank you MartaiMrko for inspiration.

Założenia challengu:

Start: 266$
Koniec: 3000$

Ciekawa informacja dla tych, którzy rozważają opcję cashout podczas gry na PS.

Będę grał głównie NLH na PS, choć czasem pewnie spróbuję omaha lub mtt.
Tempo nie będzie spektakularne ponieważ należę do osób, które mają problem żeby usiedzieć na miejscu 5 minut.
Po godzinie gry zazwyczaj już mnie nieźle nosi. Poza tym, mam zamiar faktycznie zrozumieć tę grę i przestać brać udział w swego rodzaju loterii.

Bankroll management:

zaczynam od gier za 5$
bankroll < 200$ gra za 2$

bankroll = 1100$ shoty za 10$

Ogólnie chcę mieć 200 buyinów na dany limit, shoty na kolejny przy posiadaniu 10 buyinów.
Nawet jeśli będzie mi dobrze szło i będę już miał np. 50 buyinów na nowym limicie to przy stracie 10 buyinów gram niższy limit dopóki ich nie odrobię.
Mam nadzieję, że pozwoli to uchronić to, co uda się wypracować przed szybką utratą w jakimś tilcie.

Będę uzupełniał bloga wynikami bez specjalnego rowodzenia się.

Dziękuję za poświęcony czas,
powodzenia,
Jacek

Reply
192 replies
Demiser

Poker to wolność o ile wolnością jest dla ciebie siedzenie po 200h miesięcznie pracując nad rozdaniami i grą

Reply
mampokera

.

Reply
grackhack2

Zapytajcie eksperta Kindka co dla niego znaczy wolnosc pokerowa:f_love::f_drink::f_drink::f_love::f_drink::f_cool:

Reply
jacojacek

Patrzę na to przez pryzmat pokera online.
Duża elastyczność jeśli chodzi o miejsce i czas pracy.
Wiadomo, że trzeba na to ciężko zapracować, ale przy odpowiednio wysokim poziomie umiejętności i rolla pewnie tak to wygląda. Może uda mi się tego doświadczyć.
Także faktycznie, poker to ciężka praca, która pozwala być niezależnym (wolnym) na innych życiowych płaszczyznach.
Nawet kiedy patrzymy na niego tylko jak na pracę, to sami jesteśmy sobie szefem. Dla niektórych to znaczy naprawdę wiele. Można powiedzieć zupełnie zmienia spojrzenie na świat i podejście do odpowiedzialności.

Lubię pogadać :gl:

Reply
Demiser

Tak, JNandez już kiedyś super to wymienił w filmie Should you become a Professional Poker Player in 2020?

Jak ktoś nie ma alternatyw na zostanie swoim własnym szefem to jest to jakaś opcja, jednak jest sporo innych branży gdzie to można osiągnąć. Po prostu zaznaczam ile pracy trzeba włożyć w pokerze i jak wygląda typowe życie pokerzysty, bo często młodzi wchodzą z marzeniami a nie mają pojęcia w co się tak naprawdę pakują, bo ciężko to wyskalować, a jak się osiągnie sukces, to tej pracy jest tak samo dużo, jak nie wiecej.

Reply
jacojacek

Zgadzam się.
Nie jestem już taki młody i wiem, że nie ma alternatywy poza ciężką pracą. (Nie ma wolności za darmo, o ile w ogóle jest.)
Tu atrakcyjne jest to, że cały czas inwestujesz w siebie. Mało kto w zwykłej pracy ma tak naprawdę czas dla siebie.
Wysokiej klasy specjalista, będący sam sobie szefem w każdej branży dobrze sobie radzi.
Mam nadzieję, że nacieszę się żeglowaniem po tym oceanie, a nie spędzę cały czas pod pokładem.

Reply
jacojacek

Taka sytuacja?

