Skip to forum
Notifications
Clear all

F(ancy) L(aziness) SH [Platinum Study Hall]

394 Posts
57 Users
0 Reactions
19.2 K Views
psychoreaper

Elomelo!

Po dłuższym namyśle i radach belika555, którego pozdrawiam, i ja postanowiłem zacząć dokumentowanie swoich pokerowych poczynań. Na początku oznajmiam, że blog ma mieć charakter narzędzia motywującego mnie do pracy nad sobą i rozwojem umiejętności pokerowych. Obawiam się, że z tego względu większość treści pojawiających się na blogu będzie interesowało wyłącznie moją skromną osobę.

Jako, że to pierwszy post, wypada się przedstawić. Na imię mam Marek. Mam 24 lata i pracuję w szkole jako English teacher. Karierę pokerową rozpocząłem... yyy nie, złe słowo. Kariery póki co nie zacząłem, natomiast grać w pokera nauczyłem się jakieś 1,5 roku temu, a szukając jakiś pokerroomów gdzie można pograć z innymi trafiłem na PS.com. Jako kompletnie totalny fish, który nie wiedział, że strit jest większy od trójki zacząłem zabawę w SSS na Titan poker. Po przegraniu 20$ z kapitału startowego postanowiłem coś zmienić, stwierdzając, że przejście na FL bedzie dobrym rozwiązaniem. "Na FL zakłady są mniejsze więc i ewentualne straty będą mniej dotkliwe" :facepalm: Heh... ależ ja się wtedy myliłem.

Bądź co bądź, po kilku miesiącach gry na full ringach a potem short handed miałem bankroll wysokości ok 200$, ale z różnych przyczyn musiałem zaniechać grania na prawie rok.

Wróciłem w sierpniu tego roku przerzucając się na Poker Stars. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to nieporównywalnie niższy poziom graczy. .25/.50 na P* jest łatwiejsze niż .10/.20 na Titanie. Obecnie grywam na 0.25/0.50$ SH mimo, że mój BR wynoszący ok 690$ jest jak najbardziej wystarczający na 0.5/1$. Ale... Tak jak na .25/.50 gra mi się wyśmienicie i mam z tej gry praktycznie stały dochód bez większych downswingów, tak na 0.5/1$ za cholerę nie idzie. ok -4BB/100 po ponad 3000hands. Nie potrafię jasno stwierdzić czy to downswing, czy aż tak słaba gra w moim wykonaniu, niemniej jednak wiem, że moja gra nawet jeśli jest na tym limicie EV+, to na pewno nie jest MAX EV+, a ten blog ma pomóc mi osiągnąć ten stan.

A na koniec muzyczka :heart:

Reply
393 replies
psychoreaper

Cele ogólne:

:spade:Wyuczenie się na pamięć, lecz ze zrozumieniem quizów FL z sekcji srebrnej +opisanie błędów własnych i wyciąganie wniosków
:spade:Studiowanie złotych artów
:spade:Granie z 1-1,5h dziennie na 0.25/0.50$ aby nie wyjść z obrotu i nie stracić statusu.
:spade:Analiza rąk własnych i rozdań na forum
:spade:Stworzenie grafiku, który pozwoli mi to jakoś sensownie rozłożyć w czasie.

Reply
alisek55

Ciekawy blog.Identyczna kariera w pokera co moja(rozpoczęcie,ipoker,p*,bankroll). Będę tu zaglądał.

Reply
klz03

Quizy sa takie sobie, powiem Ci szczerze. Chyba lepiej bedzie ten czas zainwestowac w ponowne czytanie artów i w analize wlasnych rozdan niz w uczenie sie ich na pamiec. W niektorych quizach za cholere nie zgadzam sie z odpowiedzia :) (tylko w niektorych). Nie mowie ze to zla forma nauki, ale IMO sa lepsze.

Reply
arianik

kropka.. poczytam później bo w pracy jestem :(

Reply
psychoreaper

Napisane przez klz03
Quizy sa takie sobie, powiem Ci szczerze. Chyba lepiej bedzie ten czas zainwestowac w ponowne czytanie artów i w analize wlasnych rozdan niz w uczenie sie ich na pamiec. W niektorych quizach za cholere nie zgadzam sie z odpowiedzia :) (tylko w niektorych). Nie mowie ze to zla forma nauki, ale IMO sa lepsze.

