Cześć. Póki co pewnie jestem postrzegany przez większość graczy jako fish. Jak tak patrze na moje bieżące sesje to coś w tym musi być. Gram Full Ring NL, strategia Big Stack. Przeczytałem wszystkie artykuły z części brązowej, nawet kilka razy, ale coś chyba jest nei tak z moim szczęściem albo po prostu źle oceniam ręce przeciwników.
Kiedyś już trochę grałem, tj. jakieś kilka tysięcy rąk i utrzymywałem się mniej więcej na równym poziomie, co wygrałem to szybko straciłem.
Teraz postanowiłem wziąć się za tego pokera bardziej poważnie. Gram na PartyPoker i póki co idzie mi słabo. Jak na razie w ciągu tygodnia rozegrałem 4 tysiące rąk i jestem w plecy jakieś 5.50$. Przeważnie sesja zaczyna się od kilku dolarów zysku, ale później kilka pechowych podbić i jestem na zero, a potem na minus. Te ręce z większymi pulami wrzucam na forum w celu analizy przez trenera, ale coś chyba mało tych trenerów tam jest, bo póki co tylko parę rąk mi oceniono.
Poniżej wrzucam statystyki z elephanta, może na ich podstawie coś mi podpowiecie. Póki co mam silną motywację i nie zniechęcam się stratami, próbuję wyciągać wnioski i grać dalej.
Kilka tysięcy rąk to mało. Co prawda na nl2 gdybyś był wygrywającym graczem, to ciężko nie być na plus po takiej próbce - trzeba by mieć niewiarygodnego pecha. Pracuj nad grą, najwięcej czasu wkładaj w naukę. Na początku trzymaj się mocno tabelki startowej i w żadnym wypadku nie sugeruj się grą zauważoną na innym limicie, a już nie daj Boże żeby coś z seriali czy relacji turniejów pokerowych wpłynęło na Twoją grę.
Trzymaj się mocno strategii i tego co w artykułach - na początek im ściślej będzie tego przestrzegał tym lepszy osiągniesz rezultat.
Zaraz sam zajrzę na Twoje ręce do oceny :).
Powodzenia i zapraszam do mnie na bloga!
Wiem, że część zagrań była głupia albo po prostu nietrafiona. Chyba za bardzo związuję się z mocniejszymi rekami i ciężko jest mi zrzucić np. seta, kiedy na stole leży niemal cały kolor albo strit. Dzisiaj znowu przejrzę te strategie, ale spróbuję sobie wynotować ważniejsze rzeczy, linie ataku, jak podbijać itp. Chyba nie do końca zrozumiałem (zapamiętałem) jak grać po flopie i tutaj mam najwięcej problemów. Gram sztywno wg tabeli rąk startowych, więc tutaj przed flopem raczej nie popełniam błędów. Czasami gram za agresywnie słabsze układy a mocniejsze zbyt pasywnie. Gram na 4 stołach, bo na 2 jest za mało akcji i zaczyna mnie to nudzić, jest kilka ciekawszych rąk w ciągu godziny. Spróbuję się trochę douczyć i pozostanę przy 4 stołach. Liczę, że powoli nabiorę doświadczenia i będę umiał stosować te strategie w praktyce i zacznie to przynosić zyski.
W blogu na bieżąco będę podawał wartość swojego bankrolla i zyski/straty po kolejnych sesjach. Obecnie bankroll wynosi: 43,48$
Postanowienie: Opanować materiał zawarty w artykułach z cz. brązowej w stopniu perfekcyjnym i potrafić wykorzystać tę wiedzę w przykładach teoretycznych. Przerwa w graniu (czyt. przegrywaniu).
Nie załamuj się mi też dało w kość NL 2 , ale po większej lub mniejszej próbce na pewno będziesz wygrywającym graczem na tych stawkach
gl sir w postanowieniach ♠_thumbsup:
radzę Ci grać tight, nie kombinować, dużo się uczyć i wrzucać tak wiele rąk do oceny jak to tylko możliwe!
pozdro!
Dzisiaj praktycznie cały dzień siedzę na PS i czytam, notuję.
Póki co opracowałem sobie artykuły z gry po flopie; kiedy mam inicjatywę, kiedy ma ją przeciwnik i kiedy nikt jej nie ma. Jutro postaram się to opanować, żeby w środku nocy umieć to od tak przytoczyć ![]()
Lubię też przeglądać rozdania innych graczy i czytać odpowiedzi oceniających.
Spróbuję zrobić sobie przynajmniej kilka dni spokoju od grania, żeby mieć czas na opanowanie teorii, a później będę mógł w spokoju pograć i być przekonanym, że gram prawidłowo i wszelkie przegrane będą wynikać tylko z chwilowych wahań rolla niż z braku umiejętności.
