Przejdź do forum
Dyskusja, lekcje or...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Dyskusja, lekcje oraz ćwiczenia odnośnie tematu: Game Plan

6 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
4,689 Wyświetlenia
imgoingtomirage

Game Plan: wprowadzenie

Tworząc game plan, bierzesz pod uwagę cały swój zasięg, a nie tylko pojedynczą rękę zawieszoną w próżni. Proces ten z początku może wydać się dość dziwny. Aby pomóc ci wyrobić sobie odpowiedni sposób myślenia, przygotowaliśmy dla ciebie następujące ćwiczenia:

Artykuł - Kliknij tutaj, aby przejść do artykułu
Quiz - Kliknij tutaj, aby przejść do quizu dotyczącego game planu
Video - Tutaj znajdziesz wszystkie informacje w formie filmu szkoleniowego
Ćwiczenia oraz dyskusja związana z lekcją "Game Plan"

Zasięgi preflop NL 6-max dla zbudowania podstawowego game planu.
Sugestie odnośnie najważniejszych sytuacji w grze NL 6-max możesz znaleźć tutaj:

Przegląd / Video
UTG / Quiz
MP / Quiz
CO / Quiz
BU / Quiz
SB / Quiz
BB / Quiz
Praktycznie pytania odnośnie zasięgów z UTG / MP

Ochrona zasięgu
Ochrona zasięgu oznacza pasywne rozgrywanie niektórych kombinacji rąk typu premium, aby uniknąć ograniczonych zasięgów. W tej lekcji dowiesz się jak zastosować ochronę zasięgu i kiedy jest ona ważna.

Artykuł
Video
Quiz
Ćwiczenia

Steal-EV
Steal-EV pomoże ci bardziej precyzyjnie dostosować swój zasięg open raisa.

Artykuł
Video
Quiz
Ćwiczenia i dalsza dyskusja związana z lekcją

Częstotliwości calldownów
Częstotliwości calldownów to część twojego podstawowego game planu. Określają one zasięgi sprawdzenia na postflopie.

W swoim podstawowym game planie zdefiniowałeś zasięgi, z którymi zobaczysz flopa. Jeśli przeciwnik stawia zakład na postflopie i nie jesteś do końca pewny, jak wyglądają jego zasięgi dla value i dla blefu, częstotliwości calldownów będą twoją standardową odpowiedzią. Odstępujesz od tego standardu tylko wtedy, gdy masz ready na przeciwnika.

Celem twojej strategii sprawdzania jest zminimalizowanie EV zasięgu betowania przeciwnika.

Artykuł
Video
Quiz

Częstotliwości calldownów: river
Artykuł
Video
Quiz

Częstotliwości barrelowania
Artykuł
Video
Quiz

Częstotliwości barrelowania: river
Artykuł
Quiz

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
imgoingtomirage

Ćwiczenia związane z lekcją "Game Plan: wprowadzenie"
Odpowiedzi na pytania prosimy postować w tym wątku.

Pierwszym krokiem do stworzenia game planu jest dokonanie analizy twojego standardowego przeciwnika. Proces ten można także nazwać badaniem tendencji panujących w danej populacji graczy. Pomoże ci to dopasować swój game plan do przeciwników, z którymi grał będziesz najczęściej.

Odpowiedzi na poniższe pytania postuj w tym wątku, a otrzymasz feedback od naszych trenerów!

1. Ćwiczenia związane z analizą twojego standardowego przeciwnika

Otwierasz z CO i otrzymujesz 3-bet z BU.

• Oszacuj zasięg typowego regularnego gracza na twoim limicie.
• Spróbuj zweryfikować te założenia na podstawie bazy danych swojego programu trackującego. Które ręce faktycznie widziałeś w zasięgach swoich przeciwników?
• Spróbuj dowiedzieć się, jak często twój przeciwnik będzie pasował do 4-beta - możesz to zrobić łącząc ze sobą wielu przeciwników, aby uzyskać liczniejszą próbkę.

Drugim krokiem jest przygotowanie sobie bazy dla określenia swoich własnych zasięgów. Aby to osiągnąć, powinieneś wyszukać słabości w sposobie gry twoich przeciwników i poeksperymentować z różnymi sposobami ich wykorzystania.

