Skip to forum
Pytania i komentarz...

Notifications
Clear all

Pytania i komentarze do artykułu "Gra na preflopie - część III - 3-betowanie"

12 Posts
6 Users
0 Reactions
2,024 Views
Walderam

Witajcie.

W tym wątku możecie zadawać pytania oraz zamieszczać komentarze do artykułu pod tytułem
"Akademia PLO - gra na preflopie - część III - 3-betowanie."

Zapraszamy do dyskusji.

Reply
11 replies
whiler

Kilka pytań:

3betowanie luźnego CO, będąc na BTN.

Załóżmy, że CO otwiera 50% rąk. Trzymamy T987ss, z konceptu spolaryzowany/zmergowany 3bet range wynika, że chcemy tutaj 3betować tym "drugim" rangem, który nie zawiera w sobie tego rundowna. Tak więc, najlepszym wyjściem jest tutaj zrzucenie ręki? Czy chodzi tutaj bardziej o zauważenie tej zależności, że wysokie karty dominują zakres otwierającego i po prostu dodajemy masę ABBB do naszego range?

Call 3bet

Do 3bet IP zrzucamy wszystkie słabe Axxx, a co w przypadku, jeżeli villain 3betuje powiedzmy 3% rąk. Czy zmienia się jakoś dobór naszych Axxx do sprawdzania 3betów? Kierować się wartością side cards? Powiedzmy mamy rękę AT98ss, AKQ9ss, A345ss, AJT8ss - co gramy, a co zrzucamy? ;)

pzdr

Reply
lechrumski

Napisane przez whiler
Kilka pytań:

3betowanie luźnego CO, będąc na BTN.

Załóżmy, że CO otwiera 50% rąk. Trzymamy T987ss, z konceptu spolaryzowany/zmergowany 3bet range wynika, że chcemy tutaj 3betować tym "drugim" rangem, który nie zawiera w sobie tego rundowna. Tak więc, najlepszym wyjściem jest tutaj zrzucenie ręki? Czy chodzi tutaj bardziej o zauważenie tej zależności, że wysokie karty dominują zakres otwierającego i po prostu dodajemy masę ABBB do naszego range?

Call 3bet

Do 3bet IP zrzucamy wszystkie słabe Axxx, a co w przypadku, jeżeli villain 3betuje powiedzmy 3% rąk. Czy zmienia się jakoś dobór naszych Axxx do sprawdzania 3betów? Kierować się wartością side cards? Powiedzmy mamy rękę AT98ss, AKQ9ss, A345ss, AJT8ss - co gramy, a co zrzucamy? ;)

pzdr

W sobote powinien ukazac sie filmik odnosnie 3betowania (w sumie nie wiem czemu art wyszedl wczesniej) i wtedy na pewno wiecej sie rozjasni.

Koncept 3betowania zmergowanego i spolaryzowanego rangu sluzy do lepszego zrozumienia 3betowania i lepszej selekcji rak ale to tylko koncept. Sa rece typu JT98ss, ktore ciezko jednoznacznie zakwalifikowac do jednej badz drugiej kategorii. T987ss to w zadnym wypadku nie jest fold BU vs CO. Ja standardowo 3betuje ta reke 100% czasu ze wzgledu na jej swietna grywalnosc przy malym SPR oraz to ze trafia mase flopow. Rece typu T987 czy JT98 sa tak silne ze BU vs CO bede je 3 betowal prawie zawsze bez wzgledu na opening range rywala.

Tego typu rece mozesz callowac vs gracz z 50bb poniewaz na malych stackach licza sie wysokie pary i high card value a np JT98 nie bije pod katem equity preflop prawie niczego. Jesli nie wiesz co zrobic to graj call, tylko prosze nie folduj T987ss na BU:D

Co do drugiego pytania to slabe Axxx to np AQ95ss a nie AJT8ss :D Co do zasady nawet jesli ktos ma 3% 3beta to bede IP callowal na niego rece typu A+3 polaczone karty ss np AJT8ss, A764ss, A987ss. Reka typu AT96ss bedzie pewnie typem najbardziej marginalnych rak jakie bede callowal na takich rywali. Jesli ktos 3betuje tylko AA** to najczesciej jest slabym graczem i albo bedzie odpuszczal na drawowatych boardach albo overplayowal swoje asy. Tak wiec zawsze bede mial albo FE albo implied odds.

