Skip to forum
From PLO200 to nose...

Notifications
Clear all

From PLO200 to nosebleeds

178 Posts
51 Users
0 Reactions
11.2 K Views
RockyRaccoon

Hej!

Pierwszego maja postanowiłem się scomittować i zostać plo pro. W ciągu następnych 30 dni spędziłem ponad 90h przy stolikach (głównie 6 tabling, czasem 4 lub 8 stółow na raz) rozgrywając nieco ponad 30k rąk. Obejrzałem 14 filmów szkoleniowych, przeczytałem około 50% artykułów z pewnego serwisu na temat pot limit omahy.

Założyłem bloga, aby pomóc samemu sobie w realizacji postawionych przed sobą celów w ciągu następnych 30 dni (miesiąc czerwiec).
Pokerowe cele to:
60h przy stolikach oraz 29 filmików szkoleniowych (wraz z notatkami).
Dlaczego właśnie tyle? W czerwcu poświęcę nieco więcej czasu na studia (kolokwia i egzaminy), a nie chcę stawiać sobie celów, które spowodują wyczerpanie organizmu :)
Na początek dokończę oglądać serie na konkurencyjnym portalu, "Crossfire" oraz "The Eightfold Path to Poker Enlightment" (po raz drugi). Następnie przejdę albo do filmów Phila Galfonda, albo do już ściągniętych serii nt plo ze wspomnianego konkurencyjnego serwisu.

O czym będę pisał? O pokerowych przemyśleniach (rozdania, własne spostrzeżenia), o plo, o sporcie, grach i innych ciekawych rzeczach :f_biggrin:

To tyle na teraz, bowiem czeka mnie wykład z filozofii _thumbsup: Cheers!

Reply
177 replies
7OKER

Będę zaglądał;)
Widzę że podchodzisz do metodycznie, z planem do miażdżenia plo i to wróży sukces.
4-6 PLO bardziej dochodowe niż to co do tej pory grałeś czyli nl400 ( o ile dobrze pamiętam)?
Powodzenia

Reply
Countit

_thumbsup: _thumbsup:

Reply
babel92

good luck sir, również będę zaglądał _thumbsup:
a no i jeszcze nie miałem okazji napisać... Visca el Barça! :heart:

pozdro :)

Reply
RockyRaccoon

Siema!
Dzisiejszy odcinek sponsorowany przez The Eightfold Path to Poker Enlightment , odcinek 3: Mindfulness!

Napisane przez 7OKER
4-6 PLO bardziej dochodowe niż to co do tej pory grałeś czyli nl400 ( o ile dobrze pamiętam)?

Nie mam pojęcia, nie próbowałem tego wyliczyć. W pokera gram trochę jak w każdą inną grę komputerową, pieniądze to dobry dodatek ale rywalizacja i ryzyko to to co mnie bardziej kręci :D

Napisane przez babel92
a no i jeszcze nie miałem okazji napisać... Visca el Barça!

Chcę aby jak najdłużej Barca grała na takim poziomie, bo prawdopodobne że będziemy musieli dłuuuugo poczekać na następny tak grający zespół =)

Stolików PLO200 ze słabymi graczami (fishami) na pokładzie jest bardzo niewiele o tej godzinie (12) więc zajmę się teraz lepiej pokerową edukacją.

Aloha!

Reply
whiler

super, będę zaglądał regularnie :D

Reply
RockyRaccoon

Pierwszy czerwca się kończy, gramy z chłopakami w heroes 3 i w przerwach między turami mam sporo czasu więc podsumuję pierwszy dzień miesiąca.

Obejrzałem dziś czwarty epizod The Eightfold Path to Poker Enlightment. Jeżeli ktoś zapytałby mnie, jaka seria poker videos jest wg najbardziej cenna to odpowiedziałbym że właśnie produkcja Tommy-ego Angelo i Wayne-a Lively. Wpływ, jaki te 8 godzinnych filmów wywarło na moje myślenie jest niesamowity. Nie mam na myśli tylko pokerowego myślenia. Mogę powiedzieć, że ta seria ograniczyła cierpienie którego doznaję jak nic innego w moim dotychczasowym życiu i polecam ją wszystkim - nie tylko osobom grającym w pokera; jest ona po prostu uniwersalna!

Ponadto zacząłem kolejny film z serii Crossfire by MagicNinja. Kilka spostrzeżeń: sposób w jaki ten pan przedstawia swój proces myślowy, podejmowane przez siebie decyzje jest niemalże kompletny co stanowi dla każdego widza ogromne value.

