Skip to forum
MTT player on the r...

Notifications
Clear all

[Closed] MTT player on the road to The High Stakes ?

178 Posts
35 Users
0 Reactions
11.7 K Views
pyszalek

Witam! <zaczne od glebszego wywodu, abyscie mieli pelny obraz mojej osoby>

Nazywam sie Marcin, mam 23 lata ( w czerwcu :P ), jestem z Pruszcza Gdanskiego i aktualnie zajmuje sie studiowaniem na gdanskiej AWFiS na wydziale wychowania fizycznego.
W pokera gram od niecalych 3 lat, ale od wrzesnia na wyzszym poziomie. Wtedy skupilem sie na MTT. Wczesniej to byla "walka" z microlimitami, ktorej nie wspominam z utesknieniem :). Mozna powiedziec, ze najgorsze za mna.
Zaczynalem od wplaty 14$ na betsson.com, po pol roku grania freerolli na i4poker.com i w ciagu paru dni grajac half stackiem na 10nl zrobilem okolo 100$ i dzis sie zastanawiam jak to mozliwe :) , bo gralem bez "warsztatu" w ogole. To wystarczylo, bym sie pochlanal i skupil na pokerze. Nie wiedziec czemu, ale od razu intuicyjnie wszedlem na stoliki 4,5-max i do dzis mi tak zostalo. Nigdy nie gralem na FR i nie zamierzam. Juz na betssonie grywalem w turniejach, gdzie wygralem kilkaset $, ale przegrywalem je po jakims czasie wpadajac w tilt i wchodzac na wyzsze limity.

Dlaczego zalozylem bloga?

Otoz nie po to, by sie "chwalic", choc podobno jestem zuchwaly i pewny siebie. Zalozylem, go po to, by zebrac motywacje do lepszej gry i uchronic sie od TILTU, ktory jest moim najwiekszym wrogiem. Gdyby nie on, to mialbym duzo wiecej kasy na koncie, niz teraz, bo wg. mnie i reszty moich przyjaciol, kolegow i znajomych, a przede wszystkim wg. mojej dziewczyny, ktora nienawidzi ( mocne slowo, ale ma prawo go uzywac) tej gry, talentu mi nie brakuje.

Moze wyjasnie dlaczego moja luba tak uwaza. Otoz widziala mnie pare razy w stanie emocjonalnym w jakim sie znajdowalem gdy bylem po utracie calego 'rolla. Nie ze plakalem :D, bo nie oplaca sie wylewac lez przez karty, ale bylem wrakiem czlowieka przez pare nastepnych dni. Poker zamiast byc moim hobby, wplynal na cale moje zycie uczuciowe, emocjonalne i zawodowe.

Byly to bankruty symboliczne, bo zaledwie po kilka ladnych stowek, ale nie wiecej niz tys. $ ale dla mnie to byly ogromne pieniadze a przede wszystkim bankroll do gry...

Co robilem po bakrutach?

Stan emocjonalny po w.w bankrucie wg. tego co zaobserwowalem dzieli sie na pare faz:

1). Niemoznosc uwierzenia w to co sie stalo i stan otepiena

2). Natychmiastowa blokada konta pokerowego i skrucha

3). " Myslowa" przez pare ladnych dni o tym co sie stalo. Np: "czemu akurat teraz kiedy bylem caly rollem na 400nl moje AA nadzialy sie na seta ???"

I oto co sie dzialo po tychze fazach jezeli chodzi o mnie.

1). Nabranie ogromnej motywacji do gry

2). Stawianie sobie celow i osiaganie ich

3). Obiecanki-cacanki, ze "juz bede sie trzymal zasad BM"

Pokerstars, moje wybawienie???

