Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] 99 & TT przy niskim flopie Nl10

20 Posts
10 Users
0 Reactions
2,315 Views
Bielanek

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)
[tg]MP3$10.31:///////;CO$13.81:///////;BU$10:///////;SB$9.81:///////;BB$10:///////;UTG+1$9.50:///////;UTG+2$9.35:///////;MP1$9.25:///////;Hero$10:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with 9♣, 9♥
3 folds, Hero calls $0.10, 2 folds, BU raises to $0.50, SB calls $0.45, BB folds, Hero calls $0.40.

Flop: ($1.60) 2♦, 2♥, 8♣ (3 players)
SB checks, Hero bets $0.90, BU raises to $2.30, SB folds, Hero calls $1.40.

Turn: ($6.20) 3♦ (2 players)
Hero checks, BU bets $3.50, Hero folds.

Final Pot: $9.70

19 replies
Bielanek

Będę mógł liczyć na jakiś komentarz? Według mnie błąd na flopie, ale jak to zagrać odpowiednio? Pozdrawiam

Nie ma żadnego sensu call na flopie, jeżeli przy braku overcard na turnie zagrałeś fold na agresję przeciwnika. Gdy masz overcard, to lepiej zagrać check/raise na flopie z ewentualnym zrzuceniem. Donk zazwyczaj dostanie raise, czy od A-Q, czy od A-A i nie masz zielonego pojęcia, gdzie jesteś.

Tam jest w sumie tylko jedna racjonalna opcja, gdy grasz bez pocyji. I jest nią check/raise. Bogiem a prawdą zyskujesz jaśniejszy obraz sytuacji oraz masz potężne fold equity ze względu na podwojony board. Poza tym nie jest to tak kosztowne, jak sprawdzenie re-raise u przeciwnika bez informacji, gdzie nie masz fold equity wcale.

Pozdro

Bielanek

Co sądzicie o zagraniu Check/Call na flopie? Moim zdaniem granie check/raise również jest bez sensu. Sytuacja przebiegała by tak:

FLOP

BU bets 1,20$
HERO raise 3,60$
BU All'in (8,30$)

Jesteśmy teraz w słabej sytuacji. Pula wynosi: 14,70$, a nam zostało zaledwie 5,90$ i jesteśmy w kropce. Sprawdzenie jest praktycznie skazane na porażkę, a zrzucenie ręki po takim wkładzie również nie jest kolorowym wyjściem.

Podsumowując, nie mamy takiej ręki, aby raise'ować i być gotowi dać push. Moim zdaniem powinniśmy zagrać check/call i ewentualnie czekać na set'a, lub grać z over pair do river. Takie moje zdanie. Podpieram się zdaniem jednego z trenerów angielskiego forum.

Ciekawa sytuacja. Co ewentualnie sądzą inni użytkownicy forum? Pozdrawiam

Nie jesteś w żadnej kropce, ponieważ masz oddsy do sprawdzania nieco ponad 1:2,5 więc masz ez fold, a w tym momencie nie rozumiem sprawdzenia na flopie i zrzucenia na turnie przy second barell. Co chciałeś zobaczyć na turnie? 9? To już całkiem nie masz oddsów na takie sprawdzanie. Przy każdej twarzy masz fold. Bawienie się w calling station z overparą 9-9 nie ma zupełnie żadnego sensu. Albo grasz for set value i wtedy zrzucasz na flopie albo grasz agresywniej, tylko MUSISZ mieć fold equity. End of story. pocket 9-9 ma marne szanse utrzymania się jako overpara do końca. Więc sprawdzanie jest znacznie kosztowniejsze na dłuższą metę niż zagranie check raise z poważnym fold equity.

