Ave!
Obserwując blogi na forum, i postępy ludzi je prowadzących, chyba pora abym i ja spróbował. A więc do dzieła...
Na imię mam Marek, mam 23 lata. Na codzien studiuje informatykę stosowaną na krakowskim AGH, ze specjalizacją grafika komputerowa. Chociaż i tak nie ogarniam co się tam dzieje
Albo nic się nie dzieje... nie wiem.
W pokera gram od około 5 lat. Początkowo to była taka zabawa od czasu do czasu, dopiero 2 lata temu zacząłem grać tak 'bardziej', zarejestrowałem się na PS, zrobiłem quiz i te wszystkie pierdoły przez które każdy początkujący musiał przejść. Zafascynowany kapitałem startowym, początkowo miałem w planach wyrobienie rake jakoś, i wypłacenie tego kapitału, każdy grosz się przyda. Jednak nie było tak prosto, dość szybko doszedłem do wniosku, że te 50$ to jest tak naprawdę nic. Jeden większy melanż i finito. Postanowiłem więc się bardziej przyłożyć.
Kapitał startowy uwolniłem grając SSS na everescie. "Wyśmiewany" przez kolegów, że SSS to nie jest poker tylko jakieś klikanie, oraz gdy większość pokerroomów wprowadziło ograniczenie 40bb+ na stolikach, system zawiódł. Musiałem pomyśleć o czymś innym. Mając kapitał około 150$ zacząłem grać turnieje SNG STT. Szło mi dość dobrze, jednak nie na tyle, żeby mieć motywację do dalszej nauki i gry. A ja mam to do siebie, że jak coś mi nie sprawia przyjemności, to tego nie robię. W ten właśnie sposób zrobiłem sobie przerwę kilka miesięcy od pokera. Po jakimś czasie naszła mnie ponownie chęć gry. Przerzuciłem kapitał na P* i zacząłem roznosić turnieje 45os, po kilkuset turniejach miałem chyba 30% ROI. Ale turnieje te mają wadę - zasiadając do turnieju trzeba mieć tą godzinkę. Ja niestety zawsze miałem z tym problem. Pomyślałem - pora na zmianę.
I tak po namowie Pawła (pol17pl), z którym się znamy już od 7 lat, początkiem kwietnia zeszłego roku zacząłem grać NL SH. Wystarczyły 3 dni, aby cały mój roll się storbił
No nie całkiem, zostało mi 4$, była 5 nad ranem, powiedziałem sobie: "Padre! dasz rade!", i do godziny 10 już miałem 60$. No i zacząłem jechać z tym koksem. Minęło 40 dni, na moim rollu przekroczona została magiczna liczba 1000$. Pełen euforii nie spodziewałem się, co mnie czeka w najbliższych dniach. Oczywiste jest, że wygrałem dzięki mega upswingowi, który dał znać o sobie. I tak w piątek, 13 maja (nie ma to jak zwalać winę na datę :D), wtopiłem, stiltowałem, wtopiłem, zostało mi pół rolla. W tym samym czasie mój współlokator miał mega upswinga na jakichś Hiper Super Turbo SNG na FTP, co 300 żetonów stacka początkowego było. Oczywiście jak to w tilcie - przerzucamy rolla. I przerzuciłem, zostawiając sobie 70$, reszta poszła na FTP. Jak można się domyśleć, te turnieje nie szły. Storbiłem rolla do 160$ i ciach, FBI zabrało FTP.
Pełen pokory wróciłem do swoich pozostawionych 70$, do NLSH, gram chwile i ciach, Ladbrokes kończy współpracę z Polską. Szybkie przerzucenie kasy na Unibet, i gramy... gramy... nie idzie. Nie ma upswinga, nie ma fishy z Ladbrokesa (mimo, że to ta sama sieć), ciągle break even. Nadeszła jesień, praca inżynierska, postanowiłem przerwać pokera i zająć się studiami. I tak do początku tego roku. Od stycznia powróciłem do pokera NLSH, w styczniu nawet się podwoiłem, w lutym zmieniłem stawki i tym samym room, wracając na everesta na NL10, ale nie potrafiłem z nimi grać jakoś. Znowu wtopa. Zostało mi 100$, i co tu zrobić sobie myślę... A może NLSH także nie dla mnie? dokładnie rok minął, mój roll jest taki sam jak rok wcześniej, doświadczenie zebrane ogromne. 1 kwiecień, jaki żart tu sobie zrobić... Zagrajmy w Omahe! Taki prima aprilisowy żart, coś nowego, coś ciekawego. Aby powróciła chęć gry w pokera, powróciła przyjemność płynąca z tej gry.
