Skip to forum
Chce ją rzucić...

Notifications
Clear all

[Closed] Chce ją rzucić...

45 Posts
23 Users
0 Reactions
6,969 Views
galer

No dobrze.
Zawsze byłem sceptycznie nastawiony do wszelkich NLP, wody zmieniającej strukture pod wpływem myśli i popularnych złotych rad jakie serwują nam poradniki typu: "Jesteś najlepszy na świecie, czyli obudź w sobie Jezusa w trzech prostych krokach". Jak widzę gdy ktoś mówi do mnie machając łapami jak Grzesiak na filmach to aż mnie skręca. Nie mogę nic na to poradzić.
Jednak mam pewien problem typowo mindsetowy i chcę zrobić wszystko by się go pozbyć.
Postaram się bez uprzedzeń i złych myśli podejść do rad.

Problem polega na tym, że często grając rękę, wiem, że jestem z tyłu, ale mimo to sprawdzam przeciwnika gdyż:

- jestem zbyt ciekawy co trzyma
- chcę go złapać na blefie co chyba ma podbudować moje ego jako sick readera
- tłumacze sobie, że przecież i tak mam outy więc zawsze mogę trafić

Sytuacja z wczoraj:

Spoiler

Ongame Network $0.10/$0.20 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 1268973
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

CO: $24.74
BTN: $2.36
Hero (SB): $27.60
BB: $8.46

Pre Flop: ($0.30) Hero is SB with J :club: J :heart:
CO raises to $0.60, 1 fold, Hero raises to $1.70, 1 fold, CO raises to $3.50, Hero calls $1.80

Flop: ($7.20) 6 :club: 4 :diamond: 2 :spade: (2 players)
Hero checks, CO bets $5.40, Hero calls $5.40

Turn: ($18.00) 4 :spade: (2 players)
Hero checks, CO bets $15.84 all in, Hero calls $15.84

Turn: ($49.68) 4 :spade: (2 players - 1 is all in)

River: ($49.68) 9 :diamond: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $49.68
CO shows A :spade: A :heart:
Hero shows J :club: J :heart:
CO wins $48.18
(Rake: $1.50)

Nieważne, czy ta ręka była rozegrana poprawnie czy nie, według zaleceń PS, trenerów, czy Phila Ivey'ego.
Ważne, że W MOJEJ GŁOWIE na turnie, gdy wciskałem call ta ręka była rozegrana źle. Szukam na siłę argumentów na poparcie decyzji, która wiem że jest błędna. W chwili podejmowania wyboru nie rozumiem, że FOLD to tak naprawdę zarobienie pieniędzy.
Wiem, że ręke należy zrzucić, ale nie potrafię tego zrobić.

Proszę o rady =)

44 replies

Mam podobnie więc z chęcią rad wysłucham :) u mnie to się objawia w stylu "przecież nie masz tego króla..." lub "przecież nie jesteś taki głupi żeby sprawdzać moje podbicia z 52o"(gdy calling station nagle podbije :f_cool:). Oczywiście wtedy sprawdzam i buyiny idą w plecy :f_cry:

Nomedes

1. Zamow zioma z liberii z pokerowym doswiadczeniem ktory bedzi stal za toba i pilnowal zebys nie robil glupot a w razie spazza walil slizgacza w potylice.

2. Naucz sie wykorzystywac czas na przekonanie samego siebie do wybrania poprawnej wg ciebie decyzji, jesli brak ci czasu ogranicz liczbe stolow, jesli grasz na jednym graj na nim wykorzystujac caly timebank jesli nie jestes przekonany co do decyzji az do sitouta i dopoki kazda decyzje ktora podejmiesz bedziesz uwazal za prawidlowa nie lapiac sitoutow.

3. Nie wiem ale ja tez mam troche nasrane w glowie.

Przez pierwszy miesiąc miałem ten sam problem, ale po prostu sam uciekł.
Naprawdę nie potrafisz zrzucić czegoś takiego, wiedząc podczas rozdania, że jest to -ev i grasz tylko dla własnej ciekawości?

czak2

Widzę nie tylko ja na to cierpię;/ Myślę że to u mnie może być nawet różnica pomiędzy tym czy jestem wygrywającym czy przegrywającym graczem.Bo zdecydowanie zbyt często to robie. Chętnie posłucham rad.

