Skip to forum
Komp do pokera (i m...

Notifications
Clear all

[Closed] Komp do pokera (i może nie tylko)

13 Posts
7 Users
0 Reactions
834 Views
Masqb

Siema

Planuje sobie złożyć małego, dosyć cichego kompa, który będzie używany głównie do pokera (no może czasami w jakąś gierkę zagram jak już później dokupię karte graficzną, jeśli się zmieści jakaś). Teraz pracuje na laptopie + 24" monitor co przy kasynie + PT3 + MP3 bardzo muli mi kompa (mam sporą bazę, jakieś 500k rozdań) o używaniu GG czy Skype mogę już zapomnieć, bo mi się komp wyłączy.. Do tego muszę po jakiejś godzinie pokera z PT3 robić restart..

Na kompach się praktycznie nie znam, więc sporo będzie do poczytania :D

W tym topicu będę umieszczał moje przemyślenia i i rozterki a na koniec gotowy sprzęt. Liczę na waszą pomoc :P

Jak na razie wybrałem obudowę !! (no od czegoś trzeba zacząć)

Antec NSK3480-EC microATX (380W)

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1226494

Macie jakieś opinie o tym produkcie?

12 replies
TheNaturat

Pod względem wyglądu - oceń sam, na zasilacz raczej nie licz - jeżeli planujesz mocniejszą kartę graficzną to będzie trzeba go wymienić, chłodzenie będzie ok o ile nie chcesz się bawić w ekstremalny OC.

Napisz jaki masz budżet to postaram Ci się zmontować zestaw.

toony122

1. nie zaczynaj kupna kompa od obudowy ! :D
2. jeżeli chcesz żeby ktoś pomógł to pasuje dać jakaś orientacyjną kwote która zamierzasz przeznaczyć na sprzet
3. na dc był ostatnio art o kompie do pokera, jeżeli nie czytałeś to najwyższa pora :)
4. sam sie na kompach dobrze nie znam więc nie pomoge za wiele :P

Walderam

No właśnie, ile BB na tego kompa??:D

Masqb

wow niezła reakcją :D

TheNaturat daj mi jeszcze trochę czasu bo chce się trochę pozastanawiać jeszcze dokładnie do czego to ma być. Bo możliwe, że tylko do pokera wtedy to można iść po dosyć 'taniej' lini oporu :P
OC to pewnie overclocking? Raczej u mnie odpada no bo nie czuję się zbytnio na siłach na kombinowanie. Te kilka herzów więcej też nie wiem czy na coś wykorzystam.

Toony Właśnie ten art mnie zainspirował. Tylko, że tam obudowa była jakaś pozioma :O hehe wiem, że takie też są ale jakoś mi się to dziwne wydało.

Walderam No tak od 50 do 100BB :P ($500-$1000) Taki duży rozrzut bo właśnie się jeszcze nie zdecydowałem dokładnie do czego to ma być. Bo np tylko do pokera to karte graficzną można sobie podarować.

TheNaturat

Masqb napisał

OC to pewnie overclocking? Raczej u mnie odpada no bo nie czuję się zbytnio na siłach na kombinowanie. Te kilka herzów więcej też nie wiem czy na coś wykorzystam.

Przy takiej bazie moc obliczeniowa procesora to chyba najważniejszy czynnik - a zdziwiłbyś się o ile więcej można wycisnąć...
Póki jednak kręcisz w rozsądnych granicach to obudowa nie powinna stanowić przeszkody.

Walderam

Nie ma znowu co przesadnie oszczędzać, skoro Cię stać:)
Trzeba brać średnią półkę, bo to jest najrozsądniejsze.
Żadnych czterordzeniowych procesorów, bo i tak nie będziesz z tego korzystał, wyrzucanie pieniędzy w błoto. A na grafice nie ma też co oszczędzać, fortuny nie kosztuje, a zawsze lepiej kupic dobry model płyty głównej solo i grafikę osobno, na dzień dzisiejsze GF9600GT spokojnie jest na czasie, można pomyśleć nad jakąś z wyjściem HDMI, będzie zapewne przydatne. Do tego sensowny, niedrogi procesor klasy athlon 6000 lub odpowiednik intela. Dysk 500GB, bo się najbardziej opłaca. Ramu 4GB w dwóch kościach, bo jest tani:)
Spokojnie za 70BB (2000PLN) złożysz super maszynkę. No to co to jest. Parę k rąk i zakup się zwróci:)

Masqb

Dzięki wszystkim za wpisy i rady.

