Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Filmy szkoleniowe MSS - wasze opinie

9 Posts
7 Users
0 Reactions
925 Views
Thorek

Dziś w naszym serwisie pojawiły się 2 filmy szkoleniowe dotyczące gry strategią mid stack. Produkcja GreyBoy'a skupia się całkowicie na teorii gry, natomiast PatriceMilev przygotował dla was session review, w którym skupił się na tematyce stealu i 3-bet blefu. Jak podobają się wam te filmy? Czy czekacie na kolejne produkcje MSS? Zapraszamy do wyrażania swoich opinii w tym temacie.

8 replies

Krotko i na temat.
Zenada... koniec kropka.

Na FTP widze coraz wiecej takich pseudo shortow glownie ruskow.
Dla mnie ta strategia jest tyle samo warta co sss czyli nic.

Aimboy

Filmik greyboya - mega nuda, kiedyś go już oglądałem po ang, dużo lepsze są jego session review.

Co do filmiku PatriceMilev, to trochę słaby temat, jeśli chodzi o steale, bo jednak tam zbyt dużej filozofii nie ma, stealujemy luźno na nitów, tight na luźniejszych przeciwników. Myślę, że gracze z nl100 zdają sobie z tego sprawę. Bluff 3bety to osobne zagadnienie, dosyć istotne, ale jak dla mnie to grasz zbyt luźno. Poza tym znacznie lepiej grać je na pozycji, a ty głównie grasz resteale z blindów. Tam sytuacja jest trochę inna, bo jednak dosyć często przeciwnicy zagrają nawet call, bo mają nad nami pozycję, a nasze 3bety są dosyć niskie. No i jak patrzysz czy cbetować czy nie, to patrzysz na fold to cbet, a prawda jest taka, że gracze z reguły inaczej zachowują się w 3betowanych pulach (np. mam kolesia, który pasuje normalnie koło 70% cbetów, a w 3bet potach zaledwie 20%). No i tyle, ogólnie spoko. Co do ostatniej ręki, myślisz, że masz equity na call:

Equity Win Tie Loss Hand
Player 1: 71,702% 71,421% 0,562% 28,017% JJ+, AKs, AKo
Player 2: 28,298% 28,017% 0,562% 71,421% JTs

:D?

@Gosu: to, że nie umiesz radzić sobie z tego typu przeciwnikami, nie oznacza od razu, że strategia jest żenująca. Zobacz sobie na wyniki greyboya, albo u nas chociaż na Countita, który pewnie będzie SNE "wygrindowywał".

Witam wszystkich,

Dziękujemy za feedback. Szkoda, że wam się nie podobał film Greyboya - w innych społecznościach został przyjęty dużo lepiej. Na pewno tym z was którzy już się zetknęli z MSS, lub grają nią regularnie, nie sprawiliśmy tak dużej niespodzianki jak tym co nie wiedzą o MSS jeszcze nic. Niemniej jednak mamy nadzieję, że kolejne części przypadną wam do gustu.

Pozdrawiam.

PatriceMilev

Aimboy

Rzeczywiście czasem gram 3bet blefy je dość luźno, ale w filmie pokazywałem, jak specyficzne są osoby, na które takie zagrania stosuję i omówiłem różne okoliczności. To nieco zależy od miejsca w którym grasz. Znacznie lepsze będą tu roomy, na których jest niewielu agresywnych graczy, ale to jest już część table selection. Z agresywnym graczem po lewej tego typu zagrania są obarczone znacznie wyższym ryzykiem.

Resteale jako 3bet blefy.
Zastanawiam, na ile należy tu patrzeć na zwykłe fold to cbet, a na ile w 3bet potach. W końcu wszystko rozgrywamy tu luźniej. Na wszelki wypadek mam w chmurce dodane statystyki dla 3bet pot i zerkam na nie łącząc z odpowiednimi fold cbet ip/oop w std pot. Tam gdzie gram z nieznanych mi powodów te statystyki różnią się dla pozycji, ale dla 3bet potów już rzadko kiedy. Oczywiście to cenna uwaga. Będę o tym wspominał w przyszłości. Wierzę, że gracze nieco inaczej traktują takie 3bety x2.5.

Odnośnie ostatniej ręki, to odpowiedziałem juz w komentarzach do filmu. W skrócie - 3bet/fold.

Aha! Najszybciej zauważę komentarz właśnie pod filmem, bo mam tam podpięty kanał RSS do komentarzy. Tutaj dopero Filip mi dał hinta, ale dodałem juz do ulubionych.

siweq86

filip,
jeden negatywny komentarz to jeszcze nie jest powód, aby twierdzić, że społeczność źle przyjęła filmik.
Jak dla mnie bardzo dobrze wybraliście filmik do dubbowania i czekamy na kolejne części filmów Greyboya, bo ilość midstackerów się szerzy i co ciekawe... jest ich mnóstwo na shorthanded... I nie mówię tu o przypadkowych graczach tylko bardzo agresywnych MSS grających nawet 30/29 z 3betem na poziomie 12-15%.

3betowanie x2,5 regów grając MSS to kapitalne rozwiązanie. Rzadko dostaniesz call i reg jest zmuszony do gry 4betshove, który zazwyczaj wynosi czterokrotność 3beta gracza, który gra 35BB. Wolałbym żebyście MSS 3betowali standardowo ;) a tak macie potem łatwą decyzję - call lub fold i łatwo Wam manewrować co sprawia, że 3bet bluffowanie jest supermegadochodowym zagraniem grając MSS i sam bym się zastanawiał na grą MSS gdybym nie uwielbiał gry na postflopie ;)

Film PatriceMilev też są świetne, bo to jedne z niewielu filmów gdzie można zobaczyć jak Hero wykorzystuje cała gamę statystyk pochodzących ze sporej próbki.

+ świetny dubbing Urbiego

Aimboy

@Filip: po prostu za bardzo patrzyłem pod swoim kątem (właściwie tylko), dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z mss to może być przydatny filmik, chociaż nie pokazuje on więcej od tego co jest napisane w artach.

@Patrice: skoro dodałeś do ulubionych to napiszę już tutaj. Faktycznie pokazałeś takie dosyć lekko EV+ zagrania przy tych 3bet bluffach, czyli takich granicznych, co jest bardzo dobre. Uważam, że warto jednak zauważyć, że w celu jak najlepszego wykorzystania 3bet bluffów, trzeba wziąć pod uwagę nasz image przy stole i przeciwników dobierać takich, gdzie takie zagranie najczęściej zakończy się ich foldem.

PatriceMilev

@up
Jak najbardziej. Table selection kluczem do sukcesu! :)
Jeśli mamy image nita, to takie blef 3bety z Ax, Kx wychodzą niedrogo,
a mogą pomóc, gdy później wpadnie coś bardziej odpowiedniego.

Urbi23

Napisane przez siweq86
+ świetny dubbing Urbiego

Dzięki :)
Kilka filmów już w życiu nagrałem , ale dubbing to zawsze coś nowego. Był to mój pierwszy raz, liczę że kolejne wypadną lepiej. Cieszę się, że się podobało :)