Zamieszczam tutaj wykres swoich dotychczasowych wybryków, przed porządną edukacją. Po douczeniu się zamierzam wziąć się na poważnie z rozsądnym podejściem i wtedy zobaczę jak to się będzie prezentowało.
Z quizów otrzymuję między 65 a 90% punktów. Powinienem dalej skupić się na suchej teorii czy spróbować trochę pograć oraz zgłębiać teorię?
e/ Przy czym lepiej mi idzie z podstawowych quizów oraz aspektów kiedy to ja podbijałem przed flopem. W tych niepodbitych pulach czasami popełniam błędy.
Napisane przez Grigo92
Z quizów otrzymuję między 65 a 90% punktów. Powinienem dalej skupić się na suchej teorii czy spróbować trochę pograć oraz zgłębiać teorię?
Stary, zazdroszczę podejścia. Jesteś jednym z nielicznych, którzy podchodzą do pokera na zasadzie przewaga nauki nad grą
Myślę, że to dobra droga, sam bym ją zastosował, ale trudno się powstrzymać przed odpaleniem stołów
Pierwotnie miałem zamiar najpierw zaliczyć wszystkie quizy na 85%+ i dopiero grac, ale to chyba nie jest najlepsza droga.
Zamiast tego postanowiłem pogodzić grę z nauką.
Plan jest prosty:
1. Codziennie staram się powtórzyć przynajmniej 1 artykuł oraz zrobić przynajmniej 1 quiz.
2. Pojedyncza sesja trwa 1 godzinę, +/- 10 minut.
3. Gram maksymalnie na 2 stołach jednocześnie (Wcześniej myślałem, że gra na 4 będzie ok, ale jednak nie ogarniam tak jakbym chciał).
4. Nie zwracam uwagi na bankroll. Od dziś w ogóle na to nie patrzę. Przez to powinienem skupiać się bardziej na dobrej grze a niżeli na $ za każde rozdanie.
5. W trakcie każdej sesji kopiuję każde rozdanie, którego nie jestem pewien czy dobrze zagrałem oraz każde z większą pulą, tak na wszelki wypadek ![]()
6. Po rozegranej sesji zasypuję forum nowymi rekami i czekam na opinie osób oceniających profesjonalnie ręce.
7. Po większej próbce rąk staram się wychwycić aspekty gry do poprawy, analizuję statystyki. Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, bo nigdy tego nie robiłem.
Dzięki za dobre słowo, ale zobaczymy jak mój play wypali w praktyce, gadać to każdy potrafi
Niestety od niedzieli nie miałem czasu na żadną sesję, ale za to obejrzałem filmik instruktażowy do Equilaba. Nie wiedziałem, że jest taki przydatny, chyba zainteresuje się bardziej tym equity. Szkoda, że w artykułach z brązu nie ma wielu informacji, do których przypadkowo dotarłem przeszukując zasoby PS ![]()
W wolnej chwili jeszcze raz przejrzę te artykuły, zrobię quizy. Wydaje mi sie jednak, że muszę też trochę pograć i w końcu zdobyć ten srebrny status, przez co będę miał dostęp do kolejnej partii materiału.
Pozdrawiam.
Znowu ostatnio trochę przegrałem, chyba będę musiał grać tylko AA, KK preflop
oraz układy powyżej seta postflop, bo inaczej marginalne ręce mnie pokonują od jakiś fishy ![]()
Ponadto mam drobne problemy techniczne z Elephantem, a w dziale technicznym na forum póki co cisza, wiec chyba znowu muszę się wstrzymać od gry...
Dzisiaj sesja na plus, ale wyłączyłem przegląd dnia w Elephancie, wiec nie wiem ile dokładnie. Staram sie grać jeszcze bardziej tight niż grałem, ale te monstery rozgrywam pewnie, nawet jeśli czasem przegram, trudno. Ciesze się, że Thorek oraz czasem Rusher oceniają moje ręce wrzucane na forum, czasami lubię wrocić do starszej reki i raz jeszcze to przemyśleć.
Jak na razie udaje mi się wyjść na zero albo lekki plus jeśli gram 2 stoły i jestem skupiony na grze. Wcześniej czasami przeglądałem youtube'a, konfigurowałem HUDa itd. Wtedy zazwyczaj przegrywałem najwięcej.
Cały czas czekam na pomoc w sprawie Elephanta, może tutaj ktoś będzie w stanie mi pomóc albo wyjaśnić, byłbym wdzięczny: HUD problem
A na deser ciekawsza ręka z dzisiaj:
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]MP1$2.00:///////;MP2$5.26:///////;MP3$1.05:///////;CO$2.49:///////;BU (Hero)$2.30:///////;SB$1.96:///////;BB$0.95:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BU with Q:s, Q:h.
