Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] [propozycja] Podforum w którym będzie można zamieszczać bazy rąk z poszczególnych pokerroomów.

25 Posts
13 Users
0 Reactions
1,679 Views
Bielanek

Co Wy na to? Myślę, że takie rozwiązanie z pewnością się przyda. Pójdźmy w ślady Niemców, oni mają wiele baz dzięki którym mogą przez ich zlepianie tworzyć ogromne zasoby info o graczach. :) I jak?

24 replies
kfas

Popieram. Kiedys byl watek i szybko przepadl, potrzebne jest podforum wlasnie.

Jeżeli oni mają już takie bazy, to przecież można z nich skorzystać i nie robić jeszcze jednej kopii.
Oni grają na tych samych platformach i stawkach co my.

Bielanek

Im więcej rozdań tym lepiej. Nie można powiedzieć, że robimy kopię... O wiele wygodniej byłoby korzystać z tego na polskiej stronie... Będziemy dawać linki do niemieckich stron? Nasza społeczność nie jest wystarczająco rozwinięta, żeby samemu uzbierać potężną bazę?

Baaaaa. Najlepiej, aby był ktoś odpowiedzialny w takim dziale i zlepiał wszystkie rozdania do jednego pliku i umieszczał go na serwerze PS. Z całą pewnością pomogłoby to w b. dużym stopniu w rozwoju polskich pokerzystów. Jak uważacie. Pozdrawiam

yuntian

Czy ja wiem czy to dobry pomysł? Jeśli patrząc na to przez pryzmat dyscypliny i ciężkiej pracy w celu zdobywania kolejnych limitów i nabierania umiejętności pokerowych, dlaczego ktoś ma dostać gotowe? Powiedzmy jeden gracz wrzuca ogromną bazę danych, drugi mniejszą, trzeci średnią itp. Wpada sobie ktoś za pół roku, zasysa taką bazę, ryje arty na blachę, stosuje je z powodzeniem w grze do tego posiada ogromne statsy na graczy które potrafi poprawnie odczytywać - w pół roku wymiata na stawkach 3$/6$ albo od razu wpłaca i na takowe się wbija. Jeśli za łatwo zarabia Wam się kasę i tak bardzo chcecie sami hodować sobie dobrych przeciwników, którzy znacznie minimalizują Wasze zyski, dzieląc się "Waszymi fishami", droga wolna.

Szczerze, to mam mieszane uczucia dla takiego pomysłu. Część graczy będzie zapierdzielała tworząc taką bazę, a reszta będzie bez większego wkładu czerpała z tego korzyści. Cóż, takie niby czasy, jeśli by takie coś powstało, korzystał bym z tego, lecz sam bym do tego ręki nie przyłożył, altruistą nie jestem i nigdy nie będę.

PS. Jeśli już tak bardzo chcecie takie statystyki wystarczy poszukać w internecie lub tak jak mówicie skorzystać z niemieckiego forum lub poszukać w internecie. Pełno tego i pełno programów zasysających statsy.

damianpat

Yuntian przecież jesteśmy społecznością ;)
Musimy sobie pomagać
Starczy fishy dla wszystkich

Pozdro

piachu01

Ja się zgadzam z Yuntianem. Chcesz mieć bazę? To sobie ją stwórz sam;)

yuntian napisał
Czy ja wiem czy to dobry pomysł? Jeśli patrząc na to przez pryzmat dyscypliny i ciężkiej pracy w celu zdobywania kolejnych limitów i nabierania umiejętności pokerowych, dlaczego ktoś ma dostać gotowe? Powiedzmy jeden gracz wrzuca ogromną bazę danych, drugi mniejszą, trzeci średnią itp. Wpada sobie ktoś za pół roku, zasysa taką bazę, ryje arty na blachę, stosuje je z powodzeniem w grze do tego posiada ogromne statsy na graczy które potrafi poprawnie odczytywać - w pół roku wymiata na stawkach 3$/6$ albo od razu wpłaca i na takowe się wbija. Jeśli za łatwo zarabia Wam się kasę i tak bardzo chcecie sami hodować sobie dobrych przeciwników, którzy znacznie minimalizują Wasze zyski, dzieląc się "Waszymi fishami", droga wolna.

