Przejdź do forum
Utrzymać się z gran...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Utrzymać się z grania w SNG i MTT

70 Posty
38 Użytkownicy
0 Reakcje
5,404 Wyświetlenia
sebura

Bloga zakładam w związku z przyłączeniem się do projektu Mega Bankroll Challenge.

W pokera gram od 2 lat (zoom, sng, mtt) co wiąże się z moim wyjazdem na stałe do UK, jednak na poważnie zająłem się nim od 2 miesięcy. Na poważnie, czyli stały reżim treningowy, codzinnie min. 1 godzina filmów z SNG lub MTT przed sesją, 1 godzina filmu z mindsetu (w trakcie sesji), używanie HM2, HRC, Note Caddy, codziennie analiza sesji i poszczególnych rąk z poprzedniego dnia w HM2 i HRC. Na naukę i sesję poświęcam ok 6 godzin dziennie z przerwą na mindsetowy basen i siłownię.

W miarę możliwości czynnie uczestniczę w treningach Uczniaka, Wombata i Avrila, zasypując ich wieloma nurtującymi mnie pytaniami.

We wrześniu awansowałem do PokerSchool Premier Skill League, gdzie nagroda za 1 miejsce w miesiącu to 5k$.

Cel krótkoterminowy : wygenerować profit miesięczny na poziomie 2x wyższym niż profit z fabryki gdzie obecnie pracuję , zwolnienie się z aktualnej pracy i rozpoczęcie profesjonalnej kariery pokerowej.

Cel długoterminowy : Supernova, osiągnięcie przyzwoitego ROI (>40%) na midstake MTT i SNG i życie na przyzwoitym poziomie.

Od kilku tygodni staram sie grac 40 turkow dziennie w 2 sesjach po 20. Z reguly odpalam wszystkie po kolei grajac w stacku, a gdy zostanie 6 ustawiam je w plytkach aby obserwowac akcje rownoczesnie na wszystkich stolach. Na starsach można mnie znaleźć pod brytyjską flagą, stąd przyrostek PL.

Aktualne wyniki z sharka (22.10.2014):

19 września wypłaciłem większość bankrolla, pozostawiając 70$ i rozpocząłem bankroll challenge.

Odpowiedz
Cytat
69 odpowiedzi
tojaczajka

Powodzonka!
Gdzie w UK mieszkasz?

Odpowiedz
Cytat
sebura

aktualnie Nottingham

Odpowiedz
Cytat
AArvanity

Jak się czujesz ze zmiana prawa ;d

Odpowiedz
Cytat
sebura

to piekne ze w UK mozna grac do woli i nie odprowadzac podatku od wygranych, byc moze Goral doprowadzi wraz ze swoim stowarzyszeniem do zblizonych rozwiazan w PL, ale poki co trzeba ratowac sie emigracja

ps. wlasnie przeczytalem ten artykul :

zmiany prawa w UK

wczesniej nie mialem pojecia o tych zmianach, na szczescie nie odbije sie to w zmianach podatkowych bezposrednio

Odpowiedz
Cytat
sebura

Poniżej kolejne narzędzie wykorzystywane przeze mnie w wieloosobowych SNG i MTT. Tabelkę zbudowałem na podstawie szkolenia Avrila i z pomocą próbnej wersji HRC. Wszelkie uwagi do zakresów mile widziane. Na pomarańczowo zaznaczyłem charakterystyczne zakresy w okolicach 10%, 20% itd.

Odpowiedz
Cytat
AArvanity

przecież pewnie będziecie mieć ze 3vpp za rake

Odpowiedz
Cytat

@Tabelka
Tyle straconego czasu :D

Spoiler

Jak ogarnać shiping range?

- Sprawdzasz w jakimś programie pushing range po kolei na każdej pozycji pod unków na 10BB i robisz screeny.

- Sprawdzasz w jakimś programie pushing range po kolei na każdej pozycji pod unków na 5BB i robisz screeny.

- Otwierasz ICMIZER'a i robisz screeny dla:
5; 7; 9; 15; 17; 20; 25; 30% ... 60% power call
5; 7; 9; 15; 17; 20; 25; 30% ... 80% power push
(5% i 7% są takie same dla calla i pusha)

Tworzysz tym podstawę, dzięki której będziesz orientował się mniej więcej w ilu % znajdują się jakie ręce. Pierwsze 10% trzeba znać bardzo dobrze, potem wystarczy ogarniać jak range zmienia się co 5%.