Teraz zaczne najciekawsza czesc :)
czerwiec 2008

Znuzony pokerem, traktujacy ta gre jako maszynke do zarabiania kasy, nie wiedziec czemu znowu popelniam blad. Tym razem wchodze 300$ na 1K$ i przygrywam rolla. Pierwszy moment, to pierwszy raz zwatpienie, ze "chyba sie nie nadaje to tej gry"

czerwiec - wrzesien 2008

Praca na garach w greetham valley w anglii i kupno laptopa 17'', ktory bedzie mi sluzyl do gry i pisania licencjata. Nowy etap w mojej karierze :) dostalem 110$ z PS za "polec przyjaciela" zrobilem reload bonusa na partypoker i szybko uciekam na microlmity na P* i postanawiam sie zabrac za MTT, by dostac 'rolla ktory pozwoli mi grac na wyzszym limicie w CG. Po kilku wygranach wniosek, by skupic sie w 75% na MTT.

wigilia 2008

Mega Tilt, a pozniej ogromny podarunek od losu...

jako, ze musze spadac, dokoncze pozniej, a Wy napiszcie jak wraznienia :)

p.s

Impulsem do zalozenia bloga, bylo przeczytanie bloga Ent'a i jego przegrana na 5K$nl.
Nigdy nie wiesz kiedy czarna otchlan, oznaczajaca widmo bankruta przyjdzie. Uwierzcie mi...

177 replies

#1 :D!

A teraz czytam... ;)

galer

Ciekawie się zapowiada. Czekam na dalsze wpisy.

Bardzo fajny blog! (#1!) :D

01001

sam właśnie zaczynam grać SNG i MTT po nieudanych przygodach z nl10

na pewno poczytam twoje wpisy:) może mi pomogą

A1varo

Pierwszy :)
A na serio bardzo fajny blog :)

galer napisał
(#1!) :D

t4ziii

Bede tu często zaglądał.

Pozdrawiam

TheNaturat

Na MTT i PokerStars dajesz radę wyrabiać platynę? To jakie stawki ty w tej chwili grasz?

Tak czy siak życzę sprzyjających riverów i cierpliwości do prowadzenia bloga ;)

kfas

Wow, widze, ze niezle jazdy miales :) Dalej tiltujesz, czy juz sie wzmocniles?

SamRadziwill

Fajny początek :) Tylko jak można przerywać w najciekawszym momencie ?(

Olorion

SamRadziwill napisał
Fajny początek :) Tylko jak można przerywać w najciekawszym momencie ?(

przerwa na reklame ?(

pyszalek

pyszalek napisał

wigilia 2008

Mega Tilt, a pozniej ogromny podarunek od losu...

Dzien wigili godzina 14.40, gram sit'n'go hu-109$, przegralem 3 razy i jade do ciotki na kolacje. Tam czuje sie nieswojo, choc stracilem tylko 330$ z 3K$, a to dlatego, ze nie mialem mozliwosci odegrania sie. Te dwa bad beaty wyprowadzily mnie z rownowagi psychicznej i jakos nie moge sobie z tym poradzic... Moze to znuzenie kartami, rutyna, niewiem...

Wracam kolo 20 na chate. Od razu jak wrocilerm zasiadlem do klawiatury i wlaczylem P*. Postanawiam! ide na calosc, odrabiam te 300$ i koniec na dzis. Wtedy sie zaczelo. Przegrana w 340$hu , pozniej 500$, a na koncu 1100$ w plecy... I zostalem z niecalym tysiacem na koncie...

Dnia nastepnego przerwa i nastepnego tez. Mam niecaly tysiac i wchodze na 25nl i... nie umiem tam grac. To nie moje stawki. W sumie jeszcze nigdy na nich nie gralem i nie moge sie przywyczaic. Po kilku ujemnych sesjach postanawiam, ze ide na calosc i znowu gram sit'n'goHU i zostaje mi z K$ kilkadziesiat $.

Czuje sie dziwnie. nie jest to rozpacz, smutek, ani zal. Norma??? Dziwnie spokojny zbieram mysli i zastanawiam sie co dalej ??? Przyjmuje do wiadomosci tylko 2 opcje.

