Skip to forum
Notifications
Clear all

W pogoni za Nutsami

249 Posts
28 Users
0 Reactions
8,261 Views
Paddre

Ave!

Obserwując blogi na forum, i postępy ludzi je prowadzących, chyba pora abym i ja spróbował. A więc do dzieła...

Na imię mam Marek, mam 23 lata. Na codzien studiuje informatykę stosowaną na krakowskim AGH, ze specjalizacją grafika komputerowa. Chociaż i tak nie ogarniam co się tam dzieje :) Albo nic się nie dzieje... nie wiem.

W pokera gram od około 5 lat. Początkowo to była taka zabawa od czasu do czasu, dopiero 2 lata temu zacząłem grać tak 'bardziej', zarejestrowałem się na PS, zrobiłem quiz i te wszystkie pierdoły przez które każdy początkujący musiał przejść. Zafascynowany kapitałem startowym, początkowo miałem w planach wyrobienie rake jakoś, i wypłacenie tego kapitału, każdy grosz się przyda. Jednak nie było tak prosto, dość szybko doszedłem do wniosku, że te 50$ to jest tak naprawdę nic. Jeden większy melanż i finito. Postanowiłem więc się bardziej przyłożyć.

Kapitał startowy uwolniłem grając SSS na everescie. "Wyśmiewany" przez kolegów, że SSS to nie jest poker tylko jakieś klikanie, oraz gdy większość pokerroomów wprowadziło ograniczenie 40bb+ na stolikach, system zawiódł. Musiałem pomyśleć o czymś innym. Mając kapitał około 150$ zacząłem grać turnieje SNG STT. Szło mi dość dobrze, jednak nie na tyle, żeby mieć motywację do dalszej nauki i gry. A ja mam to do siebie, że jak coś mi nie sprawia przyjemności, to tego nie robię. W ten właśnie sposób zrobiłem sobie przerwę kilka miesięcy od pokera. Po jakimś czasie naszła mnie ponownie chęć gry. Przerzuciłem kapitał na P* i zacząłem roznosić turnieje 45os, po kilkuset turniejach miałem chyba 30% ROI. Ale turnieje te mają wadę - zasiadając do turnieju trzeba mieć tą godzinkę. Ja niestety zawsze miałem z tym problem. Pomyślałem - pora na zmianę.

I tak po namowie Pawła (pol17pl), z którym się znamy już od 7 lat, początkiem kwietnia zeszłego roku zacząłem grać NL SH. Wystarczyły 3 dni, aby cały mój roll się storbił :D No nie całkiem, zostało mi 4$, była 5 nad ranem, powiedziałem sobie: "Padre! dasz rade!", i do godziny 10 już miałem 60$. No i zacząłem jechać z tym koksem. Minęło 40 dni, na moim rollu przekroczona została magiczna liczba 1000$. Pełen euforii nie spodziewałem się, co mnie czeka w najbliższych dniach. Oczywiste jest, że wygrałem dzięki mega upswingowi, który dał znać o sobie. I tak w piątek, 13 maja (nie ma to jak zwalać winę na datę :D), wtopiłem, stiltowałem, wtopiłem, zostało mi pół rolla. W tym samym czasie mój współlokator miał mega upswinga na jakichś Hiper Super Turbo SNG na FTP, co 300 żetonów stacka początkowego było. Oczywiście jak to w tilcie - przerzucamy rolla. I przerzuciłem, zostawiając sobie 70$, reszta poszła na FTP. Jak można się domyśleć, te turnieje nie szły. Storbiłem rolla do 160$ i ciach, FBI zabrało FTP.

Pełen pokory wróciłem do swoich pozostawionych 70$, do NLSH, gram chwile i ciach, Ladbrokes kończy współpracę z Polską. Szybkie przerzucenie kasy na Unibet, i gramy... gramy... nie idzie. Nie ma upswinga, nie ma fishy z Ladbrokesa (mimo, że to ta sama sieć), ciągle break even. Nadeszła jesień, praca inżynierska, postanowiłem przerwać pokera i zająć się studiami. I tak do początku tego roku. Od stycznia powróciłem do pokera NLSH, w styczniu nawet się podwoiłem, w lutym zmieniłem stawki i tym samym room, wracając na everesta na NL10, ale nie potrafiłem z nimi grać jakoś. Znowu wtopa. Zostało mi 100$, i co tu zrobić sobie myślę... A może NLSH także nie dla mnie? dokładnie rok minął, mój roll jest taki sam jak rok wcześniej, doświadczenie zebrane ogromne. 1 kwiecień, jaki żart tu sobie zrobić... Zagrajmy w Omahe! Taki prima aprilisowy żart, coś nowego, coś ciekawego. Aby powróciła chęć gry w pokera, powróciła przyjemność płynąca z tej gry.

No i jestem, tu i teraz, graczem PLO. I będę roznosił tą grę!

:heart: Po co ten blog?

Blog ten przede wszystkim ma na celu zmotywowanie mnie do pokerowego rozwoju. Nie tylko w PLO, ale także w mindsecie, bo mimo że wydaje mi się, że mindset mam dobry, to mam jeszcze w nim mase leaków. No i potrzebuje też miejsca, w którym będę mógł wylewać swoje łzy gdy fishe przyfarcą, oraz strzelać euforią gdy to ja trafie. Tłumienie emocji w sobie jest nie zdrowe. Będę też wrzucał rozdania z nadzieją, że lepsi ode mnie (których tutaj jest masa albo i jeszcze więcej) podpowiedzą coś, pomogą ulepszyć moją grę. Zwłaszcza, że ocena rąk dla mikro PLO na PS jest aktualnie taka, jaka jest.

