Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] NL100 AQo

17 Posts
7 Users
0 Reactions
1,176 Views

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)
[tg]MP2$100.05:///////;MP3$66.25:///////;CO$100.00:///////;Hero$130.80:///////;SB$17.50:///////;BB$111.45:///////;[/tg]
0.50/1.00 No-Limit Hold'em (6 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is BU with Q♥, A♦
MP2 folds, MP3 calls $1.00, CO raises to $5.00, Hero raises to $15.00, 3 folds, CO calls $10.00.

Flop: ($32.50) 3♣, A♣, 7♦ (2 players)
CO checks, Hero bets $15.00, CO raises to $42.00, Hero calls $27.00.

Turn: ($116.50) 8♦ (2 players)
CO bets $43.00 (All-In), Hero calls $43.00.

River: ($202.50) K♥

Final Pot: $202.50

staty CO VPiP 14%/PFR 8% / PFR CO 18% /C-R Flop 22%
read po 2k rozdaniach

wszystko sie dzialo na stole 9handed tylko 3 graczy bylo na situot

16 replies
rusher88

Napisz mi jeszcze jakie mial WTS i AF, bo jesli mial takie jak obstawiam, czyli AF rozsadne + niski WTS ( ponizej 30 ) to zagrales to wtedy bardzo kiepsko i nie zdziwilbym sie gdybys oddal stack.

Dodatkowo pasuje zebys mi napisal, czemu Twoj bet na flopie jest mniejszy niz pol puli, bo jesli chciales ograniczyc tym jej wysokosc, to nie tedy droga.

WTS 24 i AF 5.02

betuje na flopie for value. lepsze value wyciage z mniejszego beta, daje wtedy lepsze oddsy przeciwnika z slabszymi kartami ale pula jest juz dosc duza, wiele mniejsze sa implied odds wiec nie ma to znaczenia.Ciezko mi sobie to wyobrazic zeby zawsze betowac 2/3 puli niezaleznie od IO i pozostalego stacka.

rusher88

Wiec ja ogolnei widze to tak:

preflop do 16$ ( limpera masz! :P ) a na flopie klasyczny bet w okolicach 70% puli i na normalnej wielkosci raise chyba nalezy sie zlozyc, bo bylby to all in, a z czego widze gosc dosc agresywnie rozgrywa made hands, ale tez chyba nie nalezy do graczy ktorzy pchaja sie na stacki z czymkolwiek. nie mozemy zapominac ze pula zostala 3betowana preflop, wiec zakres grywalnych rak sie dosc zawezil.

Mysle ze kiepskim pomyslem z Twojej strony bylo tak slabe betowanie flopa, bo moglo to spowodowac zarowno raise od seta/AK jak i od ukladu ktory bijesz... tylko ze masz w tym wypadku rzut moneta, bo posiadasz srednie pojecie o tym co on trzyma. Mysle ze po normalnym betowaniu flopa i ewentualnym callu od villaina nalezaloby skontrolowac pule na turnie i przyjac odpowiednia postawe w zaleznosci od jego zachowania na river.

Jesli juz chodzi o Twoje rozegranie, to call na flopie byl zlym pomyslem... mogles albo pushowac albo foldowac, bo tym callem stawiasz i tak przeciwnika juz praktycznie w sytuacji pot commited, nie majac pojecia o jego rece.

rusher88 napisał
Dodatkowo pasuje zebys mi napisal, czemu Twoj bet na flopie jest mniejszy niz pol puli, bo jesli chciales ograniczyc tym jej wysokosc, to nie tedy droga.

wiem, że może to Cię szanowny JUDGE (sic!) zszokować, (teraz proszę weź głeboki oddech )
wg najnowszych odkryć uczonych wielość betów wpływa na wielkość puli (podobnie jak to że np do 10 dodamy 4 co daje 14, a gdy do 10 dodamy 8 daje nam to 18, i 14 nie równa się 18) podobnie jest z pulami one pęcznieją gdy dokładamy do nich więcej, a gdy mniej będą odpowiednio mniejsze.

Nie załamuj się - to nie jest proste, tego uczą w szkole.

z racji tego ze gosc robi c/r 22% na flopie co jest olbrzymia iloscia, dodalbym do jego zakresu duza ilosc blefow ze slabsza karta, callujac tego c/r chcialem postawic go pot comitted zeby umozliwic kontynuowanie blefu na turnie.

rusher88 napisał
Wiec ja ogolnei widze to tak:
Jesli juz chodzi o Twoje rozegranie, to call na flopie byl zlym pomyslem... mogles albo pushowac albo foldowac, bo tym callem stawiasz i tak przeciwnika juz praktycznie w sytuacji pot commited, nie majac pojecia o jego rece.

