Skip to forum
Jaki sport polecaci...

Notifications
Clear all

Jaki sport polecacie.

73 Posts
34 Users
0 Reactions
14.2 K Views
PLtotoryl

Cześć.

Szukam jakiegoś zajęcia sportowego - jest tylko jeden problem - jako, że grając przez 6 lat w basket miałem już 2x problem z rzepką, raz z więzadłem i 3 razy skręcone to samo kolano (do tego 2 złamania nadgarstka, raz nogi i raz palca + około 250 wybić palców jako że grałem jako center :fuckyeah) postanowiłem już nie grać (ostatni raz skręcone ze 3 miesiące temu) także musi to być sport nie obciążający stawów kolanowych.

Na razie do głowy przychodzi mi tylko basen bo to chyba wcale nie obciąża stawów, co polecicie jeszcze?

Odpowiadając na dzikie posty: tak znam już szachy, warcaby, pokera, go, brydża itp :) Chodzi o sporty fizyczne :)

Oczywiście to nie musi (i raczej nie będzie) być klasyczny sport jakiś, ale w grę wchodzi wiele rzeczy...

Napiszę jeszcze jaki sprzęt posiadam:

Hantel
Ławeczka skośna
Wioślarz

Ze sportów barowych:
Piłkarzyki
Dart

Reply
72 replies
Rysiobrutal

silownia plus bieganie moze nie ma tam jakies super rywalizacji sportowej ale dla rekreacji to jest ok majac problemy z kolanem powinienes mimo wszystko cwiczyć przysiady lekkimi ciezarami aby wzmocnic te stawy.Zalatw sobie sztange albo zapisz sie na silownie

Reply
nikoafc

glukozamine na stawy ;D a ja ci moge polecic tenis tylko ne jest to tani sport i na poczatku jest trudno ;)

Reply

hantle, laweczka skosna i wioslarz, nie wiem nad czym tu myslec, ale silownia sie klania. Do tego bym sobie kupil drazek i w ciagu 9 miesiecy masz zajebisty 6ciopak na brzuchu, o bicepsach i ramionach nie wspominam. A na miesnie grzbietu pompki.

Przy okazji zapisalbym sie na silownie przez miesiac z trenerem. Pokazalby ci co cwiczyc, jak cwiczyc po ile serii itd. Po treningu przez miesiac na maszynach wbijasz juz na swoj sprzet w chacie i jazda.

Co do biegania to zalezy. Co chcesz osiagnac bo jesli najpierw zbudowac mase to bieganie odpada. Ale jako ze grales za centra to mase masz, wiec plywanie jak najbardziej i silka na rzezbe.

do tego dorzucilbym treneingi ze sztuk walki. Mnie najbardziej krecila krav maga. Miesni moze tam nie wyrobisz, ale naucza cie jak bronic sie no i warto tam chodzic nawet dla samej rozgrzewki:)

Reply
PLtotoryl

Napisane przez Rysiobrutal
silownia plus bieganie moze nie ma tam jakies super rywalizacji sportowej ale dla rekreacji to jest ok majac problemy z kolanem powinienes mimo wszystko cwiczyć przysiady lekkimi ciezarami aby wzmocnic te stawy.Zalatw sobie sztange albo zapisz sie na silownie

Tyle, że raz próbowałem biegania przez jakieś dwa miesiące, potem skręciłem sobie kolano i lekarz powiedział mi że mam skończyć z basketem i z bieganiem bo to się może źle skończyć.

"glukozamine na stawy ;D a ja ci moge polecic tenis tylko ne jest to tani sport i na poczatku jest trudno"

W tenisa kiedyś grałem... nawet całkiem długo, ale nie byłem najlepszy:)

Reply
PLtotoryl

Napisane przez mazik22
hantle, laweczka skosna i wioslarz, nie wiem nad czym tu myslec, ale silownia sie klania. Do tego bym sobie kupil drazek i w ciagu 9 miesiecy masz zajebisty 6ciopak na brzuchu, o bicepsach i ramionach nie wspominam. A na miesnie grzbietu pompki.

Przy okazji zapisalbym sie na silownie przez miesiac z trenerem. Pokazalby ci co cwiczyc, jak cwiczyc po ile serii itd. Po treningu przez miesiac na maszynach wbijasz juz na swoj sprzet w chacie i jazda.