:heart: Podziękowania

Pragnę podziękować ludziom których nie znam, a którzy pomogli mi w rozwoju i podążaniu swoją pokerową ścieżką do tej pory:
:diamond: lechrumski - za wspaniałe treningi i filmy mindsetowe, które już kilka razy zmieniały moje myślenie, hamując moje wtapianie, a nawet powodując podwojenie rolla (w styczniu tego roku :D)
:diamond: tmfinger - za treningi i filmy SNG oraz SNG 45os, które sprawiły że nie wtopiłem rolla grając te turnieje, a nawet, w przypadku 45os, dały mi dość duże ROI
:diamond: muckinfella - za treningi i filmy NLSH, zwłaszcza "crushing microstakes", dzięki którym z 4$ zrobiłem ponad 1000$
:diamond: hahaUnaab - również za treningi i filmy, w tym ostatnią serię "powoli i do przodu", która mimo że nie spowodowała u mnie kroku naprzód, bardzo mi się podobała
:diamond: MrBocian - za treningi i filmiki PLO, z których bardzo szybko opanowałem podstawy tej gry, i aktualnie mam nadzieję że dadzą efekty (po jednym z nich wczoraj +18 BI :D)

Specjalne podziękowania dla
:diamond: pol17pl - za ciągłe gadanie mi, żebym się wziął za pokera i skończył pier**lić :D Po jego motywacji zawsze mam sesje na +!

Zgodnie z radami pol17pl koniec tego p... pisania. Na zakończenie wrzucam wykresik PLO z kwietnia oraz 1 maja (po filmie MrBociana). Będę wrzucał wykresy w BB gdyż lepiej mi się na nie patrzy jakoś, zwłaszcza gdy się shootuje wyższe stawki. Wtedy $ skacze za bardzo itp, nie widać obiektywnie całości. Obecnie gram PLO2 więc każdy może sobie przeliczyć.

Kwiecień 2012:

1. maja 2012:

Bonusik - mój wczorajszy rodzynek po polowaniu na fisha pare godzin:

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1749695
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

CO: $1.39
BTN: $3.85
SB: $10.56
Hero (BB): $10.39
UTG: $0.20
MP: $2.25

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 5 :diamond: K :diamond: K :heart: J :diamond:
UTG calls $0.02, 1 fold, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero raises to $0.12, UTG raises to $0.20, CO calls $0.18, BTN calls $0.18, SB calls $0.18, Hero calls $0.08

Flop: ($1.00) A :spade: K :club: 6 :diamond: (5 players)
SB checks, Hero bets $0.55, CO folds, BTN folds, SB calls $0.55

Turn: ($2.10) 4 :club: (3 players)
SB checks, Hero bets $1.36, SB raises to $6.18, Hero raises to $9.64, SB calls $3.46

River: ($21.38) 9 :club: (3 players)

Final Pot: $21.38
SB shows 4 :diamond: 7 :diamond: 6 :club: 6 :heart:
Hero shows 5 :diamond: K :diamond: K :heart: J :diamond:
UTG shows 7 :heart: A :diamond: 7 :spade: A :heart:
UTG wins $0.93
Hero wins $19.03
(Rake: $1.42)

Reply
248 replies
amichal1

1600 rak i 18 BI - szacunek i powodzenia mam nadzieje ze bb/100 sie utrzyma przez caly miesiac bo ja z moim 33/100 z tego miesiaca to sie moge schowac

Pozdrawiam

Reply
Paddre

nie ma takiej opcji raczej zeby sie utrzymalo :D W kwietniu mialem -1.24bb/100 więc to ja się muszę chować :)

Reply
Paddre

2. maja 2012

Dzień zaczął się obiecująco. Na początku trochę nauki

Mindset - odpowiedzialność i feedback w pokerze

Wyciągnięte najważniejsze wnioski:

:club: Czy się wygra czy się przegra, najważniejsze jest doświadczenie
:club: Po przegranej zamiast szukać winnych czy rozpaczać, trzeba szukać błędów w swojej grze
:club: W przypadku nie znalezienia błędów w grze, zastanowić się nad swoją grą, czy czegoś nie warto poprawić
:club: Lokalizować błędy/dobre zagrania przeciwników i przeanalizować je w stosunku do siebie
:club: Największym przeciwnikiem gracza jest on sam

Później sesyjka PLO. A właściwie 3 sesyjki przez cały dzień. Wynik niestety nie jest zbyt dobry:

Duży wpływ na grę, a dokładniej na koncentracje, miała dzisiejsza pogoda. Cały dzień skwar, gorąc, a po południu burza. Cały czas czułem zmęczenie, nie mogłem się skupić na grze. A na samym końcu stiltowałem, gdyż równolegle grałem we freerollu z PS, i przez złe zagranie z chipleadera (9 miejsce) w 2 rozdania oddałem żetony przeciwnikowi, będąc na bubblu. Zachciało mi się blefować fisha :D Ostatecznie skończyłem na 61 miejscu.

Ogólnie w PLO popełniłem dziś dużo błędów. Oto "najciekawsze" z nich :facepalm: :

#5/1: ręka, która wygląda łądnie, ale nadaje się co najwyżej do podbicia z BTN, zwłaszcza przy fishach. Granie tą ręką multiway bez pozycji - tragedia.

