Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] BU i CO

13 Posts
4 Users
0 Reactions
928 Views
dzjeszt

Jak szeroko otwieracie na fr z BU i CO, gdzies widzialem na filmikach thenaturata;]
to akurat z rusha, ale zwykle fr nie powinno byc znacznie inne ;] ze powinnismy blisko 100% otwierac first in ;]

Tak sobie przegladalem statystyki w HM, sciagajac premium hands w filtrach i ustalajac, aby liczylo mi rece tylko, gdzie podbijalem ;] to dawniej gdy gralem powiedzmy 35% z CO i z BU z 50% graf w miare w gore szedl ;] winrate bardzo przyzwoity na tych slabszych rekach;]

a przez pare dni ;] gdy podnioslem statystyki open CO i BU first in powiedzmy do 50/70

jestem breakeven

Rak moze niewiele, ale jednak tendencje sie zarysowuja wg mnie ;]

To jak to z tym open first in? dazyc do 90%? i poprawiac gre postflop, czy jednak jakis zloty srodek cos w stylu 40/60 lepiej znalezc;] chetnie zobaczylbym statystyki innych graczy, bez premium hands first in pfr z BU i CO, jesli ktos ma przy 90% UO first in plus to byloby to dla mnie interesujace.

Mam nadzieje, ze mniej wiecej wytlumaczylem o co chodzi;] jesli nie to pytac, tabelki zamieszczone ponizej.
Pierwsza to gdy gralem tighter, druga gdy luzniej zaczalem;]

12 replies
Kamil1010

Co znaczy i jak to zrobić w HM'ie - "....bez premium hands first in pfr z BU i CO, jesli ktos ma przy 90% UO first in plus...."

Ja ma coś ~68% Steal z CO+BU+SB po ~180k hands bo taka tylko teraz posiadam baze wgrana ;]

dzjeszt

wchodzisz w filtr edit Hole Cards odznaczasz powiedzmy 12% czyli all pockety i wysokie asy, bo na tym sie glownie zarabia ;]

w sekcji more filters mozesz dodac pfr=TRUE

zatwierdzasz i na koniec mozesz wybrac z listy dostepnych raportow: POSITION, zeby ci pokazalo z ktorych jak zarabiasz, grajac takie rece;]

a kwestia ile otwierasz first in i czy to jest 90% to masz w zwyklych statystykach overall, unopened button, unopened cutoff

Kamil1010
Kamil1010

Wyszło mi cos takiego zaznaczając 22+,AJs+,KJs+,QJs,AJo+,KJo+,QJo jako top range
Przy stealu z CO/BU/SB odpowiednio 65/76/58

Uploaded with ImageShack.us

Powiedz mi co teraz z tego można wywnioskować :P ?

dzjeszt

ciekawe;]

to tylko z tymi gorszymi rekoma:P?
bo napisales, ze zaznaczyles top range, a chyba miales na mysli 'odznaczylem' :P?

A co do wnioskow ja co prawda mam mniejsza probke;]

ale pewne tendencje sa zauwazalne:

Button zarabia slabiej niz cutoff, pytanie dlaczego? ludzie mniej ufaja w sile reki? czy jednak ten range jest odrobine za szeroki na first in z buttona ;]

z sb na tych slabszych rekach tracisz, widocznie oop sie to nie oplaca az tak bardzo tam gdzie grasz, pobaw sie w wybieranie roznych kart moze ;] zeby sprawdzic na ktorych rekach z sb tracisz najbardziej otwierajac;]

a sprawdz jeszcze overall statystyki, ciekaw jestem jaki masz cbet flop i turn, jak i sukces :D
bo agresja bardzo fajna :( i tu roznica miedzy nami znaczna;/

Kamil1010

Jest chyba zaznaczony ten cały shit jaki otwieram :P
Dodaj mnie do znajomych i sie odezwij na skypie bedzie szybciej... ;]

rusher88

Siema.

Taka uwaga, bo nie wiem jak don tego podchodzisz. Generalnie im wiecej stealujesz, tym mniej cbetujesz -> nie odwrotnie.

Nie ma przepisu na to ile masz/powinienes stealowac. Masz to robic tak, abys na tym zarabial. Jednych da sie stealowac z any2 i oni na to nie reaguja i mozesz grac 100% rak, a innych musisz zaczac stealowac po chwili tylko z 20% range i nic z tym nie zrobisz.

Z pewnoscia mozesz dazyc do tego, zeby grac maxymalnie duzo z pozycji, ale wg mnie nie kosztem winrate. Staraj sie podbijac CORAZ wiecej, a nie od razu DUZO.

