Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Nowy PC

16 Posts
8 Users
0 Reactions
1,419 Views

Rozmyśliłem się właśnie z laptopa i zdecydowałem sobie jednak kupić pudło PC. Przejrzałem trochę allegro i stwierdziłem, że ostatnie rzeczy jakie ograniałem z tej kwestii, to Riva TNT 2 i Pentium III:P Orientuje się ktoś jaką konfigurację płyta+procesor+karta opłaca się teraz kupić?

Dwa warunki: GTA 4 ma śmigać na max, cena góra 2k PLN za pudło bez akcesoriów, można nawet trochę urwać:D

Z góry dzięki, bo zielony jestem z tych spraw.

15 replies

2K??? Ja za swojego dałem 800zł a NIE ma takiej gry która by na nim nie poszła obecnie.

Dysk nie duży coś koło 260 jak sie nie mylę
4k ram
procek intel core duo 6.4
karta nvidia (zapomniałem nazwy :P ) 520mb

Skąd i czemu tak tanio? :P Ma się dojscia, ale bez obaw nie kradziony ani nic z tych rzeczy, mogę fakture pokazać :)

Za 2k moge ci takiego samego załatwić :P

Pozdrawiam

d0c3n7

lukasz728 napisał
2K??? Ja za swojego dałem 800zł a NIE ma takiej gry która by na nim nie poszła obecnie.

Dysk nie duży coś koło 260 jak sie nie mylę
4k ram
procek intel core duo 6.4
karta nvidia (zapomniałem nazwy :P ) 520mb

Skąd i czemu tak tanio? :P Ma się dojscia, ale bez obaw nie kradziony ani nic z tych rzeczy, mogę fakture pokazać :)

Za 2k moge ci takiego samego załatwić :P

Pozdrawiam

a za 800 drugiego takiego jak Twoj zalatwisz?:)

E5200 - 269 zł
Pentagram Karakorum - 90 zł
MSI P35 Neo-F - 245 zł
A-Data Vitesta Extreme Edition 2x 1GB 800Mhz - 120 zł
PowerColor 4850 - 499 zł
Pentagram Silent Force 460W - 159 zł
Samsung F1 500GB - 205 zł
Pioneer DVR-216 - 90 zł
Cooler Master Elite - 149 zł

Razem: 1805 zł

albo

E5200 - 269 zł
Pentagram Karakorum - 90 zł
Asus P5K EPU - 330 zł
A-Data Vitesta Extreme Edition 2x 2GB 800Mhz - 220 zł
PowerColor 4850 - 499 zł
Pentagram Silent Force 460W - 159 zł
Samsung F1 500GB - 205 zł
Pioneer DVR-216 - 90 zł
Cooler Master Elite - 149 zł

Razem: 2011 zł

od siebie zmienilbym tylko dysk na 500 WD aaks - jakos nie mam zaufania do samsungow i jezeli nie zamierzasz krecic procka mozesz smialo jechac na boxowym wiatraku - zawsze stowka w kieszeni;).

edit: ceny sa z esc - tani i pewny sklep

pzdr.

Walderam

maggman, odwiedź sobie stronkę sklepu, który wystawiał na allegro tego laptopa, o którym wspominałem. Mają swój oddział w Łodzi, więc masz na miejscu. Jeden z najtańszych sklepów w Polsce.

Ok sprawdzę.
Czym się róźni Sata I od Sata II?
Dzięki liquid, wezmę coś na kształt tego 2 zestawu.

Krasu

Ostatnio właśnie miałem taki sam problem i również zrezygnowałem z laptopa na rzecz pudła PC. Trochę poszperałem w necie i odświeżyłem swoje info na temat kompów, wybrałem podzespoły , poszedłem do sklepu i zamówiłem wszystkie części. Oto co mi wyszło:

Proc: Intel Core Duo E8400 2x3GHz
Płyta Główna: Gigabyte GA-P35-DS3L S755
Pamięć: 2x2GB Patriot Extreme Performance DDR2 800MHz
Grafika: Gainward 9800GT 1GB/256bit
Dysk: Seagate 750GB SATA II
Obudowa: CoolerMaster
Zasilacz: 550W - dobrej firmy
Wszystko oczywiście ładnie mi złożyli w sklepie.

