Skip to forum
PokerStrategy.com E...

Notifications
Clear all

PokerStrategy.com Equilab - wątek dyskusyjny

44 Posts
23 Users
0 Reactions
7,611 Views
Walderam

Witajcie.

W tym wątku będziemy prowadzić dyskusję na temat naszego najnowszego programu: PokerStrategy.com Equilab

Zapraszamy do dyskusji, opisujcie swoje wrażenia z użytkowania tego programu.

Reply
43 replies
queristo

Zapowiada się fajnie. Tylko dlaczego po zainstalowaniu i uruchomieniu pojawia się komunikat, że korzystam z wersji 1.0.0.0 i dostępna jest już nowsza wersja?

Reply
ozi
ozi

Wypas :f_biggrin:
ALE...

1) Zdefiniowane range są trochę... dziwne - do nl50 włącznie std range z UTG chyba nie ma A8s?
Z tego co wiem na DC zalecają jako std z UTG otwierać ~11% [ 22+,ATs+,KQs,AJo+,KQo ], co się troszkę różni od zdefiniowanych range 15% [ 55+, A7s+, K9s+, QTs+, J9s+, T9s, 98s, A9o+, KQo ].

Podobnie z opcją 'Open raise' przy zielonej strzałce w głównym oknie programu - range z UTG ustawia na... 66+,A8s+,KTs+,QTs+,JTs,ATo+,KJo+
Są różne style, ale domyślnie troszkę inne zakresy chyba powinny być :).

2) Analiza scenariuszy :f_love: tutaj jest kosmetyczny błąd - karo, pik, trefl i... serce? chyba kier :)

3) Zakres 'limp' - gdy daliśmy jednemu graczowi jakiś range, to już nie można wybrać żadnego range limpowania
Niby jest dobrze, bo wpierw ktoś może limpować a potem dopiero ktoś inny może podbijać z jakimś range, ale do ogólnej analizy equity dla sytuacji HU może być to uciążliwe.

Nie można też zmienić jednego range limpowania na inny - trzeba wpierw usunąć bieżący i dopiero można ustawić nowy

4) Nie wiem od czego to zależy, ale raz jak ustalę range limpowania to mogę dać 'iso raise', a innym razem nie -

Jak się dłużej pobawię i coś znajdę, to opiszę :f_thumbsup:

Póki co kocham ten kawałek softu :f_love:

Reply
siweq86

Teraz zauważyłem, że w porównaniu do Equilatora zostało pominięte narzędzie do obliczania minimalnego equity :( Wielka szkoda. Tak poza tym to bardzo dobry produkt. Może by tak zorganizować zawody pomiędzy graczami PS w liczeniu equity :P

Reply
ozi
ozi

Napisane przez siweq86
Teraz zauważyłem, że w porównaniu do Equilatora zostało pominięte narzędzie do obliczania minimalnego equity :( Wielka szkoda. Tak poza tym to bardzo dobry produkt. Może by tak zorganizować zawody pomiędzy graczami PS w liczeniu equity :P

Otóż jest - naciśnij tajemną strzałkę w głównym oknie i wybierz 'kalkulator zakresów' ;)

Reply
Sosen91

Panowie , mnie zaskoczyła pewnia opcja a mianowice SHC z róznych znanych for pokerówych, bardzo ciekawa. Otwieram je a tu z UTG z tych wszystkich SHC nigdzie nie otwieraja 77>pp

To ja robię błąd otwierajac np 55 z utg czy tak naprawde lepiej otwierać A9o z UTG? :f_confused:

Reply
siweq86

Dzięki Ozi!!!

Tak Sosen, popełniasz błąd, ale taki, że jeszcze wspominasz jakąkolwiek tabelkę SHC :) Ja wolę UTG lepiej otworzyć 22 pod seta i cbetować na odpowiednim flopie na odpowiedniego przeciwnika niż A9, które zazwyczaj jest mocno będzie zdominowane i rzadko dąży do nutsa oraz rzadko zostaniesz sprawdzony z gorszą ręką na swój open z UTG. Te zakresy w Equilabie są tylko przykładowe. Ale przede wszystkim to czy otwieram rękę czy nie uzależniam od stołu i pozycji.

Reply
queristo

Nie rozumiem jednej rzeczy. Jeśli graczowi dam np. rękę T :heart:T :spade: i flop: J :diamond:T :diamond:9 :diamond:, to wybierając dystrybucję siły rąk program pokaże m. in.: 1 backdoor straight draw, ale 0 backdoor flush draw. Ktoś wie dlaczego tak?