Pozdro

hellYeahEnT

ja bym zagral 2/3 flop, fold raise albo nawet check/fold. No set bo bet to bardzo dobra zasada

Bielanek

Na jednym z polskich forum powiedzieli tak: na flopie check/fold. Jedyny wyjątek, jeżeli BU to jakiś maniac to wtedy można zagrać Check/raise. Co sądzicie?

kalim

Dla mnie piekna sytuacja do check/raise, w przypadku reraisa zrzutka obowiazkowa, bo co wtedy w sumie bijesz? Sa szanse ze koles ma AK AQ KQ lub cos w tym stylu ktore zrzuci po check/raisie, albo ktore powinien zrzucic :)

Bielanek napisał
Na jednym z polskich forum powiedzieli tak: na flopie check/fold. Jedyny wyjątek, jeżeli BU to jakiś maniac to wtedy można zagrać Check/raise. Co sądzicie?

Przeciw maniacowi nie ma sensu grać c/r ponieważ on tego nie zrzuci, a z pocketem 9-9 nie chcesz za bardzo grać na stacki. W przypadku pusha co wtedy? W przypadku sprawdzenia co wtedy? Check/raise ma na celu zrzucić tutaj przeciwnika z łapy i zabrać pota na flopie. End of Story. To nie jest zagranie na zbudowanie coraz to większej puli, żeby na turnie bez pozycji przy ewentualnym sprawdzeniu i jakiejkolwiek wyższej karcie znaleźć się nagle pot-commited. No po kiego grzyba się pakować w takie kłopoty?

Pozdro

toony122

Mi się to check/raise na flopie w ogóle nie podoba. Koleś w życiu nie spasuje overpair na takim flopie, a jeżeli mamy zamiar zagrać check/raise/fold to równie dobrze można by to zrobić z 54o czy czymkolwiek innym, solidną ręke ze sporą showdown value obracamy po prostu w blef, a problem jest taki, że jak pisałem żadnej mocniejszej ręki nie zmusisz do spasowania.

Dla mnie jest to check/call na flopie i turna rozgrywa się już w zależności od tego jaka karta spadnie, ile on obstawi i jakie ready mamy na niego. Gdyby grał solidne bety w okolice 2/3 pota - pot to odpuściłbym o ile koleś nie jest jakimś wariatem.

toony122 napisał
Mi się to check/raise na flopie w ogóle nie podoba. Koleś w życiu nie spasuje overpair na takim flopie, a jeżeli mamy zamiar zagrać check/raise/fold to równie dobrze można by to zrobić z 54o czy czymkolwiek innym, solidną ręke ze sporą showdown value obracamy po prostu w blef, a problem jest taki, że jak pisałem żadnej mocniejszej ręki nie zmusisz do spasowania.

Problem polega na tym, że nie chcesz widzieć kolejnej karty, ponieważ połowa talii jest tak naprawdę nie w smak do zobaczenia na turnie bez pozycji. Na takim flopie jest szansa, że przeciwnik nie złapał nic konkretnego i warto dowiedzieć się, czy ma over parę, czy jej nie ma. Przecież nikt tu nie chce zrzucać overpary :) Zamiast płacić na flopie bez niczego i w razie pojawienia się scary card na turnie dostać kolejnego beta z pozycji przy pasywności naszego Hero. To nie jest blef kolego, tylko c/r jest tu raczej potraktowane, jako zagranie dla ochrony łapy, szczególnie, że gramy bez pozycji.

Zauważ, że float na tym flopie nie ma najmniejszego sensu, ponieważ linia limp/call na preflopie z miejsca odsyła do pocketa na łapie i nasz Hero jest tutaj czytelny.