-tyram od poczatku

-gram z tym co mam HUsit'n'go. Moj 'roll: 200$ + 100$ za vpp ring i ide SSS na 1K$nl

Spotykam sie z moim chrzestnym, ktory jest moim wzorem do nasladowania, jezeli chodzi o zycie. Doradza mi: "poker to hazard. Zeby wygrac kase, musisz ja najpierw tam wlozyc. Olej to i skup sie na czyms innym. Inteligentny z Ciebie facet, poradzisz sobie!" Te slowa dodaja mi otuchy i podnosza na duchu. Sam dochodze do wniosku, ze moze powinienem odpuscic...

Nastepnego dnia prysznic. Ogladam te stawki i po kilkudziesieciu minutach ide na "jeden strzal"na 1K$ i postanawiam. Robie 1K$, blokuje konto, blokuje stawki. Gram na nl50 i w MTT, gdzie final table mnie ustawi na najlbizsze miesiace, albo na zawsze koncze z ta gra i skupiam sie na byciu dobrym trenerem plywania.

Kilkadziesiat rozdan mija i przychodzi "ta" jedyna reka, ktora zawazy o mojej pokerowej przyszlosci:

Poker Stars $5/$10 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 49967
The Official DeucesCracked.com Hand History Converter

MP: $380.00
Hero (CO): $558.15
BTN: $1000.00
SB: $2101.00
BB: $2039.25
UTG: $1015.00

Pre Flop: ($15.00) Hero is CO with K :heart: K :club:
2 folds, Hero raises to $30, BTN calls $30, SB calls $25, 1 fold

Flop: ($100.00) 5 :diamond: 9 :diamond: 7 :heart: (3 players)
SB checks, Hero bets $60, BTN raises to $180, SB folds, Hero raises to $528.15 all in, BTN calls $348.15

Tu juz czuje, ze mam seta na glowie i zegnam sie z ta gra...

Turn: ($1156.30) T :club: (2 players - 1 is all in)

River: ($1156.30) 2 :spade: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $1156.30
Hero shows K :heart: K :club: (a pair of Kings)
BTN mucks J :diamond: A :diamond:
Hero wins $1153.30
(Rake: $3.00)

Udalo sie!!! Jeszcze jedno nastepne rozdanie gdzie lapie seta i z 1.3K$ schodze ze stolu, blokuje stawki, konto i zaczynam grac po przerwie nl50 :)

Minelo kilka dni. Ja przez ten czas mysle, co zrobic, by juz nigdy nie wpasc w ten stan emocjonalny, ktory sprawia, ze bankrutuje ??? I wymyslam! Robie sobie notatke w notatniku, ktora jest niecenzuralna, ale ja tu wkleje. Moze ktos wpadnie kiedys na analogiczny pomysl. Bardzo pomaga. Sens jej, to dzialanie na zasadzie "kotwicy". Czytajac ja za kazdym razem kiedys czuje, ze "to cos" sie zbliza wracam do normalnego stanu. Przypominam sobie jak sie czulem bankrutujac tyle razy... Nie bede sie juz rozpisywal na ten temat, bo sami skumacie na jakiej zasadzie to dziala.

TILT 2 stycznia los Ci dal szanse, nie spierdol jej! Pamietasz ?

jezeli czytasz ta wiadmosc to prawdopodobnie jestes na tilcie... Po przeczytaniu i przypomnieniu sobie, co TILT zrobil z Twoja psychika, pieniedzmi, zyciem i zasadami wrocisz do stanu emocjonalnego sprzed sytuacji, ktora wywolala tilt:

- Gdyby nie tilt juz bys mial okolo 4000$ dolarow wiecej na koncie i gralbys na wysokich limitach.

- Tlit a co za nim idzie duza, calkowita strata bankrollu sprawila ze dlugo nie mogles dojsc do siebie... Co gorsza to zle wplynelo na cale Twoje zycie...