Zagrałem dziś nieco ponad godzinę, przy założeniu dwóch godzin dziennie. O 17 byłem na naszym polskim orliku i czułem się bardzo zmęczony później. Ogólnie sesja bez historii, oprócz ciekawego zagrania jednego regularsa:

Poker Stars $200.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1328986
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $216.60
SB: $746.90
Hero (BB): $494.60
UTG: $132.45
MP: $459.50
CO: $184.05

Pre Flop: ($3.00) Hero is BB with 9 :club: 6 :diamond: 5 :club: T :club:
4 folds, SB raises to $7, Hero raises to $23.40, SB calls $16.40

Flop: ($46.80) 4 :diamond: 4 :club: K :spade: (2 players)
SB checks, Hero bets $30.00, SB calls $30

Turn: ($106.80) 6 :spade: (2 players)
SB checks, Hero bets $72.00, SB calls $72

River: ($250.80) 6 :club: (2 players)
SB bets $148.00, Hero calls $148

Final Pot: $546.80
SB shows Q :heart: 3 :diamond: K :diamond: A :spade:
Hero shows 9 :club: 6 :diamond: 5 :club: T :club:
Hero wins $546.20
(Rake: $0.60)

Preflop zdecydowałem się na 3bet z kilku powodów:
-> moja ręka : nie jest to oczywiście premium hand ale villain powinien zazwyczaj stawiać mnie na AAxx lub wysokie karty, rzadziej będzie spodziewał się niższych rundownów; ponadto sama ręka jest suited (oczywiście T high suit nie jest bardzo mocny) i dość connected.
-> typ przeciwnika : był to dla mnie unknown w sensie że nie rozegrałem z nim wcześniej ani jednej puli. Miałem na niego kilkanaście rąk, które sugerowały że jego preflop steal range ze Small Blinda będzie bardzo szeroki, pewnie ponad 50% przez co nie będzie on w stanie dochodowo kontynuować postflop biorąc pod uwagę moją rękę i mój range w jego oczach + jego brak pozycji.
-> wiadomość dla przeciwnika : chciałem mu przekazać sygnał, iż będę agresywnie bronił swoich blindów co ma dodatnie EV w przyszłych rozdaniach z tym przeciwnikiem.

Na river moje oczy rozszerzyły się w geście WTF? Nie potrafiłem postawić villaina na rękę, jego historia nie miała sensu. Oczywiście moja ręka jest bardzo mocna i to jest easy call, biorąc pod uwagę że raise byłby sporym overplayem (nie dostanę calla od słabszych, nie wyblefuję lepszych). Anyway, nie spodziewałem się, że zobaczę TPTK turning into bluff. Zrobiłem notatkę.

Jutro jeden egzamin a później czas wolny - dokończę video MagicNinja, zagram 2h czyli plan minimum, a więcej to zobaczę w akcji :)

Dobranoc wszystkim!

Reply
RockyRaccoon

Drugi dzień czerwca zaczął się bardzo pomyślnie, bo o 9 napisałem egzamin z zachowań organizacyjnych i zdałem na dumne 3,5! :D Biorąc pod uwagę czas jaki poświęciłem na przygotowanie się uznaje to za bardzo dobry wynik.
Obejrzałem odcinek 4 "Crossfire" i połowę odcinka 4go "The Eightfold Path to Poker Enlightment", zrobiłem notatki.
Niestety, pokerstars miało problemy techniczne przez co nie mogłem grać popołudniu. Teraz zaś, jestem bardzo śpiący i zmęczony (wstawanie o 7 dla pokerzysty to piekło :D). Zatem kończę dziś granie na jednej godzinie, a pozostałą godzinę dziennego celu będę musiał "odrobić" :) Oczy mi się zamykają, a więc...

Dobranoc!

Reply

Strzała Plopro :D

Fajnie że piszesz, grasz w Herosów i... oglądasz seriale :D

Biorę się na ostro za nasz sekretny projekt, bo już się zakurzył.

Wkrótce będziesz miał duuużo więcej odwiedzin na blogu :)

Pozdro!

Reply
gramgrubo
mazaq

:f_thumbsup: :f_thumbsup: :f_thumbsup:

Reply
RockyRaccoon

Napisane przez Jakub
Strzała Plopro :D

Fajnie że piszesz, grasz w Herosów i... oglądasz seriale :D

Wkrótce będziesz miał duuużo więcej odwiedzin na blogu :)

Pozdro!

Nie ma to jak pierdolnięcie piorunem w internet - ów umarł na parę godzin dziś po południu, dzięki czemu obejrzałem połowę "Za szybcy, za wściekli", na więcej mnie nie było stać :D Anyway, dziś dwie godzinki przy stolikach, pierwszy epizod Ms.PLO z Vanessą Selbst oraz epizod piąty "The Eightfold Path to Poker Enlightment".
Miałem okazję obejrzeć dziś również nowy KacVegas. Osoby, którym pierwsza część przypadła do gustu na "2jce" będą się równie dobrze bawić co na jedynce. Schemat bardzo podobny, wiele niewybrednego humoru, lekki łatwy i niezawsze przyjemny :D

Anyway, gram wciąż nieco za mało (przyczyny: chatkowa gra w heroesy, problemy pokerstars, problemy z internetem) i jako, że jutro wieczór będę walczył z vódką (a jak wiemy nikt jeszcze z nią nie wygrał :facepalm: ) to muszę sprężyć się i rozegrać sporo rąk przed wieczorem.

Dobranoc!