MP1 folds, MP2 raises to $0.04, MP3 folds, CO calls $0.04, Hero raises to $0.16, 3 folds, CO calls $0.12.
Flop: ($0.39) A:d, T:s, T:d (2 players)
CO checks, Hero bets $0.20, CO calls $0.20.
Turn: ($0.79) K:h (2 players)
CO checks, Hero bets $0.38, CO calls $0.38.
River: ($1.55) T:h (2 players)
CO checks, Hero bets $0.74, CO calls $0.74.
Final Pot: $3.03.
Results follow:
Hero shows a full-house, tens full of queens(Q:s Q:h).
CO shows a full-house, tens full of threes(3:d 3:c).
Hero wins with a full-house, tens full of queens(Q:s Q:h).
Strach przed porażką - zaczynasz grać bardziej tight niż powinieneś, żeby móc mniej stracić, mimo, że jest to mniej dochodowe w długim okresie. Uważaj, żeby to nie dotyczyło Ciebie.
Jeżeli ręka powyżej jest bez info, to jest źle zagrana. QQ może i jest trzecią najlepszą ręką, ale jest nią tylko przed flopem. Później to zwykła para, która łatwo może zostać pokonana. O ile flop to standardowy cbet (chociaż musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co chcesz nim osiągnąć i czy zastosowany sizing spełnia ten cel). To samo na turnie, gdzie Twoje QQ stają się już bardzo słabe - widzisz tu słabsze parki, więcej drawów niż lepszych rąk?. River to zdecydowanie overplay, trzech streetów nic gorszego po prostu nie sprawdza.
Na turn plan był fold na jego przebicie, a jeśli na riverze nie dostałbym dobrej karty to najprawdopodobniej fold na jego bet albo check behind.
Chyba nie do końca rozumiem całość Twojego posta, można prościej?
Zastanów się jakie karty może mieć przeciwnik. Jakie karty może mieć na flopie, jakie karty tam sprawdzają, jak często masz lepszą rękę, niż ta która Cię sprawdza.
To samo musisz zrobić na turnie. Pomyśleć jakie ręce zostały w rozdaniu, jakie ręce sprawdzają Twój bet i jak często masz lepszą rękę, niż ta, która sprawdza kolejny bet.
I to samo robisz na riverze.
Gdy betujemy dla value: jeśli gorszych rąk, które sprawdzają jest mniej niż lepszych to na ogół nie betujemy.
Gdy betujemy for bluff: nie betujemy, gdy lepsze ręce i tak nie spasują, albo zrobią to zbyt rzadko.
Jak się tak zastanowiłem to faktycznie zagrałem tutaj bardzo słabo.
W sumie na swoją obronę mogę dodać tylko, że przeciwnik grał przez jakiś czas bardzo loose i często próbował kraść blindy i średnie pule.
Z innej beczki, pierwszy w karierze POKER, ale szkoda, że pula taka niziutka, ale zawsze coś:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]BB (Hero)$2.35:///////;MP1$2.00:///////;MP2$0.72:///////;MP3$0.42:///////;CO$0.82:///////;BU$1.95:///////;SB$2.01:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BB with K:s, 3:h.
MP1 calls $0.02, 4 folds, SB calls $0.01, Hero checks.
Flop: ($0.06) 4:h, 7:h, 6:h (3 players)
SB checks, Hero checks, MP1 checks.
Turn: ($0.06) 5:h (3 players)
SB checks, Hero bets $0.04, MP1 folds, SB calls $0.04.
River: ($0.14) A:h (2 players)
SB checks, Hero bets $0.10, SB calls $0.10.
Final Pot: $0.34.
Results follow:
SB shows a flush, ace high(Q:h J:s).
Hero shows a straight flush, seven high(K:s 3:h).
Hero wins with a straight flush, seven high(K:s 3:h).
Ostatnio coś mam pecha. Nietrafione flopy to chleb powszedni. Nie wiem czy na 10 AK preflop chociaż 1 trafiłem coś na flopie, a tak to co najwyżej overcards. Seta nie widziałem już ładne kilka sesji, chyba zaprzestanę grania zasadą call20 z parami poniżej 99/88. Jest to po prostu nieopłacalne.
Dzisiaj znowu masa nietrafionych flopów, kilka podbić preflop i fold na reraise, bo nie gram wyżej z AK, tylko z AA, KK (wg strategii) oraz z QQ, Axs itd. Pod koniec drugiej dzisiejszej sesji popełniłem dodatkowo błąd sprawdzając bardzo wysokie podbicie an riverze z dwiema parami, gdzie na stole leżały 3 kara... jak to sobie zobaczyłem na spokojnie to zagrałem jak debil. Na szczęście na pocieszenie dostałem wreszcie monstera i trochę zarobiłem, w sumie to bardziej pokryłem koszty nietrafnych inwestycji oraz tej gafy.