pozdr

Reply

Ja mam pytanie odnośnie callowania 4betów z rundownami.
W filmiku powiedzieliście, że opłaca się callować np. T876ds ponieważ mają 43-45% equity i w przypadku trafienia czegokolwiek na flopie bez A możemy się stakować. Nie lepiej się stakować od razu pf (albo foldować)? Przy callu 4beta zainwestowaliśmy już prawie połowę staka, szkoda to odpuszczać nawet na flopie na którym nic nie mamy (zawsze jest jeszcze turn i river).
Możecie to jakoś matematycznie udowodnić, że call 4beta jest w ogóle poprawny?

Reply
whiler

Nie za wąski mamy ten range na sqz oop? Po wrzuceniu do propokertools daje nam to 0.4% range
AKJTss, QJT9ds+, AA**ds, AKKds, KKTJds+, AJT9ds+

AA$ds, AKK$ds, AKJT$ss,KK$B$B$ds,A$B$B$B$np$ds,Ax$B$B$B$np:xx 1115 (0.41%)

i dodatkowo mam prośbę, czy moglibyście rozpisać range sqz ip?
Bo to, że squeezować mam top range to wiem od kilku miesięcy i mam solidne 1.5% sqeeza :rage:

Napisane przez c00kie
Ja mam pytanie odnośnie callowania 4betów z rundownami.
W filmiku powiedzieliście, że opłaca się callować np. T876ds ponieważ mają 43-45% equity i w przypadku trafienia czegokolwiek na flopie bez A możemy się stakować. Nie lepiej się stakować od razu pf (albo foldować)? Przy callu 4beta zainwestowaliśmy już prawie połowę staka, szkoda to odpuszczać nawet na flopie na którym nic nie mamy (zawsze jest jeszcze turn i river).
Możecie to jakoś matematycznie udowodnić, że call 4beta jest w ogóle poprawny?

Zyskowne sprawdzanie 4bet preflop

co do shove pf z rundownem.
3bet robimy do 12bb, 4bet dostajemy do jakiś 37bb
Więc wrzucamy resztę 88bb, żeby wygrać 200bb. Co wymaga od nas 44% EQ (88/200), przy założeniu, że gość ma tam zawsze AA i nie zrzuca pf. Co daje nam spota EV0. Za to sprawdzanie 4beta i granie flopa generuje nam EV w stylu 5-10bb/rękę.

pzdr

Reply
lechrumski

Dzieki whiler ze odpisales c00kiemu. Tak jak napisal whiler - lepiej callowac T876ds bo np na flopie mozesz sfoldowac jak spadnie A22, KKx, 228, QJ2, K34, etc. Z kolei wiekszosc przeciwnikow bedzie wrzucac AI z AA** 95-100% czasu na kazdym flopie np 662 czy T96r gdzie bedziesz stackowal sie jako ogromny faworyt.

Nie za wąski mamy ten range na sqz oop? Po wrzuceniu do propokertools daje nam to 0.4% range AKJTss, QJT9ds+, AA**ds, AKKds, KKTJds+, AJT9ds+

Jesli chodzi o range sqza OOP to ja bym dal dokladnie tak:
QJT9ds+ a to zawiera rowniez KQJ9ds, KJT9ds itd
AA89ss-AAQJss
AA + druga parka ss np AA55ss, AA88ss
AAds
AKKds
KKT9/KK89 ds+
AJT9ds+
AQJTss+ co zawiera rowniez AKQJss, AKJTss, etc
KQJTss
JJ99ds+

Jesli pierwszy raiser jest dosc luzny to mozemy nasz range odpowiednio poszerzyc. Mozemy rowniez sqzowac nieco luzniej w sytuacji kiedy otwiera luzny CO/BU i calluje SB bo wowczas sqzujemy gracza luznego a dodatkowo bedziemy mieli pozycje na SB. Jest to jedyna sytuacja OOP kiedy osobiscie dopuszczam luzniejszy range do sqza.

