Skip to forum
Notifications
Clear all

Cel osiągnięty, Karawana jedzie dalej.

113 Posts
19 Users
210 Reactions
6,025 Views
PokerPlayer2023

Witam wszystkich z nowym rokiem ponownie postanowiłem spróbować swoich sił przy stołach pokerowych. Ostatnia próba zakończyła się nieskuteczną próbą podboju nl25. Oby tym razem było inaczej :f_cool:

> Bloga zakładam, żeby się zmotywować do grania bo z tym różnie bywa. Postaram się od czasu do czasu napisać tu coś sensownego :f_drink: Zobaczymy co z tego wyniknie

Swój mały challenge rozpocząłem 10 stycznia z bankrollem 300$, moim celem jest osiągnięcie bankrollu: 2000$ czyli pobicie limitu nl25. Do tej pory zagrałem już jakieś 8k rozdań. Aby nie być results oriented nie zerkam na wykresy ani na balance na P* dlatego pierwsze aktualizacje wyników wrzucę w przyszły weekend.

To by było na tyle. ELO:f_drink::f_cool:

Reply
112 replies
Gomez224

Powodzenia. Grasz stoły regularne czy zoomy?

Reply
RobertByku2

Kropa! Będę śledził :f_drink: Powodzenia!

Reply
PokerPlayer2023

Napisane przez Gomez224
Powodzenia. Grasz stoły regularne czy zoomy?

>W przeszłości dużo grałem zoomów z różnym skutkiem, stąd też decyzja żeby teraz grać tylko stoły regularne.Na stawkach nl10 staram się skupić wyłącznie na winrate. dlatego zoomy to zabójstwo tymbardziej z moim obecnym 15% rakebacku. Dodam jeszcze, że wcześniejsze odbitki od nl25 to był właśnie zoom i wydaję mi się, że nie byłem gorszy niż przeciętny reg nl25 ale wariancja i dystrybucja kart, a czasem tilt robiło swoje.

Napisane przez RobertByku2
Kropa! Będę śledził :f_drink: Powodzenia!

Siema i do zobaczenia przy stołach o ile dobrze pamiętam spotkaliśmy się dawniej na zoomie

>Dodam tylko do pierwszego postu, że miałem jakieś 8 miesięcy przerwy i już widzę braki. Muszę przypomnieć sobie swoje Range, szczególnie RFI z wczesnych pozycji no i 3bet range z późnych bo statystyki nie zadowalają, nawet jak na gracza nl10.

>Dodam jeszcze, że chciałbym utrzymać średnią 7k rąk tygodniowo co najmniej do końca lutego i wcisnąć 2-3 godziny nauki w tygodniu, ale to zależy jak będę stał z interesującymi mnie materiałami i co będę chciał poprawić

Reply
RobertByku2

Napisane przez PokerPlayer2023
Siema i do zobaczenia przy stołach o ile dobrze pamiętam spotkaliśmy się dawniej na zoomie

Ja już zooma staram się omijać z daleka, zawsze źle tam kończyłem, choć wygoda kusi strasznie :D

Reply
PokerPlayer2023

Nie chcę spamować tematu za bardzo, ale dodam jeszcze, że zastanawiam się ciągle jaki BRM trzymać. Biorę dwie opcję pod uwagę : 30 buyin + 10 Shot albo 40 Buyin + 10 shot na limit. Zobaczę pierw jak będzie mi się grało nl10 i czy w ogóle jestem w stanie je pokonać, aczkolwiek bardziej przemawia do mnie opcja druga, troszkę bardziej konserwatywna. Wynika to też z tego, że chciałbym podbić trochę rakeback przed shotami na nl25.

Motto tego bloga to: Szanuj Vipa swego jak siebie samego

Dwa rozdania z dziś jedno po drugim i od razu dzień staje się lepszy.

Napisane przez RobertByku2
Ja już zooma staram się omijać z daleka, zawsze źle tam kończyłem, choć wygoda kusi strasznie :D

To teraz na regularnych, jak Cię spotkam przy stoliku to dam znać :D

Reply
Gomez224

Te KK wyżej bym grał 3 bet tak 4x bo jest open i cc.

Reply
PokerPlayer2023

Jako iż dziś mija 2 tydzień mojego grania postanowiłem zerknąć na wykres i trochę przeanalizować staty,rozegrałem do tej pory ponad 10k rąk więc próbka jest wciąż mała i myślę, że potrzebuje jeszcze co najmniej drugie tyle tyle, żeby coś sensownego wywnioskować.