1. prościej:
- push sprawi, że:
przeciwnik nie zrzuci żadnej lepszej ręki, zrzuci wszystkie słabsze (draw do koloru jest nie przewidziany bo as był w kolorze, a ciężko z konektorami bez pozycji sprawdzić 3bet, wnioskując z zakresu KQs też by zrzucił)
- call sprawi, że:
przeciwnik zabetuje lepszą rękę na turnie (co nie zmienia sytuacji), z gorszą ręką może również zabetować raz jeszcze na turnie(a to nam daje resztę jego stacku, czyli value)

2. jak się wejdzie ALL IN wtedy zdobędziemy wiedzę o jego ręce nie przeczę, ale jak spożytkujemy tę wiedzę w momencie gdy jesteśmy wystakowani? może na cenny value-bet na river? a może na odważny bluff na turnie?

lekarz20

grubakasia napisał

rusher88 napisał

wiem, że może to Cię szanowny JUDGE (sic!) zszokować, (teraz proszę weź głeboki oddech )
wg najnowszych odkryć uczonych wielość betów wpływa na wielkość puli (podobnie jak to że np do 10 dodamy 4 co daje 14, a gdy do 10 dodamy 8 daje nam to 18, i 14 nie równa się 18) podobnie jest z pulami one pęcznieją gdy dokładamy do nich więcej, a gdy mniej będą odpowiednio mniejsze.

Nie załamuj się - to nie jest proste, tego uczą w szkole.

czyli najlepiej zabetować w takiej puli za 5 ? (zanotuje)
nie wiem po co tutaj najezdzac na kogokolwiek, nie podoba ci sie ocena to napisz swoja opcje rozegrania reki bo szkoda czasu na tego typu posty,
normalny bet 20-25$ powoduje ze koles nie bedzie blefował tutaj z air tylko jesli z check/raisuje sie all in to naprawde z mocna reka i wtedy sie decydujesz czy mozna zagrać tak z AJ czy tylko z AK, nie gram full ringow ale taki mam pomysł na to rozdanie

hellYeahEnT

call 3bet i 4bet jeszcze staty napisz.

Ja bym zagral 17,5bb pf i tak jak pisze lekarz20 (normalny)bet/fold. Przeciez gosciu to NIT/grubszy tag. Opierasz sie na wspolczynniku c/r flop ktory niby jest bardzo wysoki. Wg. mnie nie jest jak na taki zakres rozgrywanych kart. Gosciu moze spokojnie miec taki wskaznik, z tego wzgledu ze jak juz widzi flopa to z bardzo mocnymi rekami z pf.

Fold to 3bet 62%
4bet 10%
Fold to Cbet 62%

Ankhes

chyba fold na flopie do jego c/r bylby najlepszym rozwiazaniem, biorac pod uwage ze jego zakres do call 3b wynosi prawdopodonie TT++ AQs albo nawet AK++ i raczej nie c/r zbyt czesto jako blef w 3b pocie to mysle ze mial tutaj najprawdopodobniej AK/AA :P

lekarz20 napisał
nie wiem po co tutaj najezdzac na kogokolwiek, nie podoba ci sie ocena to napisz swoja opcje rozegrania reki bo szkoda czasu na tego typu posty,

pomyliłeś się o 5 jeśli chce minimalizować pulę i indukować bluffy nie betuje się wcale i to jest mój pomysł na tę rękę na flopie,
na turnie:
call jeśli przeciwnik bet
raise jeśli 4 karta do koloru albo nasza ręka się ulepszy
bet jeśli przeciwnik check

hellYeahEnT

grubakasia napisał

lekarz20 napisał

pomyliłeś się o 5 jeśli chce minimalizować pulę i indukować bluffy nie betuje się wcale i to jest mój pomysł na tę rękę na flopie,
na turnie:

No nie bardzo. Czyli wg. Ciebie ta reka powinna byc rozegrana tak: check/call, check/call a na river co ? check/call ? No to damy albo all in albo prawie all in i przeciwnik buduje sobie pule jak chce.

O Co chodzi z 4 karta do koloru na turnie ?

hellYeahEnT napisał

grubakasia napisał

lekarz20 napisał

na turnie:

No nie bardzo. Czyli wg. Ciebie ta reka powinna byc rozegrana tak: check/call, check/call a na river co ? check/call ? No to damy albo all in albo prawie all in i przeciwnik buduje sobie pule jak chce.

O Co chodzi z 4 karta do koloru na turnie ?