Plany się jednak zmieniły. Stwierdziłem, że jednak w Diablo 3 będę chciał pograć za jakiś czas a nie będę jednak wtedy składał następnego kompa :P Ten sobie jakoś lepiej zabezpieczę i będzie OK (mam nadzieje)

Ważna sprawa dla mnie to jest cicha praca. Teraz jak gram to muszę zakładać słuchawki bo mnie ten szum z lapka zabija poprostu. (a takie ciągłe siedzenie w słuchawkach wcale nie jest przyjemne, nawet jak się człowiek przyzwyczai)

Pierwsze co zmieniam to ofc obudowa (no bo tylko tyle do tej pory wybrałem xD)

Antec P182 http://www.directron.com/p182.html

procek to bym chyba chciał ten INTEL Core 2 Duo E8400 - 3 GHz, Cache L2 6 MB Socket 775 http://www.pixmania.com/pl/pl/1174274/art/intel/core-2-duo-e8400-3-ghz-c.html

Jaką porządną płytę i chłodzenie do tego brać? (jakiś duży OC odpada bo wole jednak mieć ciszej niż szybciej). I jak zrobić tak, żeby podłączyć 2 monitory do kompa? Trzeba mieć 2 karty graficzne? Jeśli tak to może być karta zintegrowana na płycie + normalna?

Graficznej jak narazie to nie potrzebuje za bardzo, podobnie 2 monitorów (ale w czerwcu już pewnie tak) więc może dobrze wziąć płyte ze zintegrowaną grafą?

Co do dysków twardych to najlepiej się podobno sprawdza jak mamy 2. Jeden normalny a drugi tylko na bazę (szczególnie jak ta baza rośnie ponad 1kk) Do tej bazy ten gość z DC zalecał 'Western Digital VelociRaptor 150GB 16MB 10000rpm SATA2 2,5cala' 150GB spokojnie wystarczy na długo. Tylko cena jest deczko hmm... 660zł. HDD do normalnej pracy to jaki polecacie? Podobnie RAM no i może DVD :P

Obudowa----> P182 400zł
Zasilacz------> Enermax Pro82+ 425W 300zł (525W będzie potrzebne?)
CPU-----------> E8400 600zł
Płyta---------->???
Cooler-------->???
HDD1--------->WD VR 150GB 660zł ?? (nie wiem jeszcze czy to brać)
HDD2--------->???
RAM----------->
DVD----------->

Suseel

Masqb...

Wiec obudowa i zasilacz za 700 zeta, zapewne daje pozadna moc i dobre systemn chlodzenia ale mysle ze jesli nie uzywasz super wymagajacych aplikacji graficznych czy nie grasz godzinami w najnowsze gierce w HD na Higd detalach to jest to zbedny wydatek

no i sory co to za HDD ?? nie chce mi sie szukac ale pewno w jakiejs super technoligi stworzony ze takie kosmiczne pieniadze kosztuje, tak czy siak nie warto ;)

NO i bron Cie boze zintegrowana grafe bo bedziesz to przeklinal :D

mlooody88

Jeżeli dla Ciebie ważną sprawą jest cisza to może powinieneś pomyśleć o chłodzeniu wodnym ?

Nawet najlepsze wiatraki po jakimś czasie generują coraz większy hałas. Chłodzenie wodne nie jest tanie to fakt, jednak inwestując trochę gotówki masz później błogą ciszę i problemem nie jest np. zostawienie włączonego komputera na całą noc by ściągał jakiś film czy grę.

Masqb

Wodne jest właśnie drogawe + sporo zabawy z tym będzie + trochę strachu zawsze bym miał (pewnie szybko by to minęło, ale jednak :P )

Co do ściągania to się chyba skończy niestety. Nie mam żadnego dostępu do 'bezpiecznych' torrentów a te ogólnie dostępne są podobno sporym ryzykiem dla bezpieczeństwa kompa.

W tej obudowie jak się dobrze poustawia te wiatraczki + nie podkręca za ostro + cichy zasilacz to można (znowu podobno bo sam nie mam pojęcia) pracować bardzo cicho.

Zastanawiałem się co do tej płyty i ta zintegrowana chyba nie ma sensu. Lepiej kupić jakąś karte za 80zł. Lepszą grafę to będę potrzebował dopiero w czerwcu. (nie gram w nic praktycznie)

mlooody88

Co do płyty głównej to odradzam te zintegrowane grafiki. Zawsze lepiej mieć tą możliwość dokupienia lepszej ;)

Postaraj się wybrać jakaś płytę z chłodzeniem pasywnym tak jak i kartę graficzną. Zawsze to trochę ciszej ;)

dokuczmi

kup sobie akwarium wsadź tam całego kompa oczywiście poza cd hdd i zasilaczem zalej olejem mineralnym lub syntetycznym podkręć i masz cicho ;)