Ogólnie zaskoczyła mnie ilość rąk rozgrywanych przeze mnie, założyłem że grając te 3h dziennie powinienem być w stanie bez większego problemu robic te 1k rąk.... Jednak stwierdzam, że nie jestem zdolny nawet zbliżyć się do tego wyniku. Mam wrażenie że połowę czasu gry trace na zmianę stołów - rzadko mam otwarte 4 . Nawet gdy się trafi jakiś fajny VIP to szybko odda co ma oddać i stół umiera, a jak wiadomo VIPa nasz Pan - wstaje on wstaje i ja.

Spostrzeżeń na temat graczy na nl10 zbyt wielu nie mam, większość to dla mnie unknown > Jako iż moja próbka jest mała staram się skupiać na tych agresywniejszych i nitowych, aby dobrze siadać przy stole.

I pewnie to co was ciekawi najbardziej, czyli wykres:

Aczkolwiek przez moje niedopatrzenie, zauważyłem teraz że mam jakieś ręce z grudnia gdyż wtedy miałem rozpocząć swój mały challenge

A więc tak prezentuje się cały wykres od początku powrotu gry.

Na pewno jest hot run i szczerze nie mam pojęcia jak wygląda mój realny winrate, ale to pokaże przyszłość. Przed rozpoczęciem gry obawiałem się, że jakiś mocny swing może zakończyć challenge przedwcześnie, ale teraz z ponad 60 buy-inami raczej jestem safe.

Reply
PokerPlayer2023

Jakiś hand z nl10 żeby blog żył.

Taka ręka > Preflop całkiem standardowy, jedna z kilku rąk które wpycham jako 3betbluff.
>Na Flopie robi się ciekawie > nie bardzo wiedziałem co tu zagrać brałem pod uwagę zarówno raise jak i check, Nie byłem jednak przekonany co moja konkretna ręka i mój range robi przy X/R od przeciwnika więc postawiłem safe na X back i zobaczenie turna.
> Turn kompletuje kolory, które blokuje mając Króla, a bet przeciwnika który pewnie jest poprawny w ogólnym poolu wygląda weak, stąd też decyzja o zagraniu raise.
Na turnie brałem też pod uwagę moje potencjalne bluffy. Pewnie A7o i może 87s były by interesujące, jednak fakt koloru sprawił że odrzuciłem 87s więc wychodziło mi raptem kilka combo bluffów, dlatego też K7o stało się naturalnym kandydatem
> W tym miejscu zastanawiałem się jakie rivery dopycham jako bluff, jakie odpuszczam a które dają mi value. Jednak przeciwnik szybko zrzucił i nie było tematu.

Reply
Gomez224

Ja to folduje pre-flop xD

Reply
PokerPlayer2023

Napisane przez Gomez224
Ja to folduje pre-flop xD

To troche palenie kasy wbrew pozorom, ludzie mocno overfolduja vs 3bet a sb vs bb to juz totalnie. 4bet Bluffy mają nieliczni, oczywiście tego typu 3 bety w wielorybów się nie sprawdzą, ale vs gracze którzy trzymają jakiś sensowny range taki 3bet to jest drukarnia pieniędzy. Mój 3bet range i tak wygląda słabo bb vs sb, ale staram się mieć minimum 10% 3beta, docelowo nawet powyżej 15%, a cieżko tam poupychać jakieś KQo czy KJo które dobrze gra się jako call z pozycji vs sb ale trzeba je wyrzucić vs 4bet. Te K5o/K6o/K7o/K8o/A7o/A6o upraszczają grę wbrew pozorom, bo gdy dostaje 4beta to łatwo je wywalam, a gdy sb gra call to decyzja jest podejmowana na flopie i wciąż jestem agresorem IP.

Reply
PhoenixAssassin

A6o/A7o lepiej calluj, A2o-A5o możesz grać 3bet blef. Ja BB vs SB mam jakieś 16% 3bet, a tych offsuit Kx nie 3betuję. Może dodam te K6o-K8o to dobiję do poprawnych 18%

Reply
PhoenixAssassin

Wygrałeś 150$ w loterii dla blogerów, graty. Mamy kolejny zbieg okoliczności xD

Reply
PokerPlayer2023

Napisane przez PhoenixAssassin
A6o/A7o lepiej calluj, A2o-A5o możesz grać 3bet blef. Ja BB vs SB mam jakieś 16% 3bet, a tych offsuit Kx nie 3betuję. Może dodam te K6o-K8o to dobiję do poprawnych 18%

Pewnie racja że lepiej grać A2o-A5o jako 3bet blef, po prostu zawsze mi sie wydawalo, że A4o i A5o ma większe ev jako call niz A6o czy nawet A7o.

