Skip to forum
W pokerze nie ma za...

Notifications
Clear all

[Closed] W pokerze nie ma zadnych downswingów, są tylko źle rozegrane karty??

39 Posts
19 Users
0 Reactions
2,889 Views

Proszę o wypowiedź na temat tego zdania.

Dlaczego o tym wspomniałem? Boi widzę na forum, ze niektózy ludzie mają takie podpisy, oraz ze promują te bzdurne powiedzenie!!!

I poprostu mnie to drażni, bo ktoś kto tak naprawdę sądzi moim zdaniem nie ma za dużo pojęcia o pokerze.

Trzeci powód to taki, ze dziś przegrałem 3xAA 1xKK i 3xqq, do tego zz pięć razy nutsa na flopie.

I to wszystko z max 2-3 outowcami.

I kto mi powie ze nie ma czegoś takiego jak downswin???

38 replies
VictorM

A na pewno dobrze rozegrałeś te ręce?

Thorek

Przylaczam sie :). 7BI na NL100 w plecy w ciagu 24h. Wszystko co zarabialem dobra gra, tracilem na flopowych nutsach i wysokich pocketach.

drafu

maly offtop

moglbys zmienic rzadnych na zadnych bo strasznie razi w oczy ;-)

emomaniac

Zdanie to jest wzięte bodajże z artykułu PS (zakładka psychologia). Nie wiem, czy ten artykuł znajduje się nadal na PS.
Tak więc wszelkie pretensje proszę kierować do autora tegoż artykułu.

bebek

Ja też wczoraj przerżnąłem 4BI

2 razy QQQvsAAA

999vsJJJ

i full na fulla
:D

murkins

to się nazywa "cooler" ;) i jest częścią gry i nikt nic na to nie poradzi

PokerStars Limit Hold'em, $2.00 BB (5 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

Preflop: Hero is UTG with 5, 5
Hero raises, 1 fold, Button 3-bets, 2 folds, Hero caps

Flop: (7.5 SB) K, 5, 5 (2 players)
Hero checks, Button bets, Hero raises

Turn: (4.75 BB) J (2 players)
Hero checks, Button bets, Hero raises, Button 3-bets, Hero caps, Button 4

River: (12.75 BB) J (2 players)
Hero bets, Button raises, Hero 3-bets, Button caps, Hero 4

Total pot: $41.50 (20.75 BB)

Results in white below:
Button had J, J (four of a kind, Jacks).
Hero mucked 5, 5 (four of a kind, fives).
Outcome: Button won $40.50

nawet nie zaklałem

emomaniac

Ja na takie coś tylko wzdycham...

bebek

murkins napisał
to się nazywa "cooler" ;) i jest częścią gry i nikt nic na to nie poradzi

PokerStars Limit Hold'em, $2.00 BB (5 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

Preflop: Hero is UTG with 5, 5
Hero raises, 1 fold, Button 3-bets, 2 folds, Hero caps

Flop: (7.5 SB) K, 5, 5 (2 players)
Hero checks, Button bets, Hero raises

Turn: (4.75 BB) J (2 players)
Hero checks, Button bets, Hero raises, Button 3-bets, Hero caps, Button 4

River: (12.75 BB) J (2 players)
Hero bets, Button raises, Hero 3-bets, Button caps, Hero 4

Total pot: $41.50 (20.75 BB)

Results in white below:
Button had J, J (four of a kind, Jacks).
Hero mucked 5, 5 (four of a kind, fives).
Outcome: Button won $40.50

nawet nie zaklałem

OUCH LOL

Mnie tez ten podpis drazni- zwlaszcza jak łapie mnie downsing..

Dla przykładu rozdanie z przed 15 minut:

Known players:
keine.

0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.60 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with A♠, 6♠
4 folds, Hero calls, MP3 folds, CO raises, 2 folds, BB calls, Hero calls.

Flop: (6,50 SB) 3♥, 4♦, 5♣ (3 players)
BB checks, Hero checks, CO checks.

Turn: (3,25 BB) 2♣ (3 players)
BB bets, Hero raises, CO calls, BB 3-bets, Hero caps, CO calls, BB calls.

River: (15,25 BB) A♥ (3 players)

Final Pot: 27,25 BB ( z czego Hawkie wtopił 18 BB )

Była tylko jedna ręka, która mnie biła..... No i oczywiście mi ją pokazał.....

