Skip to forum
Kto przechytrzy pro...

Notifications
Clear all

Kto przechytrzy prosa

84 Posts
47 Users
0 Reactions
11.8 K Views
lechrumski

Poniżej wklejam 2 filmiki z gry live, w których można zaobserwować całkiem sporo tellsów o których mówiłem na ostatnim treningu i jeszcze sporo więcej. Jakie tellsy zauważacie na tych filmikach? Dlaczego Phil Ivey (wg mnie jeden z najlepszych specjalistów od czytania mowy ciała w grze live) na obu filmikach zdecydował się na bluff?

Reply
83 replies

Bo mógł sobie na to pozwolić z takim stackiem :)

Reply

Witam

Jak dla mnie Phil zbiera informacje dosc istotne gdy pyta przeciwnika o wielkosc stacka. Nie wiem na czym to polega bo jestem poczatkujacym graczem ale cos w tym musi byc. Poza tym musi wiedziec, ze na tego gracza moze sobie pozwolic w tym momencie na taka akcje i 2 sprawa stack, komfortowy w obu przypadkach z tego co zauwazylem - mozna wiecej "czarowac"

Reply
whiler

Gapie się i gapie ale nic większego nie widzę.

No i wydaje mi się, że argument "zrobił 5bet bo miał stack na 5bet" jest bezsensu :f_thumbsup:

Reply
lechrumski

Napisane przez whiler
Gapie się i gapie ale nic większego nie widzę.

No i wydaje mi się, że argument "zrobił 5bet bo miał stack na 5bet" jest bezsensu :f_thumbsup:

Dobrze zacząłeś kombinować, mam nadzieje, że wspólnymi siłami znajdziecie jak najwięcej:) Tam jest duuuużo rzeczy. Kalibracja jest holistyczna/całościowa więc stack też ma znaczenia, ale trzeciorzędne

Pozdr

Reply
IceWhoo

Napisane przez Majkno
Bo mógł sobie na to pozwolić z takim stackiem :)

Popieram.

Reply
arturh

Phill przeczytał go jeszcze przed jego zagraniem raise z tym KJ, widać było, że jest niepewny i nie bardzo wie co zrobić z tą ręką. za długo się zastanawiał też. Już nie wspomnę jak kładzie żetony do tego przebicia, w połączeniu z jego gestami można było wyczytać "wcale nie chcę grać tej ręki".

Reply

W 2 filmiku po cbecie phil-a, paul gdy go re-raisowal skrzywil niesamowicie usta a jeszcze przed tym zrobil duzy wdech. Po 3 becie phila, paul zasłonil usta reka co moze oznaczac zdenerwowanie- slabosc. A na sam koniec jak paul mowil ile mu zostalo, mowil to zdrzacym glosikiem i zlapal reka ponownie sie za twarz.
Poza tym paul dosc mocno obserwowal phila co tez moze oznaczac slabosc ;)

Reply
arkeyo

Napisane przez arturh
Phill przeczytał go jeszcze przed jego zagraniem raise z tym KJ, widać było, że jest niepewny i nie bardzo wie co zrobić z tą ręką. za długo się zastanawiał też. Już nie wspomnę jak kładzie żetony do tego przebicia, w połączeniu z jego gestami można było wyczytać "wcale nie chcę grać tej ręki".

czyli easy push. lol

Reply

0:37, gdy podejrzal swoje karty mozna bylo zobaczyc niepokoj na jego twarzy (zdenerwowanie).

Reply
hellYeahEnT

i sizing z dupy (+50k)

Reply
olczykandre

dlaczego z dupy?

Reply
maesky87

W pierwszym filmiku, Veldhuis sprawdza 3-krotnie swoje karty (40sek.), a gdy liczy żetony, pojawia się na, jego dotychczas kamiennej, twarzy grymas niezadowolenia, zniechęcenia (1:25).

W drugim filmiku Jackson, gdy dostaje reraise (2:01), otwiera usta, bierze głębszy oddech, poprawia się na krześle i przytyka dłoń do twarzy. Jego mowa ciała wskazuje na to, że niewygodnie mu z tym (wiercenie na krześle) i posiada negatywne emocje, które stara się ukryć poprzez zakrycie ręką ust. Od tego momentu dłoń ma cały czas przy twarzy. I jest to na tyle silne, że gdy Ivey pyta się go o ilość żetonów, ten nie potrafi odciągnąć dłoni od ust i odpowiada mu niewyraźnie zza niej.