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1751736

SB: $2.21
BB: $0.45
Hero (UTG): $2.00
CO: $1.98
BTN: $3.06

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 5 :heart: A :diamond: 3 :heart: 2 :diamond:
Hero raises to $0.07, CO calls $0.07, BTN calls $0.07, SB calls $0.06, BB calls $0.05

Flop: ($0.35) 7 :diamond: A :club: Q :club: (5 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.21, CO folds, BTN calls $0.21, SB calls $0.21, BB folds

Turn: ($0.98) 3 :spade: (3 players)
SB checks, Hero bets $0.59, BTN calls $0.59, SB folds

River: ($2.16) T :spade: (2 players)
Hero bets $1.13, BTN calls $1.13

Final Pot: $4.42
Hero shows 5 :heart: A :diamond: 3 :heart: 2 :diamond:
BTN shows A :spade: 2 :heart: 7 :club: 7 :heart:
BTN wins $4.14
(Rake: $0.28)

#5/2: Na tak nie trafionym boardzie najlepsza linia w 3way to chyba x/f. Drawów tutaj na tyle dużo, że bez pozycji to trza uciekać... a nie oddawać kase.

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1751739

UTG: $3.08
MP: $0.12
CO: $1.63
BTN: $11.96
Hero (SB): $1.98
BB: $0.47

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with K :spade: A :heart: A :club: 9 :club:
UTG raises to $0.07, 2 folds, BTN calls $0.07, Hero raises to $0.30, 1 fold, UTG calls $0.23, BTN calls $0.23

Flop: ($0.92) 6 :club: 2 :diamond: 7 :diamond: (3 players)
Hero bets $0.58, UTG folds, BTN calls $0.58

Turn: ($2.08) 3 :diamond: (2 players)
Hero bets $1.10, BTN calls $1.10

River: ($4.28) 4 :spade: (2 players)

Final Pot: $4.28
BTN shows 7 :spade: J :heart: 3 :club: 6 :heart:
Hero shows K :spade: A :heart: A :club: 9 :club:
BTN wins $4.00

#5/3: To ostatnia ręka dzisiejszego dnia, grana na tilcie :f_biggrin: Wyblefowałem sam siebie, gdyż preflop obstawiałem go na KK**/AA**, na flopie na overpare, na turnie na KK**, na riverze powiedziałem że nie ma KK**... Rezygnowałem z KK/AA u niego ze względu że ja mam po 1, i na stole po 1, więc by musiał mieć pozostałe 2 z talii... Totalny brak konsekwencji, tragedia. No ale wszystko się zgadzalo :facepalm:

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1751744

CO: $1.79
BTN: $2.28
SB: $2.46
BB: $2.54
Hero (UTG): $2.15

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 9 :spade: K :club: J :club: A :spade:
Hero raises to $0.07, CO raises to $0.24, 3 folds, Hero calls $0.17

Flop: ($0.51) J :diamond: 7 :club: 2 :club: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.51, Hero calls $0.51

Turn: ($1.53) A :diamond: (2 players)
Hero checks, CO checks

River: ($1.53) K :spade: (2 players)
Hero checks, CO bets $1.04, Hero calls $1.04

Final Pot: $3.61
CO shows 7 :spade: Q :spade: Q :diamond: T :heart:
Hero shows 9 :spade: K :club: J :club: A :spade:
CO wins $3.37
(Rake: $0.24)

#5/4: Wielkość przebicia na flopie tłumaczę tym, że miałem plan, gdyby short wsunął stacka, miał bym jeszcze możliwość reshove tego flopa (a nie tylko sprawdzenie). Więc w sumie już na flopie zdecydowałem wsunąć stacka. Tylko czy nie powinienem się wycofać z tej myśli na turnie, gdyż ewidentnie przeciwnik repował flusha?

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1751745

BB: $3.20
UTG: $1.99
MP: $2.52
Hero (CO): $1.68
BTN: $1.17
SB: $1.04

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with K :club: 2 :heart: A :heart: K :spade:
1 fold, MP calls $0.02, Hero raises to $0.09, 1 fold, SB calls $0.08, BB calls $0.07, MP calls $0.07

Flop: ($0.36) 3 :diamond: T :diamond: K :heart: (4 players)
SB checks, BB bets $0.22, MP folds, Hero raises to $0.46, SB folds, BB calls $0.24

Turn: ($1.28) 5 :diamond: (2 players)
BB bets $0.81, Hero raises to $1.13, BB calls $0.32

River: ($3.54) 4 :spade: (2 players)

Final Pot: $3.54
BB shows A :spade: A :diamond: 4 :diamond: J :spade:
Hero shows K :club: 2 :heart: A :heart: K :spade:
BB wins $3.32
(Rake: $0.22)

#5/5: Na flopie obstawiałem przeciwnika na sety/2pary, jako że mam asa w kolorze to myślę, że on bez nut flush by mnie nie raisował. Ale chyba mimo wszystko zbyt odważnie, i powinienem to bet/foldować?