- Pamietaj! CHCESZ BYC DOBRYM POKERZYSTA A NIE HAZARDZISTA !!!! A ZEBY NIM BYC MUSISZ GRAC JAK NAJLEPIEJ JAK UMIESZ!, A NIE MOZESZ GRAC NAJLEPIEJ JAK UMIESZ, GDY JESTES W STANIE EMOCJNALNYM W JAKIM SIE TERAZ ZNAJDUJESZ!

- Nie traktuj tej gry jako zrodla zarobku!

- Pamietaj o BM!

- Poker to jedna, wielka sesja, do kazdej podchodz na maxa skupiony, a jezeli taki nie jestes, to graj w MTT o niskim wpisowym badz na nizszych stawkach.

- Jezeli pechowo przegrales rozdanie, suckout, to pamietaj ze dzieki tym fishom osiagnales to wszystko!!!

- NAUCZ SIE KONCZYC DZIEN Z MNIEJSZYM BANKROLLEM ! I NIE GRAJ W HU TYLKO PO TO BY ODROBIC STRATE NA CG!

- JEZELI CZUJESZ ZE SYTUACJA WYMYKA SIE TOBIE SPOD KONTROLI TO WLACZ BLOKADE NA 24H I DOJDZ DO SIEBIE, BEDZIE DOBRZE!

PAMIETAJ! JESTES DOBRYM POKERZYSTA! NISZCZY CIE TWOJA PSYCHIKA!

BUDUJ BANKROLL I NIE WCHODZ NA 200NL POKI NIE BEDZIESZ MIAL 6K$ NA KONCIE I PRZYNAJMNIEJ 3PTBB/100 NA 100NL

POKER TO JEDNA WIELKA SESJA! PAMIETAJ MARCIN! NIE DAJ SIE ZNOWU! GDY CZUJESZ ZNURZENIE POKEREM TO BLOKUJ SOBIE KONTO I ZROB "URLOP", GDY PRZYJDZIE MOTYWACJA PRZYJDZIE KASA!

Nawet teraz gdy to czytam, to przypominam sobie jak sie czulem...

Teraz czuje sie pewnie. Sama mysl, ze moge opuscic "PS community" , nie jezdzic na turnieje live, oraz to ze moja dziewczyna mnie zostawi jak jeszcze raz zbankrutuje sprawia, ze tilt jakby nie nadchodzi :) Oprocz tego, juz nie mysle o sobie jako o przyszlej gwiezdzie pokera, tylko jak o moim hobby, ktore nigdy nie bedzie moim jedynym zrodlem utrzymania :) to tylko karty! sa lepsze rzeczy do robienia w zyciu, choc kasy takiej moge nie zarabiac, jako trener plywania :)

To wszystko, te doswiadczenia o ktorych tu nie wspomnialem czyni mnie dojrzalym graczem, ktory wie czego chce i wie ile jest wart.

Cechuje mnie pewnosc siebie. Nie mam leku przed stawkami na CG, gram jakby to nie byly $, ale BB, dlatego potrzebuje 30BI na dany limit, zeby czuc sie pewnie. Poki co im wiekszy limit, tym lepiej mi idzie :) Nie gram TAG abc, gram swoim stylem. Choc mam tylko 18/13.5 na 200nl i ebdul okresla mnie mianem NITa, co mi osobiscie sie nie podoba :P to nie boje sie 3betowac i pojechac allin z A9 preflop lub spasowac QQ na boardzie 225. Lubie 3betowac, sqeezowac i wiem tez ze jest przycisk "fold" w oprogramowaniu.

Oprocz tego nie siedze na sile na danym limicie. Jak mam 30BI to wchodze wyzej i wyzej...

Czasem gram niekonwecjonalnie, co mozecie zauwazyc po moich wrzuconych rozdaniach na forum. Podsumuwujac mam swoj styl, ktory przynosi zyski. Starsi bywalcy forum pamietaja jak z 50$ zrobilem 1K$ w kilkaset rozdan :)

To wszystko bylo o CG, ktorego teraz w sumie nie gram duzo. MTT to moj bacykl !
O grze w turniejach nie bede sie teraz rozpisywac. To inna bajka. Wrzuce cos wiecej na ten temat w pozniejszym czasie.

