Witajcie.
W tym wątku możecie zadawać pytania oraz zamieszczać komentarze do artykułu pod tytułem
"Akademia PLO - gra na preflopie - część II - ręce startowe."
Zapraszamy do dyskusji.
Witajcie.
W tym wątku możecie zadawać pytania oraz zamieszczać komentarze do artykułu pod tytułem
"Akademia PLO - gra na preflopie - część II - ręce startowe."
Zapraszamy do dyskusji.
Po przeczytaniu artykulu nasuneło mi sie jedno pytanie.
QQ**ss - niemal zawsze fold, gramy tylko ręce AQQ*ss lub QQ98ss, QQT9ss, QQJTss (ręce KQQJss czy QQT8ss są już bardzo close)
QQ98ss to open, a KQQJ jest close. Z czego to wynika?
Tak naprawdę wszystkie te ręce można zarówno otwierać jak i foldować, zależy od tego jaki mamy stolik. Moją intencją było zwrócenie dużej uwagi że podane ręce są close i abyśmy nie grali ich 100% czasu. Przechodząc z NLH na PLO często przeceniałem siłę wysokich PP i grałem z nimi pod set mining ale to nie ma w PLO większego sensu.
Karty połączone - rundown (typu 9875) ss: Pamiętajcie aby przy tego rodzaju rękach zwracać szczególną uwagę na to, gdzie mamy dziurę. Różnica między kartami JT97 a J987 jest ogromna szczególnie w puli multiway, ponieważ druga ręka może trafiać wrapy na boardach gdzie dany wrap będzie zdominowany i tworzył nienutsowe strity (np. QT2).
yo,
Czy mógłbyś podać kontrprzykład do J987 na QT2 dokładnie wskazujący na tą różnicę gdzie JT97 tworzy tylko nutsowe strity ? i czy zawsze tak jest że tworzy tylko nutsowe albo aż tak dużo częściej w porównaniu do J987 ? i jak to dokładnie jest że JT97 tworzy więcej nutsowych stritów niż J987 ?
Hej,
Przede wszystkim JT97 posiada w swojej rece JT ktora jest jedyna reka tworzaca az 4 nutsowe strity: AKQ, KQ9, Q98, 987. T9 i 97 tez tworza w wiekszosci nutsowe strity na QJ8, J87, 876, 568, 68T
JT97 tworzy nustowe wrapy na:
86* (J987 ma pare +OESD)
87* (J987 ma 2 pary + GS)
98*
etc.
J987 bedzie sie czulo bardzo niepewnie na T9*, QT* zas przede wszystkim tworzy mniej wrapow i stritow.
Spojrzmy na problem z drugiej strony - na jakim boardzie J987 tworzy nutsowe wrapy: T7*, 56* i chyba tyle. Z kolei JT97 tworzy nutsowe uklady na 86*, 87*, 98*, T8* tez jest ok + wiecej mozliwosci nutsowych stritow. Roznica nie jest ogromna ale wystarczajaca. PLO jest gra malych przewag ![]()
pozdr
super, dokładnie o to mi chodziło
że JT97 tworzy nutsowe układy na 4 rodzajach boardów, a J987 już tylko na dwóch, ale wiem, że coś na filmie mówiliście jeszcze o tym, że chyba to na ilu rodzajach boardów ręka tworzy nutsowe układy zależy od tego gdzie w ręce jest dziura, tak? i że podobno lepiej jak jest pomiędzy dwoma ostatnimi kartami, mógłbyś coś dokładniej o tym powiedzieć ? bo jeśli tak to można by dużo szybciej określić czy na przykład QJT8 >QJ98
Napisane przez Krzych113
super, dokładnie o to mi chodziłoże JT97 tworzy nutsowe układy na 4 rodzajach boardów, a J987 już tylko na dwóch, ale wiem, że coś na filmie mówiliście jeszcze o tym, że chyba to na ilu rodzajach boardów ręka tworzy nutsowe układy zależy od tego gdzie w ręce jest dziura, tak? i że podobno lepiej jak jest pomiędzy dwoma ostatnimi kartami, mógłbyś coś dokładniej o tym powiedzieć ? bo jeśli tak to można by dużo szybciej określić czy na przykład QJT8 >QJ98
http://pl.pokerstrategy.com/video/12474/
od 20:30
Artykuł super, pomógł mi poukładać nieco preflop. Wcześniej grałem bardziej na wyczucie
Napisane przez Krzych113
super, dokładnie o to mi chodziłoże JT97 tworzy nutsowe układy na 4 rodzajach boardów, a J987 już tylko na dwóch, ale wiem, że coś na filmie mówiliście jeszcze o tym, że chyba to na ilu rodzajach boardów ręka tworzy nutsowe układy zależy od tego gdzie w ręce jest dziura, tak? i że podobno lepiej jak jest pomiędzy dwoma ostatnimi kartami, mógłbyś coś dokładniej o tym powiedzieć ? bo jeśli tak to można by dużo szybciej określić czy na przykład QJT8 >QJ98
Zasada jest prosta:
JT98>JT97> JT87> J987
a wiec najlepszy jest polaczony rundown, troche gorszy jest ten z dziura od dolu, potem dziura posrodku itd. Najgorsze sa standardowo rundowny z dziura od gory.
