Skip to forum
Notifications
Clear all

Life under the Rock [pics inside]

52 Posts
18 Users
0 Reactions
1,252 Views
Toluvel

Hej!

Mam na imię Kuba i od paru miesięcy pracuję na Gibraltarze jako manager polskiej społeczności PokerStrategy.com. Postanowiłem założyć tego bloga, żeby dzielić się z Wami moim przemyśleniami na temat życia na Costa del Sol i pracy w największej pokerowej szkole na świecie, na temat pokera, tego co się dzieje na rynku, a także pisać o wszystkim, co mi klawiatura na palce przyniesie (czy jakoś tak). :fuckyeah

Tytułem wstępu:

O mnie

Mam 28 lat, pochodzę z Łodzi, ukończyłem Stosunki Międzynarodowe na Uniwersytecie Łódzkim. Dla PokerStrategy.com pracuję od grudnia 2012 roku - do kwietnia tego roku jako redaktor, od maja jako (uczący się pod okiem Marty) manager polskiej społeczności.

Jako redaktor robiłem dla PS.com rzeczy przeróżne: od tłumaczeń komiksów +EV (od odcinka nr 1 - to były czasy...) po artykuły (czego tam nie było... ;) np. to czy to) czy relacje z eventów. Zwieńczeniem mojej kariery redaktorskiej były wyjazdy na EPT Praga i EPT Wiedeń, które do dziś uznaję za jedne z najciekawszych doświadczeń w moim życiu. Poznałem mnóstwo ciekawych ludzi (w tym śmietankę polskiego i światowego pokera), zobaczyłem prawdziwy wielki pokerowy event i najlepszych pokerzystów w akcji, poczułem ten klimat... Oczywiście były wzloty i upadki (w tym niesławny robiony na szybko wywiad z Łozo, który zebrał chyba najwięcej negatywnych opinii w historii PokerStrategy.com), ale to było to! Widziałem swoją przyszłość w pokerowym świecie i kiedy pojawiła się szansa, postanowiłem wykonać krok dalej i spróbować dostać się na...

Gibraltar

A więc pojawił się taki job opportunity. Szef PokerStrategy.com, "niezła posadka" (jak sobie pomyślałem), Gibraltar, duża firma, pewnie niezłe zarobki. Sporą część kadry znałem, wiedziałem, z kim miałbym pracować. W Polsce nie trzymało mnie wiele (choć pojawiła się kwestia tego, jak robimy z dziewczyną, jeśli _przypadkiem_ dostanę tę pracę). Dlaczego nie spróbować?

Po przedostaniu się przez sito rekrutacyjne, pojechałem na ostatni etap - rozmowę kwalifikacyjną na Gibie. Po dotarciu na miejsce okazało się, że jest całkiem miło:

Na rozmowę przyszedłem - jak to do poważnej firmy - ubrany w garnitur. Szybko okazało się, że "klimat" w biurze PokerStrategy.com jest nieco bardziej wakacyjny - byłem jedyną osobą w ten sposób ubraną w całym biurze :f_cool: Panujące temperatury (mimo klimatyzacji w biurze) szybko wybijają z głowy marynarki i koszule (poza hawajskimi :truestory: ).

Long story shory - udało się "szipnąć" i oto jestem. Na krańcu świata (europejskiego ;]). Jak tu jest? Zobaczcie sami

cdn ;]

Reply
51 replies
Crimson

Są zdjęcia, już mi się podoba. :pcuser:

Reply
kamil13151

Wincyj :happy:

Reply
Head Admin
Marta

Reply
ultrac

Hej Toluvel,

miło mi Cię powitać w dziale blogi!

Liczę, że będziesz pisał regularnie.

Pozdrawiam

Ultrac

Spoiler

na temat pokera, tego co się dzieje na rynku

:milord: prosimy

II odsłona bloga "Rozkmina Admina", szkoda, że I tom już zniknął w otchłaniach forum _cry:

Reply
Toluvel

Napisane przez ultrac

Hej Toluvel,

miło mi Cię powitać w dziale blogi!

Liczę, że będziesz pisał regularnie.

Pozdrawiam

Ultrac

:spit:

:nh

Damn, to teraz już wpadłem... :truestory:

Reply
Head Admin
Marta

Uhm.. Tom I Rozkminy Admina miał powrócić, ale o czym pisać, ja pytam! Toluvel skradł mi temat :(

:P

Reply
Toluvel

Zdjęć z Hiszpanii ciąg dalszy :f_cool:

Easy question: co to za miasto?