Czesc, ręka zagrana ogólnie tragicznie przed flopem, po flopie juz po prostu leciałeś w przepaść bez spadochronu :)

CO raises to $0.60, 1 fold, Hero raises to $1.70, 1 fold, CO raises to $3.50, Hero calls $1.80 -

Tutaj : masz raise z CO, to dlaczego tak agresywnie grasz te walety ? , jeżeli miałeś reada to twój raise to max 1,4 zl, a poza tym po twoim raise on odbija piłke , wiec QQ nie ma, ma tylko 2 możliwe karty KK, AA, i po jego reraise walety fold juz przed flopem . Zobacz na flopie co on robi 3/4 puli zagrywa CB, wiec A high nie ma na pewno ma tylko KK lub AA, wiec na flopie po takim zagraniu tez fold JJ.

Pozdrawiam

mqrcin

A moim zdaniem to zalezy od agresywnosci danego goscia - jezeli jest agresywny to moze tak rozgrywac AK.

galer

tom2341 z całym szacunkiem, ale KOMPLETNIE nie rozumiesz o czym rozmawiamy. Nie ma znaczenia, czy ręka była rozegrana dobrze czy źle z punktu widzenia strategii, EV czy opinii pokerowych tuz.

Dokladnie wiem o czym tu mowa, rozmawiamy o tym aby zrzucic rękę :)

Więc tłumaczę, reraise z JJ przed flopem jest jak najbardziej ok( może odrobine powinien byc mniejszy), po 1 robimy po to aby sprawdzic przeciwko jakiej ręce lgniemy w przepaść, jeżeli przeciwnik ma AK, AQ, QQ to tylko sprawdzi nasze przebicie, dlaczego ? ponieważ ma silną ręke, która jest rozwojowa, i sam wie ze gdy ma AK, AQ (moze bez AQ, ale załóżmy, że jest luzny rysiek i lubi przygamblowac), więc jakby mial AK, AQ i tak dziwnie zagral ze przebil, to na flopie gdzie pula jest : 7,20, robi CB za max polowe, najczęściej zrobi za ok 1/3 może ciut więcej bo ma nadal 2 overkarty w sosunku do tych co ma na stole i jeżeli jest przeciwko niższemu asowi to dostanie ładne value od niego.
Więc, jeżeli jesteśmy w sytuacji gdy w ręku mamy JJ, a przeciwnik przebił nasze przebicie dość ostro, to jedyne rozwiązanie to FOLD, no chyba, że wiem ze i tak jestem w czarnej ...., ale mówię do siebie jak trafię J na flopie to KK, AA sypnie się kasą aż miło.
A w tej sytuacji, typ robi do puli 7,20 CB za 5,40, co co oznacza KK lub AA i tylko te 2 możliwe ręce, na turnie wali all inem i nie tylko dlatego, ze ma kasy mniej jak tej co jest w puli, ale też dlatego bo myśli i obstawia Cię na jakąś parę, ewentualnie na AK. Całe zagranie jest podobne i miało niby wyglądać ze ma AK, ev . AQ, ale jakby tak bylo to CB byl by mniejszy na flope.

UFFFF , az się spociłem, i sam zawikłałem w swoich myślach szalonych.

:):):):):)

galer

tom2341 dalej nie rozumiesz :P

Pomiń preflop i flop. To w ogóle nie jest istotne z punku widzenia problemu o jakim mówimy. Nawet turn nie jest ważny, bo mnie nie obchodzi czy call czy fold jest dobrą decyzją pod względem EV.
Mnie nie interesuje czy ta reka była rozegrana dobrze czy źle. Gdybym chciał to wiedzieć, to założyłbym temat w dziale oceny rąk.

Pozdro :)

Chce ją rzucić... - to temat
Wiem, że rękę należy zrzucić, ale nie potrafię tego zrobić.

Proszę o rady - to ostatnia linijka Twojego postu.

Dałeś przykład ręki, ja klarownie objaśniłem dlaczego masz to zrzucić. Ale jak to w życiu bywa, chcesz komuś pomóc to dostaniesz po ryju.

Musiało mnie podkusić, żeby pomóc.