2. Poćwicz budowanie własnych zasięgów
• Jakie potencjalne słabe punkty w sposobie gry twoich przeciwników udało ci się znaleźć?
• Jaki jest twój zasięg open raise'a, sprawdzania 3-betów oraz 4-betowania?
• Jaka jest wielkość twojego zakładu kontynuacyjnego w 4-betowanej puli?

Niestety, nie wszyscy będą grali dokładnie tak samo, jak twój standardowy przeciwnik. Dlatego też musisz wiedzieć, jak dostosować swój game plan przeciwko różnym stylom gry.

3. Ćwicz dostosowywanie swojego game planu
Jimmy, twój przeciwnik, pasuje do 4-betów 62% czasu, a w sumie 3-betuje 11% czasu.
• Jak powinna wyglądać twoja strategia 4-betowania przeciwko Jimmy'emu?

Trina pushuje AK, TT+ oraz 55-22 jako blef, za każdym razem, kiedy 4-betujesz. Jej zasięg 3-beta wynosi 9%.
• Ile masz fold equity, kiedy 4-betujesz Trinę?
• Jak powinien wyglądać twój zasięg 4-beta?

Dla najbardziej pracowitych:
• Przejrzyj swoją bazę danych w poszukiwaniu bardzo agresywnego LAGa. Jak dostosujesz się do niego? (Zapisz swój konkretny zasięg, z którym będziesz sprawdzał 3-bety, a także pomysły na to, jak będziesz grał postflop i jaki będzie twój zasięg 4-beta.)

Każdy game plan ma słabe strony, które twój przeciwnik może wykorzystać. Jeśli jednak znasz słabości swojego game planu, będziesz mógł dostrzec, kiedy twój przeciwnik stara się je wykorzystać i wprowadzić odpowiednie korekty w swoich zasięgach.

4. Jak ty wykorzystałbyś słabości w twoim własnym sposobie gry?!
• Jakie są słabe strony twojego game planu?
• Jakie boardy mocno trafiają twój zasięg w 3-betowanej puli, a na jakich flopach zupełnie nie trafiasz?
• W jaki sposób twój przeciwnik mógłby to wykorzystać?
• Jak powinieneś zmienić swoją grę, jeśli twój przeciwnik będzie chciał w ten sposób wykorzystywać te słabości?

Dalsza dyskusja
• Kiedy powinieneś zupełnie zrezygnować z tworzenia game planu i spróbować zagrać swoją rękę tak, jakby była zawieszona w próżni?
• Jak ma się koncepcja GTO w odniesieniu do tworzenia game planu? Co sądzisz o zbalansowanych zasięgach? Czy w ogóle istnieją?

Powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Pkt. 1

• Oszacuj zasięg typowego regularnego gracza na twoim limicie.

Uploaded with ImageShack.us

Z takim zakresem mam ok. 53%equity vs standardowy open z CO (21% range)

Equity  Wygrana  Podział
MP2    46.56%   44.47%    2.09% { 22+, A2s+, KTs+, QJs, JTs, T9s, A9o+, KTo+, QJo, JTo, T9o }
MP3    53.44%   51.36%    2.09% { 77+, A7s+, KJs+, QJs, JTs, T9s, 98s, A8o+, KJo+ }

• Spróbuj zweryfikować te założenia na podstawie bazy danych swojego programu trackującego. Które ręce faktycznie widziałeś w zasięgach swoich przeciwników?

Filtrując moją bazę wyszło mi, że na moim limicie (NL5/NL10) regularsi (tj. powyżej 600hands) mają następujący zakres 3beta dla sytuacji BU vs CO (jest to ok. 15%):

% zakresu wychodzi prawie identyczny, tylko jest trochę inny rozkład kart, jest więcej Ax, a mniej broadways.

• Spróbuj dowiedzieć się, jak często twój przeciwnik będzie pasował do 4-beta - możesz to zrobić łącząc ze sobą wielu przeciwników, aby uzyskać liczniejszą próbkę.