Razem mnie to wyniosło 2200zł a komp rakieta.
POLECAM !!

damianpat

Ja chybva jednak zdecyduje się na laptopa, są praktyczniejsze, przenośne, zajmują mniej miejsca, wolniej tracą na wartości, są ładniejsze, mają kilka fajnych zabawek, jak wbudowana kamera i głośniki, łatwiejszy dostęp do wszystkich portów, brak plątaniny kabli, możesz zabrać go zawsze ze sobą do pociągu, etc

Pozdrawiam ;)

Suseel

Ogolnie przez ostatni miesiac ceny poszly w gore nawet o 20% wiec troszke dolozysz do tematu.

kupilem new kompa niecaly miesiac temu i mialem podobne dylematy.

a posiadam:

Intel Core Duo E8400 2x3GHz
Gigabyte GA-P35-DS3L S755
Gigabyte GeForce 9600GT Turbo Force 512MB 256bit
RAM 2x2GB DDR II 1333 MHZ!
HDD 500 GB Sata II
Zasilacz 500W

Do tego dali mi monitor 22 cale samsunga .

Cena 2199 zl

Na Allegro szukac sklepu DABS.

Wiedzmin na max w max rozdzielczosci i smiga az milo.Poki co nie mialem gry z wiekszymi wymaganiami ale mysle ze przez najblizszy rok mojego kompa nie zaskocza :D pozdro

Też tak myślałem Damian, ale później zrobiłem rachunek.
Ile razy zabieram tego laptopa poza mój pokój - prawie wogóle. Kilka razy wyniosłem go z domu. Poza tym nie potrzebuje dobrego sprzetu, żeby go wynosić, w gry poza domem grać nie będę, resztę opędzi nawet latop z Biedronki, jeśli takie są:D

Nie wiem, czy wolniej tracą na wartości, ale wiele pada po 2 czy 3 latach. Do PC łatwo coś dokupić, wymienić i zyskuje drugą młodość:D Poza tym utrata wartości mnie nie interesuje, bo to co kupię będę używał, aż zechnie:D

Są ładniejsze, zajmują mniej miejsca. Prawda. Ale nie na tyle, żeby płacić 2k PLN więcej i mieć nadal sporo słabszy sprzęt. NIe przesadzaj z plątaniną kabli, wcale nie ma dużo. 2 kable więcej to jeszcze nie plątanina:D

Wbudowana kamera to groszowe sprawy dla PC, głośniki w laptopie to tragedia i nie podłączysz tam tak po prostu jakiegoś 5.1, do PC bez problemu za 2xxPLN.

Poza tym piszę tak, bo mam laptopa, ledwo działa, ale działa, ale właśnie wystarczy, żeby go gdzieś wynieść:D Poza tym mam monitor 24", wiec to raczej ogranicza koszty PC :D

Zastanawiam się nad:
Inwestować w E8400 czy jednak E5200? Cena sporo niższa, a pewnie E5200 do tej 3 da się pociągnąć?

Zamówiłem E8400. Dzięki wszystkim. Wyszło mnie 2,6k PLN z głośnikami 5.1. Sporo drożej niż chciałem, ale stwierdziłem, że lepiej się krócej zastanawiać i pograć trochę. Finansowo wyjdzie to samo, a sprzęt lepszy:D

maggman napisał
Zastanawiam się nad:
Inwestować w E8400 czy jednak E5200? Cena sporo niższa, a pewnie E5200 do tej 3 da się pociągnąć?

w tej konfiguracji ktora podalem wczesniej e5200 @3ghz chodzi superstabilnie i nawet sie nie grzeje;)

damianpat
Suseel

maggman napisał
Zamówiłem E8400. Dzięki wszystkim. Wyszło mnie 2,6k PLN z głośnikami 5.1. Sporo drożej niż chciałem, ale stwierdziłem, że lepiej się krócej zastanawiać i pograć trochę. Finansowo wyjdzie to samo, a sprzęt lepszy:D

Dobry Wybor, jest to najlepszy wybor cena/wydajnosc pod wzgledem core 2 duo nieznacznie ustepuje tylko niektorym Quadom.

No ten samsung jest elegancki i rozważyłbym go, gdybym go zauważył w tej cenie. Jednak nawet teraz myślę, że PC jest lepszy w chwili obecnej dla mnie. Jak będę potrzebował laptopa, będę myślał nad czymś takim. No i mimo, że ten latptop jest wypasiony, to i tak żadnego podejścia nie ma do tego co wziąłem. Teraz czekam na GTA i świeta:D