IP mozemy nasz range odpowiednio poluznic, dodac nizsze ss i ds rundowny ale wciaz powinien byc to nasz top range. Mozemy sqzowac IP T987ds ale nigdy nie robilbym tego z 4567ds. Musisz pamietac o tym po co sqzujesz i jakie rece najlepiej graja w sqzowanych pulach. Podstawowym celem w sqzed pocie jest trafienie reki typu lepsza para+lepszy draw vs gorsza para + gorszy draw. Bez problemu osiagniesz to sqzujac AQJTds ale kiedy sqzujesz 4567ds to Ty bedziesz zwykle nadziewal sie na lepsze uklady. Jako ogolna zasada - niskie rundowny najczesciej graja bardzo zle w 3-way i 4-way 3bet potach.

pozdr

Reply
matexide

Witam, Na początku zaznaczę, że śledzę tą serię bardzo dokładnie i staram się wdrażać to w życie. Nie wiem czy to ma związek z poziomem gry na everku i tych stawkach ( PLO10 ), ale póki co stosowanie się do strategii ukazanych w tych produkcjach sprawia, że jestem b.e. Oczywiście ilość rąk nie powala na kolana ( jakieś 15tys) ale już po takiej ilosci powinny być jakieś efekty, tym bardziej że wczesniej grając byłem zupełnym początkującym..Pierwszy prosty przyklad odnosnie grania 3bet, bo do tej pory uważałem to za mój najwiekszy leak.. Gram z pozycją na bu czy co JT98 ds, po open raisie od agro donka z MP wydawac sie byc moglo ze easy 3bet, zeby wyeliminować z rozdania ewentyalnie A - trash ss do asa i grać tą rękę HU. Oczywiście dostaje same calle od blinds, i od otwierającego z MP. Na flopie mam wrapa i draw do nienutsowego flusha ale przecież mając takie SPR i oddsy nie ma mowy odpuszczeniu tej ręki. Oczywiście koleś z trash asem prawie to zawsze uzupełni swój kolor i zgarnia pulę..
To tylko przykład, a ogólnie chodzi mi o to, że na tak niskich stawkach, gdzie poziom jest mizerny, a staty graczy to zazwyczaj 50-65/5-6 granie tak częste 3betów chyba nie jest zbyt dobre.. O wyrzuceniu kogoś kto gra open raise pre flop poprzez 3beta to można zapomnieć..
To samo tyczy się samego raiseowania. Zauważyłem, że gracze z największym profitem z tych stawek mają staty: 35-40/ 5-10/ 3b: 1-2
Właściwie to rozgrywanie układów bez nutsowego potencjału na fishy którzy nie patrzą na nic pre flop mija się z celem.

Reply
lechrumski

Czesc,

Nie wiem czy to ma związek z poziomem gry na everku i tych stawkach ( PLO10 ), ale póki co stosowanie się do strategii ukazanych w tych produkcjach sprawia, że jestem b.e.

Po pierwsze i najwazniejsze - nikt nigdy nie wezmie odpowiedzialnosci za Twoje wyniki - bo tylko sam mozesz za nie odpowiadac. Naszym celem jest nauczenie Was bardzo solidnych fundamentow gry preflop i postflop. Naszym celem jest to zebyscie lepiej rozumieli gre i podejmowali lepsze decyzje niz przed obejrzeniem naszych filmow. Wyniki to juz z kolei inna bajka.

Po drugie Akademia PLO jest projektem ktory bedzie sie skladal z ok 40 filmikow. Narazie wyszlo 6.

Po trzecie PLO jest gra postflop. Zaczynamy od preflopa bo to jest najbardziej logiczny ciag i w lepszej grze preflop jest cala masa value, ale najwazniejsze decyzje w PLO bedziesz podejmowal postflop.

Oczywiście ilość rąk nie powala na kolana ( jakieś 15tys) ale już po takiej ilosci powinny być jakieś efekty

W PLO15k rak to naprawde niewielka probka.

Jestes results oriented. Wlasciwie caly Twoj post bardziej nadaje sie do dzialu mindset. Z Twojego postu wnioskuje ze dopiero rozpoczales edukacje. Przeciez PLO jest bardziej skomplikowana gra od Holdema - oczekujesz wynikow po 15k rozdan? Kompletnie nie rozumiem dlaczego na poczatku swojej przygody z PLO patrzysz na wynik a nie na to zeby stawac sie coraz lepszym graczem i coraz lepiej rozumiec te gre.

Kolejnym problemem jest sama kwestia oczekiwan. Im wiecej oczekiwan tym latwiej stiltowac - pozbadz sie oczekiwan - zwlaszcza finansowych.

