Skip to forum
Wątek dyskusyjny o ...

Notifications
Clear all

Wątek dyskusyjny o "Chip Value"

16 Posts
14 Users
0 Reactions
6,080 Views
imgoingtomirage

Chip value

Z tego modułu dowiesz się...
• ...jaka jest prawdziwa wartość żetonów w turniejach SNG
• ...co to jest ICM i jak pomaga on w ocenie twojego stacka
• ...jak używać ICM w przypadku oceniania swoich decyzji
• ...czym jest koncept "risk premium" i jak go używać

Lekcja: Zasada malejącej wartości żetonów

Artykuł
Quiz
Video

Lekcja: Podstawy Independent Chip Model (ICM)

Artykuł
Quiz
Video

Lekcja: Zastosowanie ICM

Artykuł
Quiz
Video

Lekcja: Koncepcja Risk Premium

Artykuł
Quiz
Video

Reply
15 replies
marcinshark

lekcja podaje przykład SNG DON gdzie fold AA jest całkiem ok,obojetnie kto wygrał turniej się kończy
natomiast w przypadku normalnego STT 50/30/20 fold nie ma tu miejsca

cytat :
Wartość żetonów w SNG jest inna niż w grach cashowych

a także :
Wartość żetonów w SNG DON jest inna niż w SNG 50/30/20

Reply

Jak dla mnie nowy styl nauki jest znacznie lepszy, niż poprzedni. Dzięki dodatkowemu quizowi, dodanym filmom będzie znacznie lepiej uczyć się / powtarzać zdobytą już wiedzę. Mam nadzieję, że w bliskim czasie będą wszystkie dotychczas zamieszczone materiały przekształcone właśnie na ten nowszy standard.

Reply

Napisane przez marcinshark
lekcja podaje przykład SNG DON gdzie fold AA jest całkiem ok,obojetnie kto wygrał turniej się kończy
natomiast w przypadku normalnego STT 50/30/20 fold nie ma tu miejsca

Ja bym nigdy nie spasowała AA grając sng turbo 18os w przykładzie w artykule. Jednakże racja, że 9 os wymusza spasowanie takich ślicznych rakietek.

Reply
tmfinger

to był przykład z DON, a nie 9os. Specjalnie pokazano najbardziej ekstremalny przykład, z prostą strukturą wygranych, aby łatwo było zrozumieć ideę

Reply
fruzia

Przeczytał po kilka razy cały zestaw. Myślę, że ze zrozumieniem, w końcu jestem magistrem matematyki stosowanej. No i właśnie się zastanawiam czy ta teoria ma jakiekolwiek praktyczne zastosowanie przy grze online? Na decyzję masz kilk(naście, dziesiąt) sekund i nie jesteś w stanie - tak mi się przynajmniej wydaje - wykonać w pamięci odpowiednich obliczeń. (Są pewnie jakieś wspomagacze ale zapewne zabronione przez większość pokerroomów) . Doszłam do etapu całkiem niezłego dochodzenia do kasy na micrstawkach ale faza push or fold to dla mnie niestety na razie bariera nie do pokonania. Wiem, że są te trainery ale jakoś nie bardzo mam przekonanie do efektów, lub ich braku, pracy z nimi.

Czy możecie mnie jakoś przekonać, że ICM ma rzeczywiście praktyczne zastsowanie, czy to raczej taka sztuka dla sztuki a zdecydowanie lepsze efekty da praca nad zakresami callowania i pushu?

Reply
wincentf

. Myślę, że ze zrozumieniem, w końcu jestem magistrem matematyki stosowanej. No i właśnie się zastanawiam czy ta teoria ma jakiekolwiek praktyczne zastosowanie przy grze online? Na decyzję masz kilk(naście, dziesiąt) sekund i nie jesteś w stanie - tak mi się przynajmniej wydaje - wykonać w pamięci odpowiednich obliczeń.

....
A kto ci karze wykonywać obliczenia? To trzeba WIEDZIEĆ- taka a taka sytuacja, mam się zachować tak a tak. I człowiek się tego uczy 1)grając 2)analizując trudne spoty PO grze, żeby na przyszłość wiedzieć.

Chyba że chodzi ci o to że trudne jest obliczenie potrzebnego equity w spocie? No to ekhem, tego tam...

Czy możecie mnie jakoś przekonać, że ICM ma rzeczywiście praktyczne zastsowanie, czy to raczej taka sztuka dla sztuki a zdecydowanie lepsze efekty da praca nad zakresami callowania i pushu?

Najlepsze efekty da taktyka "jestem fiszek polikam sobie"
:truestory:

Reply
DominXTC

Napisane przez fruzia

a jaką widzisz różnice między ICM a zakresami callowania i pushowania, bo troche nie rozumiem :)?

co do słuszności ICMu to chyba najłatwiej to sprawdzić wynikami które będzie się osiągało, grając przeciwko ICM, np. push 36o 12BB z CO, fold KK 6BB z HJ itd. :D

Reply

Fajne te quizy ale z błędami...

Lekcja: Koncepcja Risk Premium
PYTANIE 4:

Przeciwnik zagrał all-ina i wiesz, że twoje equity przeciwko jego zasięgowi wynosi 57%. Które z następujących zdań jest nieprawidłowe?