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1751746

CO: $2.42
BTN: $4.65
SB: $0.18
BB: $15.01
Hero (UTG): $5.87
MP: $0.20

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with Q :club: T :club: A :diamond: J :club:
Hero raises to $0.07, 1 fold, CO raises to $0.24, 2 folds, BB calls $0.22, Hero calls $0.17

Flop: ($0.73) K :diamond: 6 :diamond: T :diamond: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.34, CO raises to $1.75, BB folds, Hero raises to $5.63, CO calls $0.43 all in

Turn: ($5.09) 4 :heart: (2 players - 1 is all in)

River: ($5.09) 2 :spade: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $5.09
CO shows T :heart: 5 :spade: 4 :spade: K :spade:
Hero shows Q :club: T :club: A :diamond: J :club:
CO wins $4.77
(Rake: $0.32)

#5/6: cooler :)

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 3 players - View hand 1751752

SB: $1.32
BB: $2.37
Hero (BTN): $1.98

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 9 :heart: A :diamond: Q :club: Q :diamond:
Hero raises to $0.07, SB calls $0.06, 1 fold

Flop: ($0.16) 9 :diamond: A :spade: K :diamond: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.10, SB calls $0.10

Turn: ($0.36) 9 :spade: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.20, SB calls $0.20

River: ($0.76) 7 :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.76, SB raises to $0.95, Hero calls $0.19

Final Pot: $2.66
SB shows K :club: J :diamond: 5 :diamond: K :heart:
Hero shows 9 :heart: A :diamond: Q :club: Q :diamond:
SB wins $2.50
(Rake: $0.16)

#5/7: To rozdanie mi się nie podoba :( przeciwnicy bardzo agresywni, ale mimo to nie bardzo mi teraz wygląda taki calldown...

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1751754

BB: $2.00
UTG: $1.97
CO: $14.27
Hero (BTN): $6.02
SB: $2.59

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 4 :heart: K :club: 9 :spade: K :diamond:
1 fold, CO raises to $0.07, Hero calls $0.07, SB calls $0.06, BB raises to $0.35, CO calls $0.28, Hero calls $0.28, 1 fold

Flop: ($1.12) 2 :heart: Q :spade: 5 :heart: (3 players)
BB checks, CO bets $0.37, Hero calls $0.37, BB folds

Turn: ($1.86) T :club: (2 players)
CO bets $0.55, Hero calls $0.55

River: ($2.96) K :spade: (2 players)
CO checks, Hero checks

Final Pot: $2.96
CO shows A :spade: 8 :club: 6 :heart: Q :diamond:
Hero shows 4 :heart: K :club: 9 :spade: K :diamond:
Hero wins $2.78
(Rake: $0.18)

Wnioski:
:diamond: Z wczesnych pozycji grać mega tight, gdyż i tak zazwyczaj pula będzie multiway, a bez pozycji to tylko problemy stwarza postflop
:diamond: Ręce które ładnie wyglądają, grają się ciężko
:diamond: Nie wolno blefować fishy!
:diamond: Gołe asy są bardzo słabe, nie bardzo nadają się do 3betu bez pozycji (fishe i tak nie foldują)
:diamond: Nie udawaj nutsy przed fishem, który i tak sprawdzi z flushem na 3
:diamond: Wszyscy popełniamy błędy

Znalezione leaki:
:spade: Problematyczna gra z mocnymi rękami bez pozycji, gdy nie trafią flopa
:spade: Błędne przekonanie, że "on nie może mieć tutaj xx!"
:spade: Blefowanie fishy
:spade: Problemy z koncentracją
:spade: Tilt z powodu głupich zagrań

Dziękuję, dobranoc :pokerface:

Reply
Paddre

Szukam dobrej taktyki na tego gościa, gdyż bardzo często gram z nim przy stołach

Na pewno główną zasadą jest, że siedzenie z nim bez pozycji to palenie kasy. On mnie zawsze sprawdzi/3betuje i nigdy nie wiem gdzie jestem.

3betować go tylko z rękami które trafiają flopa, 3bet blef nie wchodzi w grę przy ft3bet 5%. Tylko jakie to ręce? Wysokie parki z dobrymi rękami pobocznymi oraz mocne wrapy np z FD na A?
4betować go również troche szerzej bo nie folduje do 4betów, albo nie 4betować go z niczym innym prócz AA?

A może wykorzystać jego agresję i często robić calldown? Problem w tym, że nigdy nie wiem czy nie jestem w tyle...

Reply
Paddre

No co za debil mnie wyfiszował we freerollu ! :f_cry: :f_cry: :f_cry:

Everest Poker No Limit Hold'em Tournament - t150.00/t300.00 Blinds - 9 players - View hand 1752348

UTG+2: t2140.00 7.13 BBs
MP1: t3195.00 10.65 BBs
MP2: t4000.00 13.33 BBs
CO: t1650.00 5.50 BBs
BTN: t7525.00 25.08 BBs
SB: t1870.00 6.23 BBs
BB: t3800.00 12.67 BBs
UTG: t2500.00 8.33 BBs
Hero (UTG+1): t9135.00 30.45 BBs

Pre Flop: (t450) Hero is UTG+1 with K :diamond: A :diamond:
UTG raises to t2470, Hero calls t2470, 4 folds, BTN calls t2470, 2 folds

Flop: (t7860) 2 :diamond: 9 :diamond: A :club: (3 players)
Hero checks, BTN bets t5025.00, Hero raises to t6635

Turn: (t17910) Q :spade: (3 players)

River: (t17910) J :club: (3 players)

Final Pot: t17910
BTN shows Q :diamond: A :spade:
UTG shows K :spade: K :heart:
Hero shows K :diamond: A :diamond:
BTN wins t8130.00
BTN wins t10050.00
(Rake: t-270)

Reply
kevONEin

Napisane przez Paddre
Szukam dobrej taktyki na tego gościa, gdyż bardzo często gram z nim przy stołach
[...]