PS. Dobrze, że rozwiązałem już problem z HUDem i teraz wszystko elegancko śmiga.
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (9 handed)
Known players:
[tg]SB$2.13:///////;BB$2.09:///////;UTG1$1.35:///////;UTG2$1.31:///////;MP1 (Hero)$2.09:///////;MP2$3.51:///////;MP3$2.20:///////;CO$2.00:///////;BU$3.40:///////;[/tg]
Preflop: Hero is MP1 with 9:s, 9:d.
UTG1 posts deadblind, UTG1 checks, UTG2 folds, Hero calls $0.02, MP2 calls $0.02, 4 folds, BB checks.
Flop: ($0.09) 6:d, 9:c, 6:s (4 players)
BB checks, UTG1 checks, Hero bets $0.04, MP2 calls $0.04, BB calls $0.04, UTG1 folds.
Turn: ($0.21) 8:c (3 players)
BB checks, Hero bets $0.10, MP2 calls $0.10, BB calls $0.10.
River: ($0.51) 3:h (3 players)
BB checks, Hero bets $0.36, MP2 raises to $0.72, BB folds, Hero raises to $1.93, MP2 calls $1.21.
Final Pot: $4.37.
Results follow:
Hero shows a full-house, nines full of sixes(9:s 9:d).
MP2 shows a straight, nine high(7:d 5:d).
Hero wins with a full-house, nines full of sixes(9:s 9:d).
Obecnie po kilkunastu rękach wstawionych do oceny i zapoznaniu się z krytyką udało mi się poprawić parę elementów gry:
Popracowałem nad sizingiem podbić na flopie, grałem zbyt wysoko albo za nisko i nie chroniłem dostatecznie ręki
Oduczyłem się stawiać cbet w 90% sytuacji, kiedy przed flopem byłem agresorem, teraz nie stawiam tych zakładów na nietrafionym flopie przeciwko agresywnym graczom oraz przy kilku przeciwnikach (w zasadzie 2 i więcej)
Nie przeceniam siły swojej top albo over pary i na wysokie zagrania przeciwników zrzucam rękę
Poprawiłem swoją koncentrację, prawie wcale nie rozpraszam się podczas sesji, nie zerkam na forum etc.
Na próbę powróciłem do gry przy 4 stolikach, ponieważ pod koniec sesji na 2 stolikach zauważałem drobny spadek koncentracji i zaczynałem się nudzić pasując większość rąk przez 45 minut ![]()
Udało mi się zaliczyć quiz z pytań na temat kontynuacji gry na flopie, kiedy mam inicjatywę na 95%
Plany na najbliższą przyszłość:
Popracować nad grą w pulach, gdy przeciwnik ma inicjatywę albo nikt jej nie posiada
Ocenić wpływ gry na 4 stolikach na moją koncentrację i jakość gry
Starać się doskonalić sizing podbić na flopie, turnie i riverze
Lepiej oceniać przeciwników, przeciw którym mam stawiać cbet albo sobie darować
Popracować wnikliwiej nad materiałami dot. gry w puli, kiedy przeciwnik ma inicjatywę albo nikt jej nie posiada
Zaliczyć quizy z w/w materiałów na ~90%
Grać więcej sesji tygodniowo (obecnie z braku wolnego czasu najwięcej, bo 5-6, gram w weekendy). Spróbuję każdego dnia zagrać chociaż 1 wieczorem, żeby zachować ciągłość.
Zmobilizować się i w końcu popracować nad praktycznym zastosowaniem Equilaba w trakcie gry (na razie wcale go nie używam)
Potrenować umiejętność szacowania equity (obecnie tego nie potrafię)
E/ Przy okazji ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak nauczyć się szacować to equity, bo obecnie nie mam innych pomysłów jak robić sobie te treningi z Equilaba.
Weekend minął w mgnieniu oka, a nie miałem nawet chwili przejrzeć artykułów nie wspominając nawet o quizach. Ciężko pracować nad swoimi umiejętnościami nie mając na to czasu. Muszę pogodzić czas wolny między naukę teorii a grę w praktyce. Nie tyle, żeby się praktycznie uczyć, ale żeby wyrobić ten bonus i zachować pieniądze. Jak tak dalej będzie to nie wyrobię tych 100 Ppoints, obecnie mam 8.
Pozdrawiam tych, którzy czytają, o ile tacy są.