No i jestem, tu i teraz, graczem PLO. I będę roznosił tą grę!
Po co ten blog?
Blog ten przede wszystkim ma na celu zmotywowanie mnie do pokerowego rozwoju. Nie tylko w PLO, ale także w mindsecie, bo mimo że wydaje mi się, że mindset mam dobry, to mam jeszcze w nim mase leaków. No i potrzebuje też miejsca, w którym będę mógł wylewać swoje łzy gdy fishe przyfarcą, oraz strzelać euforią gdy to ja trafie. Tłumienie emocji w sobie jest nie zdrowe. Będę też wrzucał rozdania z nadzieją, że lepsi ode mnie (których tutaj jest masa albo i jeszcze więcej) podpowiedzą coś, pomogą ulepszyć moją grę. Zwłaszcza, że ocena rąk dla mikro PLO na PS jest aktualnie taka, jaka jest.
Podziękowania
Pragnę podziękować ludziom których nie znam, a którzy pomogli mi w rozwoju i podążaniu swoją pokerową ścieżką do tej pory:
lechrumski - za wspaniałe treningi i filmy mindsetowe, które już kilka razy zmieniały moje myślenie, hamując moje wtapianie, a nawet powodując podwojenie rolla (w styczniu tego roku :D)
tmfinger - za treningi i filmy SNG oraz SNG 45os, które sprawiły że nie wtopiłem rolla grając te turnieje, a nawet, w przypadku 45os, dały mi dość duże ROI
muckinfella - za treningi i filmy NLSH, zwłaszcza "crushing microstakes", dzięki którym z 4$ zrobiłem ponad 1000$
hahaUnaab - również za treningi i filmy, w tym ostatnią serię "powoli i do przodu", która mimo że nie spowodowała u mnie kroku naprzód, bardzo mi się podobała
MrBocian - za treningi i filmiki PLO, z których bardzo szybko opanowałem podstawy tej gry, i aktualnie mam nadzieję że dadzą efekty (po jednym z nich wczoraj +18 BI :D)
Specjalne podziękowania dla
pol17pl - za ciągłe gadanie mi, żebym się wziął za pokera i skończył pier**lić
Po jego motywacji zawsze mam sesje na +!
Zgodnie z radami pol17pl koniec tego p... pisania. Na zakończenie wrzucam wykresik PLO z kwietnia oraz 1 maja (po filmie MrBociana). Będę wrzucał wykresy w BB gdyż lepiej mi się na nie patrzy jakoś, zwłaszcza gdy się shootuje wyższe stawki. Wtedy $ skacze za bardzo itp, nie widać obiektywnie całości. Obecnie gram PLO2 więc każdy może sobie przeliczyć.
Kwiecień 2012:

1. maja 2012:

Bonusik - mój wczorajszy rodzynek po polowaniu na fisha pare godzin:
Spoiler
Everest Poker $2.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1749695
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter
CO: $1.39
BTN: $3.85
SB: $10.56
Hero (BB): $10.39
UTG: $0.20
MP: $2.25
Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 5
K
K
J ![]()
UTG calls $0.02, 1 fold, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero raises to $0.12, UTG raises to $0.20, CO calls $0.18, BTN calls $0.18, SB calls $0.18, Hero calls $0.08
Flop: ($1.00) A
K
6
(5 players)
SB checks, Hero bets $0.55, CO folds, BTN folds, SB calls $0.55
Turn: ($2.10) 4
(3 players)
SB checks, Hero bets $1.36, SB raises to $6.18, Hero raises to $9.64, SB calls $3.46
River: ($21.38) 9
(3 players)
Final Pot: $21.38
SB shows 4
7
6
6 ![]()
Hero shows 5
K
K
J ![]()
UTG shows 7