PokerStars - $0.05 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG: 129.2 BB
MP: 67.8 BB
CO: 118.8 BB
BTN: 131 BB
Hero (SB): 129 BB
BB: 122.2 BB

Hero posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has K:spade: A:heart:

fold, fold, CO raises to 3 BB, fold, Hero raises to 6 BB, fold, CO calls 3 BB

Flop: (13 BB, 2 players) 5:diamond: 4:club: T:club:
Hero checks, CO bets 6.2 BB, Hero calls 6.2 BB

Turn: (25.4 BB, 2 players) 7:diamond:
Hero checks, CO checks

River: (25.4 BB, 2 players) 8:club:
Hero checks, CO bets 14 BB, fold

CO wins 24.4 BB

Wydaje mi się, że wybrałem najgorszą linię.
Przy takim zagraniu preflop powinienem to zrzucić już na flopie, albo zagrać agresywniej preflop (raise 9BB) i check/raise flop.
Czy taka agresywna linia jest się w stanie obronić, przy naszych pozycjach i przy takim flopie?

Reply
DzikiHenry

mocne

Reply
RobertByku2

Napisane przez Demiser
Tak, JNandez już kiedyś super to wymienił w filmie Should you become a Professional Poker Player in 2020?

Jak ktoś nie ma alternatyw na zostanie swoim własnym szefem to jest to jakaś opcja, jednak jest sporo innych branży gdzie to można osiągnąć. Po prostu zaznaczam ile pracy trzeba włożyć w pokerze i jak wygląda typowe życie pokerzysty, bo często młodzi wchodzą z marzeniami a nie mają pojęcia w co się tak naprawdę pakują, bo ciężko to wyskalować, a jak się osiągnie sukces, to tej pracy jest tak samo dużo, jak nie wiecej.

Jak zazwyczaj piszesz często pierdoły, tak tutaj się zgadzam bardzo mocno. Zresztą sam polecałem kiedyś tutaj ten film JNandeza, bo jest ponadczasowy, uniwersalny, bez względu na grany format, no i bardzo zdroworozsądkowy. Jeśli ktokolwiek myśli o przejściu na pro, lepiej niech posłucha filmu parę razy i da sobie czas na przeanalizowanie tego, refleksję i porządne przygotowanie się do tego.

Reply
RemiSmk

Napisane przez jacojacek

Przy takim zagraniu preflop powinienem to zrzucić już na flopie, albo zagrać agresywniej preflop (raise 9BB) i check/raise flop.
Czy taka agresywna linia jest się w stanie obronić, przy naszych pozycjach i przy takim flopie?

W pokerze nie ma dróg na skróty. Jeśli nie przyswoisz podstaw to samym klikaniem na micro (nawet w napływie ogromnej motywacji) możesz tylko regularnie tracić $.
Ręka którą wrzuciłeś pokazuje dobitnie, że tych podstawowych umiejętności i wiedzy brak. Widać to już na preflopie - używasz sizingu 2x z SB - pozycji na której sizing 3betu powinien być największy.
Najpierw chartsy, treningi z podstaw gry ABC i wtedy może to mieć sens jeśli utrzymasz motywację nie przestając sie uczyć między sesjami. GL

Reply
jacojacek

Właśnie pierwszy raz w życiu patrzę na range jaki gram na poszczególnych pozycjach.
Co prawda to dopiero dwa dni, ale widzę różnicę. Znacznie mniej zagrań bez sensu.

Reply
bigabing123

Z wrzuconego rozdania wyższy sizing pre standard dla tej pozycji to 3bet w przedziale 10-12bb, linia post ktora obrałes jak najbardziej moze byc. Strasznie konsrwatywny BM sobie założyłeś shoty 100plus na wyższy limit i 200BI roll na limit to strasznie dużo ,uczysz się bazy więc to zrozumiałe że chcesz wybrać najbardziej safe roll żeby w spokoju szlifować skilla , ale przy takim konserwatywnym rollu strasznie długo będziesz przechodził miedzy limitami , pomyslałbym na twoim miejscu o agresywniejszym a i tak konserwatywnym BM 60+ na wyższy limit i poswicenie czesci volume na nauke, szybciej zbudujesz skilla i szybciej bedziesz skakal na wyzsze limity, a pamietam jak zaczynałem ze długie tkwienie na mikrosach budujac konserwatywny roll moze byc z deka deprymujace przynajmniej dla mnie było, lepiej mniej gry wiecej nauki i bardziej lajtowy BM zbudujesz szybciej bazowa wiedze i szybciej bedziesz budował rolla. GL i wytwałosci ogarnij sobie najpierw ranges to absolutna baza i popatrz zeby były dostosowane do twoich limitow. z fartem

Reply
DzikiHenry

Jaco ucz sie ich okradac a nie range. Tzn nikt ci nie broni znac ale zaraz potem wsadz je w d.. I graj

Reply
Lukasz1226

Napisane przez jacojacek
Taka sytuacja?