Jesli chodzi o wypisywanie ukladow to sprobuj samemu;) Zobacz na JT98 - robi nutsowe wrapy na 4 roznych boardach
67*
78*
79*
T7*
Doatkowo na 98*, T8*, J8*, T9*, JT*, J9* lapiemy 2 pary +OESD. JT97 jest slabsze bo zawsze lapiemy 2 pary+GS a tutaj bedziemy dodatkowo OESD a wiec wiecej equity. Pobaw sie samemu a w razie problemow pomozemy;)
pozdr
Hej,
Mam pytanie co do samych rąk single suited.
Czy zmienia się coś w naszej grze jezeli mamy 3 karty w tym samym kolorze? Czy to zostało juz uwzględnione w artykule?
Takie samo pytanie jezeli chodzi o 4 karty w tym samym kolorze. Traktujemy je tak jak uklady rainbow czy moze inaczej?
Pzdr.
Jakieś porady dotyczące gry na stolikach gdzie family pot są normą a pule hu praktycznie niemożliwe?
Napisane przez admat1
Hej,Mam pytanie co do samych rąk single suited.
Czy zmienia się coś w naszej grze jezeli mamy 3 karty w tym samym kolorze? Czy to zostało juz uwzględnione w artykule?Takie samo pytanie jezeli chodzi o 4 karty w tym samym kolorze. Traktujemy je tak jak uklady rainbow czy moze inaczej?
Pzdr.
Jesli mamy 3 karty w tym samym kolorze to nasze equity preflop spada o ok 0,8% a jak cztery karty w tym samym kolorze to o ok. 1,6%. Na flopie posiadanie 3 kart w tym samym kolorze bedzie duzym problemem jesli glowna sila naszej reki jest FD bo wowczas mamy o 1 outa mniej. Ale np w 3bet pocie bedzie to mialo nieco mniejsze znaczenie np jak mamy T987ss na T23ss i wiemy ze przeciwnik ma AA** to posiadanie 3 kart w tym samym kolorze w bardzo niewielkim stopniu zmniejsza nasze equity bo 9,8,7 i tak sa naszymi outami bo dadza nam 2 pary. Po prostu trafiajac flusha przeciwnik bedzie dead, a kiedy trafimy 2 pary to wciaz bedzie mial zywe outy.
PLO jest gra malych przewag wiec nie wszystko da sie skategoryzowac. Mysle ze jesli bedziesz mial duze watpliwosci co do tego czy otwierac dana reke czy nie to obecnosc 3 kart w tym samym kolorze moze byc tym czynnikiem ktory zawazy na tym ze sfoldujesz - zwlaszcza rece typu Axxxss, ale ogolnie nie przywiazywalbym do tego az tak duzej uwagi
pozdr
Napisane przez Edziorrr
Jakieś porady dotyczące gry na stolikach gdzie family pot są normą a pule hu praktycznie niemożliwe?
Obejrzyj jeszcze raz dokladnie filmik callowanie preflop - jest dostepny od Twojego statusu - tam wszystko wyjasnilismy. Po prostu dazysz do callowania i raisowania rak z nutsowym potencjalem jak AJTxss, KKxx, QQ, QJT9 a unikasz rak majacych nienutosowy potencjal jak JT86ds, 7543ds, KJ97ss, etc. W multiway pocie wole miec KK72r a w pocie HU JT86ds - zreszta wszystko masz naprawde dokladnie omowione na filimku ![]()
pozdr
Witam
Mam pytanie odnosnie rak ss z NFD : A + (T, J, Q, K) + (T, J, Q, K) + niska karta
Rozumiem ze AJT*>AQJ*>AKQ* ze wzgledu na na to ze JT trafia 4 nutsowe strity, QJ trafia 3 a KQ tylko 2.
Natomiast jak sie sprawa ma przy KT/KJ/QT ? Na filmiku mowiliscie ze KJ>KT a jak jest z QT ? Chyba jesli chodzi o kombinacje stritowe to trafiaja taka sama ilosc nutsowych stritow ?
W artykule jest napisane : " przy czym JT86ds to będzie już fold. Z kart wyższych możemy otwierać ręce QT87ds "
Jesli dobrze rozumiem to im nizej i im mniej dziur tym lepiej dodatkowo JT tworzy 4 nutsowe strity dlaczego wiec QT87ds to jest open skoro ma dziure u gory i w srodku a JT86ds ma w srodku i na dole ?