Wedlug mnie, grajac z takim maniakiem przy stole, pozycja ma mniejsze znaczenie. Podstawa, to granie tight (bez pozycji, z pozycja mozemy poluznic wg mnie troche nasz range, ale tylko o rece z nutsowym potencjalem). Jak siedzi za nami i nas co 2 reke 3betuje i zanosi sie na pule hu, to imo mandatory 4bet - oczywiscie przy zalozeniu ze gramy tight i tylko mocne uklady. Natomiast z ukladami KK/AA + ew. mocne double suited high cards dazymy za wszelka cene do stackowania pf.
Ja sie w ten sposob ostatnio probowalem adaptowac na podobnego maniaka (moj mial 40% 3beta ;) ) i rezultat bardzo dobry. Tzn ok, moze nie bardzo dobry, bo wtopilem w ten sposob chyba z 8-10 BI (na 1 gosciu!!), ale wazne ze ev szla w odpowiednia strone i z reguly stakcujac sie z nim mialem 60%+ equity.

Reply
Paddre

I po takim 4becie jak mnie sprawdza, to chyba na kazdym flopie muszę wsuwać? (na normalnych stackach, na deep niekoniecznie) Bo w stacku pozostaje mniej więcej tyle co wielkość puli, więc potrzebuje około 35% equity, a do tego jest jeszcze jakieś FE (na poziomie z 40% myślę). Na pozycji również potrzebujemy tyle equity żeby sprawdzić... Hmm... rzadko chyba trafi tak flopa żebym nie miał tyle equity, czyż nie? No i gra z takim przeciwnikiem musi być fciul wariancyjna

ja też wtopiłem na niego z 8 BI przy 60%+ eq, na szczęście większość oddał na deepach :)

Reply
amichal1

Bez pozycji mozna grac ale trzeba uwazac bo jest to sytuacja bardzo tiltogenna ( mozna latwo wpasc w tilt ) jego agresja postflop jest calkiem normalna tylko PF jest on totalnym maniakiem dlagego warto 3 betowa lekko PF. Tak jak wszyscy radza grac duzo ciasniej bez pozycji i nie powinno byc problemu. Trzeba uwazac takze na jego 4 beta ktory nie jest za szeroki wiec gracz ten nie jest totalnym idiota mysle ze kk**ss gram 3 bet i fodd to 4 bet bo bardzo czesto on tam asy pokaze

Pozdrawiam

Reply
Paddre

3. maja 2012

Kolejny dzień nie za dobry w pokerze. Jakoś cały czas nie mogłem złapać swojej A-game, wykres to jedna wielka sieczka. Ostatecznie zakończone na niewielkim plusie :f_grin:

Ale jest dobrze :)

Coś dla głodnych fishowatych rozdań:

#5/8: Trafione tripsy na flopie. Bardzo często tutaj mierze się vs inne tripsy albo gotowe fulle. Na flopie jeszcze equity jest, ale co z turnem? A może najlepiej stackować się na flopie i niech się dzieje wola nieba?

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1753185

CO: $3.48
BTN: $1.00
SB: $9.27
BB: $6.28
UTG: $1.92
Hero (MP): $3.01

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with Q :spade: T :club: K :club: 5 :club:
1 fold, Hero raises to $0.07, CO calls $0.07, BTN calls $0.07, SB raises to $0.12, BB calls $0.10, Hero calls $0.05, CO calls $0.05, BTN calls $0.05

Flop: ($0.60) T :diamond: T :heart: 4 :club: (5 players)
SB bets $0.02, BB raises to $0.66, Hero calls $0.66, CO folds, BTN folds, SB folds

Turn: ($1.94) 7 :club: (2 players)
BB bets $1.94, Hero raises to $2.23, BB calls $0.29

River: ($6.40) Q :diamond: (2 players)

#5/9: tylko fishe tak grają. 3bet przeciwnika to zazwyczaj AA**, więc powinienem to foldować do 3betu pre. Callnalem mając jakieś equity, ale na flopie już powinienem uciekac

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1753187

Hero (UTG): $3.89
MP: $1.49
CO: $3.37
BTN: $1.38
SB: $1.31
BB: $1.81

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with Q :diamond: J :heart: J :diamond: T :diamond:
Hero raises to $0.07, 1 fold, CO raises to $0.24, 3 folds, Hero calls $0.17

Flop: ($0.51) 8 :club: 8 :heart: 7 :diamond: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.51, Hero calls $0.51

Turn: ($1.53) 3 :club: (2 players)
Hero checks, CO checks

River: ($1.53) T :club: (2 players)
Hero bets $0.99, CO calls $0.99

Final Pot: $3.51
Hero shows Q :diamond: J :heart: J :diamond: T :diamond:
CO shows 5 :spade: A :spade: 3 :spade: A :heart:
CO wins $3.29
(Rake: $0.22)

#5/10: przeciwnik ten od statystyk wyżej. Fold pre, ale o dziwo miałem prawie 60% equity!

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1753190

CO: $2.17
BTN: $3.30
SB: $4.18
BB: $2.64
Hero (UTG): $2.80

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 7 :diamond: 4 :spade: Q :spade: Q :heart:
Hero raises to $0.07, CO raises to $0.24, 3 folds, Hero raises to $0.75, CO raises to $2.17, Hero calls $1.42

Flop: ($4.37) A :heart: K :diamond: 4 :club: (2 players)

Turn: ($4.37) A :club: (2 players)

River: ($4.37) 9 :diamond: (2 players)

Final Pot: $4.37
CO shows 4 :diamond: 9 :spade: 9 :club: K :club:
Hero shows 7 :diamond: 4 :spade: Q :spade: Q :heart:
CO wins $4.09