Co do biegania to zalezy. Co chcesz osiagnac bo jesli najpierw zbudowac mase to bieganie odpada. Ale jako ze grales za centra to mase masz, wiec plywanie jak najbardziej i silka na rzezbe.

do tego dorzucilbym treneingi ze sztuk walki. Mnie najbardziej krecila krav maga. Miesni moze tam nie wyrobisz, ale naucza cie jak bronic sie no i warto tam chodzic nawet dla samej rozgrzewki:)

Wszystko fajnie ale jak wspomniałem u mnie sporty "biegowe" czyli basket, piłka nożna, bieganie to odpada, za duże obciążenia. Sporty walki też raczej odpadają.

Nie szczególnie zależy mi na budowaniu jakiejś rzeźby szczególnej, natomiast nad siłownią będę musiał pomyśleć tylko kasy teraz brak :)
Ten drążek to może i bym kupił ale już na prawdę nie mam gdzie tego wstawić :)

A dodam że w garażu mam jeszcze worek treningowy, ale na razie rozkminiam gdzie mogę go przywiesić gdyż wszędzie mam ściany gipsowe i pustaki a worek waży 80kg.

Reply

Joga:
+ odstresowuje jak nic innego
+ uczy koncentracji i panowania nad soba
+ rozciaga
+ lasky na to lecą

do tego siłownie polecam

Reply

grywam w kosza a jako odskocznie czasem udaje sie zagrac w unihokeja, wcale nie trzeba biegać zeby fajnie pograc,

ewentualnie moze paintbal ?

Reply
martelo777

Ja jestem zdania, że nie ma nad czym się zastanawiać. Jak masz możliwość chodzenia na pływalnie, to wybierz pływanie.

Polacy nie potrafią pływać, tylko utrzymują się na wodzie. Nad zbiornikami wodnymi w okresie letnim będziesz przykuwał uwagę napalonych plażowiczek.

W wodzie można rywalizować zawsze o lepsze czasy. Motywacje jest non stop. Można rywalizować ze znajomymi. Zwieńczeniem może być udział w amatorskich zawodach. To jest to.

Reply
PLtotoryl

Napisane przez martelo777
Ja jestem zdanie, że nie ma nad czym się zastanawiać. Jak masz możliwość chodzenia na pływalnie, to wybierz pływanie.

Polacy nie potrafią pływać, tylko utrzymują się na wodzie. Nad zbiornikami wodnymi w okresie letnim będziesz przykuwał uwagę napalonych plażowiczek.

W wodzie można rywalizować zawsze o lepsze czasy. Motywacje jest non stop. Można rywalizować ze znajomymi. Zwieńczeniem może być udział w amatorskich zawodach. To jest to.

Dzięki za kolejne odpowiedzi.

Pływanie - To pewniak, zacząłbym nawet jutro gdyby nie fakt, że jestem na dnie dna finansowego... ale jak to się poprawi to na pewno zakupię karnet i te 2 razy w tygodniu potrenuję minimum.

Joga - Ciekawa propozycja, ale szczerze mówiąc nie z czym to się je? Chodzi się na jakieś zajęcia? Ćwiczy się to w domu?

Unihokej - W czasach liceum grało się - fajna gra, tyle, że obecnie nie bardzo jest gdzie i z kim w to grać :)

krav maga - Kiedyś interesowałem się tematem (jak był wątek w How I met your mother) z tego co pamiętam są to różne techniki samoobrony wykorzystujące środek ciężkości itd? Tylko czy to aby nie jest właśnie mocno obciążające stawy?

Reply
69CuZo69

Kup sobie malucha, zrób licencje kierowcy rajdowego i śmigaj :]

Ping-Pong? :P

Pływanie - dobra opcja bo rozwijasz mięśnie i kondycję :D

Ja w sezonie letnim gram w baseball =) lecz niestety tam dużo się biega...

ale taka prawda że jest masa sportów! Wejdź sobie na Allegro popatrz do jakich dyscyplin masz tam sprzęt i może coś Cię zainteresuje :)

Reply
ransoft500

Polecam pływanie :) ew biegi + 1-2 razy w tygodniu jakieś gierki - siata,kosz :)

Reply
PLtotoryl

Napisane przez ransoft500
Polecam pływanie :) ew biegi + 1-2 razy w tygodniu jakieś gierki - siata,kosz :)

Dzięki ale chyba nie przeczytałeś 1 posta o co mi chodzi :)

PS: Pooglądałem trochę filmików na YT o Krav Maga, wygląda interesująco.

