Skip to forum
Skuteczne robienie ...

Notifications
Clear all

[Closed] Skuteczne robienie notatek

26 Posts
13 Users
0 Reactions
2,337 Views
mgrudzie

Witam,

macie jakies skuteczne pomysly na robienie notatek na graczy?

ja bardzo czesto mam tak ze zapisuje cala reke i potem np mam na typa 5 rak i zanim sie doczytam o co chodzi to juz caly czas na zagranie mija.

jak ktos ma takie oczywiste ready (np fold to turnbet) to zaznaczam to jakos specjalnie , np dodaje @

25 replies
kempesKGB

tak, przede wszystykim zamiast zapisywac cale rozdanie, zapisuje co z niego wynika, np. "nie barreluje FD OOP"

bersu

ostatnio chyba teges, albo wafflecop napisal ze bral trening u ninjai i podal super pomysl na robienie notatek:
mianowicie podczas sesji zaznaczamy sobie najciekawsze rozdania i po zakonczonej sesji odpalamy te rozdania i wtedy na spokojnie robimy notatki.
wg mnie najlepszy sposob, zaczalem stosowac i wychodzi na prawde ekstra.polecam!

ablazer

Wafflecop chyba, ale jak to u was działa? Maci otwarte okienko z HM i jak widzicie jakieś niestandardowe rozdanie to 'markujecie' rękę? Czy na jakiej podstawie.

dragoste

Nie wiem jak w HM, ale w PT3 możesz oznaczać sobie ręce w oknie stołu.

ablazer

Napisane przez dragoste
Nie wiem jak w HM, ale w PT3 możesz oznaczać sobie ręce w oknie stołu.

Aaa, rush mnie chyba gubi, w sensie na normalnym stole chyba tak jest, na rushu nie.

Witam,
Przede wszystkim do notatek polecam mieć własny system skrótów dlatego żeby móc szybko przeczytać przy stoliku nasze informacje. I zapisywać tendencje / wnioski a nie historie.
Później polecam wyrobienie sobie systemu robienia notatek - tzn. podzielić sobie na kategorie odpowiednie dla siebie np. preflop / postflop / tendencje / timing tell itp.

Ostatnio jak już zostało tutaj wspomniane polecam robić notatki po sesji - niestety nie działa zaznaczenie rąk na rushu, bo nie ma tam okienka z ostatnimi rękami.

Link do posta z bloga, w którym pisze o notatkach.

Jak robić notatki to tylko podczas sesji, odpalamy z boku handreplayer i powtarzamy interesującą rękę, chyba że ktoś gra na dużej ilości stołów. Po sesji to często musztarda po obiedzie a znając grę gościa szybko to się zwraca. Dodatkowe robienie notek po sesji jest ok.

Ostatnio po dołączeniu się do stołu klikam sit outa i najpierw przeglądam historię gier by złapać coś już na obecnych graczy. Gdy jest tego mało odczekuje jeszcze chwilę oglądając stół potem się dołączam.

Zapisywanie całych rozdań jest kiepskie IMO czasem na decyzję mamy chwilkę i na analizowanie nie ma czasu. Lepiej od razu zapisać wnioski typu raise call F raise T 99 IP na b. Q czyli koleś przebija szerszy zakres z pozycją na T i można top parą spokojnie odpalić 3beta zamiast przechodzić na calldown.

Ja jestem zwolennikiem robienia notatek od razu na stole na zasadzie typu wypisanie charakterystycznych rzeczy, a w pozniejszym czasie po prostu analizowanie prawidlowosci notatek - jezeli zapisa raz czy dwa nie zgadza sie z tym co gosc gra, usuwam go.

Wiele osob robi tez blad, ze notatki prowadzi tylko i wylacznie z rozdan ktore sami graja z danym zawodnikiem. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale coz.