Taaaakkkk, to było oczywiste, że miał 67o :D:D

15 minut przerwy- by współczynnik tiltu opadł i wracam do gry ;)

No ale jeśli dzisiaj podobne rozdanie trafiam 3-5 raz to przecież: "...w pokerze nie ma bla bla bla tylko BLA BLA BLA..."

Komentując wątek- texas jest grą niepełnych informacji gdzie dużą rolę ma los, szczęście, fart czy traf- jakkolwiek sobie to nazwiemy. I zawsze będzie występowac wariancja i odchyłki. Chodzi tylko o to by na dłuższą metę swoją grą by do przodu.
To nie szachy- tam wszystko masz podane na tacy a dokładniej na planszy i wygrana zależy tylko od tego czy jesteś lepszy od przeciwnika.

OK, po paru minutach edetowania postu tilt minął, wracam do gry i czekam na kolejne 67o :D:D

murkins

Hawkie napisał
Mnie tez ten podpis drazni- zwlaszcza jak łapie mnie downsing..

Dla przykładu rozdanie z przed 15 minut:

Known players:
keine.

0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.60 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with A♠, 6♠
4 folds, Hero calls, MP3 folds, CO raises, 2 folds, BB calls, Hero calls.

Flop: (6,50 SB) 3♥, 4♦, 5♣ (3 players)
BB checks, Hero checks, CO checks.

Turn: (3,25 BB) 2♣ (3 players)

River: (15,25 BB) A♥ (3 players)

Final Pot: 27,25 BB ( z czego Hawkie wtopił 18 BB )

Była tylko jedna ręka, która mnie biła..... No i oczywiście mi ją pokazał.....

Taaaakkkk, to było oczywiste, że miał 67o :D:D

15 minut przerwy- by współczynnik tiltu opadł i wracam do gry ;)

No ale jeśli dzisiaj podobne rozdanie trafiam 3-5 raz to przecież: "...w pokerze nie ma bla bla bla tylko BLA BLA BLA..."

Komentując wątek- texas jest grą niepełnych informacji gdzie dużą rolę ma los, szczęście, fart czy traf- jakkolwiek sobie to nazwiemy. I zawsze będzie występowac wariancja i odchyłki. Chodzi tylko o to by na dłuższą metę swoją grą by do przodu.
To nie szachy- tam wszystko masz podane na tacy a dokładniej na planszy i wygrana zależy tylko od tego czy jesteś lepszy od przeciwnika.

OK, po paru minutach edetowania postu tilt minął, wracam do gry i czekam na kolejne 67o :D:D

błąd na pf raise albo fold :P

To zależy jak rozumieć downswing. Wiadomo, że bad beaty się zdarzają i nie da się zawsze wygrywać. Poker oparty jest po części na losowości a strategie wygrywające na statystyce. Zawsze się zdarzają się lepsze i gorsze dni. Wygrywa się więcej lub mniej. Od czasu do czasu statystyki wygranych muszą spadać i nie da się tego uniknąć.

Ale jeśli rozumieć przez downswing jako długotrwałe przegrane, to raczej trzeba szukać winy u siebie. Jeśli ktoś przegrywa dłuższy czas, to nie można sobie tego tłumaczyć pechem. Jedynie złą granią. Bo strategia tak jest skonstruowana, że statystycznie powinno się wygrywać, więc długotrwałe przegrane jedynie można tłumaczyć błędami w grze. W takim sensie rozumiany downswing jest właśnie czymś nieistniejącym. :)

thefoe
damianpat

ja się nie zgadzam są dobrze rozegrane karty, które przegrywasz, bo to przeciwnik popełnił błąd wyobraź sobie sytuację, grasz z maniakiem

masz AA
on 63o
cap na preflopie flopie turnie i sprawdzenie rivera

turn 6 river 6

powiedzcie proszę, co tu zostało źle rozegrane?

