Skip to forum
Notifications
Clear all

[FR]Gdzie ja nie byłem, czego ja nie wygrywałem... NL4 -> NL5 FR ZOOM

35 Posts
11 Users
0 Reactions
1,278 Views
Duzers

Nadejszła wiekopomna chwiła... tu, ten, teraz bym chciał... a raczej... w końcu zebrałem się, aby zacząć pisać bloga. Zapewne z czasem jego kształt będzie się zmieniał w celu wykrystalizowania odpowiedniej dla mnie formy jego redagowania. Chcę, aby pisało mi się go łatwo oraz żeby sam mnie ciągnął do pisania kolejnych postów. Ale przede wszystkim ma mi On pomagać w.... zwiększaniu tej ostatniej cyferki w tytule :P Dla marginesu pozostawiłem sobie jeszcze możliwość spadnięcia na NL2 _biggrin:

O sobie napiszę tyle, że mam na imię Michał, a lat mam tak za 1/2 pota wieku emerytalnego. Poker jest dla mnie second job, ale dosyć istotną, bo z niego opłacam sobie różne przyjemności _wink:

Zapewne spytacie się co to za przyjemności skoro gram nl4... No cóż przez 3 lata grania to nawet na nl4 da się coś ugrać _biggrin: A tak serio to liznąłem swego czasu NL30, trochę pograłem live w zamierzchłych czasach. Generalnie tak bujam się od jakiegoś czasu pomiędzy NL10 a NL4...

Jakieś kilka miesięcy temu w chwilach nazywanych zamyśleniem, zdałem/wpadłem/uderzyło mnie jakby tego nie nazwać chodziło mi o to, że (...) moi koledzy z którymi zaczynałem pokerowe życie są już daleko przede mną. Naturalnie, że nie wszyscy , ale Ci którzy na serio wzięli się za naukę grania.

A ja? Tam coś przeczytałem, tam coś podpytałem i jakoś to będzie... No i było... przez 3 lata.

Nie zbankrutowałem. Czy jestem blisko? Nie...

Ale "rynsztokowe słownictwo" jak można w ciągu jakiegoś czasu poświęcanego na grę wygrywać więcej to czemu... wygrywać mniej?

Tyle tytułem wstępu.

PS. Moich szanownych kolegów i koleżanek proszę o zachowanie w tajemnicy moich "sukcesów" z poprzednich lat, gdyż, bo, ponieważ niechcę już na samym początku bloga mieć 2-3 stron rozbawionych nieznajomych. Z czasem jak się wyedukuję na wyższe limity to zdradzę wiernym czytelnikom tą tajemnicę :rolleyes:

Reply
34 replies

Dobry blog się zapowiada. Powodzenia! :D

Reply
Duzers

Temat na dziś: NAUKA

Wszyscy wiedzą, a jak nie wiedzą to słyszą, że to to czyli naukę należy usy..uset..usestam... uporządkować!!

No dobra skoro tak, to w takim razie tych mądrzejszych trzeba słuchać i stworzyć plan!

Aby wiedzieć co trzeba by się poduczyć, trzeba wiedzieć z czym ma się problem. Krótka wędrówka w zakamarki pierdolnika siedziby szarych komórek, szybkie, ale wydłużające się spojrzenie wewnętrznego oka i wniosek wysnuty brzmi:

ZE FSZYSTKIM!!

Tak, tak 3 lata gram, ale mam problem nawet z wyborem rąk oraz sposobem wejścia do gry _o:

Problemem nie jest dla mnie to, że otwieram (limp, or) jakichś rąk z kosmosu, ale zdarzają mi się sytuacje podbijania KTo/s z UTG bez patrzenia na to jak grają gracze za mną. A to w zestawieniu z marnymi umiejętnościami gry post-flop jest absolutnie dla mnie EV- .Postanowiłem zatem, że na pierwszy rzut idzie stworzenie zakresów rąk z którymi będę grał w zależności od graczy, których mam za sobą.

