Skip to forum
Wątek dyskusyjny do...

Notifications
Clear all

Wątek dyskusyjny do artykułu: Przystosowanie do struktury wypłat w wielostolikowych SnG

12 Posts
8 Users
0 Reactions
1,883 Views

Zapraszamy do dyskusji na temat artykułu:

Przystosowanie do struktury wypłat w wielostolikowych SnG

Reply
11 replies

Nie zgodze sie z sytuacja opisana w arcie , :
SnG 45 os.

Blinds 200/400 (/25)*
Stacks
UTG: 925
UTG+1: 1,200
MP1: 2,000
MP2: 2,500
CO: 2,500
BU: 4,500
SB: 3,500
BB: 4,000

Preflop:Hero is BB with AKo
5 folds, BU raises 4.500 (All-In)

i niby foldujemy.Z kazdym rozdaniem nasz stack bedzie malal i nie bedzie efektywny.Tylko z AA , KK jestesmy zdominowani a tak to wiekszosc rak dominuje nasz AK a w najgorszym wypadku mamy flipa.Jesli uda nam sie podwoic to mamy wiesze szanse zajac wyzszego miejsca itd
Wiec nie czaje w ogole tego zagrania.Jedynie mi przychodzi sytuacja jak bysmy wygrali jakas satelite do naprawde duzego turnieju a wygrana po bubblu odbila by sie bardzo na naszym Bankrollu

Reply
tmfinger

mogę prosić o link z artykułem

Reply

jest w pierwszym poście

Reply
MIKEengineer

co o tym myślisz tmfinger?

Reply
Qsypal

ICM się kłania... Range hero na call 88+, przy założeniu, że bu wrzuca tu any2, co powinien robić.

Reply
MIKEengineer

No to wiem, jasne... Tylko większe wątpliwości miałem co do tego, co pisał Gex222. Czyli ściśle trzymamy się tu ICM'a i tyle.

Wielkie dzięki Qsypal

Reply
tmfinger

Napisane przez Gex222
Nie zgodze sie z sytuacja opisana w arcie , :
SnG 45 os.

Blinds 200/400 (/25)*
Stacks

Preflop:Hero is BB with AKo

i niby foldujemy.Z kazdym rozdaniem nasz stack bedzie malal i nie bedzie efektywny.Tylko z AA , KK jestesmy zdominowani a tak to wiekszosc rak dominuje nasz AK a w najgorszym wypadku mamy flipa.Jesli uda nam sie podwoic to mamy wiesze szanse zajac wyzszego miejsca itd
Wiec nie czaje w ogole tego zagrania.Jedynie mi przychodzi sytuacja jak bysmy wygrali jakas satelite do naprawde duzego turnieju a wygrana po bubblu odbila by sie bardzo na naszym Bankrollu

Wszystko da się mniej lub bardziej przedstawić matematycznie. Ty mówisz o swoim przeczuciu, które jest poniekąd słuszne ale technicznie rzecz biorąc nadal nie czyni AK dochodową reką w tym spocie. Realia są trochę bardziej złożone niż Ci się wydaje i jeśli mówimy o w miarę myślących graczach, to sprawa wygląda następująco. Z matematycznego punktu widzenia, odnosząc się do equity wynikającego tylko i wyłącznie z tego konkretnego rozdania, to AK nigdy nie bedzie tutaj praktycznie dochodowe. Wynika to oczywiście z bubble factor i struktury stacków. Struktura ta praktycznie zmusza BU do gry any2. Sprawa nie jest jednak taka prosta, BU wie, że pomimo, iż przeciwnicy znają ICM, to nie może założyć, iz będą potrafili zrzucić w tym spocie rąk typu AK. Nawet więcej, rzadko kiedy zrzucą coś w stylu 77, AT. W związku z powyższym, na pierwszym poziomie levelingu BB musi założyć, iz wobec tych okoliczności range BU raczej nie przekroczy 70%. Mamy zatem jakiś "pewnik", jeśli zakładamy, iż BB zakłada, że BU pushuje 70%. Wtedy AK jest o ok 0,75% equity zbyt słabe aby callować. Przy EqP% na poziomie 14,8%, to 0,75% udziału w puli (relatywnie 5%), to całkiem dużo.
W tym miejscu powinna nastąpić, bardzo trudna z matematycznego punktu widzenia, dyskusja na temat tego jaki ujemny edge mozemy sobie założyć, aby zagrać w tym spocie "na minusie", a skompensowac sobie to w nastepnych rozdaniach (jeśli zostaniemy w turnieju), w wyniku dużej przewagi stacka. Oczywiście im lepszy i agresywniejszy gracz, a reszta stołu pasywna i szanująca bubble factor, tym większy ten edge może być. Jeśli mamy stół pełny agresywnych regów, to IMO ten edge nie może być zbyt duży (wręcz minimalny), ponieważ przeciwnicy i tak będą szaleć, tak aby zminimalizować naszą przewagę z tytułu bubble factor. Reasumując uważam, iż teoretycznie aż tak dużego ujemnego edga(0,75%) nie możemy tutaj założyć, poniewaz jeśli warunki nie są super sprzyjające, to nie wykorzystamy tegow następnych rekach, jeśli zostaniemy w turnieju. Jestem jednak otwarty na dyskusję, jak spróbować policzyć ten potencjalny ujemny edge dla określonych okoliczności. Faktem jest, że w tym konkretnym rozdaniu sprzyjająca wydaje się być struktura stacków (w następnych rozdaniach). Jeśli BB wygra, to będzie miał 20BB, a reszta 2-5BB z jednym wyjątkiem. Jeśli jak powiedziałem przeciwnicy nie są specjalnie agresywni, to faktycznie może to być warte więcej niż 0,75%. Nie pozostawiajcie jednak tego domysłom, postarajcie się to zamienić w wymierne liczby

Reply
MarioAK
tmfinger

jakbys przeczytał artykuł, to wiedziałbyś, ze jest :)

Jesteś przy finałowym stole SnG 45-osobowego na platformie PokerStars. Jest faza bubble. Rozkład żetonów prezentuje się następująco:

Blinds 200/400 (/25)*

Stacks

Preflop:Hero is BB with AdKh

Reply
MarioAK
djalbert182

Mnie za to w artykule brakuje informacji, jak w przyblizeniu w konkretnej sytuacji obliczyć sobie bubble factor? Bez tego cała wiedza jest mało użyteczna i czysto teoretyczna.

Reply