Napisane przez rusher88
Siema.

Taka uwaga, bo nie wiem jak don tego podchodzisz. Generalnie im wiecej stealujesz, tym mniej cbetujesz -> nie odwrotnie.

Nie do końca moge się z tym zgodzić. W teorii tak by to wyglądało jeśli masz kogoś kto będzie to wykorzystywał. W praktyce chcesz cbetować dużo bo masz słaby range, który nie wygrywa na showdown.

dzjeszt

Ciekawym faktem na FR jest to, ze w zasadzie skutecznosc stealow nie spada znacznie , niezaleznie od tego czy podbijasz z late 30% czy 70% jest mniej wiecej podobnie, przynajmniej na rushu, czyli wydaje sie niby, ze na otwieraniu z late musisz zarabiac dodajac kolejne rece, pytanie tylko czemu tak nie jest :P

Bledy na postflopie? to jedyny chyba mozliwy powod;] no, ale tez nie wiem za bardzo jakie te bledy moga byc, skoro przy 30% range tez musisz grac postflop od czasu do czasu ;]

steal sukces z bu i co to 61/55 powiedzmy ;]

czyli jesli podbijamy do 2.5bb zgarniamy 1.5bb srednio 58% w okolo 12% mamy 3 bet
czyli zostaje 30% ktore gramy postflop z tego 30% powiedzmy, ze za cbetujemy wszystko
fold 2 cbet ludzi wynosi mniej wiecej 45% z late vs blindy, powiedzmy ze zagramy bet 2/3 pota

dajmy nl100 zeby latwiej liczyc bylo ;]
podbicie 2.5$ call bb 2.5$ + 0.5$ w pocie 5.5$ cbet bet dajmy 3.5$ w 45% zgarniamy~5.5$ w 55% tracimy dodatkowe 3.5$ jesli poddajemy reke po nieudanym cbecie

Czyli sprawdzmy to wszystko na probce 1k rak ;]
580 rak zgarniamy 1.5$=870$ (udane steale)
120 rak tracimy 2.5$=300$ (3bet)
300 rak tracimy 2.5$=750$ (calle, kasa juz nie nasza)
135 rak zarabiamy 5.7$=769.5$(udany cbet all kasa w pocie)
165 rak tracimy 3.5$=577.5 (nieudany cbet, jako, ze odliczylem podbicie wczesniej, to tylko 3.5$) w plecy

tracimy 1627$.5
zarabiamy 1639.5$

Gdzies cos zle policzylem? przy takich statystykach, ktore raczej sa norma na fr przynajmniej do nl100 otwieranie all buttonow i granie cbet(poddanie reki) jest minimalnie oplacalne.
Jesli jestesmy w stanie wiecej wygrac niz stracic, gdy trafimy cos mocnego z tymi trashowymi rekoma, to powinno byc to jeszcze bardziej oplacalne.

Oczywiscie mozna ograniczac cbety i szukac lepszych spotow, wtedy powinnismy odrobine wiecej zarabiac

Jakies bledne zalozenia? Jakies inne pomysly na poprawienie profitowosci otwierania z late :D?

rusher88

Napisane przez wafflecop

Napisane przez rusher88
Siema.

Nie do końca moge się z tym zgodzić. W teorii tak by to wyglądało jeśli masz kogoś kto będzie to wykorzystywał. W praktyce chcesz cbetować dużo bo masz słaby range, który nie wygrywa na showdown.

Tzn. wg Ciebie im wiekszy mamy steal% tym wiekszy powinnismy miec cbet%? Mowie tu o zgeneralizowanej probce, ze stat Hero na poziomie XYZ tys. z danego limitu.

Napisane przez rusher88

Napisane przez wafflecop

Napisane przez rusher88
Siema.

Tzn. wg Ciebie im wiekszy mamy steal% tym wiekszy powinnismy miec cbet%? Mowie tu o zgeneralizowanej probce, ze stat Hero na poziomie XYZ tys. z danego limitu.

Moim zdaniem cbetowanie z pozycją do NL 200 jest po prostu dochodową strategią w próżni więc mniej więcej tak.

rusher88

Dodajac to " do NL200" do tego co piszesz, powiedzmy ze ->predzej<- moge sie zgodzic, niz z tym co napisales wyzej, aczkolwiek ogolnie uwazam troche inaczej, z tym ze to raczej kwestia jakiegos rodzaju dynamiki/sth.

Poza tym tu jeszcze chodzi o to jak ogolnie Hero gra, jesli chodzi o cbet%, zeby sie nie gubic w takich spotach, ale to juz w ogole dluzszy temat.