Skip to forum
Run it twice na FTP

Notifications
Clear all

[Closed] Run it twice na FTP

5 Posts
3 Users
0 Reactions
554 Views
Bielanek

Jak to panowie u Was wygląda? Włączenie run it twice jest +EV, czy nie? Na pewno zmniejsza wariancję, oczywista sprawa. Pytanie tylko jak wygląda sprawa z rake'iem? Gram NL200 Cap, także jest to "dosyć" istotna sprawa. Jak się zastanawiałem to nie powinno robić żadnej różnicy, o ile nie zostanie osiągnięta maksymalna ilość rake'u pobieranego przez pokerroom. Czyli np. pula np. ;) 50 000$, oni pobierają max 10$ i jeżeli jeden zgarnia to zawsze wezmą 10$, jeżeli zrobią run it twice i się podzielą to wtedy oboje płacą po 10$, tak?

Jaki jest max rake pobierany przez FTP i w ogóle jaki procent dokładnie biorą? Ostatnio były zmiany i się pogubiłem, a że nie grałem cash to mnie to nie interesowało. Z góry dzięki za wyjaśnienie, pozdrawiam. :)

4 replies
Urbi23

Witam,

Błąd w pierwszym zdaniu :) RiT nie jest EV+, nie jest też EV-, ono w ogóle nie zmienia EV. Zmniejszenie wariancji nie ma nic wspólnego EV, a że samo w sobie jest raczej korzystne, to sama opcja RiT jest korzystna. Co do rake, to zostaje on na takim samym poziomie, pula się przecież nie zmienia (na niskich stawkach mógłby tu wchodzić błąd zaokrąglenia, ale na wyższych nie ma problemu), a rakeback jest naliczany Contributed, czyli nie ma już znaczenia kto wygrywa rozdanie

Ja polecam :)

Bielanek

+-EV chodziło mi oczywiście po odliczeniu rake'u, tak jak w kolejnych zdaniach napisałem. :) Jesteś pewien Urbi, że run it twice nie zwiększa limitu oddawania rake'u na FTP? Spotkałem się z rozdaniami gdzie zamiast 3$, pokerroom pobierał opłatę 4$, a to już byłoby nieopłacalne. Tylko nie jestem pewien czy to aby na pewno przez run it twice. Bo przecież załóżmy, że

- maksymalny rake dla danego pokerroom'u to 3$ przy puli 200$.
- mamy pulę 500$ po all'inach przed river z włączonym run it twice
- teraz pula dzieli się na 2x250$ i następuję podział bo raz jeden, raz drugi zawodnik wygrał rozdanie.
- każdy zgarnia po 250$ i teraz najważniejsze. Rake został pobrany przed podziałem puli(3$), czy jak żetony wędrowały do graczy(2x3$)?

Dzięki Urbi23 za dpowiedź. :) Pozdrawiam, Kuba.

Urbi23

Hej,

Jestem pewien, że rake oraz cap sa ustalane od całości, innymi słowy mówiąc, przed podziałem puli :)

Pozdrawiam

eSGe

Prawda jest pośrodku,

http://www.fulltiltpoker.com/pl/rake.php

Przy run it twice (RIT) jest nieco większy cap na rake.

Imo RiT jest nieco EV- ale w zamian zmniejsza wariancję, czyli przy AA, KK warto go wyłączać jak to robi Gomore na filmikach.

Pozdrawaim ;)