Myślałem też, żeby trzymać się sztywno jakichś tabelek, które są dostępne na PS lub gdziekolwiek indziej, ale... no właśnie są pewne problemy. Ja sobie z nimi poradzę, ale jak pomyślę o całkowicie zielonych graczach co dopiero przepoczwarzyli się z ikry w rybki to...ja im mocno współczuję. Wypływa to to na akwen pokerowy i szuka jakiejś quick instrukcji co i jak. Merda tą swoją płetewką w kierunku strategii, znajduje tabele rąk startowych i sruuuuu!! Jeden gong drugi gong trzeci gong i panika, bo przecież wiadomo, że każde młode to niecierpliwe. Wpada na forum, zaczynają się żale. To jeden odpisuje mu, żeby obejrzał filmik, drugi, żeby poszukał jakiejś nowszej tabelki, trzeci, że tak to się w sumie już nie gra. I biedak w pewnym momencie nie wie gdzie ma płetwy napędzające, gdzie grzbietowe, gdzie sterujące, a od patrzenia na wypisane (co ambitniejszy rybek) ręki startowe i sposoby rozegrania dostaje zeza wstecznego. Przykład: W artykule (sprzed epoki Kapicy) napisane ze niskie pp należy zrzucać, w jakimś filmie, że limpować, a ktoś na forum, że or. I żeby było jasne to wszystko dotyczy konkretnej odmiany i konkretnych limitów. Ja (3 lata gry) już wiem, że na to się składają pewne czynniki, że pewne zagrania muszą być i koniec kropka. Ale te biedne ledwo_wyklułem_się_z_przezroczystej_kulki... Ja im współczuję... Sobie zresztą też, bo jak napisałem potrafię podbijać ręce z pozycji z których nie powinienem ponieważ za mną siedzi taki kozak co to na niego jest nie efał... No chyba, że mam na niego trochę statystyk i notek. Ale o tem potem...

Plan na teraz! Pierwszy!

Stworzyć, ukraść, zdobyć tabelkę rąk z którymi powinno się grać vs jacyś tam gracze.

Oczywiście, żeby zaraz nie było, że to bez sensu, bo te tabelki co są to są dobre i w ogóle. Ale dla mnie to One czasami są za "wonskie" albo coś... Nie wykluczam, że mój problem z grą wynika z gry post flop, ale o tym się muszę przekonać i przekonam jak się okaże, że gram z jakąś standardową tabelką...

Reply

Witam,

Na pewno będę zaglądać. Sam zacząłem gre (jeszcze raz) od początku jakies 2-3 tygodnie temu i jestem na etapie NL2/4 _ugly: może zdradzisz gdzie grasz ? jakie stoliki wybierasz, jak często i gęsto grasz ?

Co do tabelki to chyba będzie ciężko z szukaniem, najlepiej zrób sobie sam, swoją, która Ci najlepiej odpowiada i będzie Ci się dobrze grać postflop, a potem ją rozszerzaj zawężaj w zależności od jakości gry z określonym range. Ale zapewne Ty to bardzo dobrze wiesz z Twoim doświadczeniem :)

Jak to mówią nie ważne jak zaczynasz, ale jak kończysz :f_thumbsup: czy jakoś to tam szło...

Powodzenia,

Reply
Endurx

jakbym słyszał własną historię czytając twój pierwszy wpis dlatego stawiam kropę i na pewno jeszcze tu zajrzę za jakiś czas :)

Reply
Duzers

#dionee

Gram na dwóch roomach: jeden spoza oferty PS, a drugi to 770 (drugi kapitał). Na tym pierwszym mam dobry rb na poziomie 50-55% z tym, że... no właśnie. Niewiele mi ten rb daje, bo z racji tego, że rzuca mną pomiędzy Nl4 i NL10 to miałem ciśnienie na robienie volume, ze względu na konieczność ugrania min 100$ rake. Co za tym idzie gra była pod rb, a nie winrate. Czyli po 8-10-12 stołów SH i gra na automacie.
Jak już ogólnie opisałem mam pewne problemy z grą wskutek czego albo leciałem be albo lekko na plusie z rb.

Gram prawie codziennie, w różnych godzinach (praca zmianowa), ale tak w miesiącu wychodzi po 25k rąk.