---

Jak ogarnąć calling range?

*Callując w BvB mamy gorsze oddsy niż callując BB vs BU-UTG. Zaznaczam to, aby było łatwiej załapać czemu oddzieliłem sytuacje BvB od reszty.

- Ustawiasz ship any2 z obojętnie jakiej pozycji (oprócz SB), a siebie na BB przy eff stacku 10BB i zapisujesz ile % range villaina możesz callować.

- Ustawiasz ship any2 z obojętnie jakiej pozycji, a siebie na BU przy eff stacku 10BB i zapisujesz ile % range villaina możesz callować.

oraz

- Ustawiasz ship any2 z SB, a siebie na BB przy eff stacku 10BB i zapisujesz ile % range villaina możesz callować.

- Powyższe 3 rzeczy robisz jeszcze raz dla 5BB.

---

Wszystkie screeny porobione i wszystko pozapisywane? No to kujemy na blaszkę. Jak już wykujemy to kujemy jeszcze raz, bo musimy znać to perfekcyjnie i nic nam nie może się pieprzyć. A na początku struktura calling range'u i pushing range'u pieprzyć będzie się jak cholera.

Z taką wiedzą nie ma trudnych push or fold spotów.

Wiesz co grasz na 10BB, wiesz co grasz na 5BB, wiesz jak zmienia się range pomiędzy tymi np. 30% na 10BB i 50% na 5BB, więc wiesz co grasz na 7BB.

Będąc na BB widzisz ship z CO za 10BB od rega, więc obstawiasz go na 40%, wiesz ile % jego range możesz w takiej sytuacji callować, więc wykonując banalne działanie, po którym wiesz ile % możesz callować (40% * 60% = ~24%), a że wyuczyłeś się struktury range'ów to wiesz jakie ręce zawiera te ~24%.

Zostaje jeszcze przerobienie raise/calli, resteal'ów i sprawdzenie podczas analizy rąk sprawdzanie o ile Twój pushing range zawęża lub rozszerza się przy mniej standardowych villainach.

Odpowiedz
Cytat
pumbazord

.

Odpowiedz
Cytat
Matesu

@evLeisure

Mega fajnie to opisałeś, ale mógłbyś wyjaśnić o co kaman w trzecim podpunkcie, bo nie za bardzo rozumiem co masz na myśli przez power call i power push? Chodzi o to, jak na 10bb zmienia się pushing range o te kilka , czy co?

A dla autora tematu, gl!:)

Odpowiedz
Cytat

Matesu

Odpowiedz
Cytat
Matesu

kurde nie kumam :facepalm:
Pewnie dlatego, ze korzystam z HRC, a nie ICMizera... Mógłbyś to jakos bardziej łopatologicznie wyjaśnić o co chodzi z tym power callem i power pushem?

Odpowiedz
Cytat
Macias09

Siema, też w uk siedzę, konkretnie w Szkocji. Jestem w podobnej sytuacji co Ty, też w fabryce robiłem, tyle że właśnie się zwolniłem :happy: Teraz tylko poker. Pozdro, będę śledził bloga. Życzę Ci żebyś też wyrwał się szybko z fabryki, wiem jaka to ujowa robota :truestory:

Odpowiedz
Cytat

W ICMIZER'ze korzystając z suwaka do ustawiania szerokości range'u możesz wybrać kilka trybów. Dwa z nich to "Power call" i "Power push". Nie są one idealne, ale dość dobrze oddają to jak różni się range, kiedy mamy call z 25%, a kiedy mamy ship z 25%.

W przykładzie ze screena w 25% calling range'u mamy K9o, K8s, JTs, a w 25% shiping range'u ograniczamy się do KTo, K9s, ale leci też T9s.

Jeżeli postanowimy uczyć się push or folda w przedstawiony przeze mnie sposób, czyli że ustalanie range zaczynam od wartości % to konieczne jest dobre poznanie jaki range to ile % w jakiej sytuacji, a z dostępnych gotowych zakresów te są najbliższe temu, co wyjdzie licząc samemu.