Reply
Stellified

Radom?

Reply
Head Admin
Marta

Hmmm hmm.. myślę od 2 godzin i pojęcia nie mam. :pcuser:

:D

Ładne zdjęcia!

Reply
Toluvel

Napisane przez Marta

Hmmm hmm.. myślę od 2 godzin i pojęcia nie mam. :pcuser:

:D

Ładne zdjęcia!

:coolface: sure

Reply
Toluvel

Historii ciąg dalszy, czyli...

Gibraltar, cz. 2

Jak wygląda praca w siedzibie głównej PokerStrategy.com? Czy mamy tutaj wielki apartamentowiec, sprzęt z NASA i ściany wytapetowane dolarami? Czy z kranu cieknie Dżony Walkier? :thinking:

Z tego co ostatnio sprawdzałem, to niestety nie. Jak więc tu jest?

HQ PokerStrategy.com znajduje się przy 2 Europort Avenue na Gibraltarze:

Na 4 piętrze tego budynku mieści się nasze biuro, w którym na codzień pracuje około 40-50 osób. Sprzęt jest nowoczesny i funkcjonalny, lecz raczej nie zrobiłby wrażenia na kapitanie Kirku, a ściany zamiast szeleszczącej zieleni pokrywa całkiem twarzowa sklejka. Zieleni jest za to dużo w samym biurze, co w połączeniu z klimatyzacją (przypominam, 30+ stopni na zewnątrz!) sprawia, że warunki pracy są znacznie przyjemniejsze. Z NASA coś wspólnego też jednak mamy - jeden z naszych pracowników był kiedyś zatrudniony przez tę agencję. Naturalnie, w jego obecności ulubionym powiedzeniem wszystkich (i mocno oklepanym już żartem) jest "But it is not rocket science". :yaoming :

Co do samych warunków pracy, to ciężko narzekać. Międzynarodowe środowisko, spłaszczone hierarchie, brak dress code, kafeteria z obiadami, przekąskami i napojami w biurze (plus dodatki takie jak Suprise Wednesdays czy Popcorn Fridays) skutecznie motywują człowieka do pracy. A przecież o to "korpo" chodzi, prawa? Tyle, że (na szczęście) PokerStrategy.com to tylko takie "korpo" z nazwy. Cały czas jestesmy przede wszystkim firmą ludzi młodych (średnia wieku w biurze to jakieś 30-35 lat), pasjonujących się pokerem i chcących tworzyć coś unikatowego a jednocześnie trafiającego w potrzeby naszych użytkowników.

Na zakończenie tego krótkiego wpisu, ponieważ nie samą pracą człowiek żyje, zdjęcie z czegoś zupełnie innego, co można robić na Gibraltarze w ramach wolnego czasu. Mecz Ligi Mistrzów:

Dwa punkty dla pierwszej osoby, która poda nazwy rywalizujących drużyn :f_cool:

Reply
pszczola321

Na pewno nie Legia :coolface:

Reply
tyszcz

Newcastle United F.C i Manchester United F.C ? :deadhappy:

Reply
kewlys

Lincoln FC vs. Havnar Boltfelag ????

Reply
Zorodan

Z ciekawości - co mieszkańcy jedzą na Gibraltarze?

Reply
Toluvel

Jedna odpowiedź jest już bardzo blisko.

@ Zorodan: ludzie jedzą jedzenie :truestory: Kuchnia na Gibraltarze to mieszanka wpływów hiszpańskich, angielskich oraz marokańskich. Można tu znaleźć też restauracje żydowskie, pakistańskie i indyjskie, tureckie i inne. Tak jak w wypadku populacji Gibraltaru, jest tu wszystkiego po trochu ;]

Reply
Janosikgdy

Fajny blog stawiam kropkę

P.S Pokerstrategy ma chyba za mało pracowników aby podpadać pod korpo formalnie :coolface:

Reply
ultrac

Wątpliwości, co do ścian wytapetowanych dolarami wyjaśniłeś, ale sprytnie uniknąłeś tematu Dżoniego Łolkera w kranie :thinking:

Reply
Head Admin
spinek

Napisane przez ultrac

Wątpliwości, co do ścian wytapetowanych dolarami wyjaśniłeś, ale sprytnie uniknąłeś tematu Dżoniego Łolkera w kranie :thinking:

Powinni takie krany wprowadzić. Wtedy wszyscy spędzaliby w biurze po 24h :coolface:

Reply