Spoiler

W grze cashowej jest to oczywiste sprawdzenie. (0 Pkt)
W SNG jest to oczywiste sprawdzenie. (1 Pkt)
W SNG sprawdzenie zależy od wysokości risk premium w danej sytuacji. (0 Pkt)

Mając 57% sprawdzenie all-ina twojego przeciwnika z pewnością jest +cEV (dochodowe w kontekście żetonów), ale nie zawsze +$EV (dochodowe w kontekście pieniędzy). Żetony, które możesz wygrać w SNG posiadają mniejszą wartość niż żetony, które już posiadasz, więc aby twoje sprawdzenie mogło być dochodowe, potrzebujesz więcej equity niż w grach cashowych. To oznacza, że w SNG equity wynikające z cEV (wartość oczekiwania wyrażona w żetonach) nie jest wystarczające – potrzebujesz cEV + risk premium.

W którymś z wcześniejszych też jest taki błąd

Reply
Head Admin
spinek

Cześć kkosmi,

Pozwoliłem sobie ukryć odpowiedzi na pytanie do spoilera, żeby nie psuć innym zabawy podczas rozwiązywania tego quizu.

Zwróć uwagę na to, że pytanie brzmi "Które z następujących zdań jest nieprawidłowe?"

Pozdrawiam

Reply

:f_rolleyes:

Reply

Czytam, oglądam, rozwiązuję quiz.. Easy! Nic tylko "przelać na stół".. Odpalam PS i głupieję. Podejmuję jakieś głupie decyzje, bo wydaje mi się, że są OK wg ICM, a w rezultacie odpadam szybciej niż dotychczas..

Heh, będą musiał chyba raz jeszcze sobie to z rana odpalić i przemyśleć :P

Reply
Egiza1985

Mam pytanko odnośnie risk premium. Mam wrażenie, że nie rozumiem za bardzo mechanizmu tej teorii:) do pomocy w sng służy mi holdemresources calculator. Z tego to co wywnioskowałem z ćwiczeń na tym sofcie premium risk jest różne w zależnośći od fazy gry a mianowicie:
turniej stt 9handed struktura wypłaty 18/27/55 regular speed
i teraz przy ośmiu left range pushu w danej sytuacji jest 30%
przy siedmiu w tej samej sytuacji jest 32%
przy sześciu left 33%
przy pięciu (dopiero zaczyna się kurczyć) 25%
faza bubble 17%

Są to przypadki identyczne tzn. ten sam calling range,pozycja i takie same wartości stacka.

Jak to zrozumieć? Premium risk jest mniejsze w początkowej fazie turnieju? (blisko bubble to rozumiem) Przecież zawsze to początek gry i czasami można odpuścić spoty nawet gdy jesteśmy lekko z przodu i wg mnie nawet premium risk 5% to mało.

Czy jest jakiś wzór by samemu obliczyć premium risk? Jest oczywiście ICMexplorer ale osobiście wolę samemu zrozumieć koncepcje.
Pozdrawiam

Reply

Hej Egiza,

Jeśli chodzi o Twoje szczegółowe pytania, to łatwiej byłoby mi na nie odpowiedzieć gdybyś napisał szczegóły obliczanej sytuacji, albo najlepiej wrzucił screeny z wynikami + z zakładką na której ustawiałeś stacki, payouty i algorytm.

Jeśli natomiast chodzi o bardziej ogólne z Twoich pytań, to nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałeś istotę risk premium. Pod tym pojęciem kryje się różnica w punktach procentowych pomiędzy wymaganym w danym spocie chip equity (czyli tyle, ile wynika z "czystych oddsów"), a łącznym equity, obliczanym wg modelu ICM. Najlepiej obrazuje to ta ilustracja:

Oznacza to, że w początkowej fazie turnieju, gdzie ICMu praktycznie się nie stosuje (jego wpływ jest bardzo mały), risk premium będzie na tyle niewielkie, że gra się niemalże wg cEV.

Blisko bubbla natomiast, oraz w niektórych sytuacjach na stole finałowym (w sitach wielostolikowych), układ stacków oraz struktura wypłat generuje na tyle duży wpływ ICMu, że risk premium będzie wysokie i jako takie sięgać może nawet 20% i więcej.

Czy jest jakiś wzór by samemu obliczyć premium risk? Jest oczywiście ICMexplorer ale osobiście wolę samemu zrozumieć koncepcje.

Odsyłam do lekcji, jest o tym cały podrozdział :). Ogólnie jednak nie polecam tego każdorazowo liczyć, tylko raczej zrozumieć, bo istotą konceptu jest kolejna próba doprecyzowania "co kryje się pod ICMem" i to jest jego główna wartość dydaktyczna, a nie jakiś praktyczny in-game wzór ;).

Pozdrawiam

Reply
Kedziorek

apropo lekcji nr 3. przykladu z A9o

jaki jest wzor na obliczenie prawdopodobienstwa zajecia 2,3.... itd miejsca?

Ja liczylem w ten sposob, ze:
Suma ilosci zetonow (20000)/4(liczba graczy)=5000
suma - wynik = 15000
3400(nasz stack) / 15000 = prawdopodobienstwo zajecvia przez nas 2 miejsca.

Liczac w ten sposob miejsce 3, wyszly mi inne wyniki niz w tym przykladzie.

Moglby ktos mi to rozjasnic ? :P

Reply
KoziBryant

Bardzo pomocny temat.

Reply