Skip to forum
Dbajmy o naszą przy...

Notifications
Clear all

[Closed] Dbajmy o naszą przyszłość - oszczędzajmy świat - co robisz?

20 Posts
15 Users
0 Reactions
1,419 Views

No właśnie!

Co robicie ku temu by nasza przyszłość była lepsza?
By było mniej eksploatacji natury i żebyśm mogli się cieszyć
energią elektryczną za 50 lat (chociaz do tego czasu może wymyślimy coś nowego niż woda i wegiel, bo jak nie to...)

Muszę powiedzieć że do wątku zostałem zainspirowany jak zobaczyłem dzisiejsze zakupy w "Co ostatnio kupiłeś za kasę z poksa"
Monitor spoko i mysz... bezprzewodowa!

A co robi mysz bezprzewodowa? Ano zużywa więcej prądu niż zwykła po kablu a działa tak samo!

Jak dodamy miliony takich rzeczy to wychodzi że moglibyśmy zuzywać mniej prądu, przez co będzie wiecej powietrza na świecie a i my będziemy bogatsi! :)
Jak sobie dodacie tu 5zł tam 5zł to wyjdzie że wydajemy niepotrzebnie kwote rzędu np. tygodniowych wakacji w egipcie.

I to nie tylko prąd - ale woda to samo.

Ja np. zawsze na weekendy wyłączam listwę komputerową w pracy - wszyscy mają monitory włączone, ja wyłączam, zawsze monitor na stand-by coś żre. To samo w domu - wyłączając na noc urządzenia które mają tryb stand-by (oczywiście te którch nie trzeba potem od nowa ustawiac)
można w ciągu roku pare ładnych rzeczy zaoszczędzić.

I nie biore półgodzinnych prysznicy :]

Wiecie jak to tak wszystko zsumować nawet na tylko samych pokeryzstow w polsce, to i tak wyjdzie że możemy zaoszczędzić trochę przysłowiowego lasu.

I drukujcie dwustronnie :)
(ja to robię zawsze jak tylko mogę)

19 replies

Co do sprzętu elektronicznego to zawsze rozłączam stand-by, ale robię to jedynie ze względów oszczędnościowych.
Drukowanie dwustronne to już dla mnie z kolei niepotrzebny kłopot,
ponieważ często kończy się to bałaganem w papierach.

Dbam o własne lokalne środowisko, jednak nie mam zamiaru przejmować
tymi bujdami o i niszczycielskim wpływie CO2 i palić w piecu groszkiem ekologicznym, zamiast tańszym węglem.
Nie mam zamiaru oszczędzać ropy dla przyszłych pokoleń jest to dla mnie oczywistym nonsensem, w przyszłości na pewno znajdą się bardziej efektywne źródła energii, a jak nie to zostaniemy przy naturalnie produkowanej ropie:
http://moto.onet.pl/1639056,1,paliwo-do-aut-z-niczego,artykul.html?node=23

Natomiast osoby, które w imię ochrony środowiska sabotują rozwój gospodarczy i postęp techniczny kazałbym powiesić na przykrótkiej linie.
Zamiast poprawiać efektywność maszyn trzeba walczyć z normami ekologicznymi tfu!

Napisane przez Niesiol
Natomiast osoby, które w imię ochrony środowiska sabotują rozwój gospodarczy i postęp techniczny kazałbym powiesić na przykrótkiej linie.
Zamiast poprawiać efektywność maszyn trzeba walczyć z normami ekologicznymi tfu!

To jak tak samo - chodzi mi o zdrowy rozwoj i świadomość własnych działań i ich wpływu na otoczenie, ale bez fanatyzmu, tylko zdrowo rozsądkowe, bo ja to cały greenpeace bym wsadził na statek wysłał na ocean i zatopił tam na środku _biggrin:

A z CO2 nie wiadomo jaka jest prawda tak do końca...
są grupy które mają w tym interes,
ale niezależnie czy faktycznie klimat się sam zmienia czy nie,
to jednak możemy hamując wydzielanie CO2 zmniejszyć zmiany w klimacie,
ale zas nie oznacza to ze zaczniemy odwracać np. ocieplanie planety o czym gledza fanatycy

ekonom

Akurat mojej myszki musiałeś się uczepić _evil:

Skąd u Ciebie ta pewność, że zużywa więcej energii niż ta przewodowa.