Pozdrawiam

galer

tom2341 nie wiem dlaczego odebrałeś moje posty jako jakiś atak. Nie było to moim zamiarem i jeśli cię jakoś uraziłem to przepraszam :)

Dzięki za próbę pomocy, ale po prostu nie o to mi chodzi.
Jak napisałem wcześniej ja WIEM, że prawie na pewno jestem z tyłu. Dlatego to, że ktoś mi przeanalizuje to rozdanie i powie, że powinienem zrzucić bo jestem z tyłu nic mi nie daje. Po prostu nie w tym leży problem.

Może tak lepiej wyjaśnie o co chodzi:

Wyobraź sobie, że na turnie przeprowadzam w głowie taki wywód:

Napisane przez tom2341
po 1 robimy po to aby sprawdzic przeciwko jakiej ręce lgniemy w przepaść, jeżeli przeciwnik ma AK, AQ, QQ to tylko sprawdzi nasze przebicie, dlaczego ? ponieważ ma silną ręke, która jest rozwojowa, i sam wie ze gdy ma AK, AQ (moze bez AQ, ale załóżmy, że jest luzny rysiek i lubi przygamblowac), więc jakby mial AK, AQ i tak dziwnie zagral ze przebil, to na flopie gdzie pula jest : 7,20, robi CB za max polowe, najczęściej zrobi za ok 1/3 może ciut więcej bo ma nadal 2 overkarty w sosunku do tych co ma na stole i jeżeli jest przeciwko niższemu asowi to dostanie ładne value od niego.
Więc, jeżeli jesteśmy w sytuacji gdy w ręku mamy JJ, a przeciwnik przebił nasze przebicie dość ostro, to jedyne rozwiązanie to FOLD, no chyba, że wiem ze i tak jestem w czarnej ...., ale mówię do siebie jak trafię J na flopie to KK, AA sypnie się kasą aż miło.
A w tej sytuacji, typ robi do puli 7,20 CB za 5,40, co co oznacza KK lub AA i tylko te 2 możliwe ręce, na turnie wali all inem i nie tylko dlatego, ze ma kasy mniej jak tej co jest w puli, ale też dlatego bo myśli i obstawia Cię na jakąś parę, ewentualnie na AK. Całe zagranie jest podobne i miało niby wyglądać ze ma AK, ev . AQ, ale jakby tak bylo to CB byl by mniejszy na flope.

a potem wciskam CALL :)

Piąteczka!

PS. A jeśli chcesz wiedzieć dlaczego masz to zrzucić z punktu widzenia nie pokerowego, to po prostu zaufaj swojej intuicji czasem, to jedyna rzecz na którą możesz zawsze liczyć, i kto®a nigdy Cię nie zawiedzie :) Z takim przeświadczeniem i darem żyli SP. Stu Ungar i Chip Reese.

Pozdro :)

lechrumski

Hej Galer,

Zgodnie z Twoim życzeniem skupiamy się tylko na problemie decyzyjnym. Ja widzę tutaj 2 problemy.

1) Brak umiejętności rozróżnienia myśli opartych o emocje od myśli opartych o logikę. Wydaje mi się na turnie pojawia Ci się konflikt wewnętrzny. 2 rodzaje sprzecznych myśli. Jedne zachęcają Cię do calla a drugie do foldu, a Ty wybierasz call. I teraz kluczowa sprawa to przyjrzenie się tym myślom.

W kontekście pokera naucz się korzystać z myśli opartych o logikę. Takich myśli co do których masz logiczne uzasadnienie. Np. jego range to tutaj AA,KK, na jego range mam 4% więc gram fold. To jest myśl oparta o logikę. I jestem przekonany, że Ty też o tym wiesz. Problem polega na tym , że pojawia Ci się również drugi rodzaj myśli - myśli oparte o emocje. I chciałbym przyjrzeć się teraz tym myślom:

2)

- jestem zbyt ciekawy co trzyma

Tutaj mamy ciekawość. Ciekawość jako emocja wygrywa u Ciebie z logiką. Tak więc pojawiają Ci się 2 przeciwstawne myśli - jedna jest logiczna a druga wynika z ciekawości. Naucz się je świadomie odróżniać. Naucz się odrzucać decyzję wynikającą z ciekawości a brać tą, która wynika z logicznego rozumowania.