PokerStars - $0.05 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG: 129.2 BB
MP: 67.8 BB
CO: 118.8 BB
BTN: 131 BB
Hero (SB): 129 BB
BB: 122.2 BB

Hero posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has K:spade: A:heart:

fold, fold, CO raises to 3 BB, fold, Hero raises to 6 BB, fold, CO calls 3 BB

Flop: (13 BB, 2 players) 5:diamond: 4:club: T:club:
Hero checks, CO bets 6.2 BB, Hero calls 6.2 BB

Turn: (25.4 BB, 2 players) 7:diamond:
Hero checks, CO checks

River: (25.4 BB, 2 players) 8:club:
Hero checks, CO bets 14 BB, fold

CO wins 24.4 BB

Kolego powinieneś popracować nad taktyką, gamę planem🙂🙂

Bo ta ręką jest strasznie zagrana przez ciebie.
Pre 3b do 12bb grasz oop a tym mini 3betem nie pokazujesz że umiesz grać.
Jeżeli byś pokazał siłę preflop wysoki przebiciem mógłbyś zabrać pulę po zakladzie kontynuacyjnym lecz leży draw do koloru i może tak łatwo nie poddać bo nie trafiasz rzadnej wysokiej pary, a na ręku jej nie masz

Reply
jacojacek

Zazwyczaj gram 4 stoły i faktycznie w pewnym momencie to jest tylko klikanie.
Niby wiem co robię ale w sumie to po prostu bezmyślnie klikam, jak na fliperze.
Rano zagrałem na dwóch stołach NLH i efekt był lepszy. Przynajmniej lepiej wiedziałem co kto robi.

Dzięki za rady,
pójdę tym tropem.

Reply
Lukasz1226

W dziale NL holdem masz na samej górze ostatni kurs Rushera "from the perfect start" polecam jest tam dużo przydatnych informacji. Do tego są dodatkowe linki do przeróżnych filmów także na pewno się dowiesz o jakiś podstawach.

Reply
kacic

No ten MartaIMirko na to na pewno dobry kontent.
Dokładnie jak wyżej - popracuj nad preflop - range sizingi. To jest podstawa, tutaj popełniane błędy będą mocno hamowały cię w dalszej grze.

Reply
jacojacek

Plany planami, a życie życiem.

Z pokerem jest jak z piciem. Nie chcesz popłynąć - nie pij.
Ale ja patrzę na pokera jak na jakąś szansę. Więc gram, ale po jakimś czasie jestem w takim transie, że dzieje się, przygoda goni przygodę, jak na niezłej bani (różne gry, gry różne stawki).

Powalczę z tym.:sfishy:

Pomyślałem, że będę wrzucał tu wyniki po każdej sesji. Może nie będę się wtedy tak odpalał.
Na razie sytuacja wygląda tak:

Parę dolców ze skrzynek wpadło.

Pewnie one się nie liczą do chellengu, więc jest tak:
Bankroll challenge
Start (266$) - 173$ = 93$

NLH staram się już grać jakiś swój range i myślę w czasie rozdania o range przeciwnika na danej pozycji, więc jest też coś pozytywnego.
Omaha i omaha hi/lo kręci mnie dużo bardziej ale bez dobrego zrozumienia NLH nie mam się tam po co pchać. Kiedyś, gdzieś przeczytałem, że najpierw NLH, później omaha hi/lo, a na końcu omaha. Podobno to najlepsza droga żeby dobrze zrozumieć grę.
Pewnie jest coś na rzeczy, zwłaszcza jeśli chodzi o cierpliwość w moim przypadku.

powodzenia

Reply
mampokera

.

Reply