Skip to forum
Myśl w obcym języku...

Notifications
Clear all

Myśl w obcym języku i podejmuj lepsze decyzje

23 Posts
16 Users
0 Reactions
3,140 Views

Odsyłam do mini-artykułu i zapraszam do dyskusji. Ja np zauważyłem, że podejmuje dużo lepsze decyzje analizując ręke właśnie po angielsku, co robie właściwie odruchowo, bo wiedzę czerpie głównie z angielskich książek i for.

http://natemat.pl/12397,mysl-w-obcym-jezyku-i-podejmuj-lepsze-decyzje

Reply
22 replies
naturehol

hmmm dziwne. ale ciekawe

Reply

Dawno nie czytałem większych głupot.

Reply
Jozio0506

Zbyt daleko idące wnioski. Możliwych jest kilka interpretacji, a sam eksperyment nie jest zbyt wymyślny i raczej wiele rzeczy mogło nie zostać uwzględnionych.

"Naukowcy radzą, że jeśli jesteśmy biznesmenami – warto przed podpisaniem kontraktu przemyśleć go w obcym języku"
To jest raczej wyssane z palca.

Reply
szok38

Taka anegdota o legendarnym Wiktorze Korcznoju .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Korcznoj
Zapytano Go kiedyś w wywiadzie w jakim języku myśli przy szachownicy . Odpowiedział , że nie ma znaczenia dla poziomu gry czy myśli akurat po rosyjsku , angielsku , czy niemiecku .
Natomiast dziennikarz był dociekliwy i pociągnął odrobinę dalej :
- Arcymistrzu a co wtedy , gdy chodzi o liczenie pieniądzy ;) ?
Odpowiedz była jednoznaczna :
- Pieniądze ?? Zawsze po rosyjsku !

Reply
babel92

Bzdury? Jakie bzdury? Taka jest prawda i powiem Wam dlaczego - jeśli wiedzę czerpiecie z angielskich artów / filmów / książek i myślicie o ręce w tym języku to jeśli Wasz tok rozumowania jest niewłaściwy podświadomość automatycznie wyśle sygnał, że coś tu nie gra, że to nie tak było. Jeśli czytaliście coś po angielsku a myślicie po polsku nie skojarzy tych faktów i pominie niespójność. Jasne, że jeśli macie "czysty umysł" i potraficie w 100% cały czas wykorzystywać całą Waszą wiedzę to nie ma znaczenia, ale czasem nasz tok rozumowania jest zły i właśnie wtedy podświadomość może nam pomóc, gdy usłyszy, że myślimy inaczej, niż przedtem słyszeliśmy / czytaliśmy.

Pozdrawiam :)

Reply
Jozio0506

Sorry bąbel, ale to co napisałeś to dla mnie taka sama prawda, jak dla Ciebie to, że - dajmy na to - umiem wyśnić przyszłość. W psychologii nie ma, a w każdym razie nie było wielkich odkryć z dnia na dzień i tak samo tezy tego psychologa dopiero weszły na drogę falsyfikacji/konfirmacji. Raczej opowiedziałeś nam - jak mi się zdaje - o swoim własnym przeżyciu, które przyznam, jest ciekawe. Ale daleko temu do nauki.

Reply

Wiadomo, że takie artykuły często opierają się na stwierdzeniu 'amerykańscy naukowcy udowodnili..." i z nauka nie ma nic wspólnego. Ale wrzuciłem to dlatego bo moim zdaniem ziarno prawdy jest w tym, że język w którym się myśli ma istotny wpływ na sposób myślenia, czyli po prostu mindset.

Reply

ok więc od dziś będę myślał po chińsku, ciekawe czy wygram następny SundayMilion.

BTW: Teraz wiem czemu gracze czytający książki pokerowe w polskim języku są przegrywający, w końcu myślą po Polsku znaczy się gorzej. Naprawdę kszty logiki niema w tym "artykule".

Reply
Jozio0506

Napisane przez Snovv
język w którym się myśli ma istotny wpływ na sposób myślenia

Myślę, że tak właśnie jest. Na taką tezę zresztą jest więcej dowodów. Z ciekawostek choćby taki: im krótsza nazwa liczebnika w danym języku, tym szybciej przebiega liczenie i tym dłuższe ciągi cyfr daje się utrzymać w pamięci.
Generalnie, począwszy od hipotezy Sapira-Whorfa, jest to temat rzeka.

