Skip to forum
Korzystatnie z info...

Notifications
Clear all

[Closed] Korzystatnie z informacji z przeczytanych książek.

10 Posts
5 Users
0 Reactions
818 Views
Dinde

Hej,

mam takie jedno pytanie do Was (a w szczególności do Lecha :-) )

Otóż od niedawna czytam dużo książek, które pisane są w formie poradników. (np. Zjedz tę żabę) Gdy jestem podczas czytania, to pamiętam i rozumiem dane zagadnienie. Jednak po przeczytaniu całej książki ciężko mi ogarnąć po kolei o czym była książka. Pamiętam że było coś o tym, coś o tamtym jednak ciężko mi ogarnąć to jako całość - co sprowadza się do tego że do rad zawartych w tych książkach stosuje krótkoterminowo. Chciałbym to zmienić i pamiętać więcej z książek. Oraz Chciałbym więcej rzeczy przeczytanych implementować (sry, zabrakło mi słowa -_-) w swoim życiu.

Czy macie jakieś sposoby na to? Ofc nie chce pamiętać wszystkiego, a jedynie te rzeczy, które wydają mi się odpowiednie. (I tak większość z przeczytanego tekstu)

Pozdr.

9 replies

Witam,

Napisane przez Dinde
(sry, zabrakło mi słowa -_-)

Wcielać

Pozdrawiam.

boxer82

Nie wiem czy ci to pomoże.
Obecnie czytam pewna książkę nt pokera. W trakcie czytania robię sobie notatki (w podpunktachopisuję rozdział). Zanim zacznę czytać następny rozdział czytam te podpunkty. Jeżeli wiem o co chodzi czytam dalej, jeżeli nie pamietam danego zagadnienia to przechodzę do danego rozdziału i czytam jeszcze raz.
Podczas gry przypominaja mi się zagadanienia , tematy , przykłady i korzystam z rad zawartch w ksiązce
PZDR

lechrumski

Przede wszystkim naucz sie wierzyc sobie a nie ksiazkom:) Nie wszystko co znajdziesz w ksiazkach bedzie dla Ciebie dobre. Wiec po pierwsze naucz sie wylapywac w ksiazkach to co jest dla Ciebie dobre. Czasami warto kupic jakas ksiazke dla jednego zdania, czasami dla jednego rozdzialu, a czasami w danej ksiazce nie zjadziesz wiele interesujacego.

Druga sprawa to pamietanie tego co czytasz. Jezeli chcesz zapamietac jakas informacje to powinienes stosowac to o czym czytasz w praktyce. Jesli przeczytales np ksiazke "zjedz te zabe" to zacznij ustalac swoje cele i plan dnia zgodnie z tym co robi Brian Tracy. Ta ksiazka ma forme poradnika gotowego do natychmiastowego zastosowania - nie masz jej tylko czytac ale rowniez stosowac. Po prostu rob od razu rzecyz napisane w ksiazce - testuj i sprawdzaj czy dzialaja inaczej bedziesz tylko teoretykiem.

W kontekscie pokerowym to jest tak jakbys cztal cale zycie ksizki pokerowe - to nic nie da bo musiz miec praktyke. Jednoczesnie sama gra nie da Ci dobrych rezultatow bo potrzebujesz analizowac swoja gre, uczyc sie i rozijac - wiec musisz wyposrdokowac swoj rozwoj pomiedzy gra i analiza. Z ksiazkami tak samo samo czytanie to za malo wiec stosuj to o czym czytasz i bedzie ok.

krzyziu1

Poczytaj o Mapach Myśli. Teraz jak czytam jakąś książkę i wiem że będę do niej wracał lub wiedza w niej zawarta jest dla mnie ważna to robię mapę myśli z każdego rozdziału. Sam proces tworzenia jest może trudniejszy od zrobienia zwykłych notek (kwestia wprawy) ale już powtórki to jest 5min na każdą mapę i pamiętam o co chodziło.

Kończę studia i żałuje że dopiero teraz (od 4 miechów) zacząłem stosować tę metodę nauki.

Pozdro.

Dinde

Dzięki za odpowiedzi.

Cron : thx.
Boxer : dobry pomysł, jednak już szybciej robiłbym mapy myśli. Więcej o tym zagadnieniu w odpowiedzi do krzyziu1.
Lech : Co do wierzeniu sobie a nie książkom to jestem raczej tego świadom, Czasami aż za bardzo. Postaram się zastosować do Twoich uwag i spróbować wypośrodkować teorie/praktykę.
Krzyziu : Czytałem trochę o tych mapach i był to jeden z pomysłów jak mam sobie z tym poradzić. Postanowiłem jednak najpierw sprawdzić, czy ktoś inny ma dobre pomysły. Wiadomo, że to jest łatwy i efektywny sposób. Sprawdzę.

boxer82

A mozecie podać jakies godne uwagi na ten temat (nie znam zagadnienia)
oczywiscie zgłosze się do google ale może macie coś pewnego

lechrumski

Prosze bardzo, tutaj macie caly temat o mapach mysli - mapy mysli

krzyziu1

Wklejam link do mojego bloga gdzie zamieściłem kilka map myśli. Wiadome że aby najwięcej wyciągnąć z tych map trzeba je samemu zrobić ale może komuś się przyda.
LINK

boxer82

Napisane przez krzyziu1
Wklejam link do mojego bloga gdzie zamieściłem kilka map myśli. Wiadome że aby najwięcej wyciągnąć z tych map trzeba je samemu zrobić ale może komuś się przyda.
LINK

dzięki Ściągnęłem sobie te mapy i nawet nie czytając rozdziału ksiązki (stealing) chyba wiem o co chodzi (dzis zacznę się ucyc )

Lechu równiez dziekuje za link. jak bęe miał pytania pozwolę sobie zadać w tamtym wątku

PZDR