Usuwając ręce, z którymi 5bet shipują lub callują 4bet, to foldują taki zakres:

Jest to 124 kombinacje rąk ze 192 kombinacji 3beta co daje ok. 65% rangeu 3beta.

Pkt. 2

• Jakie potencjalne słabe punkty w sposobie gry twoich przeciwników udało ci się znaleźć?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to moje Fold Equity wynosi w takich spotach ok. 65%, więc sizeing mojego 4beta musi być taki aby to zagranie było opłacalne - rywal gra call lub raise w 35% przypadków:

1,5$ + 2,5$ + 7$ = 11$

moje podbicie = 4,5$ + (ok. 2,5x7) 18 = 22,5$
po takim podbiciu pula wynosi 33,5$, a rywal musi sprawdzić za 18$ co daje: 18/(33,5+18)=35%

Wychodzi, że mój 4bet = ok. 3x jego 3bet będzie autoprofitowy???
Pod warunkiem, że rywal ma 3bet BUvsCO => 15% (bo taki range rozważam) i 5b/stackoff =< 4%.

Więc pierwszy słaby punkt to zbyt szeroki range 3betu? lub zbyt wąski range 5betu/shipa? Co pozwala mi eksploitować takiego gracza luźniej 4betując?

Drugi słaby punkt, a raczej mój sposób dostosowywania to zakres z jakim rywal calluje moje 4bety, a jest to: TT-77, AQs+, AQo - resztę folduje lub raiseuje dalej.

A jeśli calluje z takim rangem, to moje 4bety powinny zawierać ręce, które nie będą zdominowane jeśli zagra call. Powinny to być niskie pockety 22-TT bo albo jest podział puli albo na niskich bordach trafiając seta będę grał najczęściej vs over para lub AQ+, dzięki czemu łatwo będzie mi wyciągnąć resztę jego stacka. Inny typ rąk to chyba suited connectors, bo na niskich bordach będę często trafił drawy do strita, flusha lub dwie pary vs jego over pary lub AQ+. Broadways raczej nie powinienem tak grać, bo często będę miał zdominowaną rękę. Może jeszcze Ax suited.

• Jaki jest twój zasięg open raise'a, sprawdzania 3-betów oraz 4-betowania?

Mój open raise z CO to mniej więcej coś takiego:

Możliwe, że powinienem jeszcze kilka suited connectorów dołożyć i może jakieś two gappery.

Mój zakres sprawdzania 3betów to chyba będzie takie coś:

Jest to range, który ma lekką przewagę nad zakresem 3betu z BU:

Equity  Wygrana  Podział
MP2    51.00%   48.49%    2.51% { TT-77, ATs+, KJs+, QJs, JTs, AQo+, KQo }
MP3    49.00%   46.49%    2.51% { 77+, A7s+, KJs+, QJs, JTs, T9s, 98s, A8o+, KJo+ }

A zakres 4betu opisałem już wyżej i będą to monstery oraz ręce nie nadające się do sprawdzania 3beta, za to mające pewną wartość w stosunku do zakresu sprawdzania 4beta przez rywala.
Zastanawiam się tylko, czy nie powinienem z monsterami grać 4bet ship, ale wtedy tracę value od rąk, które mogłyby sprawdzić 4bet, a są słabsze?

• Jaka jest wielkość twojego zakładu kontynuacyjnego w 4-betowanej puli?

Wielkość c-betu, hm...

Pula na flopie będzie wynosić ok. 51$,
wydaje mi się, że jeśli mój 4bet był for bluff to na boardach, które dobrze trafiają zakres rywala będę poddawał rękę bo mój bluff preflop był +EV i nie muszę już nic więcej tutaj robić, nie muszę wpłacać więcej żetonów i to rozdanie będę mógł zaliczyć jako +EV.
Natomiast jeśli mój 4bet był for value, to sizeing powinienem dobrać tak, aby słabsze ręce chciały sprawdzić i jednocześnie abym mógł wrzucić resztę stack do rivera, co nie powinno być trudne w tak dużej puli.

