Skip to forum
Matematyczna strona...

Notifications
Clear all

[Closed] Matematyczna strona pokera.

22 Posts
15 Users
0 Reactions
3,481 Views
BloodyB

Watek: "W pokerze nie ma zadnych downswingów, są tylko źle rozegrane karty??", a wlasciwie to co pisali tam ludzie, sklonilo mnie do pewych wnioskow...

Mam wrazenie, ze spokojnie ponad polowa ludzi grajacych w pokera i kozystajaca z tego forum nie ma pojecia o rachunku prawdopodobienstwa... Dziwi mnie to bardzo, poniwaz prawie kazdy uzywa zwrotów typu "wartość oczekiwana", prawdopodobnie nawet nie wiedzac co to jest ...

Poker to gra opierajaca sie na rachunku prawdobodobienstwa, bez rozumienia jego nie da sie do konca zrozumiec wiekszosci zagran w pokerze ... Chyba ze odnosze mylne wrazenie, a kazdy uzytkownik doskonale wie co to jest wartosc oczekiwana (ev) oraz jak kozystac z rachunku prawdopodobienstwa...

21 replies

Masz racje :) Matematyka Matką wszystkich nauk ;)

Ciekawy temat... Zapraszam du dyskusji! :)

Pozdrawiam

armadilo

Szczepans napisał

A Ojciec Downswing jak zwykle ma Starą w głębokim poważaniu :D

armadilo napisał

Szczepans napisał

Dlatego gram jak Ojca nie ma :D

Grając SSS nie trzeba mieć pojęcia o matematyce. :D
Jedynie trzeba wiedzieć ile to połowa twojego stacka, by wiedzieć kiedy grać all in i ile to 2/3 puli, by wiedzieć o ile podbijać. resztę czytasz z tabelki. Masz SHC. :) w większości nie grasz drawów, więc nie trzeba wiedzieć co znaczą pojęcia out i odds. :) a nawet grając drawy, to ilość outów można sobie policzyć na palcach, więcej niż 8 outów, to gram; mniej, nie gram. :)
Na razie gram SSS, więc o tej strategii mogę się wypowiedzieć i jak ktoś nie chce, to bez matematyki sobie poradzi. :)

Przy BSS już trzeba czasem zacząć liczyć. Choć na niższych limitach też nie trzeba tego robić świetnie. Ale wypadałoby umieć policzyć czy zagranie jest opłacalne by nie pakować całego stacka w marginalne zagrania. :)

damianpat

super czekam na jakieś ciekawe analizy kolegów z politechniki ;)

ja moge co najwyzej dac medyczna strone pokera ;)

VictorM

Z tego co mi wiadomo, matematyka jest w pokerze bardzo ważna, szczególnie w pokerze on-line. Na żywo można stosować bardziej "ludzkie" wskazówki poprawności zagrań - ready i telle. On-line jedyne co może pomóc w skuteczniejszej grze to matematyka, ready ograniczają się jedynie do wielkości podbić (w NL). DC (płatna strona z filmikami szkoleniowymi o pokerze) ma serię 8 godzinnych filmików na temat matematyki w samym NLHE, więc temat jest mocno rozbudowany.
Jednak książki które się pokazały na temat matematyki okazują się zbędne. Np książka Mathematics of Poker Chena jest tak zagmatwana, że nie da się jej przeczytać. W recenzji kiedyś wyczytałem: "książka zawiera mnóstwo zdań typu jeżeli n dąży do nieskończoności to EV się zmienia względem... i więcej takich frazesów. Książkę można kupić tylko w celu pożyczania jej znajomym i mówienia, że to podstawa pokera. Osoba której tę książkę porzyczysz ;)(ach ten temat o porzeczkach) będzie darzyć cię ogromnym szacunkiem, wiedząc, że ty tą książkę przeczytałeś" Czyli konkluzja była taka, że zaawansowana matematyka się nie przydaje, co innego praktyczna matematyka i prosty rachunek prawdopodobieństwa.

bubel

damianpat napisał
super czekam na jakieś ciekawe analizy kolegów z politechniki ;)

Możesz się nie doczekać ;), bo jeśli chodzi o matematykę, to w pokerze wielkiej filozofii nie ma. Do obliczeń wystarczą podstawy rachunku prawdopodobieństwa. To założenia sprawiają najwięcej kłopotów :P

MoroP

Szczepans napisał

armadilo napisał

Szczepans napisał

Dlatego gram jak Ojca nie ma :D

Ja standardowo obcuje z córką Wariancją :P

damianpat napisał
to też ciekawe zagadnienie :) ale trzeba oddzielny temat założyć. Jak poker wpływa na funkcjonowanie organizmu. :)

Masqb

Matma jaka się przydaję to np wyliczenie szybko w głowie ilości tzw combos, które przeciwnik może mieć, potem liczymy ile z nich nas bije a ile my bijemy. Z tego wychodzi nam ile mamy procentowo szans na wygraną i patrzymy na oddsy jakie mamy i podejmujemy decyzję.

Wyliczenia te nie są skomplikowane ale na ich wykonanie mamy jakieś 10 sekund.