Summa summarum przeciwko unknown bez pozycji powinien być tak check/fold na flopie i tyle. Sprawdzenie PF z pocketem 9-9 bez pozycji jest typowo pod set value. Trafił się jakiś tam board dość scary, stąd pomysł o zakombinowaniu. Ale na bank nie kombinowałbym grać chceck/call na flopie i później przy dalej niskiej karcie co? A przy wysokiej karcie co? Bogiem, a prawdą nie chcesz kolejnej sytuacji w której masz podjąć decyzję przed swoim przeciwnikiem. O to chodzi, czyli na flopie albo grasz fold albo grasz check/raise. Możesz powiedzieć, że linia Bielanka jest tańsza. Owszem, ale tańsza gry przegra, natomiast grając check/rasie po pierwsze jest większe fold equity niż grając donka, ponieważ wielu agresywnych graczy na takie zagrywki gra sobie raise z głupim A-Q, żeby przeciwnik nie podskakiwał. Po drugie, gdy oponent spasuje to nie zabieramy cont-beta, którego by nam oddał w przypadku check/raise'a.

Jak na mój gust za bardzo myślicie o showdownie, a tu przecież nie o to chodzi. Tu chodzi wyłącznie o zakończenie rozdania na flopie z dużą szansą, że przeciwnik nie trafił. Koniec i kropka.

Pozdro

A co jak przeciwnik callnie?? Na turn check/fold??

Bielanek

toony122 napisał

Dla mnie jest to check/call na flopie i turna rozgrywa się już w zależności od tego jaka karta spadnie, ile on obstawi i jakie ready mamy na niego. Gdyby grał solidne bety w okolice 2/3 pota - pot to odpuściłbym o ile koleś nie jest jakimś wariatem.

Mam to samo zdanie, pozdrawiam.

hellYeahEnT

Bielanek napisał

toony122 napisał

Mam to samo zdanie, pozdrawiam.

BEZSENSU! Jezeli bedziesz tak gral bez pozycji to daleko nie zajdziesz. Bo co. Dasz check/call a pozniej na turnie niezaleznie co poleci tez dasz check? Ja bym zrobil 2nd barrel widzac Twoje niezdecydowanie i i tak bym Cie wyrzucil z rozdania. Juz nie mowie ze jak poleci 10,J,Q,K albo A to mamy pograne czyli 20outow ktore zmusza nas do spasowania + szansa ze przeciwnik juz trzyma cos mocniejszego od nas sprawia, ze Albo gramy check/raise i wtedy wszystkie nietrafione uklady wyrzucimy i wygramy albo gramy check/fold w mysl zasady no set no bet.

FR to nie SH gdzie "Trzeba grac". Tutaj sie czeka na sytuacje w ktorej wydaje nam sie ze jestesmy do przodu i wtedy cisniemy.

MoroP

A w full ringu nie robi się 3beta na steal z pozycji?? :)

Bielanek

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)
[tg]UTG+2$13.91:///////;MP2$1.71:///////;Hero$10.77:///////;UTG+1$1.70:///////;MP3$2.33:///////;BU$11.27:///////;BB$3.99:///////;CO$10.34:///////;SB$9.90:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP1 with T♠, T♦
2 folds, Hero calls $0.10, MP2 calls $0.10, MP3 folds, CO raises to $0.40, 3 folds, Hero calls $0.30, MP2 folds.

Flop: ($1.05) 3♣, 4♦, 4♠ (2 players)
Hero checks, CO bets $0.60, Hero calls $0.60.

Turn: ($2.25) 8♣ (2 players)
Hero checks, CO bets $1.60, Hero calls $1.60.

River: ($5.45) 3♠ (2 players)
Hero checks, CO bets $2, Hero calls $2.00.

Final Pot: $9.45

Results follow (highlight to see):
Hero shows [ Ts, Td ] two pairs, Tens and Fours
CO shows [ Ad, Ah ] two pairs, Aces and Fours
CO wins $8.98 USD with two pairs, Aces and Fours.

Bardzo podobna sytuacja. Zagrałem tak jak sądzi toony122, oraz trener na angielskim forum. Proponuję zajrzeć także pod adres: https://forums.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=156719#post156719 .

