Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

TheNaturat's log

339 Posty
153 Użytkownicy
4 Reakcje
51.2 K Wyświetlenia
TheNaturat

Cześć wszystkim,
Może zdziwić was widok tego tematu jako że nie byłem nigdy typowym blogowiczem, acz postanowiłem wrócić do okazyjnego pisania czegoś w tym dziale. Wybór poddziału nie jest przypadkowy, jako że nie będzie to blog w stylu klasycznym ze zdjęciami z wojaży, analizami rozdań etc., a bardziej miejsce do luźnego pisania na temat bieżących wydarzeń, sceny pokerowej i innych przemyśleń.

Możecie go także potraktować jako coś w stylu Studni Oloriona - będę starał się tu odpowiadać na zadawane pytania, choć nie obiecuję odpowiedzi na każdy post w stylu "jak pobić nl4", dlatego że:
a) są setki różnych tematów, filmów i artykułów na ten temat - nie widzę potrzeby opracowywania tematu po raz kolejny
b) ja sam też odpowiadałem na takie pytania nie wielokrotnie - wystarczy poszukać
c) limitów na tym poziomie nie gram od lat - osoby które nagrywają tam filmy czy prowadzą treningi będą w stanie powiedzieć na ten temat więcej i precyzyjniej.
d) pojawi się w jednym z kolejnych wpisów ;)

Odpowiedz
Cytat
338 odpowiedzi
soekholdem

Yeah, od Ciebie się zaczęło wszystko w mojej "karierze" i właśnie twoje filmy pozwoliły zjeść FR. Czekam na więcej wpisów i GL!

Odpowiedz
Cytat
fidelloz

jakie limity teraz grasz?

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

yeah :sdrink

Jak widzisz przyszłość holdema w perspektywie kilku najbliższych lat?

Odpowiedz
Cytat
fidelloz

Napisane przez wukaesiak

:ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
TheNaturat

Uprzedzając pytania - gdzie byłem jak mnie nie było ;)

Na brak mojej aktywności na PS w zasadzie od początku 2011 roku złożyło się kilka czynników. Najważniejsze to

-rozwój własnej stajni stackingowej, którą możemy nazwać roboczo A2 - kiedyś wrzuciłem tu adres, więc pewnie sporo osób słyszało o niej. Firma powstała na początku zeszłego roku na gruzach innego projektu który z różnych względów nie wypalił. W każdym razie założeniem było zebranie ludzi z HS którzy mieli z różnych względów problemy, zaoferowanie im dostępu do wiedzy czołowych graczy w ich dziedzinach i stabilizacji dochodów, oczywiście w zamian za część profitów. Mieliśmy naprawdę olbrzymie szczęście, jako że gdy firma zaczynała nabierać rozpędu przyszedł Czarny Piątek, a potem upadek FTP, co kosztowało nas kilka bankrolli zablokowanych na Full Tilcie, ale za to na rynku pojawiły się setki utalentowanych graczy szukających stake'a - wówczas firma naprawdę się rozrosła, próbowaliśmy też wtedy otworzyć się na graczy z niższych stawek by wykorzystać okazję związaną z sytuacją na rynku, ale zainteresowanie przekroczyło wszelkie kalkulacje - przez pewien czas otrzymywaliśmy po kilkadziesiąt podań dziennie, przez co osoby odpowiedzialne za opiekę nad graczami i wstępną selekcję przestały wyrabiać, a my sami-właściciele pracowaliśmy w szaleńczym tempie po kilkanaście godzin na dobę. Oczywiście z czasem sytuacja się uspokoiła, a także zatrudniliśmy więcej osób, ale nadal rąk do pracy nigdy dość, a pewne rzeczy trzeba robić samemu. Ten temat powróci szerzej w jednym z kolejnych postów który krąży mi już po głowie