Napisane przez PhoenixAssassin
Wygrałeś 150$ w loterii dla blogerów, graty. Mamy kolejny zbieg okoliczności xD

Bogactwo!!! Wiedziałem że założenie bloga będzie + EV :f_drink::f_drink::f_drink:

Reply
PokerPlayer2023

Mały update:
Powoli do przodu, cały czas gramy swoje chociaż jak narazie nie jestem zadowolony z tego tygodnia> Cały weekend poprzedni był skip, do tego we wtorek który miałem cały wolny starsy leżały tak jak i mój volume. W drugiej części tygodnia trochę nadrobiłem, ale szału raczej nie będzie, szczególnie zważając uwage na ten weekend w który prawdopodobnie znów nie będę mógł grać.

Z plusów: Udało mi się przeskoczyć na drugą skrzynkę także 2.5% rb więcej. Myślę, że jeśli trochę przygrinduje to kolejny poziom również będzie w zasięgu.

Z minusów: Jak wspominałem, nie zwracam uwagi ani na Bankroll ani na wykres podczas gry. Update będę robił co weekend i wtedy też będę patrzył jak mi idzie, aczkolwiek mam wrażenie że ten tydzień jest bardzo stagnacyjny. A to uczucie niekoniecznie pomaga mi w trzymaniu mojego A-Game.
Godziny w których głownie gram, tj. poranne są bardzo słabe, musze wybierać pomiędzy graniem z fishoregami albo czekaniem na stół dłuższy czas na nl10 co również nie jest optymalne. Aż strach pomyśleć co będzie wyżej.

Reply
PokerPlayer2023

Dorzucam aktualny wykres:

Tydzień słabszy, aczkolwiek udało się rozegrać kilka tysięcy rąk i dorzucić około 50$ do bankrolla który aktualnie wynosi 677$, myślę że jeszcze dwa tygodnie nl10 przede mną zakładając brak pokaźnych swingów. Tak jak mówiłem, w tym tygodniu trochę większa stagnacja i korekta winrate który wciąż jest bardzo wysoki tj. EV 16bb/ 100 i raczej nie do utrzymania na dłuższą metę nawet na nl10.

Reply
aleasy77

Ładny wynik, gratulacje.

Reply
PokerPlayer2023

Jako iż do tej pory grałem głównie zoomy, gry na reg stołach bywają nudne i zdarza się że szybko gubię koncentracje. Nie spodziewałem się takiego problemu, ale jak przy obecnym tempie życia i wszystkich bodźcach mnie otaczających gra w "wolnego" pokera potrafi być męcząca bardziej niż zoom na którym jednak dzieje się dużo więcej i więcej trzeba myśleć. Staram się z tym walczyć i grać tylko swój A-game, co bywa trudne, zdarza mi się tracić skupienie i przerywać sesje po 30-40 minutach gry aby po godzinie wrócić znów naładowanym. Jest to definitywnie jedna z rzeczy nad którymi musze popracować, szczególnie że grając w pokera spędzam kilka dodatkowych godzin dziennie przed komputerem, co skutkuje wkradaniem się automatyzmu i słabszą grą. Staram się robić przerwy co pół godziny na przewietrzenie się i jakieś rozciąganie, jednak nie zawsze zdaje to egzamin i po powrocie do stołów jedyne co zostaje to sitout i quit na jakiś czas.

Reply
PokerPlayer2023

Szybkie podsumowanie tygodnia > Tydzień zacząłem od zjazdu gdzie przegrałem 7 buyinów w ciągu 1000 rozdań, później powolna odbudowa i koniec końców udało się zakończyć tydzień profitem :
Także w sumie rozegrałem już 24777 rąk i kończę ten tydzień z profitem około +43$ a bankroll wynosi 720$

Reply
PokerPlayer2023

Kolejny tydzień bez historii, rozegrałem jakieś 2000 rozdań, czasu mało, chęci w sumie też. Od poniedziałku do czwartku nie grałem prawie nic, w czwartek miałem nadrabiać volume, ale w momencie gdy poczułem że gram źle dałem sobie spokój - co było dobrym zagraniem bo jak się później okazało był to dzień na -5bi a możliwe że byłoby więcej. W tym tygodniu postaram się trochę nadgonić volume, dorzucić trochę nauki i myśleć o ataku na nl25 w niedalekiej przyszlości.

Reply