No właśnie!
Co robicie ku temu by nasza przyszłość była lepsza?
By było mniej eksploatacji natury i żebyśm mogli się cieszyć
energią elektryczną za 50 lat (chociaz do tego czasu może wymyślimy coś nowego niż woda i wegiel, bo jak nie to...)
Muszę powiedzieć że do wątku zostałem zainspirowany jak zobaczyłem dzisiejsze zakupy w "Co ostatnio kupiłeś za kasę z poksa"
Monitor spoko i mysz... bezprzewodowa!
A co robi mysz bezprzewodowa? Ano zużywa więcej prądu niż zwykła po kablu a działa tak samo!
Jak dodamy miliony takich rzeczy to wychodzi że moglibyśmy zuzywać mniej prądu, przez co będzie wiecej powietrza na świecie a i my będziemy bogatsi! ![]()
Jak sobie dodacie tu 5zł tam 5zł to wyjdzie że wydajemy niepotrzebnie kwote rzędu np. tygodniowych wakacji w egipcie.
I to nie tylko prąd - ale woda to samo.
Ja np. zawsze na weekendy wyłączam listwę komputerową w pracy - wszyscy mają monitory włączone, ja wyłączam, zawsze monitor na stand-by coś żre. To samo w domu - wyłączając na noc urządzenia które mają tryb stand-by (oczywiście te którch nie trzeba potem od nowa ustawiac)
można w ciągu roku pare ładnych rzeczy zaoszczędzić.
I nie biore półgodzinnych prysznicy
Wiecie jak to tak wszystko zsumować nawet na tylko samych pokeryzstow w polsce, to i tak wyjdzie że możemy zaoszczędzić trochę przysłowiowego lasu.
I drukujcie dwustronnie
(ja to robię zawsze jak tylko mogę)