-duże zmiany w życiu, grze itd. - rok 2011 był dla mnie naprawdę przełomowy, raz że był to rok w którym naprawdę zadomowiłem się na high-stakes, a dwa że zmieniłem odmianę. Do czasu upadku FTP grindowałem rusha NL400 robiąc miesiąc w miesiąc profity rzędu 20-30k$, jednak koniec tego formatu oznaczał praktycznie koniec full-ringów w dotychczasowym kształcie. Od tamtego czasu skupiłem się na stołach heads-up, gdzie pogrywałem już wcześniej na low/mid stakes, jednak nigdy nie traktując jej szczególnie poważnie. W heads-upach szczególnie dobrze sprawdziła się taktyka którą opisywałem we wcześniejszych blogach - taktyka bardzo dokładniej analizy przeciwników opartej na ich historii rąk - w HU mogę sobie spokojnie pozwolić na wybór przeciwnika, i spędzić tydzień czy więcej czasu analizując jego sposób myślenia zanim usiądę do stołu, co w połączeniu z lekkim bumhuntingiem pozwoliło mi przez ostatnie 9 miesięcy z dobrymi wynikami radzić sobie na stawkach nawet do nl10k.
Dodatkowo latem 2011 byłem po raz pierwszy w Macau - nie będę pisał dużo na ten temat, jako że nie widziałem jeszcze nikogo kto byłby w stanie w tekście oddać charakter tego miejsca, ale w każdym razie spędziłem tam kilka tygodni grindując niemal codziennie na naprawdę wysokich stawkach, mając kontakt z graczami światowej klasy i pulami które nieraz były siedmiocyfrowe (w hkd obv ;)). W każdym razie cały wypad skończył się bardzo pozytywnie, wróciłem z ładnym profitem, ale przede wszystkim nabrałem pewności siebie której w grach live mi zawsze brakowało.
Od tego czasu do Macau wróciłem, i wrócę jeszcze pewnie wiele razy, ale co ważniejsze udało mi się także znaleźć swoje miejsce na Ziemi. Stałem przed trudnym wyborem jako że w Macau praktycznie nie da się grać online ze względu na różnicę stref czasowych - nasz wieczór u nich wypada w środku nocy lub nad ranem, ale z drugiej strony Macau oferowało stały kontakt z dużymi grami live, o które ciężko w Europie. Postanowiłem jednak zamieszkać na naszym kontynencie, i skupić się na grze online, jako oferującej stabilniejszy dochód i mniejszą wariancję, i na ten moment nie żałuję tej decyzji - w Macau oczywiście powstała nie jedna pokerowa fortuna, ale też zdziwilibyście się ilu znanych prosów musiało pożyczać pieniądze na bilet powrotny, podczas gdy grając online rzadko zdarza mi się kończyć miesiąc pod kreską, a przejście na HU pozwoliło mi odnaleźć magię w grze - wróciła ta dawna fascynacja, chęc rywalizacji i pęd do gry które miałem gdy przebijałem się po limitach full-ringowych, a które zaginęły gdzieś po drodze. W każdym razie okazało się że jeżeli trochę poszukać to w Europie można też znaleźć ciekawe gry live, choć nie w kasynach gdzie większość ich szuka - większe pieniądze, nawet porównywalne z tymi w Macau leżą w grach prywatnych, między znajomymi znajomych etc., gdzie nieraz trzeba naprawdę dobrze się postarać by zostać przyjętym, i uważać by nie zniechęcić rywali zbytnią agresją itd., ale te niewygody to mała cena za możliwość mieszkania w Europie, co oznacza przyjazny klimat, bliskość cywilizowanego świata, i przede wszystkim możliwość gry online. W każdym razie moja sytuacja trochę się ustablizowała, skończyłem tułaczkę po świecie, mieszkam w (faktycznym) centrum Europy z czwórką innych grinderów, z czym wiążę spore nadzieje na przyszłość, ale o tym już w kolejnym odcinku, w każdym razie skutkiem tego mam nadzieję że będę miał więcej czasu i energii do poświęcenia PokerStrategy, co też jest jednym z powodów powstania tego bloga ;).

Odpowiedz
Cytat
kaczuba

Yeah, TheNaturat blog :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Prestiqe

Chętnie będę śledził dalsze wpisy :fdrink

Odpowiedz
Cytat
TheNaturat

Napisane przez fidelloz
jakie limity teraz grasz?

W zależności gdzie się trafi przeciwnik, acz zasadniczo od nl400 po high stakes.