Szczerze, to mam mieszane uczucia dla takiego pomysłu. Część graczy będzie zapierdzielała tworząc taką bazę, a reszta będzie bez większego wkładu czerpała z tego korzyści. Cóż, takie niby czasy, jeśli by takie coś powstało, korzystał bym z tego, lecz sam bym do tego ręki nie przyłożył, altruistą nie jestem i nigdy nie będę.

przesadzasz moim zdaniem. To nie baza z trackera powoduje, że ktoś wymiata, statsystki nie są aż tak ważne, przydaja się, gdy naprawdę wie się co się robi, jak ktoś powiedzmy zmienia pokerroom na inny, albo wychodzi na wższe stawki, może mieć lepszy podgląd na regularsów. Statsy to naprawdę nie jest Święty Gral.

bazy sa na Niemieckiej stronie i nie wiem czy tworzenie działu ma sens, bo podejrzewam, że niewielki tam będzie ruch. Możnaby na początek zmajstrować wątek na ten temat i ocenić, czy jest taka potrzeba i jacyś altruiści:D

MoroP

Tu nie chodzi o to czy gotowe bazy danych są etyczne bo jeśli ktoś chce to i tak znajdzie sobie choćby na niemieckim forum :P

MoroP napisał
Tu nie chodzi o to czy gotowe bazy danych są etyczne bo jeśli ktoś chce to i tak znajdzie sobie choćby na niemieckim forum :P

+1. Równie dobrze można dyskutować, czy używanie HUDa wogóle jest zgodne z duchem gry. Znajdzie się wielu, dla których nie jest.

BTW. Na full tilt poker datamining jest dozwolony i prosty - włącza się wszystkie mozliwe stoły i PT czy HM sam łapie statystyki, nawet, gdy tam nie gramy. Polecam:D

kfas

yuntian to zes dowalil
Datamining to czesc kariery, takie odrobienie pracy domowej. Jesli idizesz bez tego - prosze bardzo, ale czemu sobie nie ulatwiac roboty?

yuntian

Pewnie, że sobie ułatwię robotę, jeśli to zostanie zamieszczone :) Zakładam też, że każdy dobrowolnie wrzucałby staty na innych graczy. Ja tylko mówię, że nie jest to coś w stylu aukcji charytatywnej: "daj 100zł, jak nie możesz to chociaż 50zł albo tyle na ile Cie stać". Jedni wrzucali by ogromne bazy a reszta z radością by z tego korzystała. Jeśli ktoś chce się tego podjąć to bardzo proszę :) Ja tylko napisałem czym to moim zdaniem może grozić, nawet pomimo iż nie jest to Święty Grall, czego nie napisałem.
Podsumowując - 5-6 graczy będzie wrzucało ogromne bazy danych, a reszta będzie je zasysać. Jeśli ktoś się na to zgodzi i jest chętny, to ja się natychmiast zamykam.

# kfas - po pierwsze, nie rozważałem nad sensem dataminingu :) po drugie, zaprzeczasz sam sobie. Jeśli to jest praca domowa, to dlaczego ktoś ma ją robić za kogoś? Tak jak pisałem, kto szuka nie błądzi i czasem coś znajdzie, na pracach domowych wychodzi się najlepiej, kiedy są odrabiane samemu :)

# damianpat - pewnie, że jesteśmy społecznością. W moim mniemaniu społeczność polega na pewnego rodzaju symbiozie, a nie na pasożytnictwie (niech nikt się nie obraża :P). Społeczność daje coś nam, my dajemy coś społeczności. Jeśli się mylę, to natychmiast mnie poprawcie, a się zamknę :P

damianpat

Cóż swojej pracy nie musisz wrzucać, ale nie zniechęcaj innych i po prostu nie wypowiadaj się w tym temacie ;)