A teraz to co pewnie najbardziej interesuje graczy zaczynajacych kariere na PokerStrategy :) , a nie moje "wypociny" :P

OSIAGNIECIA (od konca wrzesnia 2008)

Poczatkowy banroll : 140$ ( z tego 110$ za "polec przyjaciela" a 30$ z partypoker)

Tournament summary:

Tournament results:

Cash Games summary & results:

MOJE CELE !

- Cel nr. 1 najwazniejszy! nigdy nie wpasc w tilt, ktory spowoduje bankructwo

- Cel nr. 2 Dojechac z 'rollem do 12k$ i zaczac grac regularnie w Sunday Warm-up, czasem w Sunday milion

- Cel nr. 3 Do konca maja zaczac gre na 400nlsh, zakladajac ze bede mial te 12K$

- Cel nr. 4 na kwiecien. Wziasc udzial w eventach w SCOOP w texas holdem

- Mini cel nr. 5 Zagrac w SCOOP main event z wpisowym 1K$ wygrywajac satelite do tego eventu

- Cel nr. 6 finalowy stolik na USOP w gdansku

p.s dziekuje za mile slowa na moim blogu :)

pyszalek

kfas napisał
Wow, widze, ze niezle jazdy miales :) Dalej tiltujesz, czy juz sie wzmocniles?

Przeczytasz i sam wywnioskujesz ;)

AHA!

Obecny bankroll : 7,5K$

kfas

Przeczytalem, wywnioskowalem :P Kotwica dobra rzecz. Interesujesz sie NLP badz psychologia?
Powodzenia, I'll be back ;)

A1varo

Pyszałek - twój blog rządzi :) Chyba zostaniesz moim top 1 blogersów :)
Ponieważ sam jestem dość nieporadnym pokerzystą to znalazłem tu wiele wsakzówek

Krasu

Taka notatka świetna rzecz, każdy powinien ją mieć :) Czasem może uratować setki dolców.

Bardzo fajny blog !

Pozdrawiam i do zobaczenia na USOP w Gdańsku.

pyszalek

kfas napisał
Przeczytalem, wywnioskowalem :P Kotwica dobra rzecz. Interesujesz sie NLP badz psychologia?
Powodzenia, I'll be back ;)

O kotwicy slyszalem juz kiedys, chyba w tv byl program. Poza tym psychologia interesuje sie od dawna :) Sam jestem dobrym psychologiem. Tak mowia ludzie, ktorych dobrze znam i im doradzam ( nie w pokerze :P ) W tej grze "dobra" tzn. odpowiednia do holdema psychika jest czyms, czego nie da sie zastapic niczym. To fundament, bez ktorego nigdy nie przeskoczysz na wyzszy poziom.

Dodam, ze mam duza zdolnosc empatii, co pomaga w grze live ;) Dzieki za NLP. Zajme sie tym jak bede mial czas. Na pewno cos wymysle!

Mysle ze przeczytanie, chocby tego wstepu pomoze poczatkujacym graczom w "ogarnieciu" tak szerokiego tematu jakim jest poker i rzeczy z nim zwiazanych. Moze dzieki mnie oszczedzicie chocby jednego bankruta, to juz bylo warto to napisac :)

A1varo napisał
Pyszałek - twój blog rządzi Chyba zostaniesz moim top 1 blogersów
Ponieważ sam jestem dość nieporadnym pokerzystą to znalazłem tu wiele wsakzówek

Dzieki! ciesze sie :) Bede staral sie pisac bloga pod takim katem, by pomoc poczatkujacym pokerzysta, a nie sie chwalic (zakladajac, ze bedzie czym):P

Krasu napisał
Pozdrawiam i do zobaczenia na USOP w Gdańsku.