Po pierwsze sprawdź czy nie boisz się zostać wyblefowanym. Jeśli tak to strach jako emocja będzie bardzo często podpowiadał Ci kiepskie decyzje. Jeśli pojawi się kluczowy moment rozdania to pojawi Ci się zarówno myśl logiczna np. "nie mam oddsów na call, muszę grać fold" jak i myśl wynikająca ze strachu "nie pozwolę się wyblefować - gram call". Jeśli pozbędziesz się tego strachu to pozbędziesz się tych myśli.

Druga sprawa to podbudowanie ego sick readera. Moje pytanie do Ciebie po co Ci ego sick readera? Zastanów się po co Ci to jest i kiedy po raz pierwszy w życiu uwierzyłeś że jest Ci potrzebne?

Tak więc ponownie dochodzimy do sytuacji w której myśl "chcę go złapać na blefie co chyba ma podbudować moje ego jako sick readera" będzie generowała myśli oparte o emocje. Np. jest river i oceniasz że range przeciwnika bije Twój i nie masz oddsów na call. Dodatkowo wiesz że on ma tutaj blefy może w 10% przypadków a Tobie potrzeba 25% na call. Myśl logiczna będzie następująca "On blefuje tutaj za rzadko żeby call był opłacalny - gram fold". I tyle. U Ciebie z kolei ze względu na Twoje przekonanie pojawi się kolejna myśl pt. "chcę wzmocnić ego sick readera, gram call". I w tej sytuacji pojawi się konflikt wewnętrzny 2 przeciwstawnych myśli. Jeżeli nie będzie potrafił ich oddzielić to możesz podjąć złą decyzję.

- tłumacze sobie, że przecież i tak mam outy więc zawsze mogę trafić

To ostatnie co napisałeś to tylko oczywista konsekwencja myśli:

- jestem zbyt ciekawy co trzyma - chcę go złapać na blefie co chyba ma podbudować moje ego jako sick readera

Ze względu na te 2 powyższe myśli, Twój umysł robi Cię w bambuko i próbuje znaleźć logiczne uzasadnienie tych decyzji żeby usprawiedliwić decyzję przed samym sobą.

Jak pozbędziesz się potrzeby ciekawości i potrzeby budowania ego sick readera to te myśli przestaną się pojawiać. Dopóki te nie zrobisz, postaraj się przed kluczową decyzję spojrzeć z dystansu na swoje myśli i spróbować odróżnić te oparte o emocje które wypisałeś od tych opartych o logikę.

Pozdr

galer

Napisane przez lechrumski
Ze względu na te 2 powyższe myśli, Twój umysł robi Cię w bambuko i próbuje znaleźć logiczne uzasadnienie tych decyzji żeby usprawiedliwić decyzję przed samym sobą.

Dokładnie tak jest i najgorsze jest to, że ja o tym wiem :)
Rozróżniam swoje myśli i wiem, które powodowane są logiką, a które emocjami. Właśnie tu jest pies pogrzebany, że wiedząc to ŚWIADOMIE wybieram złą decyzje.

Napisane przez lechrumski
Jak pozbędziesz się potrzeby ciekawości i potrzeby budowania ego sick readera to te myśli przestaną się pojawiać. Dopóki te nie zrobisz, postaraj się przed kluczową decyzję spojrzeć z dystansu na swoje myśli i spróbować odróżnić te oparte o emocje które wypisałeś od tych opartych o logikę.

Pozdr

I o to właśnie chodzi. Jak się tego pozbyć?

lechrumski

Dokładnie tak jest i najgorsze jest to, że ja o tym wiem Rozróżniam swoje myśli i wiem, które powodowane są logiką, a które emocjami. Właśnie tu jest pies pogrzebany, że wiedząc to ŚWIADOMIE wybieram złą decyzje.

Wydaje mi się, że tak jest dlatego że silniejsza emocja zawsze pokonuje słabszą. Emocja wynikająca z zadowolenia po dobrym zagraniu jest u Ciebie znacznie słabsza niż np. ciekawość i dlatego przegrywa.