Reply
mko101

Kac Vegas 2 polecam fanom tajlandi i pań z penisami :D

Twoje podejscie do gry jest niesamowite :) Samych sukcesow zycze :D

Reply
RockyRaccoon

Napisane przez mko101
Kac Vegas 2 polecam fanom tajlandi i pań z penisami :D

Yup, w pewnym momencie trochę za dużo dongów na ekranie :D

Napisane przez mko101
Twoje podejscie do gry jest niesamowite :) Samych sukcesow zycze :D
Bóg zapłać za miłe słowa. Ciągle chcę szukać nowych usprawnień i poprawek w każdej dziedzinie gry, od mindsetu przez analizę nowych zagrań do wpływu fizycznej aktywności na poziom gry ;) To chyba jedyna dobra droga dla pokerzysty!

Wczoraj zagrałem 1,5h w godzinach popołudniowych. Niestety, stoliki o tej porze są dużo słabsze od tych po godzinie 20. To zadziwiające, o ile łatwiej się gra robiąc dobry table selection.
Nie obejrzałem żadnego video, ale to mnie nie martwi bo i tak mam "zapas" :D

Dziś na 99% nie zrobię swojego dziennego limitu, ze względu na to, iż jutro mam egzamin, a teraz leczę skutki pobicia przez vódkę. Zatem praca z dziś przejdzie na kolejne dni.

Dziś wieczór lub jutro opiszę ciekawą historię związaną z uczeniem się z filmów pokerowych.

Miłego dnia życzę ;)

Reply

Napisane przez Jakub

No wai!

Reply
RockyRaccoon

Straciłem nieco zaufania do jakości filmów szkoleniowych, które oglądałem. Najpierw MagicNinja myli się sromotnie i podejmuje bardzo złą decyzję na bazie swej błędnej kalkulacji equity, później zaś inny coach (michaelsc) w bardzo prostym spocie robi ten sam błąd w sytuacji, w której ja po 30k rąk PLO zauważyłem, że coś jest nie tak.
W obliczu tych dwóch zdarzeń podaruję sobie 2 serie, które zamierzałem oglądnąć. Zamiast nich, obejrzę filmy Galfonda.

Na studiach idzie świetnie, zdaje egzamin za egzaminem. Niestety, nie miałem materiałów aby przygotować się na jutrzejszy kolos, więc pewnie pójdzie gorzej. Anyway, jestem bardzo zadowolony.
Niestety gram mniej niż zakładałem, ale jak tylko zdam te rozpraszające egzaminy to ruszę do walki pełną parą.

Dobranoc!

Reply
mko101

Takie pytanko, co studiujesz i gdzie?
Na jakich limitach grales w NL?

Reply
RockyRaccoon

Napisane przez mko101
Takie pytanko, co studiujesz i gdzie?
Na jakich limitach grales w NL?

Zarządzanie na UJ-ocie. Szczerze polecam każdemu pokerzyście :f_thumbsup:
NL grałem do NL1k, ale w głównej mierze grindowałem NL200 i NL200 rush (tam posiadłem sekretną umiejętność "lecenia ponad EV" _biggrin: ).

Dziś 1h przy stolikach (35 rozdań na PLO1k, bumhunting ftw!). Zacząłem się uczyć filozofii, albowiem wieść niesie, że bardzo ciężko to zdać, a chciałbym mieć wszystko pozaliczane jak najszybciej, aby móc się cieszyć wakacjami :D

Filozofii uczę się w przerwach między turami w Heroes 3. Gramy z chłopakami i muszę przyznać, że jak dotąd nie znalazłem lepszego sposobu nauki _biggrin: Dotychczas wykazuje się dużą skutecznością i nie jest zanadto męczący (w porównaniu do istniejących alternatyw).

Poker Stars $1000.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1335061
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

SB: $2548.10
BB: $751.50
UTG: $1000.00
CO: $3119.95
Hero (BTN): $1000.00

Pre Flop: ($15.00) Hero is BTN with K :spade: 5 :spade: K :club: 9 :club:
1 fold, CO raises to $30, Hero raises to $105, 2 folds, CO calls $75

Flop: ($225.00) A :club: Q :spade: Q :diamond: (2 players)
CO checks, Hero bets $90.00, CO calls $90

Turn: ($405.00) K :heart: (2 players)
CO checks, Hero bets $230.00, CO folds

Final Pot: $405.00
Hero wins $403.00
(Rake: $2.00)

Turn z marzeń, niestety przeciwnik sfoldował, co interesujące odniosłem wrażenie że zrzucił tam Qx, raczej nie AQ, może KQ.

Do następnego!

Reply
Countit

no i to sa limity!

Reply
RockyRaccoon

Od dwóch dni bumhuntuje PLO400/600/1000. Ogólnie na razie cieżko coś powiedzieć, poza tym,że zdarza się czasem, że reg schodzi ze stolika na ktorym po prawej siedział gracz z winrate na poziomie -30bb/100.

Został mi do obejrzenia ostatni odcinek serii "Crossfire". Ogólnie gram o połowę mniej niż w poprzednim miesięcu (500vpp dziennie), zostały mi jeszcze 2-3 egzaminy, a później do bazy, aby była supernova na koniec lipca :D

Dobranoc!

Reply