Reply

Jesli chodzi o jakies sporty wysilkownie niezbyt obciazajace stawy to polecam rower. W prownaniu z bieganiem obciazenie znikome. Im bardziej miekkie przelozenie tym mnie obciazasz stawy.

Reply

Mazik mówisz o sztukach walki a następnie polecasz koledze Krav Mage, która w żadnym stopni sw nie jest. Jeśli brak kasy na basen to zabieraj się do grindu :challenge

Reply
PLtotoryl

Napisane przez PLraja
Mazik mówisz o sztukach walki a następnie polecasz koledze Krav Mage, która w żadnym stopni sw nie jest. Jeśli brak kasy na basen to zabieraj się do grindu :challenge

No wygląda bardziej na techniki samoobrony ale wyglądało na YT dość ciekawie, tyle, że nie wiem czy to jest mało obciążające stawy :) :pokerface:

Reply
Erandiel

Napisane przez mazik22

Jak przeczytalem tego posta, to na poczatku myslalem, ze trollujesz, ale to chyba wszystko bylo napisane na serio ? Jesli tak to :facepalm: Nie wiem jakie masz doswiadczenie z silownia czy sztukami walki, ale to co napisales to niestety stek bzdur.

Drazek na na ramiona i bicepsy albo jeszcze lepiej na 6ciopak na brzuchu ? Jesli cwiczysz na drazku pod katem bicepsow / ramion to cwiczenia wykonujesz zle, na drazku trzeba wykonywac cwiczenia tak, zeby najmocniej byly obciazone plecy, a jak najmniej ramiona (tak, drazek jest swietny ale na PLECY). O drazku i 6ciopaku nie bede nic wspominac ... Dalej piszesz o pompkach na miesnie grzbietu, nie wiem czy wiesz, ale robiac pompki cwiczymy miesnie klatki piersiowej i tricepsy (tak samo jak w wyciskaniu sztangi na lawce, robiac pompki wypychamy ciezar a nie przyciagamy do siebie, wiec pracuje klatka piersiowa, a nie grzbiet)

Kolejna sprawa, brac trenera zeby pokazal cwiczenia, zrobil plan itd, a pozniej wrocic na sprzet domowy ktory nie odpowiada nawet w 1/10 temu co jest na silowni ? Do tego na poczatku nie powinno byc mowy o cwiczeniach na maszynach, bo maszyny przez to, ze maja ustalony tor ruchu bardziej izoluja niektore miesnie. Na poczatku powinno sie cwiczyc jak najwiecej na wolnych ciezarach, najlepiej w ogole bez cwiczen na maszynach, gdyz bedzie to najlepsze dla ogolnego rozwoju i cwiczenia zaangazuja wiecej miesni, niz gdyby wykonywac te same cwiczenia na maszynach. Co do biegania to z odpowiednia dieta i z zamyslem robienia jak najlepszej jakosci masy miesniowej nie ma to tego zadnych przeciwwskazan. Przy kazdym typie treningu, czy to na mase, rzezbe czy bardziej silowym najwazniejsza sprawa to odpowiednio zbilansowana dieta.

Co do Krav Magi, to jak interesuja cie efektowne techniki i czary mary to dobra opcja (nie wiem jak jest teraz, ale pamietam, ze kilka lat temu powszeche bylo uczenie jakis wymyslnych technik obrony przed przeciwnikiem uzbrojonym w noz, gdzie tak naprawde jedyne co powinienes zrobic, to uciekac jak najszybciej gdy spotkasz takiego przeciwnika, i w zadnym wypadku nie wdawac sie w walke, bo ktos kto umie poslugiwac sie nozem poprostu zrobi ci krzywde). No i raczej przygotuj sie, ze dostaniesz wpierdol od kazdego kto ma odpowiednie podstawy i technike. Jesli chcialbys powazniej potraktowac sztuki walki to polecam boks, kick boxing, bjj czy muay thai. Dobrym polaczeniem jest np kick boxing i bjj, cwiczysz mocna stojke i poradzisz sobie w zwarciu i parterze.