Samo badanie na pewno jest ciekawe, ale prezentacja w artykule już dość słaba.

Reply
queristo

Język w jakim wyrażamy myśli ma istotny wpływ na postrzeganie świata. Na przykład słowo "most" Niemcom i Hiszpanom kojarzy się z antagonistycznymi epitetami: piękny - brzydki, złoty - szary, itp.

Reply
wujekryba

Kiedyś słyszałem przykład na temat lingwistyki:

my mamy 7 określeń na zapach (śmierdzi, pachnie itp.)

Francuzi mają ich dziesiątki.

I teraz pytanie kto produkuje najlepsze wina czy sery?

Reply

Napisane przez wujekryba

To nie ma żadnego wpływu ile kto ma określeń na to czy na tamto bo jeżeli uważasz że francuskie wina czy sery są dobre to albo opierasz się na powszechnej opinii ludzi którzy nie próbowali ani jednego ani drugiego albo sam należysz do grupy która nie próbowała. Ja próbowałem i nie rozumiem jak komuś może smakować skwaśniałe wino (tanie mają tam wina ale czy dobre to już pozostawiam każdemu do oceny) czy zapleśniały ser.

Reply
wqwlucky

Napisane przez wujekryba

stary rozkmiń ile eskimosi mają określeń na śnieg.

Reply
Kady82

Myślę że korzystając z książek ,artow w języku obcym i przyswajając wiedze, warto nazywac swoje mysli w tym jezyku. Raczej jest to nauralne.
Odnoszac sie do artykulu, widze ze moze miec to sens, nie chodzi o myślenie w jednym słusznym języku (takim czy innym) . Raczej myślenie w innym jezyku pozwala skupic się na celu, dobrej decyzji a nie szybkiego, szablonowego, automatycznego myslenia.

Reply
tojaczajka

Ja mysle po ang i plsku, czytam ksiazki angielskie, ale takze ucze sie tutaj po polsku, robiac jakies notatki czesto pisze w dwoch jezykach, slowko raise bardziej utwala mi sie w pamieci niz podbicie, nie wiem dlaczego tak jest? Ogolnie cos w tym jest. Pozdrawiam!

Reply
medzikone

Napisane przez Kady82
Myślę że korzystając z książek ,artow w języku obcym i przyswajając wiedze, warto nazywac swoje mysli w tym jezyku. Raczej jest to nauralne.
Odnoszac sie do artykulu, widze ze moze miec to sens, nie chodzi o myślenie w jednym słusznym języku (takim czy innym) . Raczej myślenie w innym jezyku pozwala skupic się na celu, dobrej decyzji a nie szybkiego, szablonowego, automatycznego myslenia.

To może coś ze mną jest nie tak, bo po godzinie nie pamiętam czy film był z lektorem czy bez. Tak samo z książkami. Wiem co czytałem i mam tego wyobrażenie w głowie.

Reply

Napisane przez WeakTight27

Napisane przez wujekryba

To nie ma żadnego wpływu ile kto ma określeń na to czy na tamto bo jeżeli uważasz że francuskie wina czy sery są dobre to albo opierasz się na powszechnej opinii ludzi którzy nie próbowali ani jednego ani drugiego albo sam należysz do grupy która nie próbowała. Ja próbowałem i nie rozumiem jak komuś może smakować skwaśniałe wino (tanie mają tam wina ale czy dobre to już pozostawiam każdemu do oceny) czy zapleśniały ser.

:facepalm:
niektorzy z ignorancji robia cnote

ja mam tak jak medzik - staram sie jak czytam, poukladac informacje w glowie, robiac notatki z ksiazki z kazdego rozdzialu i wtedy nie ma jezyk chyba znaczenia - mysle ze to zalezy w jaki sposob ktos sie uczy, jezeli ktos tylko czyta i slucha w j. angielskim nie robi notatek do tego po polsku / nie robi ich wcale albo po angielsku to taka zmiana moze pomoc

to chyba bardzo indywidualna sprawa

Reply
Kady82

Napisane przez medzikone

Napisane przez Kady82

To może coś ze mną jest nie tak, bo po godzinie nie pamiętam czy film był z lektorem czy bez. Tak samo z książkami. Wiem co czytałem i mam tego wyobrażenie w głowie.

To swietnie że masz w glowie, ale powiedz grasz trzeci zaklad na luźnego gracza z AK w sercach dla
wartości cz raczej jako blef? :f_biggrin:

Reply