Większość graczy FL HU na wysokich stawkach to potrafi i to się im bardzo przydaje. W sumie to chyba jest podstawą grania HU, dlatego prosi mają taki problem w pokonaniu tego super komputera w HU FL.

Można to sobie przeczytać:

http://www.twoplustwo.com/magazine/issue45/bryce-pardis-equilibrium-strategy.php

BloodyB

@ziper1:
nasz racje ze nie musisz znac nawet podstaw mamtematyki zeby grac sss, ale zeby grac dobrze nalezy rozumiec co, jak, dlaczego, a nie cale zycie kozystac z tabeli...

@VictorM:
mozna grac kozystajac z podstaw matmy, ale im wiecej wiesz tym jestes lepszy ;] a jak sam wiesz Chen jest jednym z najlepszych ;]

@damianpat:
ja jestem z politechniki, a moja dziewczyna studiuje nawet matematyke :D dlatego uwazam ze nawet rozumiem wiekszosc zagadnien matematycznych pokera ;]

@Masqb:
Chris Rerguson w wywiadzie dla CardPlayera, po wygraniu "National Heads-Up poker", powiedzial, ze w HU to bardzo dobra znajomosc matematyki daje mu duza przewage, z reszta sam przyznal ze ma doktorat z informatyki :]

Mam do wszystki pytanie, bo jestem pewien ze niemal kazdy z was uzywa stwierdzenia wartosc oczekiwana (EV), ilu z was wie co to jest?? :>

Ja nie wiem, choc mam dyplom inżyniera PWr.. Na razie jestem na etapie uczenia i rozpoznawania układu kart- para, dwie pary, trójka :P

No i niestety będę musiał zawsze koRZystac z tabelki.

Koniec złośliwości z mojej strony.....;)

Na poważnie- nie każdy na tym forum jest matematykiem, fizykiem itp. Po to są właśnie artykuły, tabelki itp.

No i powinniśmy się z tego faktu cieszyc- chciałbyś zasiąśc do stołu z samymi doktorkami, informatykami itp. ????? ;)

Ja tam wolę siadac z Francuzami i Wlochami, na kanadyjczyków już niestety za późno dla mnie :D

MoroP

Wg dzięki tej matematyce wyjdziemy na plus w długim okresie, w krótkim wariancja + szczęście niestety potrafią skopać dupsko matematyce i statystyce :)

Matematyki w pokerze jest dużo, ale większość obliczeń kończy się na etapie opracowania tabelek :)

Hawkie napisał
No i powinniśmy się z tego faktu cieszyc- chciałbyś zasiąśc do stołu z samymi doktorkami, informatykami itp. ?????

Jeśli ktoś myśli o graniu w poważnych turniejach, to na ten poziom powinien się nastawiać. :) chociażby przy final table :D

BloodyB napisał
Mam do wszystki pytanie, bo jestem pewien ze niemal kazdy z was uzywa stwierdzenia wartosc oczekiwana (EV), ilu z was wie co to jest?? :>

Wartość oczekiwana, to pojęcie, które pewnie większość rozumie. Mnie coraz bardziej zastanawia ile osób rozumie pojęcie wariancji. :)

ziper1 napisał

BloodyB napisał

Wartość oczekiwana, to pojęcie, które pewnie większość rozumie. Mnie coraz bardziej zastanawia ile osób rozumie pojęcie wariancji. :)

Pewnie większość. Jest tu sporo studentów z politechnik czy różnych uczelni ekonomicznych, a tam przedmioty takie jak rachunek prawdopodobieństwa, statystyka czy ekonometria są raczej obowiązkowe. A jeśli nie to wystarczy chwilę pomyśleć;), aż takie trudne to to nie jest

krzyziu1

1. Wyliczamy procent rak ktore nam pomoga (%pom) i ktore nam nie pomoga (%npom)

2. Wyliczamy ile wygramy jak dojdzie nasza wygrywajaca karta (pot+bet oponenta)=x1

3. x= %pom * x1

4. Wyliczamy ile przegramy jak nie dojdzie nasza karta ( tyle ile musimy dolozyc zeby zobaczyc nastepna karte)=y1

5. y= %npom * y1

6 EV= -y+x

EV>0 ---> wygrywamy w dluzszym okresie czasu

EV<0 ---> przegrywamy w dluzszym okresie czasu

Tak to zrozumialem po czytance HoCG

Jak jest inaczej niech ktos mnie poprawi!

damianpat

za wikipedią "wariancją intuicyjnie utożsamiana jest ze zmiennością"

znam wzór i umiem nawet obliczać ;)

yaqbpl

ziper1 napisał

damianpat napisał
to też ciekawe zagadnienie :) ale trzeba oddzielny temat założyć. Jak poker wpływa na funkcjonowanie organizmu. :)

ja tez poprosze o taki watek. i moze nawet bardziej od drugiej strony jak funkcjonowanie organizmu wplywa na gre. temat dosc szeroki, ale napewno ponadprzecietnie ciekawy. a skoro sie ochotnik znalazl.. :)