Pierwszy czerwca się kończy, gramy z chłopakami w heroes 3 i w przerwach między turami mam sporo czasu więc podsumuję pierwszy dzień miesiąca.
Obejrzałem dziś czwarty epizod The Eightfold Path to Poker Enlightment. Jeżeli ktoś zapytałby mnie, jaka seria poker videos jest wg najbardziej cenna to odpowiedziałbym że właśnie produkcja Tommy-ego Angelo i Wayne-a Lively. Wpływ, jaki te 8 godzinnych filmów wywarło na moje myślenie jest niesamowity. Nie mam na myśli tylko pokerowego myślenia. Mogę powiedzieć, że ta seria ograniczyła cierpienie którego doznaję jak nic innego w moim dotychczasowym życiu i polecam ją wszystkim - nie tylko osobom grającym w pokera; jest ona po prostu uniwersalna!
Ponadto zacząłem kolejny film z serii Crossfire by MagicNinja. Kilka spostrzeżeń: sposób w jaki ten pan przedstawia swój proces myślowy, podejmowane przez siebie decyzje jest niemalże kompletny co stanowi dla każdego widza ogromne value.
Zagrałem dziś nieco ponad godzinę, przy założeniu dwóch godzin dziennie. O 17 byłem na naszym polskim orliku i czułem się bardzo zmęczony później. Ogólnie sesja bez historii, oprócz ciekawego zagrania jednego regularsa:
Poker Stars $200.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1328986
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter
BTN: $216.60
SB: $746.90
Hero (BB): $494.60
UTG: $132.45
MP: $459.50
CO: $184.05
Pre Flop: ($3.00) Hero is BB with 9
6
5
T 
4 folds, SB raises to $7, Hero raises to $23.40, SB calls $16.40
Flop: ($46.80) 4
4
K
(2 players)
SB checks, Hero bets $30.00, SB calls $30
Turn: ($106.80) 6
(2 players)
SB checks, Hero bets $72.00, SB calls $72
River: ($250.80) 6
(2 players)
SB bets $148.00, Hero calls $148
Final Pot: $546.80
SB shows Q
3
K
A 
Hero shows 9
6
5
T 
Hero wins $546.20
(Rake: $0.60)
Preflop zdecydowałem się na 3bet z kilku powodów:
-> moja ręka : nie jest to oczywiście premium hand ale villain powinien zazwyczaj stawiać mnie na AAxx lub wysokie karty, rzadziej będzie spodziewał się niższych rundownów; ponadto sama ręka jest suited (oczywiście T high suit nie jest bardzo mocny) i dość connected.
-> typ przeciwnika : był to dla mnie unknown w sensie że nie rozegrałem z nim wcześniej ani jednej puli. Miałem na niego kilkanaście rąk, które sugerowały że jego preflop steal range ze Small Blinda będzie bardzo szeroki, pewnie ponad 50% przez co nie będzie on w stanie dochodowo kontynuować postflop biorąc pod uwagę moją rękę i mój range w jego oczach + jego brak pozycji.
-> wiadomość dla przeciwnika : chciałem mu przekazać sygnał, iż będę agresywnie bronił swoich blindów co ma dodatnie EV w przyszłych rozdaniach z tym przeciwnikiem.
Na river moje oczy rozszerzyły się w geście WTF? Nie potrafiłem postawić villaina na rękę, jego historia nie miała sensu. Oczywiście moja ręka jest bardzo mocna i to jest easy call, biorąc pod uwagę że raise byłby sporym overplayem (nie dostanę calla od słabszych, nie wyblefuję lepszych). Anyway, nie spodziewałem się, że zobaczę TPTK turning into bluff. Zrobiłem notatkę.
Jutro jeden egzamin a później czas wolny - dokończę video MagicNinja, zagram 2h czyli plan minimum, a więcej to zobaczę w akcji
Dobranoc wszystkim!