Swoja droga jednak czasami zaczynam sie zastanawiac czy te notatki duzo daja czy nie. Kiedy praktycznie w ciagu sekundy jestem wstanie stwierdzic czy gosc cos ma czy nie (z duzym pradopodobienstewm oczywiscie) na podstawie statystyki, wiec w moim mniemaniu natatka przydaje sie ale w zasadzie kiedy mam malo rozdan na goscia.

Bo kiedy przykladowo gra check/raise a poziom jego zagran wynosi na kilka tys rak 1-2 % to dla mnie jasny znak, ze nie mam za bardzo czego szukac.

Itp.

ablazer

Ale jak ma ch/r 12% to statystyka nie powie Ci, czy on gra tak Flush drawy, made handy, totalny air, czy TPTK.

kempesKGB

notki>staty
milion razy widzialem akcje typu pasywny fisz z pfr 2-3% na jakiejs sensownej probce raisuje UTG tylko po to zeby pokazac K4s na showdownie
wystarczy notka i juz wiesz, ze jego range jest daleki od QQ+, AK

No i to ze dwa czy trzy razy zrobil cos takiego a Ty masz na niego notke oznacza ze jego rang jest daliego od QQ + przy takich statach? No prosze Cie. :-)

kempesKGB

tak.
a ty myslisz, ze on w kategoriach strategii mysli podobnie do ciebie tylko ma inne zakresy pre i bedzie raisowal top swojego range, limpowal middle i foldowal bottom? myslisz, ze on w ogole wie, ze istnieje cos takiego jak strategia?
ide o piwo, ze 9/10 tego typu gosci z QQ+ gra limp/reraise

p.s. nie mowie, ze staty nie sa przydatne ale bez interpretacji sa to po prostu suche liczby

A kto tu mowi o braku interpretacji? Ale dobra bo to dyskusja na inny temat wrocmy do robienia notatek, a odejdzmy juz od statystyki.

ja polecam zapisywać też rzeczy, na które mało kto zwraca uwagę - wysokość cbetów, wysokość steala i ogólnie betsizing

Osobiscie bardzo intensywnie sie temu przygladam.:) Szczegolnie wylapuje shortow, ktorzy po akcji na perflopie w momencie jak nie trafia CB robia w formie all in ... :-D a jak trafia robia 1/2-3/4 puli:D

mgrudzie

Napisane przez kempesKGB
ide o piwo, ze 9/10 tego typu gosci z QQ+ gra limp/reraise

jestem w stanie sie zalozyc. mowie ze 9/10 gra limp/call :)

mi chodzi o robienie notek w trakcie sesji, pomaga to zwlaszcza przy HU gdy trzeba szybkie ready zlapac na przeciwnika. na niskich stawkach czesto analiza po sesji ma mniejsze znaczenie. no chyba ze patrzymy na ogolne tendencje tego typu zawodnikow

Sanczezzo

Hola hola, ja gram rusha i mam okno z ostatnimi rekami, jest zawsze na jedym ze stolow i zbiera rozdania ze wszystkich na ktorych gramy, w nim mozemy otworzyc reke, kliknac zamarkowanie i wracamy do gry, nie zajmuje to wiecej niz 3 sekundy a faktycznie bardzo pomaga w analizie i robieniu notatek ;)

BSCpl

A czy ktos uzywa programow do automatycznego robienia notatek?

Ostatnio znalazlem i testuje nowa zabawke "NoteCaddy". Analizuje baze i wstawia notki do HM, PT w stylu "[F] plays draws aggressively (2/5)"

Moze ktos uzywa podobnych progsow i sie podzieli uwagami? :)

ablazer

Napisane przez BSCpl
A czy ktos uzywa programow do automatycznego robienia notatek?

Ostatnio znalazlem i testuje nowa zabawke "NoteCaddy". Analizuje baze i wstawia notki do HM, PT w stylu "[F] plays draws aggressively (2/5)"

Moze ktos uzywa podobnych progsow i sie podzieli uwagami? :)

To jest legalne?