#5/11: nie wiem w którym momencie powinienem uciekać. A może dobrze rozegrane? pula nie wyszła zbyt duża, na riverze to widziałem tylko valuebet od J9, na które ma blockera, i blefy. Nie pomyślałem żeby z nutsami tak grał. Dopiero po rozdaniu patrze że ma notke - 'pasywnie z nutsami' :facepalm:

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1753191

BTN: $1.64
Hero (SB): $1.98
BB: $1.92
UTG: $0.62
CO: $2.00

CO posts a big blind ($0.02)

Pre Flop: ($0.05) Hero is SB with 9 :diamond: K :club: A :diamond: Q :club:
1 fold, CO checks, BTN calls $0.02, Hero raises to $0.10, BB calls $0.08, 2 folds

Flop: ($0.24) T :club: 3 :heart: Q :spade: (2 players)
Hero bets $0.14, BB calls $0.14

Turn: ($0.52) T :heart: (2 players)
Hero bets $0.31, BB calls $0.31

River: ($1.14) 8 :club: (2 players)
Hero checks, BB bets $0.40, Hero calls $0.40

Final Pot: $1.94
Hero mucks 9 :diamond: K :club: A :diamond: Q :club:
BB shows Q :heart: Q :diamond: 9 :club: K :diamond:
BB wins $1.82
(Rake: $0.12)

Na dobranoc dostałem filmik od kumpla, coby się nie łamać gdy łamią się asy:

Reply
Paddre

Chyba jest ze mną coś nie tak, że zachowuję się jak debil grając w takich spotach... TP+GS+BFD żeby się na deepie stackować :rage: :rage: :facepalm:
Nie ogarniam sam siebie coś... :f_cry:

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1753424

Hero (BB): $3.06
UTG: $1.54
CO: $5.02
BTN: $1.22
SB: $0.30

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :club: K :diamond: 9 :club: A :diamond:
UTG raises to $0.07, CO calls $0.07, 2 folds, Hero raises to $0.29, UTG calls $0.22, CO calls $0.22

Flop: ($0.88) Q :heart: A :spade: 5 :diamond: (3 players)
Hero bets $0.54, UTG folds, CO raises to $2.50, Hero raises to $2.77, CO calls $0.27

Turn: ($6.42) Q :diamond: (2 players)

River: ($6.42) 9 :heart: (2 players)

Final Pot: $6.42
Hero shows T :club: K :diamond: 9 :club: A :diamond:
CO shows 5 :heart: J :heart: 5 :club: 2 :diamond:
CO wins $6.00
(Rake: $0.42)

Reply
amichal1

Nie Ty jeden masz takie pomysly

$0.05/$0.10 Pot Limit Omaha Hi
PokerStars
5 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com

Stacks:
UTG g0g0l0 ($25.37)
CO MadDave1881 ($13.75)
BTN David219 ($10)
SB amichal1 ($12.25)
BB pertiman ($12.70)

Pre-Flop: ($0.15, 5 players) amichal1 is SB J♦ Q♦ 6♥ 9♥
1 fold, MadDave1881 raises to $0.30, 1 fold, amichal1 raises to $1, 1 fold, MadDave1881 calls $0.70

Flop: 9♠ 3♣ 8♥ ($2.10, 2 players)
amichal1 bets $1.20, MadDave1881 raises to $5.61, amichal1 goes all-in $11.25, MadDave1881 calls $5.64

Turn: T♠ ($24.60, 2 players, 1 all-in)

River: K♥ ($24.60, 2 players, 1 all-in)

Final Pot: $24.60
amichal1 shows a straight, Nine to King
J♦ Q♦ 6♥ 9♥
MadDave1881 shows
9♦ 7♥ 8♠ Q♥

amichal1 wins $23.49 (net +$11.24)

MadDave1881 lost $12.25

Pozdrawiam

Reply
Paddre

No fakt ;p Ale i tak to trzeba się tego oduczyć, bo to do niczego dobrego nie prowadzi.

Reply
Paddre

:rage: Byłem święcie przekonany, że mierzę się z flushem który się skompletował... przynajmniej 1 z nich........

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1753899

SB: $1.86
Hero (BB): $2.50
UTG: $1.09
MP: $3.22
CO: $0.44
BTN: $1.96

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :heart: K :club: 8 :spade: 3 :heart:
UTG calls $0.02, MP calls $0.02, 1 fold, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.10) 9 :diamond: 7 :club: 6 :club: (5 players)
SB checks, Hero bets $0.08, UTG calls $0.08, MP calls $0.08, BTN calls $0.08, SB folds

Turn: ($0.42) A :heart: (4 players)
Hero bets $0.33, UTG calls $0.33, MP calls $0.33, BTN folds

River: ($1.41) 4 :club: (3 players)
Hero checks, UTG bets $0.66, MP calls $0.66, Hero folds

Final Pot: $2.73
UTG shows 5 :heart: 6 :spade: 2 :diamond: 6 :diamond:
MP shows A :spade: 2 :spade: 5 :diamond: 9 :spade:
UTG wins $2.55
(Rake: $0.18)

Reply
Zonexin

Cześć. Jak trafiasz nutsy w limpowanych pulach graj cały czas za pot, przez co dostaniesz więcej value :f_cool:. Często w zwykłych potach na fishy, też można grać pot bo i tak nic nie foldują.

Reply
Paddre

4. maja 2012

Kolejny dzień, i znowu to samo. Początki kiepskie, potem jakoś się odrabiało, na końcu kilka pechowych rozdań. Ale jestem zadowolony z drugiej części dnia, grałem według mnie dość solidnie.