Reply

queristo: bo nigdy nie wygrasz z kolorem na stole.

Ktoś może mi powiedzieć. czym różni się ten program od pokerstove'a? Oprócz kilku bajerów chyba niczym

Reply
siweq86

qwertydsa, a ze stritem wygrasz? Nie łapie :P

Co do różnic w stosunku do pokerstove'a to chyba żartujesz :) Przecież wszystkie są wymienione. Poker stove był i jest kiepski przede wszystkim z uwagi na dodawanie kolorów przy ustaleniu range.

Reply
00thunder00

Napisane przez siweq86
z uwagi na dodawanie kolorów przy ustaleniu range.

mozesz to jakos rozwinąć?

Program juz sie sciaga...jesli jest tyle co w stovie+ to ja sie przezucam :D

pozdr

P.S>

przypisalem sobie 2:d 2:h i villainowi jakis tam zasieg, przerobilem 10 rak i zmienilem reke na A:d J:h i po rozpoczeciu treningu znowu mialem 22, musialem wyjsc i ustawic od nowa aby sie zmienilo (nie widzialem jak to inaczej opisac:P)

...no i jeszcze ta opcja "ustal karty Hero do nastepnego rozdania" nie dziala albo poprosze o instrukcje obslugi

pozdro

Reply
siweq86

Chodzi mi o to, że w equilatorze i equilabie bardzo łatwo dodaje się np. ręce suited, zresztą offsuited również, podczas gdy w Stovie musisz wpierw zaznaczyć daną rękę, np. AJo, a dopiero potem odznaczyć poszczególne kombinacje kolorów co jest bardzo żmudne.

Zaczynam się zastanawiać czy wszyscy w około mówią o tym samym Stovie co ja, bo ten mój tak ma i nie znalazłem pomysłu na to jak to ominąć. Dla mnie zawsze Equilator był o niebo lepszy z uwagi na kolory oraz Obliczanie minimalnego equity.

Reply
siweq86

Przy obliczaniu minimalnego Equity są podawane błędne wyniki gdy liczby podajemy z przecinkiem, a gdy podajemy z kropką wszystko jest prawidłowo. Przydałoby się w następnej wersji wprowadzić jakąś łatkę, która sprawi, że dla wielkości podanych z przecinkiem albo niech w ogóle nie liczy albo poprawnie :) Np. spróbujcie 1,92 i 1 a potem 1.92 i 1

Reply
salaterka

gdy chcę obliczyć ręcę z equity powiedzmy 60% na powiedzmy zakres rąk 25% przeciwnika to jak w oknie są pozycje to ja muszę wpisać zakres przeciwnika w MP3 a MP2 byle jaki dać zakres i wtedy equity do zakresu MP2 wyliczyć - wyjdzie mi equity przeciwko zakresowi MP3

powinno być tak:
przypisuje zakres MP2 i wyliczam equity przeciwko MP2
a jest tak:
przypisuje zakres MP3, przypisuje byle jaki zakres MP2 i wyliczam equity przeciwko MP2 - wychodzi equity przeciwko MP3

mam nadzieję że zrozumieliście o co chodzi

Reply
queristo

Analizator scenariuszy ma opcję Zapisz jako screenshot, przydałoby się to także w oknie dystrybucji siły rąk oraz w oknie wyboru zakresu.

Reply
yazzitsu

Mam pytanie odnośnie limpów. O co chodzi z tymi proporcjami 15/10, 20/5 itp. ?

Reply
imgoingtomirage

Vpip/pfr :)

Reply

Skoro wątek został odświeżony też dorzucę jedno pytanie.

Kiedy próbuję wybrać zakres przeciwnika za pomocą suwaków, albo wpisując PFR i VPIP to Equilab wybiera wszystkie ręce pomiędzy tymi procentami. Czyli jak przypisuje PFR: 12 i VPIP 26 to zakres wygląda następująco:

66-55, A8s-A2s, K9s-K6s, Q9s-Q8s, J9s-J8s, T8s+, A9o-A7o, KTo-K9o, Q9o+, JTo

Gdzie się podziało 77+, ATo+, A9s+ itd?

Mam coś źle skonfigurowane czy jak???

Reply
imgoingtomirage

Witam.

Jeśli podasz PFR 12 i VPIP 26, to otrzymasz wydzieloną część zakresu z którym dany gracz nie podbija preflop, a calluje.

Pozdrawiam.

Reply
ichimeee

zainstalowalem najnowsza wersje 1.2.0.0 i wyskakuje mi nastepujacy blad:

ogolnie nie pokazuje dobrze jaki range wyklikujemy

Reply