Reply
hellYeahEnT

W 1:28 tez taki smutny jak sie skrzyzowaly ich spojrzenia :D

Reply

na pierwszym filmie lex na pytanie ile mu zostało zaczął szybko liczyć żetony i odpowiadać w przyjacielski sposób i lekko załamanym głosem.

Reply

Napisane przez Tokarwwl
na pierwszym filmie lex na pytanie ile mu zostało zaczął szybko liczyć żetony i odpowiadać w przyjacielski sposób i lekko załamanym głosem.

i w charakterystyczny sposob zacisnal wargi, co wygladalo jakby juz wiedzial co sie wydarzy

Co do drugiego filmiku mysle, ze wplyw moglo miec to:
1) Jackson przed re-raisem nerwowo nabral duzo powietrza
2) W nerwowy sposob polozyl zetony

Reply
InTooDeep

ja tam widzę reada u Phila czyli drapanie się w okolice szyi a gdy pyta op stack szuką ręką ucha i niepewnie pyta. To oznaka zdenerwowania i niepewności.

veldhuis jest dośc zdenerwowany 5betem, dość nerwowo bawi się żetonami, może robi tak zawsze, więc to żaden tells. później po becie spuszcza wzrok, dodatkowo przed 5betem sprawdza ponownie karty. Ale właściwie dużo nie widzę. może usta jakoś zaciska, ale może tak wygląda u niego skupienie.

Zdecydowanie więcej u Ivy'ego jak już w grze nie ma Barrego

co do betów, tam bylo stradle więc ivey mógł pomyśleć sobie że barry w sumie zgarnia dead money z szerszym zasięgiem, więc odpala sobie takiego beta na luzie. Po 5 becie zaczyna się denerwować, zastanawiam się po co 5 bet kosztujący 1/4 stacka, iw sumie dośc spory 5bet mający raczej wystraszyć graczy niż ich zachęcić do włożenia value jesli mamy rękę, dodatkowo z ręką mógł zrobić call dla ewentualnego value z flopa. Włąściwie tak duży 5bet to all in dalej, I w sumie czemu nie all in od razu, 3bet był spory, pula duża, a kto miałby takiego 5beta sprawdzić byłby również bardzo prawdopodobne do calla all ina. Nie mam pojęcia :)

a drugi zaraz obejrzę

EDIT: drugą kiedyś widziałem i w sumie nei mam pojęcia zielonego aczkolwiek wiemy co myśli Ivy

;)

some jacks have mustaches

jedyne co myśle jakieś problemy przy liczeniu Jacksona i zasłanianie ust, nie mam pojęcia

Reply
lechrumski

Jeśli chodzi o filmik #2 to sporo już znaleźliście, a co Lexa to tam wciąż jest jeszcze sporo rzeczy. Zwróćcie uwagę na jego głowę przed zrobieniem raise'a z KJs. Co z nią robił i co było tego przyczyną? Dlaczego on tu nigdy nie mógł mieć najmocniejszego rangu powiedzmy Ak, QQ+

Reply
streamus

moze i sa jakies tellsy, ale trzeba wziac pod uwage rowniez gameflow , podczas tego cashu gracze grali strasznie luzno, to byl pierwszy raz kiedy Ivey zrobil 5bet allin, wiec juz za to nalezy mu sie duzy kredyt zaufania, po drugie - 3betowal Greensteina, ktory jak wiadomo gra bardzo tight, wiec zakres Iveya wyglada tu bardzo mocno, po trzecie Veldhuis gral bardzo luzno wiec istnieje duza szansa ze do 5beta zrzuci JTs, KJ , KQ , AJ i AQ , a nawet pockety do JJ wlacznie, to wszystko razem spowodowalo, ze historyjka Iveya "mam tu QQ+" przyniosla pozytywny skutek

Reply
Shad0w69

ja z tego co pamiętam jak kilka tyg temu oglądałem ivey vs lex, to zauważyłem u iveya przed betem podniesienie brwi do góry, bardzo wyraźne imo, jest to zwykle oznaka kłamstwa

edit: ok widzę, że nie chodzi tu o Iveya tylko o jego opponentow, ale też warte jest to nadmienienia

co do głowy Lexa, to wydaje mi się, że odchyla ją trochę do tyłu i wysuwa szczękę do przodu jak ludzie ktorzy mają się bić
nie ma tu silnej ręki i próbuje pokazać, że jednak ma

ale to tak na siłe już wymyślam :P

Reply