Gram z pozycją na bu czy co JT98 ds, po open raisie od agro donka z MP wydawac sie byc moglo ze easy 3bet, zeby wyeliminować z rozdania ewentyalnie A - trash ss do asa i grać tą rękę HU. Oczywiście dostaje same calle od blinds, i od otwierającego z MP. Na flopie mam wrapa i draw do nienutsowego flusha ale przecież mając takie SPR i oddsy nie ma mowy odpuszczeniu tej ręki. Oczywiście koleś z trash asem prawie to zawsze uzupełni swój kolor i zgarnia pulę..

Jezeli grasz z masa donkow to graj wiecej nutsowych rak ktore dobrze graja w multiway potach - mowilismy o tym dosc dokladnie m.in. na filmiku o callowaniu preflop. 3betuj tylko zmergowany range for value - wyrzuc z 3betting rangeá rece typu 5678ss - o tym tez mowiliscmy na filmikach o 3 betowaniu.

Mimo wszystko nie jestem sobie w stanie wyobrazic na stolika na ktorym 3bet IP JT98ds nie bedzie profitowy w longrunie. Podejrzewam ze za bardzo jestes results oriented.

Tak wiec pomysl o mindsecie, edukacji i tym po co grasz bo widze ze mindset jest w Twojej wypowiedzi o wiele wiekszym problemem niz sama gra

pozdr

Reply
matexide

Dzięki za dość obszerne odpisanie na mój post. Jest w tym trochę racji, że za bardzo patrzę na moje wyniki, ale wynika to z tego, że przerzuciłem się całkowicie z holdema, w którym miałem dość stabilny winrate. Teraz od ponad 3 miesięcy nie wygrywam nic, oczywiście akceptuję to, bo dopiero się uczę tej odmiany, ale gdzieś w podświadomości tkwi, że " tracę" pieniądze, które bym wygrywał w tym czasie w holdema.. Stąd ta niecierpliwość. Ale, że PLO dużo bardziej mi się podoba to przy tym zostaję. Myślę, że w kwestii edukacji trudno coś tu więcej wymyślić ( analiza sesji, filmy, dział oceny rąk..)
Żeby nie robić całkiem off topa: czy granie tylko i wyłącznie rąk z potencjałem nutsowym na takich luźnych stolikach jest +EV ? Takie ręce nie zdarzają się aż tak często, flopa też nie trafiają zawsze, a mając taki image i range ( choć tu też nie wiadomo czy te fishe na to patrzą w ogóle) moja gra będzie dosyć czytelna dla przeciwników?
Czekam więc na kolejne filmiki ukazujące grę postflop:)
Pozdrawiam

Reply
lechrumski

Hej,

Oczywiscie rozumiem Twoje rozczarowanie, powiem wiecej - to cos co dosc czesto dotyka graczy Holdemowych przy przechodzeniu na PLO. Ja patrze na to troche inaczej. Wydaje mi sie ze poker obecnie jest w takim miejscu ze w perspektywie kilku lat najbardziej dochodowe beda PLO i MTT. Jezeli spojrzymy na wyniki polskich graczy po czarnym piatku to niestety wielu graczy Holdemowych nie tylko z tego forum ale rowniez z innych, zeszlo ze stawkami osiagajac coraz to nizsze profity. Ciezko tlumaczyc wariancja to ze ilosc graczy wygrywajacych na NL400+ mozna policzyc na palcach jednej reki.

Natomiast zarowno w PLO jak i MTT polscy gracze robia bardzo fajne wyniki. PLO bedzie wciaz dochodowe ze wzgledu na to ze jest dosc trudna odmiana, przyciagajaca mase gamblerow, no bo zawsze te 30% na flopie fish bedzie mial:D Poza tym PLO jest trudne i nawet regowie robia mase bledow. MTT z kolei bedzie przyciagac mase graczy rekreacyjnych ze wzgledu na mozliwosc wysokiej wygranej niskim nakladem (podobnie jak w toto lotku) oraz mozliwosc rywalizacji i uzyskania "slawy" w srodowisku pokerowym.

Jak widac najbardziej dochodowe sa odmiany pokera obarczone najwieksza wariancja. Tak jak w biznesie i inwestycjach - najwiekszy zwrot z kapitalu mozna uzyskac na inwestycjach o okreslonym stopniu ryzyka a nie np na lokacie bankowej. Dlatego uprzedzam ze PLO i stabilizacja wynikow nie ida zbyt czesto w parze.