#5/12: Myślę że to dobry fold jest. Z BB bym się stackował bo on ze smieciami to robi, ale w 3way to już nie chciałem z gołymi asami. Chociaż teraz patrzę że one mają jeszcze SD, aczkolwiek wolałbym jakiegoś FD widzieć w nich także

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1754085

UTG: $4.99
Hero (MP): $2.97
CO: $0.80
BTN: $1.84
SB: $2.03
BB: $2.66

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with A :heart: Q :club: A :diamond: 9 :heart:
1 fold, Hero raises to $0.07, 1 fold, BTN calls $0.07, SB raises to $0.30, BB raises to $1.04, 2 folds, SB raises to $2.03, BB raises to $2.66

Flop: ($4.20) 8 :diamond: 6 :diamond: A :spade: (2 players)

Turn: ($4.20) 6 :club: (2 players)

River: ($4.20) A :club: (2 players)

Final Pot: $4.20
SB shows Q :diamond: 7 :spade: Q :heart: K :heart:
BB shows 4 :club: T :diamond: 6 :heart: 9 :spade:
BB wins $3.29

#5/13, #5/14, #5/15 - Powody, przez które spadłem pod kreske X(

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1754089

Hero (BTN): $2.09
SB: $4.49
BB: $0.20
UTG: $0.07
CO: $1.59

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with K :spade: 3 :club: 5 :club: K :diamond:
1 fold, CO raises to $0.07, Hero raises to $0.24, 2 folds, CO raises to $0.75, Hero raises to $2.09, CO calls $0.84 all in

Flop: ($3.21) Q :club: 2 :heart: A :diamond: (2 players - 1 is all in)

Turn: ($3.21) 6 :diamond: (2 players - 1 is all in)

River: ($3.21) Q :diamond: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $3.21
Hero shows K :spade: 3 :club: 5 :club: K :diamond:
CO shows J :club: 8 :club: J :spade: A :club:
CO wins $3.01
(Rake: $0.20)

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1754090

UTG: $1.91
MP: $0.91
Hero (CO): $4.22
BTN: $1.58
SB: $1.14
BB: $3.78

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with 6 :diamond: K :diamond: K :heart: K :club:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.09, BTN calls $0.09, SB raises to $0.40, 2 folds, Hero raises to $1.33, 1 fold, SB calls $0.74 all in

Flop: ($2.41) 6 :spade: 4 :heart: A :diamond: (2 players - 1 is all in)

Turn: ($2.41) 7 :club: (2 players - 1 is all in)

River: ($2.41) J :diamond: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $2.41
Hero shows 6 :diamond: K :diamond: K :heart: K :club:
SB shows 5 :spade: 5 :club: J :spade: 6 :heart:
SB wins $2.25
(Rake: $0.16)

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1754091

Hero (UTG): $2.00
MP: $4.72
CO: $4.26
BTN: $2.17
SB: $2.18
BB: $3.01

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with A :heart: A :spade: 4 :heart: 4 :diamond:
Hero raises to $0.07, MP calls $0.07, CO calls $0.07, BTN calls $0.07, 1 fold, BB calls $0.05

Flop: ($0.36) 9 :heart: 2 :spade: T :heart: (5 players)
BB checks, Hero bets $0.26, MP calls $0.26, CO calls $0.26, BTN folds, BB folds

Turn: ($1.14) 7 :heart: (3 players)
Hero bets $1.14, MP folds, CO raises to $2.28, Hero calls $0.53 all in

River: ($4.48) Q :club: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $4.48
Hero shows A :heart: A :spade: 4 :heart: 4 :diamond:
CO shows 6 :heart: 8 :heart: 3 :club: 9 :spade:
CO wins $3.59

#5/16: Nie wiem jak rozgrywać takie spoty, jaką linię, jak betować. Przeciwnicy są pasywni a szkoda mi trochę value, z drugiej strony może lepiej dać im coś trafić

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1754093

BTN: $1.02
Hero (SB): $4.22
BB: $1.47
UTG: $4.11
CO: $3.78

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with J :heart: K :spade: Q :club: Q :spade:
UTG calls $0.02, CO calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.10, 1 fold, UTG calls $0.08, CO calls $0.08

Flop: ($0.32) J :diamond: Q :diamond: Q :heart: (3 players)
Hero bets $0.13, UTG folds, CO calls $0.13

Turn: ($0.58) A :diamond: (2 players)
Hero bets $0.27, CO calls $0.27

River: ($1.12) 6 :spade: (2 players)
Hero bets $0.80, CO folds

Final Pot: $1.12
Hero wins $1.06
(Rake: $0.06)

Na zakończenie GRIL U DONALDA.

Dobranoc! :fdrink

Reply
amichal1

Masz szczęście że z telefonu pisze jak można Tak źle te asy rozegrać. Fold to najgorsze wyjście ja tu zawsze gram o stack sprawdź sobie w ProPokerTools. Oraz ręką kkkx to także overplay ja tej ręki nigdy nie gram

pozdrawiam

Reply
kisiellodz

Napisane przez Paddre

#5/12: Myślę że to dobry fold jest. Z BB bym się stackował bo on ze smieciami to robi, ale w 3way to już nie chciałem z gołymi asami. Chociaż teraz patrzę że one mają jeszcze SD, aczkolwiek wolałbym jakiegoś FD widzieć w nich także

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1754085

UTG: $4.99
Hero (MP): $2.97
CO: $0.80
BTN: $1.84
SB: $2.03
BB: $2.66

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with A :heart: Q :club: A :diamond: 9 :heart:
1 fold, Hero raises to $0.07, 1 fold, BTN calls $0.07, SB raises to $0.30, BB raises to $1.04, 2 folds, SB raises to $2.03, BB raises to $2.66