BloodyB

downswing to downswing i tyle jesli masz AA i bedziesz zawsze na flopie typu 278 wchodzil all in to na 100% bedzie to dochodowe zagranie, ale od czasu do czasu nadziejemy sie na seta przeciwnika, lub dobierze cos na turn lub river, jednag to my jestesmy faworytami i czesciej bedziemy wygrywac. Mozliwe oczywiscei jest to ze przegramy w takiej sytuacji powiedzmy 3 razy pod rzad i to jest wlasnie downswing (jesli te 3 razy zdazyly nam sie np wlasnie w jednym dniu). Nalezy zawsze pamietac, ze nawet jesli przegralismy to rozdanie to i tak bylo ono zagrane dochodowo i jeszce przyniesie nam pieniadze ;]

Moim zdaniem polowa lub nawet wiecej strat przyniesona przez downswing to tilt, ktorego czesto nawet nie jestesmy swiadomi ;]

damianpat

no więc downswing to sytuacja, w której takie coś zdarza się wiele razy pod rząd, wbrew zasadom prawdopodobieństwa

że np masz ochotę spasować AK na preflopie, bo wiesz, że nic z tego nie będzie ;)

Lukasus

damianpat napisał
no więc downswing to sytuacja, w której takie coś zdarza się wiele razy pod rząd, wbrew zasadom prawdopodobieństwa

że np masz ochotę spasować AK na preflopie, bo wiesz, że nic z tego nie będzie ;)

Chyba chciałeś napisać zgodnie z zasadą prawdopodobieństwa :] (właśnie ono mówi nam dobitnie, że prawie nigdy nie mamy 100% wygranej)

właśnie downswing jest dlatego, bo prawdopodobieństwo działa. jeśli przez ostatni tydzień mając AA, czy KK zawsze wygrywaliśmy, to przyjdzie kolejny tydzień, że będziemy z takimi kartami zawsze przegrywać. Tym właśnie sposobem prawdopodobieństwo wychodzi takie jak powinno. Nikt nie pisał, że jeśli prawdopodobieństwo wygranej z danymi kartami jest 50%, to będziemy wygrywać co drugie rozdanie. Właśnie może się zdarzyć, że najpierw będzie długa seria wygranych, a później długa seria równoważących je przegranych.

Trzeba wspomnieć, że nie ma dowsnwingu bez upswingu. :) Jeśli statystyki poszły za bardzo w górę spadną. Jeśli spadły za mocno, to pójdą do góry. Po prostu trzeba dalej grać. :)

Lukasus napisał
Chyba chciałeś napisać zgodnie z zasadą prawdopodobieństwa :] (właśnie ono mówi nam dobitnie, że prawie nigdy nie mamy 100% wygranej)

Szansa na wygranie reki pre-flop - prawdopodobienstwo pojedynczego zdarzenia. Jesli masz np wyzsza pare na nizsza, to masz jakies 80% szans. Czyli statystycznie na 10 kolejnych prob powinienes wygrac 8. Masz downswinga i z tych 8 wygrywasz powiedzmy 2 lub mniej razy. Poslugujac sie schematem Bernoulliego i suma zdarzen niezaleznych dostajesz prawdopodobienstwo: 0,0078% - prawdopodobienstwo tego, ze maksymalnie 2 razy na 10 wygrasz rece, dla ktorych equity masz na poziomie 80%. Wiec ja bym sie jednak sklanial tutaj do stwierdzenia damianpata ;)

Oczywiscie w dluzszym horyzoncie czasowym to juz wyglada inaczej, ale jesli w 1000 kolejnych takich przypadkow wygrasz nie wiecej niz 200 to prawdopodobienstwo zajscia takiego przypadku bedzie jeszcze mniejsze.

damianpat

właśnie własnie dzięki

iloczyn zdarzeń niezależnych, jeśli założysz, ze prawdopodobieństwo wygrania za asami to 80%

to prawdopodobieństwo, że 3 razy pod rząd je przegrasz to:

0,2*0,2*0,2= 0,0016= 0,16% czyli mówiąc wprost to jest downswing ;)

takie coś nie powinno się zdarzać, bo jest matematycznie niewiarygodne

99,84% że się nie zdarzy i 0,16% że się zdarza, i co wtedy?

tym wszystkim fanom statystyki, to wyrówna się etc powtórze dwie proste prawdy

statystyka działa na wielkich liczbach, odchylenie standardowe może zmieść pokerzyste z powierzchni ziemi

99 orłów pod rząd, nie zwiększa prawdopodobieństwa wypadnięcia reszki