Żeby nie robić całkiem off topa: czy granie tylko i wyłącznie rąk z potencjałem nutsowym na takich luźnych stolikach jest +EV ? Takie ręce nie zdarzają się aż tak często, flopa też nie trafiają zawsze, a mając taki image i range ( choć tu też nie wiadomo czy te fishe na to patrzą w ogóle) moja gra będzie dosyć czytelna dla przeciwników? Czekam więc na kolejne filmiki ukazujące grę postflop

Na pewno granie bardzo ciasno na takich stolikach bedzie bardzo EV+. Musisz szukac rak z nutsowym potencjalem ktore beda mogly komfortowo stackowac sie na flopie oraz co wazne dominowac range rywala. Musisz myslec o implied oddsach juz preflop, np. przy takich graczach ogromne implied oddsy niesie za soba Axss bo jak trafisz flusha to fish nie po to Cie callowal zeby spasowac flusha:D wiec masz najczesciej pewnego duzego payoffa. Z kolei trafiajac top seta znacznie trudniej dostac pay offa. Albo dostaniesz call od drawow ktore maja na Ciebie 30-40% albo fold, chyba ze kogos scoolerujesz set over set.

Jesli stolik jest call happy ale nie masz na nim agro 3betorow to interesujaca strategia bedzie otwieranie nieco wiekszej ilosci rak za mniej np 3bb UTG i MP, 2.5bb Co i BU. Mozesz wowczas otwierac nieco slabsze rece z nutsowym potencjalem i postflop grac dosc fit or fold. Profit tej strategii polega na tym ze ryzykujesz mniej preflop a jak trafisz to i tak dostaniesz pay offa.

Z kolei kiedy grasz z agro 3betorami i 4betorami wowczs radze w ogole grac ciasniej preflop i foldowac wszystkie graniczne rece z danej pozycji. Z takimi goscmi mozesz grac nawet 20/13 3bet 3-4% i bedziesz robil bardzo ladny profit o ile poprawnie grasz postflop. Mimo wszystko jednak, gra z takimi goscmi jest dosc mocno wariancyjna.

pozdr

Reply
pomurz

Siema
Mam wątpliwość przy squeezie OOP ręki typu 9876ds i podobne. Bo squeez z tego co rozumiem odpada przez to, że najczęściej squeezem nikogo z rozdania na preflopie nie wyrzucę. Z wcześniejszych filmików również zrozumiałem, że nie chcę grać takiej ręki w puli multiway szczególnie OOP bo większość moich drawów będzie zdominowana i ciężko będzie mi się wyciągać value kiedy trafię. Czyli kiedy siedzę na blindach i przede mną było otwarcie i call wtedy taką rękę zrzucam? Czy może gram call ale bardzo ostrożnie gram ją postflop na boardach z flush drawem?
Pozdro

Reply
lechrumski

9876ds to tak silna reka ze mozesz spokojnie ja callowac OOP, a nawet nieco slabsze rece jak 9875ss i lepiej. Zauwaz ze z tego typu reka trafiasz i tak mase swietnych flopow jak 67*, 78*, 68*, 45*, 56*, 58*, 57*, etc.

Chodzi o koncept. OOP staramy sie grac rece nutsowe jak AQQ7ss, AJT7ss, KK87ss a IP mozemy dorzucic sporo rak nienutsowych jak np JT86ds. Natomiast ss i ds rundowny typu 6789ds sa tak silne ze grac bedziemy je zawsze zarowno IP jak i OOP. Roznica jest taka ze majac np 9765ss IP moge czesto grac 3 bet a OOP czesto bede taka reke foldowal. Nawet Skjervoy, ktory jest graczem wybitnie luznym preflop zaleca foldowanie takich rak OOP w momencie kiedy szykuje sie pot multiway. Tak wiec nawet OOP mozesz spokojnie callowac rundowny, oraz rundowny z dziura na dole typu 9875. Jesli dziura jest posrodku badz na dole to takie rece sa juz duzo bardziej sytuacyjne i ich rozgrywanie zalezy od innych czynnikow zamieszczonych w artykulach jak SPR czy PFR danego gracza.

pozdr

Reply