Jeden z wniosków jaki mi się nasunął w trakcie rozmyślań o swojej głupocie związanej z grą to

granie pod rb lub bonusy na NL4 i NL10 to po pierwsze tracenie czasu, a po drugie pieniędzy

Wyrabianie bonusu lub rb przy winrate na break-even na tych limitach (na 0 -przyp. dla nowicjuszy) zabiera dużo czasu. Czas ten poświęcany jest na grę, a nie na naukę. Tłumaczenie, że grając człowiek się uczy jest prawidłowe, ale w sytuacji kiedy może obserwować grę, tworzyć notatki, wyłapywać jakieś hypersupertricki fiszy. Ale początkujący gracz nie jest w stanie grając na iluśtam stołach, które jest w stanie ogarnąć w gonieniu za pkt bonusowymi lub rb, wyciągnąć odpowiedniej dawki wiedzy, która by go rozwijała. Gracz, który goni za bonusami lub rb na micro stawkach raptem od czasu do czasu gdzieś tam zajrzy a to na forum w rozdania a to sobie coś przeczyta, albo filmik obejrzy. Albo co gorsza gra i czyta w systemie "Mając na rę...*fold*..ku "jakieś_tam_karty" po... *hmmm a podbije, bo od 6 zdań nic nie podbiłem*...winieneś spasować. Chyba...*fold*.. że Twój...*check*... przeciwnik (...)" itd itp. Albo do gry sobie włączy filmik niech tam w tle leci...coś tam zapamiętam. Owszem coś tam zapamiętuje z artykułów czytanych chyłkiem lub filmów oglądanych, a raczej słuchanych w tle. Daje mu to te minimum wiedzy, które pozwala mu być na 0, ale jest zadowolony ponieważ przyjdzie rb lub wyrobi się bonus, roll podskoczy wejdę wyżej!

To jest właśnie schemat odnoszący się do mojego niebieskiego "Po pierwsze". A co do "po drugie" to już można się domyśleć...

"Wyrobiłem bonus/rb mam rolla na NL25!! Poczytam kilka rozdań przeczytam kilka artykułów, a przede wszystkim będę miał większy rb!! To wejdę zobaczę sobie jak jest na NL25... *ciach*"

I dalej scenariusze są różne, ale przeważnie w kilka-kilkanaście dni w piździec idzie ugrany bonus/rb kapitał początkowy topnieje, co rozsądniejsi wracają na odpowiedni limit, w głowie pozostaje "co się będę uczył grałem NL25", rośnie frustracja coolerami itp roll stoi w miejscu lub zalicza efekt sinusoidy...bla bla bla... i na finishu BUSTO!!

Czyli w końcu się okazuje, że to granie pod rb/bonus dało jedno wielkie brązowe śmierdzące ciało rozkładowe.

Trudno się nie domyśleć, że sam przez to przeszedłem. Na szczęście BUSTO nie zaliczyłem i powiedziałem sobie

* * * F I N I T O * * * :f_cool:

Poukładam te klocki co mam, a za rok o tej porze będę na NL100! :challenge

Reply

Grając jednak 4 stoliki będziesz się nudził niemiłosiernie i na siłę dzukał akcji bo jestes już przyzwyczajony do tych swoich 8-12, będziesz odpalał coraz więcej stron (filmików, artów itd.) co i tak nie wpłynie dobrze na grę, a tym bardziej na naukę.
Także chyba najrozsądniejszym wyjściem jest oddzielenie nauki od praktyki. Obejrzeć film/przeczytać artykuł -> wyciągnąć wnioski -> wdrożyć do własnej gry.

Reply
Duzers

Napisane przez dionee
Grając jednak 4 stoliki będziesz się nudził niemiłosiernie i na siłę dzukał akcji bo jestes już przyzwyczajony do tych swoich 8-12, będziesz odpalał coraz więcej stron (filmików, artów itd.) co i tak nie wpłynie dobrze na grę, a tym bardziej na naukę.
Także chyba najrozsądniejszym wyjściem jest oddzielenie nauki od praktyki. Obejrzeć film/przeczytać artykuł -> wyciągnąć wnioski -> wdrożyć do własnej gry.