Ktoś to gdzieś wyliczył?

Dołączona bateria AA firmy Duracell® daje wystarczającą ilość energii, aby korzystać z myszy przez wiele miesięcy bez wymieniania baterii. Światło wskaźnika rozładowania baterii pozwala uniknąć niemiłych niespodzianek. Wyłącznik pozwala zaoszczędzić energię, a inteligentny tryb uśpienia wydłuża czas pracy baterii.

Myślę, że używając jej w odpowiedni sposób, można nawet zaoszczędzić.

Nie wiem skąd u ludzi bierze się ta mentalność, że nowe = gorsze, a postęp to zło.
Znam ludzi, którzy nie używają pralek automatycznych, bo według ich opinii zużywają za dużo prądu i wody. I nie wytłumaczysz im że się mylą. Jeszcze przez 20 lat będą używać Frani, czy innych tego typu sprzętów, łudząc się że oszczędzają.

Napisane przez ekonom
Akurat mojej myszki musiałeś się uczepić _evil:

Skąd u Ciebie ta pewność, że zużywa więcej energii niż ta przewodowa.

Ktoś to gdzieś wyliczył?

Dołączona bateria AA firmy Duracell® daje wystarczającą ilość energii, aby korzystać z myszy przez wiele miesięcy bez wymieniania baterii. Światło wskaźnika rozładowania baterii pozwala uniknąć niemiłych niespodzianek. Wyłącznik pozwala zaoszczędzić energię, a inteligentny tryb uśpienia wydłuża czas pracy baterii.

Myślę, że używając jej w odpowiedni sposób, można nawet zaoszczędzić.

Nie wiem skąd u ludzi bierze się ta mentalność, że nowe = gorsze, a postęp to zło.
Znam ludzi, którzy nie używają pralek automatycznych, bo według ich opinii zużywają za dużo prądu i wody. I nie wytłumaczysz im że się mylą. Jeszcze przez 20 lat będą używać Frani, czy innych tego typu sprzętów, łudząc się że oszczędzają.

ekonom,
dolicz do tego koszty produkcji baterii, biorąc po uwagę cały łańcuch produkcyjny :)
+ ładowanie...
nie ma opcji by bateria była mniej energochłonna w okresie np. roku

to nie jest że nowe = gorsze i trzeba być wrogiem nowego
nowe może być lepsze jeśli jest lepsze :)

Jestem jak najbardziej za ochroną środowiska, recyclingiem i alternatywnymi źródłami energii.

Nie popadam jednak w paranoję i korzystam z dobroci techniki patrząc raczej na to, ile oszczędzam dzięki wyłączaniu światła, niż na to ile marnuję zasobów Ziemi.

W pełni zgadzam się tutaj z Niesiołem.

Co do bezprzewodowej myszki, to jest to dar z nieba, dzięki któremu mogę palić na balkonie, nie przestając grać sesji SnG na telewizorze w salonie ;)

Pozdrawiam

hellYeahEnT

ja oszczedzam, ale prysznic 20 minut musi byc :D

No i myszke tez bezprzewodowa mam, ale tak oprocz tego to oszczedzam :D

imgoingtomirage

Też jestem za.

Zawszę karam za niegaszenie światła, niepotrzebne zużywanie wody, niewyjmowanie z gniazdek rzeczy które nie są używane (suszarki, ładowarki etc.), niestety co do segregacji odpadów, to nawet jeśli bym chciał to u mnie w mieście, a mieszkam w centrum jest to niemożliwe, bo raz, że nie ma odpowiednich kontenerów, dwa, że nie ma praktycznie dostępu do odpowiednich worków i nikogo kto by potem takie posegregowane odpady odbierał :(.