Do zobaczenia!!! Ja pewnie bede w piatek, dzien 1A gral. Jak odpadne to w sobote moze pobaluje :D. Choc jeszcze zobacze, jaki rozklad SCOOP na P*. Dam znac. Dzieki za mile slowa :)

damianpat

Cieszę się, że założyłeś bloga ;)
Oczywiście jesteś w newsie o blogach za tydzien
Jeśli tak często będziesz miażdzył turnieje, to nie będę wiedział co pisać o Twoich wygranych

Pozdro

pyszalek

dzis godzinna sesja za mna :) nie wiem z czego sie ciesze, bo dodatnia nie byla :P

wynik: -37$

wrzucam dwa najciekawsze rozdania.

PokerStars No-Limit Hold'em, $2.00 BB (6 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

MP ($15.25)
CO ($141.40)
Button ($200)
Hero (SB) ($210.80)
BB ($48.60)
UTG ($217.50)

Preflop: Hero is SB with K, K
2 folds, CO bets $6, 1 fold, Hero raises to $20, 1 fold, CO calls $14

Flop: ($42) 7, 10, 10 (2 players)
Hero bets $25, CO calls $25

Turn: ($92) 2 (2 players)
Hero bets $50, CO raises to $96.40 (All-In), Hero calls $46.40

River: ($284.80) 10 (2 players, 1 all-in)

Total pot: $284.80 | Rake: $3
Main pot: $284.80 between CO and Hero, won by CO

Results in white below:
Hero had K, K (full house, tens over Kings).
CO had K, 10 (four of a kind, tens).
Outcome: CO won $281.80

i co ja moge ? :) chyba dobrze to zagralem :D standardowy 3bet to 22$, ale tu dalem 20$ zeby halfstack sie skusil na call. A board na turnie wygladal przepieknie! ale to river mnie przekonal ze wygralem :D mylilem sie :P

PokerStars No-Limit Hold'em, $2.00 BB (6 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

BB ($121.45)
Hero (UTG) ($262.50)
MP ($200)
CO ($42)
Button ($40)
SB ($79.05)

Preflop: Hero is UTG with A, Q
Hero bets $8, MP calls $8, 4 folds

Flop: ($19) 7, 3, 9 (2 players)
Hero bets $14, MP calls $14

Turn: ($47) 6 (2 players)
Hero bets $35, MP calls $35

River: ($117) 3 (2 players)
Hero bets $146, 1 fold

Total pot: $117 | Rake: $3
Main pot: $117 returned to Hero

Results in white below:
Hero didn't show A, Q (nothing).
Outcome: Hero won $114

na turnie jak wrzucilem secodn barrel i tylko scallowal, to wiedzialem ze zbyt dobrze "tam" nie ma i ze bedzie mial bol glowy na river :D ale zrzucil to dosyc szybko :) Pewnie mial cos w stylu TPTK /TPGK. a statsy po 75 handach 15/11.

Na moja korzysc bylo to ze mialem opinie dobrego gracza (wygranych pare showdownow) oraz dobry river , dzieki ktoremu musial mnie obstawic na wysoka PP.

pozdro!

pyszalek

Dzis w 45 minut przegralem 500$ i skonczylem sesje, bo juz nie czulem sie na silach by kontynuowac gre. Jest nieciekawie, bo prawie juz jestem na 0 na nl200 :/ po 8K handach , ale co zrobic ? That's no limit babe!
Na 3beta pre flop z nietrafionym AK, AQ puszczam cbeta i dostaje miniraise, zrzucam. Tak kilka razy. Na koniec trafiam dwie top pary na suchym boardzie, robie push i .. trafiam na seta :P heh

Jutro pewnie odpoczynek od CG (zalezy od samopoczucia) i moze jakis turek jak czas pozwoli. Klade sie spac, bo rano trza wstac i jeszcze egz. poprawkowy.

Pozdro.