Flop: ($4.20) 8 :diamond: 6 :diamond: A :spade: (2 players)

Turn: ($4.20) 6 :club: (2 players)

River: ($4.20) A :club: (2 players)

Final Pot: $4.20
SB shows Q :diamond: 7 :spade: Q :heart: K :heart:
BB shows 4 :club: T :diamond: 6 :heart: 9 :spade:
BB wins $3.29

Co do pasowania AAxx preflop to tutaj przytoczę odpowiedź trenera na moje pytanie w tej sprawie:AA63ss PLO10 Zoom

A poza tym Twoje asy wcale nie są "gołe", masz Q i 9 czyli dość wysokie karty i do tego suita, więc to całkiem mocne asy. Gołe to byłyby AA72r.

Reply
Paddre

Ja juz sam nie wiem, co mnie skusilo do spasowania... Moze to jednak jakiś tilt jako że kilka razy moje AA wtopilo wcześniej, i gralem scary money :facepalm:

Reply
Paddre

5. maja 2012

W tym pięknym, słonecznym dniu nie miałem czasu na pokera. Cały dzień praca na budowie, gdzie 'wygrałem' '40BI' :D:D Niestety, ten hajs nie pójdzie na pokera :) Prędzej na wódke i czipsy !

Po powrocie krótka sesyjka, która również umiliła mi wieczór: +343BB w zaledwie 291 rozdań :D Co daje 118bb/100 :fdrink

Dobrze że krótkoterminowe swingi się zdarzają, jest się z czego cieszyć, przynajmniej przez chwilę :D

Doszedłem do wniosku, że dzienne wykresy są trochę bez sensu. Nie dość, że mała próbka, to jeszcze oczywiste wariancje :) Postanowiłem zmienić to na samo podsumowanie dnia. A więc dzień dzisiejszy:

Hands: 291
Time: 100min
Stats: VPiP 14.9/PFR 11.5/3Bet 6.9/AF 1.95/WTS 30/W$SD% 63
Result: +343bb (118bb/100)

Czyli ładnie przynitowałem. No ale cóż innego można na przeciwników mających vpip powyżej 75 :)

I kilka rozdań do przemyślenia:

#5/17: Chyba dobry cbet/fold tego flopa? raisuje mnie tylko 8, 66, czasem 6 i rzadko NFD+para. Nie znam przeciwnika, więc wolałem odpuścić z overparą i 2nd NFD. Jak bym miał FD na asie to chyba stackowanie się z overparą + NFD jest opłacalne?

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1754966

CO: $0.20
BTN: $3.69
Hero (SB): $2.09
BB: $2.00
UTG: $2.36

CO posts a big blind ($0.02)

Pre Flop: ($0.05) Hero is SB with K :heart: K :club: A :club: Q :heart:
1 fold, CO checks, BTN calls $0.02, Hero raises to $0.10, BB calls $0.08, CO calls $0.08, BTN calls $0.08

Flop: ($0.40) 8 :heart: 8 :diamond: 3 :heart: (4 players)
Hero bets $0.25, BB folds, CO calls $0.10 all in, BTN raises to $0.79, Hero folds

Turn: ($1.00) 4 :heart: (2 players - 1 is all in)

River: ($1.00) 3 :club: (2 players - 1 is all in)

#5/18: Fold na flopie? mając oesd+overpare myślę, że call jest wporządku. Przeczekany turn jest mi na ręke, bo drawuje do FH. Jak się okazuje, przeciwnik zwolnił z pokerem królewskim, notka poleciała :)

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1754967

CO: $2.02
Hero (BTN): $3.06
SB: $1.94
BB: $0.46
UTG: $0.09

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with Q :club: Q :heart: K :heart: 2 :club:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.09, SB calls $0.08, BB calls $0.07, UTG calls $0.07

Flop: ($0.36) J :spade: 7 :heart: T :spade: (4 players)
SB checks, BB bets $0.36, Hero calls $0.36, SB folds

Turn: ($1.08) Q :spade: (3 players)
BB bets $0.01, Hero calls $0.01

River: ($1.10) 3 :heart: (3 players)

Final Pot: $1.10
Hero shows Q :club: Q :heart: K :heart: 2 :club:
BB shows K :spade: K :club: 4 :heart: A :spade:
UTG shows 8 :diamond: K :diamond: 4 :club: J :diamond:
BB wins $0.34
BB wins $0.70
(Rake: $0.06)

#15/19: Co na takim zaskakującym riverze? Wydaje mi się że villain mając 2 pary wcześniej by raisował, więc jego donkbet na riverze bardzo rzadko oznacza nutsy, raczej słabszy full / gołe tripsy. Dobrze kminie?

Spoiler

Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 4 players - View hand 1754970

BB: $2.02
Hero (CO): $2.60
BTN: $1.85
SB: $1.04

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with J :spade: T :club: Q :club: J :club:
Hero raises to $0.07, BTN calls $0.07, 1 fold, BB calls $0.05

Flop: ($0.22) J :heart: A :spade: 8 :heart: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.22, BTN folds, BB calls $0.22

Turn: ($0.66) 9 :spade: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.66, BB calls $0.66

River: ($1.98) A :diamond: (2 players)
BB bets $1.07, Hero calls $1.07

Wszystkie komentarze do rozdań mile widziane :)

Dziękuję, dobranoc :sdrink

Reply