Możliwe, że masz rację. Sam czasem się dziwię, że moje odpowiedzi których byłem najbardziej pewny nie dostają max punktów. Niemniej jednak porozwiązuje je i powrzucam rozdania z rażącymi błędami lub rękami, które wzbudzają moje wątpliwości.

Reply
tresor123

łeee 3000 rąk, to tak średnio dużo, żeby wnioski wyciągać. Ja niestety po 20k na tym limicie się poddaje w walce z nim (FR) :P

Reply
psychoreaper

@tresor: Owszem, 3000 rozdań to praktycznie żadna próbka, jednak w sumie dopiero zaczynam swoją przygodę z wojażem po limitach, a tak dotkliwy downswing skutecznie zniechęca mnie do gry. Nabiorę trochę pewności siebie i wracam na podbój.

Co do planu nauki to dziennie zamierzam
:diamond: rozwiązywać po 2-3 quizy
:diamond: przestudiować 1 artykuł + powtórka artykułów już przeanalizowanych
:diamond: resztę czasu poświęcić na grę i analizę rozdań

Oczywiście jeśli na wszystko starczy sił, bo są dni kiedy po powrocie z pracy nic już się nie chce.

:club: Quizy: Dziś były 3
1. Outy i oddy dla zaawansowanych - bez większych problemów
2. Dopasowanie do przeciwnika - j.w.
3. Jak grać gotowe ręce na flopie - wynik również zadowalający, ale jedna odpowiedź mnie zdziwiła:

Hero is Big Blind with T :heart: 9 :heart:
Preflop: 2 folds, UTG+2 calls, MP1 calls, MP2 folds, MP3 raises, CO folds, BU folds, SB folds, Hero calls, UTG+2 calls, MP1 calls.

Flop: (8.5 SB) T :club: 9 :club: A :spade: (4 players)
Hero ?

Jesteś na pozycji Big Blind i masz konektory suited. Gracz na pozycji MP3 podbija, po tym, jak dwóch graczy sprawdziło. Sprawdzasz to podbicie i masz nadzieję na dobrego drawa. Na flopie umożliwiającym wiele drawów trafiasz dwie pary. Jaką linię gry wybierasz?

a)Donk bet
b)Check/Raise

Hmm... ja zawsze grałbym tu donka. Check behind do okoła na flopie z taką ilością drawów to katastrofa. W trzech przeciwników agresor nie zawsze bedzie cbetował... Najwyżej punktowaną odpowiedzią jest tu jednak c/r. Nie wiem, jak Wy to widzicie?

:club: Arty: Standardowe linie: Jak grać, gdy pula nie została podbita? - przeanalizowany, popodkreślany, jutro do powtórki.

Reply
Head Admin
spinek

No z tego co widzę to jest 4 graczy, więc walę donka. Gdy było trzech lub dwóch to robię c/r.

Reply
psychoreaper

Napisane przez spinek
No z tego co widzę to jest 4 graczy, więc walę donka. Gdy było trzech lub dwóch to robię c/r.

Otóż to.

Reply
klz03

tez gram donka

Reply
psychoreaper

Aby wypełnić plan dnia były również dwie krótkie sesje. Łącznie 611 rąk na 0.25/0.50 i jak to często bywa fisharnia sama pcha mi $ do kieszeni. Dziś +23.30$. Stan bankrolla na chwilę obecną 718,99 zielonych. Powiedzcie co tu robić... chciałoby się pograć na 0.5/1 ale tam wyniki mam takie same jak na 25/50c tylko kolor czerwony zamiast zielonego. Może ustalić jakąś granicę np. 700 dolców i powyżej tej sumy próbować pół dolara/dolar, a jeśli spadnę to odrabiać na 25/50c? Co radzicie?

Aha na dobry koniec dnia parę przyjemnych dźwięków. Jak zauważycie (lub zauważyliście w tytule) Infected Mushroom pewnie będzie często promowany na blogu ;) :f_thumbsup:

Pozdro!

Reply
arianik

dojedź do 1000 i zacznij na 1/2...

.5/1 to dla mnie masakra... chore akcje i olbrzymie swingi....