Myślę, że zakład w okolicach 20-25$ będzie wystarczający, bo da dosyć dobre oddsy rywalowi na call a na turnie pula będzie wynosić ok. 90-100$, podczas gdy nam pozostanie ok 50-60$ w stackach, więc nie będzie najmniejszych problemów z wrzuceniem reszty stacka na kolejnych streetach, a właściwie to nawet już na turnie można zagrać all-in.

I z takim samym sizeingiem zagrałbym c-bet gdybym miał mocnego drawa na korzystnym dla mnie boardzie, tzn takim, który słabo trafia w range przeciwnika. Choć może powinno to być coś w okolicy 1/3 pot, czyli jakieś 15$, aby się zbytnio nie committować.

Na razie tyle wymyśliłem, proszę o opinię.
Resztę postaram się później napisać, o ile ta część będzie w miarę poprawna, bo jak się mocno mylę to nie ma sensu dalej się pogrążać :D

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Ćwiczenia UTG/MP:

Ćwiczenia odnośnie gry z UTG

• Jakie są najważniejsze czynniki pozwalające ci na otwieranie szerszego zasięgu z UTG?

• Przyjrzyj się jakiejś spośród rąk, które otwierasz z UTG. Wyobraź sobie, że Twoje otwarcie sprawdzone zostało przez zawodnika na BB. Jak zmieniłby się Twój gameplan, gdybyś otworzył tę samą rękę nie z UTG, lecz z BU??

• Jak adaptujesz się, kiedy twój przeciwnik 3-betuje cię z SB 14% czasu zdepolaryzowanym zasięgiem? Rywal ma tendencje do gry bet na flopie i check/call na turnie w momencie kiedy trafia TPNK (top pair no kicker).

Ćwiczenia odnośnie gry z MP

• Opisz, jak powinien wyglądać układ graczy przy stole, aby otwarcie K3s z MP czyniło to zagranie profitowym.

• Ile EV zyskuje (lub traci) twój przeciwnik przeciwko twojemu podstawowemu game planowi, kiedy zagrywa 3-bet/5-bet shove z A4s z buttona?

• Wklej rozdanie, gdzie jesteś agresorem preflop i grasz check ze swoim zasięgiem z MP bez intencji poddawania się.

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Robert sprawdził 3-beta na pozycji MP z zasięgiem A i ma 51% equity na flopie.

Mona zagrała 3-bet z zasięgiem B na BTN i ma 49% equity.

Za kogo wolałbyś grać rozdanie do końca?

Na flopie dealer spojrzał na Roberta i zapytał: "Check czy bet?"

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
spinek

Steal-EV pomoże ci dostosować swoje zasięgi do konkretnych stołów. Zasięgi z podstawowego game planu są dopasowane do typowych przeciwników z twoich stawek. Jednak w praktyce bardzo rzadko będziesz grał na takim uśrednionym stole, dlatego zazwyczaj lepiej jest poszerzać lub zawężać zasięgi sugerowane przez standardowy game plan.

Przejdź do lekcji:

Artykuł

Video

Quiz

Aby wyznaczyć własny zasięg, powinieneś rozważyć następujące kwestie:

• Jakie mam fold equity na preflopie?

• Jak często będę w stanie profitowo rozegrać rękę na postflopie?

• W jakich sytuacjach prawdopodobnie nie będę w stanie wygrać?

Spójrzmy na praktyczne zastosowanie tej koncepcji:

Przy stole siedzi nitowaty fish na CO, a na BTN dobry LAG, który lubi overcallować mając pozycję i będzie 3-betował 12% rąk. Będzie ci ciężko grać profitowo postflop z tym graczem, ponieważ trudno rozgryźć stosowaną przez niego kombinację floatów i raisów na C-beta. Gracze na blindach są bardzo pasywni.

Twój standardowy zasięg open raisa z MP to:

Zamierzasz:

a) otwierać dokładnie taki zasięg?

b) otwierać węższy zasięg?

c) otwierać szerszy zasięg?

Pomocne w podjęciu decyzji może być odpowiedzenie sobie na następujące pytania:

i) Jak oceniam zasięgi i fold equity poszczególnych graczy przy stole?

ii) Jak duże jest moje steal-EV?

iii) Jak często mogę wygrać z BTN z dolną częścią mojego zasięgu?

Powodzenia!

Odpowiedz
Cytat