Niestety globalne ocieplenie i znikanie zasobów nieodnawialnych jest bardzo dużym problemem który cały czas się rozrasta, a ludzie nie do końca są świadomi dlaczego tak się dzieje i jak tym przeciwdziałać. Znaczna część społeczeństwa woli kupić Priusa na pokaz, a tak na prawdę nie wpływa to praktycznie w ogóle na poprawę stanu naszego środowiska.
A wystarczy tutaj jeden przykład/ciekawostka, a jest takich masa - jeden lot Boeinga 747 przez Atlantyk produkuje tyle CO2 co średnio jedno normalnie użytkowane na co dzień auto przez cały rok, czy np. produkcja szalenie toksycznych dla środowiska akumulatorów stosowanych w samochodach hybrydowych, gdzie sam proces produkcji emituje masę niepożądanych związków do atmosfery.

Tak samo nie egzekwuje się u nas w kraju praktycznie zakazów dot. nielegalnego wywozu śmieci i zupełnie złych miejscach lokuje się fundusze które namacalnie mogłyby wpłynąć na jakieś zmiany - np. spalarnie śmieci.

ekonom

Baterie używane są przez ludzi do bardziej idiotycznych celów, więc nie mam z tego powodu jakiś wielkich wyrzutów sumienia, a dobrej klasy akumulatorek posłuży mi kilka lat ;)

Nie wiem dlaczego doliczasz koszty ładowania?
Przecież bateria zasila głównie laser myszki. W myszy przewodowej działa to tak samo, z tym, że ta sama energia pobierana jest z lapka, więc nie przekonuje mnie ten argument :f_mad: ;)

Oszczędności jakich tutaj można się doszukać są według mnie praktycznie niezauważalne, także będę bez skrupułów używał swojej nowej myszki :f_love:

imgoingtomirage

Oszczędności jakich tutaj można się doszukać są według mnie praktycznie niezauważalne

To jest moim zdaniem trochę złe podejście, bo to że ty przestaniesz czegoś tam używać może rzeczywiście nic nie zmieni, ale jak pomnożysz to przez kilka/kilkanaście milionów to już można w ten sposób coś osiągnąć :).

ekonom

Napisane przez imgoingtomirage

Oszczędności jakich tutaj można się doszukać są według mnie praktycznie niezauważalne

To jest moim zdaniem trochę złe podejście, bo to że ty przestaniesz czegoś tam używać może rzeczywiście nic nie zmieni, ale jak pomnożysz to przez kilka/kilkanaście milionów to już można w ten sposób coś osiągnąć :).

Rozumiem, i nawet się z tym zgadzam, ale nie przekonuje mnie to w kontekście przykładu mojej myszki, z powodów wymienionych powyżej ;)

edit: Kurczę, mirage, nie mogę się przyzwyczaić do tego Twojego nowego avatara, jakbym rozmawiał z kimś innym. Chyba nawet czuję tremę :facepalm: :D

Witam,

Powiem Wam, że staram się mieć zawsze jakąś ekologiczną świadomość - gaszenie niepotrzebnych świateł, energooszczędne żarówki, segregowanie śmieci, nie puszczam pralki czy zmywarki z połówą zawartości itp.

Ale powiem Wam, że, jak pojechałam do Nowego Jorku, to rączki mi trochę opadły - jak w tym klipie:

Dla nie mówiących w języku streszczam - co z tego, że ja segreguję butelki, plastiki, podczas gdy Amerykanie zużywają energię na potęgę, spójrzcie tylko na samochody na amerykańskich ulicach - wielkie jak domy.

Trochę zwątpiłam w sens moich starań w tym momencie... :f_frown:

Za 50 lat będę zgorzkniał starcem i będzie mnie cieszyć cierpienie młodych ludzi. Dlatego świata nie oszczędzam.

ArchitektZysku

Ładowarka pozostawiona w gniazdku to są jakieś groszowe sprawy. Z trybem standby telewizorów i komputerów już gorzej, zużywają ponoć do 15% energii.
Np taki nieodłączany telewizor to jakieś 30zł więcej opłat za prąd rocznie.

Co do ekologów to cokolwiek co hamuje rozwój powinno zostać zniszczone. Trzeba żyć w wyimaginowanym świecie niewinnie wpojonym przez kółko PCK w podstawówce by wierzyć w te bzdury jak efekt cieplarniany.

Natomiast szybszy rozwój - więcej lepszych źródeł energii w przyszłości.