Napisane przez wukaesiak

Podejrzewam że grę czeka druga młodość. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 2-3 lat poker zostanie uregulowany w całej UE, dzięki czemu na stałe zagoszczą w telewizji turnieje, reklamy stron pokerowych itd. - prawda jest taka że to masowe media mają największy wpływ na rynek pokerowy, a to dla Holdema jest pozytywne, jako że jest on prostszy od Omahy i innej konkurencji, a co za tym idzie najłatwiejszy do reklamowania. Minus tego jest dla mnie taki że obecnie PokerStars i reszta reklamują pokera jako MTT - prawdopodobnie ta odmiana będzie rozwijać się najszybciej, ale liczę że też pociągnie za sobą cashe, HU powinno trzymać się dobrze, jako że pojedynek 1-na-1 jest najbardziej zrozumiały dla średniego Smitha czy Kowalskiego.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez TheNaturat
Wybór poddziału nie jest przypadkowy

Dlaczego nie zakładałeś od razu w superblogach? :f_wink: Na pewno będę zaglądał! :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3

No ładnie pozazdrości chyba tylko można.

Czy w ogóle imprezujesz? :)

Czy w trakcie tego roku miałeś dużo imprezy, a jeżeli tak to jak one wpływały na twój tryb życia i na twoją gre ?

Pytam bo jestem ciekawy z tego co piszesz miałeś na pewno mało czasu i mnóstwo okazji. Czy zrezygnowałeś z imprez na rzecz rozwoju?

Odpowiedz
Cytat
dlrzz

Kropa!

Pytania będą później, ale pisz jak najwięcej :P

Odpowiedz
Cytat
derus

Super inicjatywa, dla wielu ludzi zawsze byłeś i będziesz inspiracją i miło, że nie opuściłeś jeszcze tego forum :)

A teraz moje pytanie:

Jaki był najbardziej znany pokerzysta z którym dane Ci było usiąść przy stoliku?

Odpowiedz
Cytat

Szykuje się najlepszy blog PS :D

Mógłbyś podać adres tej strony stakującej?

Odpowiedz
Cytat
mazaq

Napisane przez marcc1983
Szykuje się najlepszy blog PS :D

A wypady do Macau całkiem spoko :f_eek:

Odpowiedz
Cytat
TheNaturat

Napisane przez marcc1983
Mógłbyś podać adres tej strony stakującej?

Raczej nie, raz że nie działamy na PS, więc pewnie byłoby to sprzeczne z regulaminem, a dwa że rekrutacja i tak nie jest otwarta dla każdego - w odróżnieniu od konkurencji z reguły to my wybieramy graczy którym składamy oferty, najczęściej przez polecenia osób które już z nami współpracują, dlatego też nie reklamujemy się publicznie.

Napisane przez derus
Jaki był najbardziej znany pokerzysta z którym dane Ci było usiąść przy stoliku?

Miałem okazję grać w Macau m.in z durrr'em.

Napisane przez Jatzek3
No ładnie pozazdrości chyba tylko można.

Czy w ogóle imprezujesz? :)

Czy w trakcie tego roku miałeś dużo imprezy, a jeżeli tak to jak one wpływały na twój tryb życia i na twoją gre ?

Pytam bo jestem ciekawy z tego co piszesz miałeś na pewno mało czasu i mnóstwo okazji. Czy zrezygnowałeś z imprez na rzecz rozwoju?

O tym jeszcze będę pisał szerzej, ale w każdym razie rzadko, i raczej jest to w formie dobrej whisky ze znajomymi, nie toleruję masowych imprez, klubów etc.

Odpowiedz
Cytat
wantmemoney

gra z durem przy stole ? nice one sir !!!

Odpowiedz
Cytat
lastusermw

.

Odpowiedz
Cytat
babel92

na to czekałem _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Revirlost

Heja :pokerface:

Jak z Twojej perspektywy ocenilbys poziom pokera 5-6 lat temu i teraz? (na swiecie i w Polsce)

Przyjmuje ze masz wyrobiona opinie o niektorych graczach badz osobach reprezentujacych dany kraj, wiec moje pytanie jest nastepujace jak oceniasz polskich graczy na tle innych? zarowno cash jak i moze mtt, hu

pozdro, blog zapowiada sie na prawde wysmienicie

Odpowiedz
Cytat