Szczerze mówiąc to sam teraz nie jestem pewien jak powinno się rozgrywać średnie pary przy niskim flopie. Trudny orzech do zgryzienia. Pozdrawiam!

mrozny

ja preferuje styl Fizoloffa w takich sytuacjach..

ja bym to grał check/raise flop i w przypadku sensownego beta na turnie przez przeciwnika fold, tak samo gdyby na flopie pojawil sie reraise z jego strony..
wydaje mi sie ze takie calle sa zbyt pasywne, bo tak to przeciwnik moze raisowac z AQ i jak na river mu to Q badz A dojdzie to jestesmy w ...
nie mowiac juz o sytuacji gdy na turnie pojawi sie J,Q,K badz A co wtedy fold?
ciezko tu znalezc zloty eliksir ale wydaje mi sie ze przy braku pozycji najlepsze jest check/raise i wtedy jest wszystko jasne...

piachu01

Fizoloff napisał

Bielanek napisał

Przeciw maniacowi nie ma sensu grać c/r ponieważ on tego nie zrzuci, a z pocketem 9-9 nie chcesz za bardzo grać na stacki. W przypadku pusha co wtedy? W przypadku sprawdzenia co wtedy? Check/raise ma na celu zrzucić tutaj przeciwnika z łapy i zabrać pota na flopie. End of Story. To nie jest zagranie na zbudowanie coraz to większej puli, żeby na turnie bez pozycji przy ewentualnym sprawdzeniu i jakiejkolwiek wyższej karcie znaleźć się nagle pot-commited. No po kiego grzyba się pakować w takie kłopoty?

Pozdro

Mianiac nie ma niczego zrzucać tylko wkładać tutaj stacka z A-high.

Ja tutam gram albo call i reevaluate na turnie albo robię jak Bielanek donka tylko, że po raise gram push. Mamy wielkie fold equity tutaj. Tak jak mówił Fizol-dostaniemy tutaj raise z any two podbijane na pf, ale o to tutaj chodzi. Jest duża szansa, że ktoś może zruzcić tutaj TT-JJ, czasem nawet QQ. Poza tym jeżeli nic nie ma to zyskujemy dużo więcej niż w przypadku check/raise.

mi się linie check/raise i check/fold nie podobają.

chcek/fold jest zdecydowanie za słaby jak dla mnie (choć na NL10 możliwe, że najbardziej słuszny -- w końcu gramy dla seta).
grając check/raise pula nam ucieka i tak naprawdę będziemy musieli się zrzucić wobec dalszej agresji przeciwnika -- przychylam się tym samym do opinii toony122, że nie ma sensu obracać ręki, która może wygrać SD w blef.

zostają nam dwie opcje. bet/fold i check/call, a wybór jest zależny od przeciwnika. do nieznanego c/c.

hellYeahEnT

forfree83 napisał
mi się linie check/raise i check/fold nie podobają.

chcek/fold jest zdecydowanie za słaby jak dla mnie (choć na NL10 możliwe, że najbardziej słuszny -- w końcu gramy dla seta).
grając check/raise pula nam ucieka i tak naprawdę będziemy musieli się zrzucić wobec dalszej agresji przeciwnika -- przychylam się tym samym do opinii toony122, że nie ma sensu obracać ręki, która może wygrać SD w blef.

zostają nam dwie opcje. bet/fold i check/call, a wybór jest zależny od przeciwnika. do nieznanego c/c.

Grajac check/call niczego nie dowiesz sie o rece przeciwnika, na turnie wypadnie 10,J,Q,K,A i enemy zrobi bet bo to scarry card i w jego zakresie z A10-AK, wiec 20outow + szansa ze ma overpare sprawia, ze bezsensu pol stacka prawdopodobnie stracimy zeby dojsc do SD bawiac sie w calling station.
Powiedzcie mi gdzie wy macie to SD value? Bo overpara ? Para trojek ma tutaj taki sam SD value, wiec bez PORZADNYCH readow nie ma sensu tego ciagnac (np. ze zawsze robi c-bet z nietrafionym Asem a pozniej nie robi 2nd barrel jak nic nie trafi na turnie)