Reply
klz03

Odaplaj sobie polowe stolow 0,5/1 a polowe ze starego limitu. Wyszukuj fishy na ptr, patrz kto limpuje itp. Potem zaznaczasz cala ta zgraje zielonym kolorem i starasz sie miec jak najwiecej zieleni po prawej. Idz wyzej bo Ci kasa ucieka. Na 0,5/1 jest taki sam poker jak nizej! Latwy i przyjemny:)

Reply
psychoreaper

Dzisiejszy study hall:

:club:Quizy:
1. Rozgrywanie gotowych rąk na turnie - wg; odpowiedzi miałem za dużą agresję w multiwayach np:

Preflop: Hero is CO with A :heart: K :diamond:
6 folds, Hero raises, Button calls, 1 fold, BB calls

Flop: (6,5 SB) A :spade:, T :spade:, 7 :club: (3 players)
BB checks, Hero bets, Button calls, BB calls

Turn: (4,75 BB) 3 :heart: (3 players)
BB checks, Hero bets, Button raises, BB calls, Hero ?

Button podbija na turnie i Big Bling gra coldcall. Jak grasz dalej?

a) Fold
b) Call
c) 3-Bet

Co robicie?

2. Donk bet - stąd wyniosłem wydaje mi się jedną cenną rzecz. Przeciwko graczowi unknown, który donkuje w HU na flopie i turnie umożliwiającymi drawy, nie pasować rąk z minimalna showdown value. Przykład:

Preflop: Hero ist BU mit A :spade: 6 :diamond:
3 folds, Hero raises, 1 fold, BB calls

Flop: J :club: T :heart: 5 :club:
BB bets, Hero?

a)call
b)raise
c)fold

3. Gra na riverze - tu poszło dość gładko

:club: Artykuły: Wczorajszy powtórzony i myślę, że w znacznym stopniu opanowany. Dziś opracowanie podbicia turna dla darmowego showdownu.

A teraz idę spróbować powalczyć na 0.5/1. Poszukam dwóch fishowatych stołów i może w końcu uda się coś ugrać. Dolarodawców zaznaczałem już wcześniej więc będzie na kogo polować.
Kolaz czy szukanie stołów na ptr nie jest czasem płatne?

Reply
psychoreaper

Taaa... i nie zmienia się nic. Początek sesji - wyśmienity po 30 handach +25$, ale chyba tylko po to, zeby w kolejnych 40 rozdaniach rzucić mnie na -15$. Ciąg dalszy oscylował w granicach -10 a skończyło się na -6,50$ po 417 rękach (Bankroll 712,49$). Jeśli chodzi o 0.5/1 to po 3667 rozdaniach mam -148$ z wyśmienitym winratem -4,04 BB/100 :facepalm:. Wrażenia po sesji? Tak jak po poprzednich na tym limicie. Fish fishem fisha pogania podobnie jak na 0.25/0.50, tylko tu zawsze trafi się taki co złapie dobry układ ze swojego zlimpowanego K8o czy innego shitu. Zaraz wrzucę parę rozdań do oceny. Mam kilka wątpliwości.

Reply
psychoreaper

Study hall:

:club:Artykuły: Standardowe linie: Donk bet - przeczytany 2 razy.
:club:Quizy: Nie miałem dziś za dużo czasu więc postanowiłem przeznaczyć go na grę. Jutro sobota więc nadrobię. Z drugiej strony musiałbym chyba kosultować rozdania z quizów z kimś

Co do sesji to zagrałem na czterech stolikach (Nowość - zwykle grałem na 3 max), ale na 0.25/0.50. Mimo, że przez większość sesji byłem pod kreską to i tak na koniec po 729 rozdaniach dało się wyjść na +13,05$. Wrażenia: Szło cienko i były momenty, że chciałem przerwać sesję i pewnie gdyby to był ten nieszczęsny 0.5/1 to bym tak zrobił. Jednak za wysoki winrate mam na tym limicie, żeby tak po prostu stiltować. Szkoda, że nie mam takiego komfortu limit wyżej...

BR - 735,44$

Aha. Nie może zabraknąć grzyba. Tym razem mój faworyt! W 5:29 się rozpływam a od 6:50 do 7:35 szczytuje ;)

Reply
psychoreaper

Sobota nie była jednak taka 'poker friendly' jak sądziłem. No ale jest jeszcze szereg zajęć nie związanych ani z pracą, ani z pokerem, którym również trzeba podołać.