Bo to świetna inicjatywa

Pozdrawiam

yuntian

Nieco nie podoba mi się Twoja odpowiedź. Bo po co robić forum, jeśli nie można się na nim wypowiadać? Napisałem swoje zdanie i chyba o to chodzi, co? Nikomu nie ubliżyłem i nikogo nie zniechęcam, bo wątpię, abym był tutaj dla kogoś jakimkolwiek autorytetem :) Natomiast jeśli Twoja wizja forum jest taka, iż każdy tylko popiera rzucony pomysł, nie ma osób, które są na anty i potrafią to w miarę uzasadnić, to radzę odświeżyć definicję słowa "forum" lub "dyskusja". Odnosząc się do dyskusji, jak na razie napisałeś, że to świetna inicjatywa i nic poza tym. Może to jakoś uzasadnisz aby mnie przekonać? :]

EIDT: A po dłuższym zastanowieniu masz rację, po co się wtrącać w coś, co mnie nie interesuje. Zapomniałem już, że do jest złota dewiza każdego forum, bo już dawno się nauczyłem (niestety chwilowo wyleciało mi to z głowy), że z niektórymi wiatrakami nie wygrasz :)

Bielanek

Jeżeli by Ci to w czymś zaszkodziło to napisz, ale jeżeli jesteś neutralny to lepiej nic nie pisać. Moim zdaniem inicjatywa +EV :)

damianpat

Szanowny kolego, myślę, że wiesz o co mi chodzi
Nie chciałem Cię urazić oczywiście

Po prostu wydaje mi się, że jeśli ktoś jest przeciwko jakiejś inicjatywie, która mu w niczym nie przeszkadza to nie powinien zniechęcać innych, tylko zachować to dla siebie ;)

Podobnie było przy akcji zbierania pieniędzy na "murzynka"
Ostatecznie zebraliśmy 500zł ,ale nie rozumiem ludzi, którzy krytykowali ten pomysł, nie szkoda było Waszego czasu?

Przecież nikogo nie przymuszałem, był to temat dla chętnych
Podobnie jest tutaj

Pozdrawiam i liczę na dalsze równie owocne konwersacje

Z wyrazami szacunku
Damian

kfas

yuntian napisał
# kfas - po pierwsze, nie rozważałem nad sensem dataminingu :) po drugie, zaprzeczasz sam sobie. Jeśli to jest praca domowa, to dlaczego ktoś ma ją robić za kogoś? Tak jak pisałem, kto szuka nie błądzi i czasem coś znajdzie, na pracach domowych wychodzi się najlepiej, kiedy są odrabiane samemu :)

Praca domowa jest takze wyszukanie tych baz [co bedzie ulatwione] i zaladowanie ich do PT czy innego slonia.

fessnic

Ja bym byl za tym 'swojskim datamining podforum' chociazby z tych powodow:

1. czesto nie znajdowalem "swiezej" bazy, gdy tego potrzebowalem
2. tak samo czesto nie bylo bazy z limitu, na ktorym zaczynalem grac (czy tez byla, ale SH jak ja gralem FR)
3. zawsze mozna poprosic o zamieszczenie po polsku (nie kazdy potrafi "szprechac")
4. bynajmniej nie chodzi o rywalizowanie z niemieckim forum - im wiecej baz tym lepiej
5. jak cos mi sie jeszcze przypomni, to dopisze :D

Na poczatek moze byc watek , tak jak maggman zasugerowal.

TheNaturat

Również mi się pomysł podoba - laptop i tak chodzi praktycznie 24/7, na SpadeEye spokojnie mogę wyciągać 25 stolików jednocześnie.

BTW Jakiego softu można użyć do tworzenia baz z Everesta/Party? Na razie próbowałem SpadeEye i jestem bardzo zadowolony, acz w najbliższym czasie w moim bankrollu nie ma miejsca na zakup licencji na pełną wersję...

diablik7

Dobry pomysl. Nie zgadzam sie z tym "odrabianiem pracy domowej". To, ze ktos przyjdzie za pol roku i bedzie mial gotowa baze duzo nie zmienia.
A. Jesli gracz nie umie grac bez statow to ze statami zwykle bedzie podejmowal jeszcze gorsze decyzje (za duza pewnosc siebie)
B. Gracze "ewoluuja" i staty sprzed pol roku beda zwykle nieaktualne.

BTW: Damian, krytykowalem "murzynka". Sorry ;)