Napisane przez hrabia72
WitamMam pytanie odnosnie rak ss z NFD : A + (T, J, Q, K) + (T, J, Q, K) + niska karta
Rozumiem ze AJT*>AQJ*>AKQ* ze wzgledu na na to ze JT trafia 4 nutsowe strity, QJ trafia 3 a KQ tylko 2.
Natomiast jak sie sprawa ma przy KT/KJ/QT ? Na filmiku mowiliscie ze KJ>KT a jak jest z QT ? Chyba jesli chodzi o kombinacje stritowe to trafiaja taka sama ilosc nutsowych stritow ?
Ja bym te rece sklasyfikowal mniej wiecej w ten sposob:
AJTx -
AQJx, AQTx (rownorzedne)
AKJ, AKT, AKQ (rownorzedne)
Dzieje sie tak ze wzgledu na ilosc kombinacji striotwych oraz implied oddsy. Majac AKx na flopie AK7r nie bardzo widze w jaki sposob masz dostac pay offa, nawet fish nie odda Ci 100bb z golym Axxx. Z kolei trafiajac strit over strit mozesz dostac czesciej kilka stritow value. Nie chodzi tez o to zeby przy kazdej rece stwierdzic czy jest lepsza czy gorsza ale bardziej o jakies ogolne zasady i sposob myslenia. Jak mam close sytuacje to najczesciej otworze AJT4ss a sfolduje AKQ7ss.
W artykule jest napisane : " przy czym JT86ds to będzie już fold. Z kart wyższych możemy otwierać ręce QT87ds " Jesli dobrze rozumiem to im nizej i im mniej dziur tym lepiej dodatkowo JT tworzy 4 nutsowe strity dlaczego wiec QT87ds to jest open skoro ma dziure u gory i w srodku a JT86ds ma w srodku i na dole ?
Chodzi o high card value. Grajac OOP musisz myslec o high card value - dlatego z UTG mozesz otworzyc AJT5ss ale nie 3456ss. Poza tym chodzi o QT87ds i lepiej - sama reke QT87ds dostaniesz narawde rzadko;) a wiec np QJT7ds, QJ87ds, QT97ds, etc. Tego typu rece w wiekszosci robia nutsowe strity - np sprobuj znalezc board na ktorym QT nie zrobi nutsa
Dla mnie to sa naprawde mega szczegoly - ze wzgledu na wieksze high card value QT87ds oceniam minimalnie wyzej niz JT86ds ale roznica nie jest zbyt duza a raczej marginalna, dodatkowo QT87ds dominuje troche wiecej rak. Chodzilo nam o podanie mniej wiecej granicznych rak ktore foldujesz a ktore otwierasz. Pamietaj ze bedzie to jeszcze zawsze zalezalo od stolika, fishy, wielkosci stackow itd.
pozdr
Siema
Czy określenie "i lepsze" przy układach startowych, np. "KK87ss i lepsze" znaczy, że chodzi o KK97ss, KKT7ss czy raczej lepsze obie karty, będące dalej ze sobą połączone (KK98, KKT9 itd)? Obstawiałbym tą drugą opcję ale dla pewności spytam
Czy określenie "i lepsze" przy układach startowych, np. "KK87ss i lepsze" znaczy, że chodzi o KK97ss, KKT7ss czy raczej lepsze obie karty, będące dalej ze sobą połączone (KK98, KKT9 itd)? Obstawiałbym tą drugą opcję ale dla pewności spytam
Tak dokladnie - chodzi o druga opcje. Zreszta podobnie jest w Holdemie. Ciezko powiedziec ze J7 jest lepsze od 87. Wiec przez lepsze z reguly rozumiemy wyzsze karty o tej samej strukturze, np w przypadku 87 to moze byc 98, JT, QJ itd. W PLO trzeba tez pamietac o pozostalych kartach. W przytoczonym przykladzie pamietaj ze KKJ9>KK78 ze wzgledu na to ze wowczas graja jeszcze dodatkowe kombinacje stritow KJ i K9.
pozdr
ja mam pytanie odnosnie otwierania wysokich kart ss z utg czy te karty ss maja miec sjuta do A czy niekoniecznie?
O ile dobrze pamiętam, była tam mowa w którymś miejscu, że jeśli chodzi o suity to domyślnie są to suity do asa (ze względu na nutsowy potencjał)
Napisane przez Paddre
O ile dobrze pamiętam, była tam mowa w którymś miejscu, że jeśli chodzi o suity to domyślnie są to suity do asa (ze względu na nutsowy potencjał)![]()
Tak dokladnie - jesli nie ma podanego ss to jest do asa. Np. mozemy sie zastanowic nad otwarciem AJT2ss do A z UTG a ss do J badz T to insta muck.
Jesli mamy rece typu AQJTss+ to oczywiscie suit nie ma znaczenia i otwieramy tak silne rece bez wzgledu na to na jakiej karcie mamy FD.