Ogólnie to aby zapewnić przyszłość i oszczędzić świat nie powinniśmy się zajmować środowiskiem, ale raczej tym kiedy tusk w końcu umrze.

Nie oszczedzam swiata, a swoje pieniadze. :f_biggrin:

mariuszl2

Napisane przez HardaSuka
Z trybem standby telewizorów i komputerów już gorzej, zużywają ponoć do 15% energii.
Np taki nieodłączany telewizor to jakieś 30zł więcej opłat za prąd rocznie.

Nie masz tutaj racji. Nowoczesne telewizory i urzadzenia elektroniczne sa projektowane tak aby zuzycie energii bylo jak najmniejsze. Nowoczesny telewizor LCD/plazma zuzywa w trybie standby bardzo malo energii - tyle ile jest wymagane do zasilenia czujnika z pilota :)
Tak samo kazda kolejna generacja sprzetu korzysta z coraz nowszych podzespolow, pobierajacych coraz mniej pradu.

http://tiny.pl/hd77k

Z pozdrowieniami dla "ekologów".

marekmak

Napisane przez CronTheFish
http://tiny.pl/hd77k

Z pozdrowieniami dla "ekologów".

"zawierają lotną rtęć, która jest silną trucizną niebezpieczną dla środowiska i człowieka (w szczególności dzieci) i może się wydzielić podczas spontanicznego, lub spowodowanego niewłaściwym traktowaniem uszkodzenia świetlówki[1]"

+1

wymysł ekologów i urzędników ue którzy już nie wiedzą co robić z nudów i biorą tęgi hajs od producentów tych pseudoekologicznych żarówek.

Oszczędzam wodę
Oszczędzam energię
Segreguję odpady
i mam 3 pudła zwykłych żarówek na zapas

Pozdrawiam

Ekologią ładne mi to nazwane..

Stosuje mnóstwo lifehacków ale w celu oszczędzenia $$$.
Paradoksalnie podpada to pod tą działkę:

Może się Wam to przyda.

Oświetnienie:

żarówki energooszczędne tam gdzie mam potrzebe trzymania światła długo (pokój główny)

żarówki zwykłe kuchnia - często włączam wyłączam tam światło :)

Łazienka żarówka diodowa to samo w korytarzu. (tam 1 W pali się prawie nonstop wystarczy na większość potrzeb jak trzeba doświetlić jest normalne światło także)

Listwy prądowe:

Prawie wszystko mam na listwach z możliwościa wyłączenia danego urządzenia efekt ? Wszystkie głośniki ładowarki itd. pstryk wieczorem i nie marnuje się prąd.

Sama wieża brała około 20 Watów / h w "stand baju". (20x24hx30dni - 58g za KWh = niecałe 8 zł / msc)

Wyłączniki czasowe - takie coś jest śmiesznie tanie a:

Boiler pracuje tylko w określonych godzinach (oszczędność ogromna - zwraca się urządzonko w ciągu mniej niż miesiąca)

NAWYKI - czyli podstawa tak na prawdę...

kartki zadrukowane z jednej strony są odkładane na osobną kupkę i wykorzystane jako brudnopisy
Śmieci które da się wysegregować odkładam - dzięki temu mniej kubłów potrzebuje w domu i taniej płace za śmieci.

CZAJNIK !!! - gotuje tyle wody ile potrzeba.. zamiast gotować się pięć minut mam wodę w minutę -(raz ze szybciej to i 5 razy taniej !)

Nie będę pisać o kombinacjach przy gotowaniu (czyli jak wykorzystać 60 % potrzebnej energii do normalnego stylu na kuchence elektrycznej.

Ogrzewanie - w moich warunkach lepiej na piecu katalitycznym wychodzi niż na prąd - oszczędność około 100-150 zł / msc.

Tych rzeczy robię znacznie więcej najczęściej są to drobnostki... ale te drobnostki na mediach to u mnie około 2000 zł / rok... oszczędzone więc dobry wyjazd na wakacje ;_)

Jakbym doliczył dbałość o inne pierdółki gdzie indziej to w ciągu 6 miesięcy obniżyłem koszty życia o jakieś 500 zł / msc (standard nieznacznie podniósł się ;) )

Może komuś się to przyda..