Będę grał od 4-6 stołów i całą uwagę będę skupiał na obserwowaniu współfiszy celem ich ogrywania. Zresztą już to robię i przynosi to pewne efekty w postaci szybszego zauważenia spazzowych zagrań. Do tego dochodzi robienie notatek na tzw regularsów tych stawek. Z czasem wstawię wykres, bo po jednej czy dwóch sesjach to nie ma sensu. Niedługo też pojawią się rozdania, ale jeszcze zastanawiam się nad formą ich "dokumentacji" na blogu, żeby móc łatwiej do nich wrócić i na pierwszy rzut oka widzieć jakiej sytuacji dotyczą.

Odnośnie nauki bardziej skupiam się na filmach, a artykuły sobie selekcjonuję na razie i dobieram pod kątem problemu, który mnie w tej chwili najbardziej frasuje. Zresztą ich spis też niebawem się pojawi tutaj. Stworzę jeden post w którym będę miał spis swoich słabości oraz historię wstawianych rozdań :)

Reply
Edziorrr

Tabelki z PS są w miarę dobre, masz trzy do wyboru w zależności od stolika. Mozesz je sobie rozszerzać i zawężać jak CI wygodnie. Natomiast otwieranie KTo z UTG na JAKICHKOLWIEK graczy na NL4 to słaby pomysł ;)

Reply
Duzers

Post techniczny

Tutaj będę wrzucał linki do rozdań, które wrzucę do oceny oraz zbiór mięsiecznych/tygodniowych wykresów :)

* UTG *

odnośnie tego rozdania z KK na 3 fishy,

wczoraj grałem na stoliku, gdzie koles na NL2 open AI any2, na stoliku zostawil w pol godzinki ~35$, a ja na niego bylem 4$ w plecy raz seta 2 złamał trzymając 93o potem JJ<Q6o i wyszlo z 2k handow 7BI pod EV :f_eek:

Reply
Duzers

A to trafiłeś pewnie na jakiegoś medium or high stejkowca, który wpadł się zabawić ;) Znam i wśród swoich znajomych którzy lubią sobie tak poszaleć. Nawet na Nl10 ;)

Reply

bywa i tak, tylko troche irytacji sie wkrada, kiedy widzisz jak wszyscy na stoliku z max BI 2$ siedza z 10-15$ a ja nic _cry:

Reply
Duzers

No cóż... Problemów z grą ciąg dalszy. Mam niesamowity mętlik w głowie... Czytam, oglądam, wklejam, zapisuję i nic. Nie chodzi mi o wyniki, bo dla mnie to sprawa drugorzędna, ale chodzi mi o to, że w pewnych momentach gry nie wiem co mam robić :(

Stwierdziłem, że od poniedziałku-wtorku przenoszę się na P*, bo tam jest większy traffic...

Reply
tskuter

.
witam kolegę na semestrze drugim. Gratulacje super otwarcia, blog zapowiada się świetnie.

Szykuje się ciekawa "rywalizacja, powstających z popiołu" graczy.

pzdr

Reply
Duzers

Yo,

Blog absolutnie nie został zarzucony, ale brak wpisów był spowodowany wypadem na deskę i kompletnym planowanym odcięciu się od neta :)

Wyjazd generalnie mi się udał pomimo iż pierwszego dnia rozwaliłem nadgarstek :fuckyeah
Ale ponieważ ze wszystkiego wyciągam plusy to już dwa dni później zdjąłem gips, nafaszerowałem się ibupromem i wróciłem na stok :challenge

Pomysł był bardzo dobry ponieważ w obawie, przed ponowną glebą jeździłem sobie spokojnie dopracowując technikę jazdy (2 sezon). 3 pełne dni (10-21) spędzone na stoku sprawiły, że ledwo chodzę i wiem, że za rok przed wyprawą w Alpy będzie trzeba zaprzyjaźnić się z siłownią...

A już niebawem...

- powrót do gry
- II semestr "Od busto do robusto" ;)

Reply
rusher88

Siemanko :)

1 ekcja juz sie pojawila - to takie malo info, przy okazji tego, ze wpadlem sie przywitac :)

Pozostaje napisac GL! I czekamy na wpisy :).

Reply
Duzers

Yo Trenejro,

Z pierwszą lekcją będę miał jednodniowy poślizg, ale jutro przed 13-14 powinna się pojawić analiza :)

Reply
Duzers
Lek 1. Zadanie główne

Na stołach micro gra jest bardzo luźna, więc zdecydowanie trzymam się bardzo wąskiego zakresu otwierania rąk (tabela mini z artykułu). I należy przyjąć, że dla omawianych pozycji trzymam się tej tabelki. Odstępstwa opiszę poniżej.

UTG

Różnica w moim otwieraniu to tylko otwieranie wszystkich par, korygowana w zależności od obecności na stole totalnego maniaka. Jeżeli często 3betuje, otwieram węższy zakres par od 99+, jak tylko calluje i nie ma light sqz gracza za nim to otwieram od 22+.

Nad otwieraniem innych kart spoza tabeli nie ma sensu się rozwodzić, ponieważ na tych limitach ciężko się znaleźć w sytuacji, że będzie się grało na jakimś zamurowanym stoliku.

MP

Otwierany zakres rąk dla pozycji z MP koryguję tylko wobec maniaka siedzącego za mną z argumentacją przedstawioną wyżej.

Jeżeli chodzi o granie przeciwko limperowi z UTG to w zasadzie traktuję go jak powietrze otwierając te ręce, które normalnie z tej pozycji otwieram. Oczywiście z zachowaniem dodania 1bb za limpera.

CO

Tutaj isoraise już nie stosuję tak automatycznie jak na MP. Zakres stosowania zagrania izolującego ustawiam dla std openraise z pozycji MP i raczej innych rąk nie używam do tego zagrania.

Jeżeli zaś chodzi o openraise z tej pozycji zaczynam większą uwagę zwracać na ew light3bet gracza z BU oraz tendencje graczy z buttonów do callopen/ftcbet i tak:
- vs light3bet z BU staram się OR mocne ręce od czasu do czasu przeplatając gorszymi dla utrudnienia bycia odczytanym przez gracza. Granie mocnych rąk załatwia też problem z SB/BB
- vs SB/BB w sytuacji kiedy callopen jest wysoki, a ftcbet niski też staram się OR mocne ręce i nie stosuje miksowania, ponieważ taki gracz raczej nie zwróci na to uwagi
- vs SB/BB callopen i ftcbet wysoki gram raczej standardowe OR z tabelki bez wydziwiania

Steale opisane osobno!

BU

Zakres isoraise ustawiam w zależności do tego z jakiej pozycji mam limpera i też wtedy stosuję std zakres z jakim bym otwierał z jego pozycji.

Jeżeli chodzi o OR stosuję zasadę opisaną vs blind dla pozycji CO.

Steale opisane osobno!

SB/BB

Staram się unikać dopełniania z SB marginalnych rąk. Isoraise uzależniam od liczby limperów oraz jeżeli jest jeden to sprawdzam jego limp/fold w przypadku wysokich wartości staram się prawie zawszego isoraisować. Jeżeli robię to z SB to jeszcze oczywiście biorę pod uwagę gracza na BB.

Granie sb vs bb bardziej opieram na taktyce stealowania, więc opisze osobno.

Lek 1. Zadanie dodatkowe

W zależności od pozycji z której kradnę opieram się na statystykach (oczywiście biorę pod uwagę wszystkich graczy, którzy mogą się znaleźć w rozdaniu czyli z CO stealuje vs BU,SB,BB):

vs BU
- niski callopen, niski 3bet
- wysoki callopen + wysoki ftcbet
- wysoki 3bet + wysoki ft4bet
- wysoki 3bet + wysoki ftcbet w 3bet pulach

vs SB BB
- wysoki ftsteal
- niski callopen, niski resteal

Przy takich statystykach staram się kraść prawie zawsze do momentu, aż gracz widzę, że gracz zaczyna reagować na moje steale wbrew swoim statystykom (nie chodzi mi o jedną czy dwie akcje pod rząd)

Reply
Najczarniejszy

- wysoki 3bet + wysoki ft4bet

Luźno 4betujesz na NL4?? :f_eek:

Reply