Umiejętność świadomego odrzucania jakiegoś rodzaju myśli jest taką samą umiejętnością jak każda inna i wymaga ćwiczenia. Proponuję, żebyś następną sesję zagrał 1-2 stoliki mniej i w kluczowych sytuacjach zaczął zwracać większą uwagę na swoje myśli i ustalił sobie dyscyplinę że bierzesz decyzję opartą o logikę i tyle. Twoje ćwiczenie może tutaj pójść w 2 kierunkach:
-możesz ćwiczyć odrzucanie podczas gry myśli opartych o emocje. Tzn. kiedy zauważysz tego rodzaju myśli od razu mentalnie wyrzucaj je swojej głowy i zadawaj sobie pytania które poprowadzą Cię w mądrym kierunku, np. "jaki jest range przeciwnika" "dlaczego robię to co robię?" "dlaczego przeciwnik robi to co robi?"
-możesz pójść bardziej w kierunku podejmowania decyzji o logikę. Przed każdą decyzją pytaj siebie "dlaczego robię to co robię?" - jeśli masz logiczne uzasadnienie to jazda :)

I o to właśnie chodzi. Jak się tego pozbyć?

W kwestii ego sprawa będzie relatywnie prostsza, bo od razu wypisałem Ci przekonania które doprowadziły do tych myśli. Sam też nad tym usiądź i znajdź wszystkie myśli które powodują, że:

. To mogą być myśli w stylu:
-potrzebuję podbudować ego sick readera
-ego sick readera jest dla mnie ważne
-nie jestem sick readerem
-nie chcę zostać wyblefowanym
-zostanie wyblefowanym jest złe
- ...
jak znajdziesz wszystkie to przerób je technologią The Work powinno i to zająć min. kilka dni. Nie licz na to, że wszystko rozwiążesz w 1 poście bo mindset to wg mnie min 50% w pokerze a sam pomyśl ile czasu spędzasz na analizie gry a ile na mindsecie?

Potrzeba ciekawości wymaga jeszcze doprecyzowania. Zastanów się:
-dlaczego chcesz zobaczyć co on ma?
-co się stanie jak nie zobaczysz jego ręki?
-jaka jest najgorsza rzecz jaka może się zdarzyć jak spasujesz?
-jaka jest najlepsza rzecz jaka może się zdarzyć jak spasujesz?
-jaka jest najbardziej prawdopdobna rzecz jaka może się zdarzyć jak spasujesz?
-zastanów się też czy ciekawość pomaga Ci realizować Twoje plany pokerowe? oraz kim byś był gdybyś jej nie miał.

Te odpowiedzi powinny Cię naprowadzić na znalezienie przekonań podobnych jak w stosunku do ego. Jak będziesz już miał przekonania to "The Work", kartka papieru, długopis i rozwalasz je na czynniki pierwsze.

Pozdr

A1varo

spam - mooris

3eakY

Mam (miałem:D) dokładnie ten sam problem :) dzięki Lechu za wyjaśnienie sprawy, jesteś wielki !

k4m1l0z

mnie pomoglo uswiadomienie sobie, ze gram dla wlasnej satysfakcji i ze nie musze nic nikomu udowadniac, podczas podejmowania decyzji nie mysle rowniez ile pieniedzy moge stracic/zyskac (moze to dlatego, ze nie mam korzysci z gry ? :D) ale nie chcialbym tego nastawienia zmieniac nawet jakbym kiedys jakies mial

Mam dokładnie ten sam problem co galer - myśli pełne sprzeczności i też nie mogę się tego pozbyć:

on blefuje
nie możliwe żeby mu znowu doszło
3x donk? To musi być blef...

Zamiast myśleć o range patrze na swoje karty i na tej podstawie podejmuje decyzje.

Codziennie wiele przykładów - tutaj luźny BU miałem notki że raisował jakąś 2 parę na flopie. Ok flop standard, ale na turn mam izi fold bo raisuje w 3 way pocie, pokazał 77. Nie potrafiłem podczas gry myśleć logicznie tylko kierowałem się emocjami.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BU$5.05:///////;SB$4.43:///////;BB (Hero)$5.00:///////;MP2$6.61:///////;MP3$5.06:///////;CO$3.38:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with Q:c, K:c.
3 folds, BU raises to $0.15, SB calls $0.13, Hero calls $0.10.

Flop: ($0.45) T:d, 8:h, Q:h (3 players)
SB checks, Hero checks, BU bets $0.15, SB calls $0.15, Hero raises to $0.55, BU calls $0.40, SB calls $0.40.

Turn: ($2.1) 7:s (3 players)
SB checks, Hero bets $1.30, BU raises to $2.60, SB calls $2.60, Hero calls $1.30.

River: ($9.9) 9:s (3 players)
SB checks, Hero checks, BU checks.

Final Pot: $9.9.
Results follow: