Napisane przez mazik22
hantle, laweczka skosna i wioslarz, nie wiem nad czym tu myslec, ale silownia sie klania. Do tego bym sobie kupil drazek i w ciagu 9 miesiecy masz zajebisty 6ciopak na brzuchu, o bicepsach i ramionach nie wspominam. A na miesnie grzbietu pompki.
Przy okazji zapisalbym sie na silownie przez miesiac z trenerem. Pokazalby ci co cwiczyc, jak cwiczyc po ile serii itd. Po treningu przez miesiac na maszynach wbijasz juz na swoj sprzet w chacie i jazda.
Co do biegania to zalezy. Co chcesz osiagnac bo jesli najpierw zbudowac mase to bieganie odpada. Ale jako ze grales za centra to mase masz, wiec plywanie jak najbardziej i silka na rzezbe.
do tego dorzucilbym treneingi ze sztuk walki. Mnie najbardziej krecila krav maga. Miesni moze tam nie wyrobisz, ale naucza cie jak bronic sie no i warto tam chodzic nawet dla samej rozgrzewki:)
Jak przeczytalem tego posta, to na poczatku myslalem, ze trollujesz, ale to chyba wszystko bylo napisane na serio ? Jesli tak to
Nie wiem jakie masz doswiadczenie z silownia czy sztukami walki, ale to co napisales to niestety stek bzdur.
Drazek na na ramiona i bicepsy albo jeszcze lepiej na 6ciopak na brzuchu ? Jesli cwiczysz na drazku pod katem bicepsow / ramion to cwiczenia wykonujesz zle, na drazku trzeba wykonywac cwiczenia tak, zeby najmocniej byly obciazone plecy, a jak najmniej ramiona (tak, drazek jest swietny ale na PLECY). O drazku i 6ciopaku nie bede nic wspominac ... Dalej piszesz o pompkach na miesnie grzbietu, nie wiem czy wiesz, ale robiac pompki cwiczymy miesnie klatki piersiowej i tricepsy (tak samo jak w wyciskaniu sztangi na lawce, robiac pompki wypychamy ciezar a nie przyciagamy do siebie, wiec pracuje klatka piersiowa, a nie grzbiet)
Kolejna sprawa, brac trenera zeby pokazal cwiczenia, zrobil plan itd, a pozniej wrocic na sprzet domowy ktory nie odpowiada nawet w 1/10 temu co jest na silowni ? Do tego na poczatku nie powinno byc mowy o cwiczeniach na maszynach, bo maszyny przez to, ze maja ustalony tor ruchu bardziej izoluja niektore miesnie. Na poczatku powinno sie cwiczyc jak najwiecej na wolnych ciezarach, najlepiej w ogole bez cwiczen na maszynach, gdyz bedzie to najlepsze dla ogolnego rozwoju i cwiczenia zaangazuja wiecej miesni, niz gdyby wykonywac te same cwiczenia na maszynach. Co do biegania to z odpowiednia dieta i z zamyslem robienia jak najlepszej jakosci masy miesniowej nie ma to tego zadnych przeciwwskazan. Przy kazdym typie treningu, czy to na mase, rzezbe czy bardziej silowym najwazniejsza sprawa to odpowiednio zbilansowana dieta.
Co do Krav Magi, to jak interesuja cie efektowne techniki i czary mary to dobra opcja (nie wiem jak jest teraz, ale pamietam, ze kilka lat temu powszeche bylo uczenie jakis wymyslnych technik obrony przed przeciwnikiem uzbrojonym w noz, gdzie tak naprawde jedyne co powinienes zrobic, to uciekac jak najszybciej gdy spotkasz takiego przeciwnika, i w zadnym wypadku nie wdawac sie w walke, bo ktos kto umie poslugiwac sie nozem poprostu zrobi ci krzywde). No i raczej przygotuj sie, ze dostaniesz wpierdol od kazdego kto ma odpowiednie podstawy i technike. Jesli chcialbys powazniej potraktowac sztuki walki to polecam boks, kick boxing, bjj czy muay thai. Dobrym polaczeniem jest np kick boxing i bjj, cwiczysz mocna stojke i poradzisz sobie w zwarciu i parterze.
Sorry za dlugi post, ale jako osoba troche znajaca i interesujaca sie tematem musialem sprostowac pare rzeczy.