3 karta do koloru na stole(pomyłka), wtedy jest duża szansa, ze dostanie draw

na flopie nie bedzie check/call, tylko check behind (to my mamy pozycję)
a gra zacznie się od turna
- jeśli ma lepiej (AA, 77, AK) i zabetuje na turnie jest szansa, że grając call stacimy mniej
- jeśli ma gorzej AJ, AT, KK, QQ, JJ, TT, 99, 88 - mając pozycję po 1 - możemy nadal zbudować pule, po drugie - może się czuć pewniej z AJ, AT, że nie mamy asa i odda nam więcej, po trzecie - może bluffować z KK, QQ, JJ, TT, 99, 88 i wtedy mamy value od kart, które pewnie zrzuciłby na flopie
- jeśli checknie to my powinniśmy zabetować (2/3 puli :) jeśli zrobi raise to nie zmieni naszej sytuacji bedziemy w takim kejsie jak przysłał macoson, ale w myślnikach powyżej sytuację w których wyjdziemy na tym zagraniu lepiej

bazowałam na zakresie AT+, 77+, można ten zakres zmniejszyć, ale nie zmienia to naszej sytuacji, możemy zwiększyć o KQ to zmienia sytuację o tyle, że koleś może mieć draw z KQs ale to jest jedyna kombinacja kart i stanowi margines jego zakresu (dla porównia AK ma 8 kombinacji AJ 8 kombinacji KK 6 kombinacji)
mozemy tak zagrać bo:
1. koleś ma najwyżej 3 outy, draw do koloru nie przewidziany, ze względu na asa w kolorze
2. moze być skory do bluffu
3.check-raisuje prawie zawsze na flopie (22%!), a my chcemy tego uniknąć

Ad 1 ręce, które nas biją na flopie to AA, AK, 77 - żadnej z nich nie zrzuci, obojętnie jak byśmy to zagrali
Ad 2 zmniejszenie jego zakresu do AQ+, TT+ daje nam jeszcze więcej przesłanek do gry check behind na flopie, bo jest już standardowe way ahead/way behind

hellYeahEnT

Ok sorry moja pomylka. Ja i tak bym gral bet/fold - bo gdybysmy zabetowali w granicy 20$ musialby nas przebic na okolo 65-70bb wrzuconych przez niego do puli. Szczerze watpie, zeby zrobil tak z czyms slabszym niz Ax - bo to by bylo po prostu glupie i liczenie na farta, ze jednak nie mamy tego Asa tylko jakas wysoka parke.

Statystyka check/raise 22% nie odnosi sie tylko do 3betowanych potow, tylko tez do zwyklych, nawet tych limpnietych. Wiec nie mozna powiedziec, ze bedzie nas tutaj check/raisowal w 22%. Wg. mnie on po prostu mial cos mocnego (conajmniej AQ a najbardziej prawdopodobne AK) i wiedzial, ze robiac donk wyrzuci wszsytkie 1010-KK z rozdania. Byl dosc przekonany, ze hero zrobi cb i ze uda wyciagnac mu sie dodatkwe kilkanascie bb (ja bym tak zagral np. z AK, bo i tak na turnie wzialby slabsza karte a na river pewnie zfoldowal do mojego beta, wiec nie ma sensu dac mu dobierac nawet do tych 3 outow).

Twoja linia jest dobra, ale zbyt kosztowna wg. mnie, bo:

1. na turnie dostaniemy tego check/raisea - przegralismy
2. na turnie zrobimy call, na river zrobimy call - przegralismy i tak prawie calego stacka (32,5bb na flopie, na turnie gosciu zrobi bet 20bb w puli na riv bedzie 72,5bb na river zrobi bet 36bb - stracimy lacznie ~75bb) - A jak czesto przeciwnik bedzie tak bluffowal na river? Wg. mnie prawie nigdy

W tych sytuacjach przegrywamy, wygrywamy w sytuacji tylko i wylacznie kiedy przeciwnik zagra bet turn, check river.

I wg. mnie (zainspirowany Twoim pomyslem rozegrania tej reki) oprocz bet/fold na flopie, ta linia rowniez ma duzy sens.

Czyli check behind na flopie, call na turnie i fold lub minivaluebet/fold na river.

Jedyny minus to wlasnie para na rece, ktora dobierze do 2 outow i bedziemy wtedy zli :D

ubooter

Ja bym prawdopodobnie zagrał tak samo. Bet/call flop oraz call turn.

Teraz pytanie do Was:
3betujemy tutaj AQ jako blef czy for value ?

...jeśli for value, to nie widzę innej możliwości jak oddać tutaj stacka.

W jego range mogą wchodzić również jakieś drawy przecież. 62% fold to 3bet preflop - to dość mało pasuje na 3bety.