Lepiej powiedz mi czy łapiesz część o liczeniu calling range'ów, bo choć starałem się to rozpisać jak najprościej umiałem to ludzie zawsze mają z tym problem (ten post jest do znalezienia na forum od ponad 1,5 roku).

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

GL

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Ok, nie mialem pojecia poprostu o takiej funkcji, a dzieki niej wiemy czym sie różni 10% pushing rangu od 10% calling rangu:) Nie rozumiem jeszcze tylko jak dostosowywać do tego wszystkiego nasz calling range i pushing range, jak to się zmienia?
tzn. wiem ile pushowac na 10bb i 5bb z kazdej pozycji, wiem ile to stanowi % rangu i ogarniam jakie ręce sie w nim znajduja,ale mam teraz np. pushnac za 7bb z UTG, to jak obliczasz jak zmienia się ten range? 10bb to jest te 14,8%, a 5bb to 23%, to zakładasz na oko, ze 7bb to będzie mniej wiecej te 19% i wtedy tez wiesz jakie mniej wiecej ta sa łapy, bo wiesz co sie zawiera w 20% rangu?
Jak to się ma natomiast do calling rangu vs ship z EP i MP? robiąc te kolejne przykłady, wiemy, jaki mamy calling range vs steale, ale nie mamy juz vs EP i MP, bo przeciez na pushing range 40% z MP mamy inny calling range niz na 40% z Co, czy BTN.?
Mam nadzieję, ze nie napisałem tego za bardzo chaotycznie i zrozumiesz o co mi chodzi:)
Ogolnie bardzo ciekawy pomysł na ogarnięcie perfekcyjnie tych rangów, bo mimo,iż gram juz długo te sitki to bardziej grałem opierając się na doświadczeniu.
Mam nadzieje, ze autorowi nie przeszkadza mały offtop:D

ps: rozumiem, ze ta funkcja power call i push jest dostepna tylko na ICmizerze i HRc nie ma zadnego odpowiednika?

Odpowiedz
Cytat
sebura

Dzieki za super dyskusje, bede musial zaznajomic sie z ta metodologia, bo repushing range to jeszcze dla mnie czarna magia.

Do tej pory repushowalem troche na wyczucie, tzn gdy mialem sporo wezszy zakres niz pushujacy wiekszy stack, lub luzniej gdy pushowal mniejszy stack a ja mialem dobre oddsy.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Matesu
mam teraz np. pushnac za 7bb z UTG, to jak obliczasz jak zmienia się ten range? 10bb to jest te 14,8%, a 5bb to 23%, to zakładasz na oko, ze 7bb to będzie mniej wiecej te 19% i wtedy tez wiesz jakie mniej wiecej ta sa łapy, bo wiesz co sie zawiera w 20% rangu?

Si. W chipev sprawdza się to aż za dobrze. Warto oczywiście cały czas analizować takie spoty, aby sprawdzać na ile nasz domniemany range był poprawny. Po pewnym czasie zdziwisz się jak dokładnie potrafisz ustalić pushing range.

Napisane przez Matesu
Jak to się ma natomiast do calling rangu vs ship z EP i MP? robiąc te kolejne przykłady, wiemy, jaki mamy calling range vs steale, ale nie mamy juz vs EP i MP, bo przeciez na pushing range 40% z MP mamy inny calling range niz na 40% z Co, czy BTN.?

Edytowałem trochę posta. Może teraz będzie łatwiej załapać.

Napisane przez Matesu
ps: rozumiem, ze ta funkcja power call i push jest dostepna tylko na ICmizerze i HRc nie ma zadnego odpowiednika?

W HRC też jest suwaczek i też można nim ustawić daną szerokość range'u, ale nie ma podziału na range do calla i do shipa, a jest to uogólnione jak w Equilabie. Wygodne do analizy, ale nieużyteczne do nauki. Nie mniej dostęp do suwaczka w ICMIZER'ze nie wymaga kupna licencji; możemy nim się bawić w darmowej wersji.

Odpowiedz
Cytat
DarekFCB

.

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Dzieki Ev za wyjaśnienie! :fdrink

Odpowiedz
Cytat