Hej Egiza,
Jeśli chodzi o Twoje szczegółowe pytania, to łatwiej byłoby mi na nie odpowiedzieć gdybyś napisał szczegóły obliczanej sytuacji, albo najlepiej wrzucił screeny z wynikami + z zakładką na której ustawiałeś stacki, payouty i algorytm.
Jeśli natomiast chodzi o bardziej ogólne z Twoich pytań, to nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałeś istotę risk premium. Pod tym pojęciem kryje się różnica w punktach procentowych pomiędzy wymaganym w danym spocie chip equity (czyli tyle, ile wynika z "czystych oddsów"), a łącznym equity, obliczanym wg modelu ICM. Najlepiej obrazuje to ta ilustracja:

Oznacza to, że w początkowej fazie turnieju, gdzie ICMu praktycznie się nie stosuje (jego wpływ jest bardzo mały), risk premium będzie na tyle niewielkie, że gra się niemalże wg cEV.
Blisko bubbla natomiast, oraz w niektórych sytuacjach na stole finałowym (w sitach wielostolikowych), układ stacków oraz struktura wypłat generuje na tyle duży wpływ ICMu, że risk premium będzie wysokie i jako takie sięgać może nawet 20% i więcej.
Czy jest jakiś wzór by samemu obliczyć premium risk? Jest oczywiście ICMexplorer ale osobiście wolę samemu zrozumieć koncepcje.
Odsyłam do lekcji, jest o tym cały podrozdział :). Ogólnie jednak nie polecam tego każdorazowo liczyć, tylko raczej zrozumieć, bo istotą konceptu jest kolejna próba doprecyzowania "co kryje się pod ICMem" i to jest jego główna wartość dydaktyczna, a nie jakiś praktyczny in-game wzór ;).
Pozdrawiam