Nie robiąc sobie nic z przysłowia ,Niedzielna praca w gówno się obraca', dziś nadrabiam zaległości:

Study hall:

:club: Artykuły:
:spade: Kradzież blindów - Jak dopasować zakres rąk do przeciwnika? Elementy do zapamiętania podczas kradzieży:

:diamond: Zwracać uwagę na to z jakimi rękami BB dochodzi do SD.
:diamond: Jak wysoki jest VPiP SB i BB, a przy większej próbce FoldBBtoSteal.
:diamond: Jak wysokie jest niebezpieczeństwo 3beta.

:spade: Standardowe linie gry dla zaawansowanych. Kiedy wybrać standardową linię gry?

GOTOWE RĘCE: OCHRONA + VALUE
:diamond: Twoje ręce są lepsze niż zakres kart przeciwników.
:diamond: Gorsze karty mogą wykonać calldown.

DRAWY: OUTY I FOLD EQUITY
:diamond: Często jesteś z tyłu lecz masz wiele outów.
:diamond:Lepsze ręce mogą spasować (fold equity).

:club: Quizy:
1. Jak rozgrywać overcards
2. Kolorowa mieszanka (Ostatnie rozdanie imo totalnie źle opisane. Wg; wyjaśnień to capping range = QQ+, AK. Dziwne...)
3 Srebrny egzamin dojrzałości - 95% _thumbsup:

A teraz do stolików!

Reply
psychoreaper

:rage: :rage: :rage:

Najpierw pozytywy: Sesja na +11,25$ po 629 hands.
0.25/50 +21,45

Negatywy: 0.5/1 -10,20$
_mad: Zacząłem na 4 stołach 0.25/50$. Szło prawie jak zawsze bardzo dobrze, więc dwa wyłączyłem i zamiast nich dałem jeden 0.5/1. Na początku grało się OK więc włączyłem dwa 0.5/1 i zostawiłem jeden 0.25/50.

Oglądalność flopa spadła na łeb, dealer się obraził chyba. Nie wspomnę już o trafialności bo tej chyba w ogóle nie było. No a gdy już doczekałem się fajnej ręki to:

Preflop: Hero is CO with A, A
2 folds, Hero raises, 3 folds

Total pot: $1.25 (1.25 BB) | Rake: $0

A na dowód, że otaczam się fishami spójrzcie na to:

Preflop: Hero is BB with K, 9
UTG calls, 3 folds, SB calls, Hero checks

Flop: (3 SB) 8, 8, 9 (3 players)
SB checks, Hero bets, UTG calls, SB calls

Turn: (3 BB) 7 (3 players)

River: (6 BB) Q (3 players)

Total pot: $9 (9 BB) | Rake: $0.40

Results:
SB had A, A (two pair, Aces and eights).
Hero had K, 9 (two pair, nines and eights).
UTG mucked J, A (one pair, eights).
Outcome: SB won $8.60

Podsumowując w chwili obecnej, na ostatnie 14 sesji na 0.5/1 wygrałem dwie... Na 0.25/50 mam dokładnie odwrotny rezultat - dwie sesje przegrane na ostatnie czternaście...

Stan rola 731,89$
Wczoraj zakupiłem u lokalnego dealera licencje do PT3 za 15$. Kiedyś i tak trzeba by było kupić.

Na koniec piosenka, której refren zacząłem jakoś nucić po sesji. POZDRO!

Reply
psychoreaper

Dzisiejszy study hall:

:club:Quizy:
1. Unimproved overcards - 21/22
2. Różne sytuacje (1) - 19/20
3. Różne sytuacje (3) - 20/21
_thumbsup:

Tak więc dziś poszło gładko, ale z drugiej strony nie było aż tak trudno.

:club:Artykuły:
Dziś nie wprowadzam żadnego nowego, ale w zamian powtórka już przerobionych by trochę uporządkować wiedzę + film od Alphora z nieszczęsnego 0.5/1$

Przy okazji pochwale się ostatnimi zakupami:

Jeszcze tylko trzeba powiesić...

ELO! :f_pleased:

Reply