Sorry za dlugi post, ale jako osoba troche znajaca i interesujaca sie tematem musialem sprostowac pare rzeczy.

Reply
Tomasson225

Ja mogę Ci powiedzieć tylko jedno - śmigaj na pływalnie bo to jest naprawdę ekstra sport. Sam bym chętnie chodził ale szkoła i treningi siatki mi to utrudniają. Tak więc według mnie wybór jest prosty ;) Jeszcze w podstawówce chodziłem po 3 razy w tygodniu i teraz nie mam żadnych problemów z postawą.

A co do robienia 6-paka na drążku - da się i to zarąbiście wyrobić brzuch na drążku. Zwisasz sobie swobodnie trzymając drążek szeroko nachwytem i z tej pozycji podciągasz kolana jak najbardziej do głowy 'zwijając się w kulkę' więc to akurat jest trafione. Ale grzbiet przy pompkach to już trochę przykolorowałeś :P Najlepsze jest wiosłowanie.

Podsumowując - basen i tyle w temacie. Ewentualnie tenis stołowy ale to nie każdy lubi :)

Reply
Erandiel

@ Tomasson225
Tu nie chodzi o to, ze sie nie da, ale o fakt wypisywania drazka jako przyrzadu do robienia 6ciopaka. Pozatym odpowiednio zabierajac sie za brzuch robimy zestaw cwiczen np. popularna aerobiczna 6 weidera, atakujac rozne miesnie brzucha i pod roznymi katami. Robienie jakis cwiczen na drazku na miesnie brzucha moze byc dodatkiem czy urozmaiceniem, ale zupelnie nie jest konieczne. Sorry ale na samym drazku porzadnego 6ciopaka nie zrobisz.

Reply
PLtotoryl

Kiedyś zabrałem się za 6 Weidera, dotrwałem może do 1/3 czyli wychodzi na to że skoro po całym programie powinien być 6-pak to po 1/3 dwupak :) Nic takiego się nie stało :ayfkm: _ugly:

A tak na serio, dzięki za odpowiedzi, jakoś nie specjalnie interesuje mnie 6-pak czy tam ćwiczenie tego mięśnia tak a tego mięśnia tak na tym i na tym urządzeniu itp raczej zakładając ten wątek chodziło mi o ogólne pomysły ogólnie fizyczne, które w moim przypadku można by uprawiać (czyli nie obciążając stawów kolanowych).

Na razie mamy więc:

Basen (który był planowany przed wątkiem :D)

Siłownia - Jak ktoś jest w stanie ułożyć mi jakiś prosty plan do ćwiczenia w domu (czyli tylko to co mam tj: hantel - jakieś 12 czy 15kg z możliwością dokładania i odejmowania, ławeczka skośna, wioślarz ). Bo zazwyczaj jak się zabierałem to ćwiczyłem jak popadnie bez ładu i składu.

Głównie chodzi o to:
- Ile ćwiczyć na danym urządzeniu - dziennie, tygodniowo
- Co ile zwiększać dawkę ćwiczeń i o ile %
- Kiedy ćwiczyć (czy rano zaraz po wstaniu, wieczorem po jedzeniu przed itp).

Wszystko oczywiście dla ultra-początkujących zakładając zupełny brak kondycji itp.

I jeszcze takie jedno pytanie co do ławeczki skośnej, czy brzuszki na takiej ławce powinno robić się do końca czy może skłon robi się mniej więcej do połowy kiedy jest największe naprężenie mięśni brzucha i pleców i tak zostaje się kilka sekund, bo jak trenowałem kosza to uczyli mnie tej drugiej opcji przy treningu siłowym.

No i liczę na jakieś dalsze propozycje, co do sztuk walki to zawsze chciałem trenować klasyczny boks jednak teraz już chyba nie dam rady, tam jest jednak spora praca nóg...

Chciałbym też spróbować spadochroniarstwa ale z tego co wiem jest to jeden z droższych sportów także odpada na razie.

Reply