Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] AJo NL10

17 Posts
7 Users
0 Reactions
1,025 Views

$0.05/$0.1 No Limit Holdem
888
9 players
Converted at weaktight.com

Stacks:
UTG ($2.80)
UTG+1 ($14.58)
MP1 ($9.76)
MP2 ($10.07)
MP3 ($6.74)
CO ($15.18) w sumie unk: (16) VP:31 PFR:6 AF:1.5 WTS:33
BTN ($2.60)
SB ($4.57)
Hero (BB) ($10.15)

Pre-flop: ($0.15, 9 players) Hero is BB A♠: J♥:
5 folds, CO calls $0.10, 2 folds, Hero raises to $0.50, CO calls $0.40

Flop: K♦: K♣: 7♣: ($1.05, 2 players)
Hero bets $0.60, CO calls $0.60

Turn: 5♠: ($2.25, 2 players)
Hero checks, CO bets $0.76, ???

Bet jest malutki... macie jakieś propozycje jak zagrać i co taki bet może oznaczać?

16 replies
zendera

Za pomoca tego beta chce Cie wyrzucic z tego rozdania jak najmniejszym kosztem. Mógł trafić nawet 5 czy 7, a Tobie niekoniecznie oplaca sie sprawdzac, bo nawet jak trafisz asa, to na riverze i tak nie dorzuci wiecej kasy. Jesli widzisz, ze ten gracz czesto gra call cbet, bet turn to stosuj od czasu do czasu 2nd barrel.

TehGamer

bez sensu ten cont bet na flopie

bez sensu ten cont bet na flopie

ehh... jak wstawiam rękę na forum to chciałbym jakiejś konstruktywnej oceny. Widzę, że się znasz na pokerze, albo przynajmniej często pojawiasz się na forum, ale taka ocena to mnie zwaliła z krzesła. Chociaż... z całą pewnością mogłeś napisać lapidarniej np: "bez sensu ten cont bet", albo "bez sensu na flopie", albo mój faworyt "bez sensu" ;)

Jak ktoś wstawia rękę na forum do oceny to z miejsca zada ci pytanie dlaczego.
I ja takie pytanie zadam: dlaczego?

Chodzi ci że za mały? bo powinno być 0,7$? czy że byłem bez pozycji? czy o to że leżą dwa króle? czy o to że leży FD? a może chodzi o to, że może mój FPR pochodzi z BB a on jest na CO?

Jak ty byś to zagrał? A jak ja bym zagrał check, a on by betował Flop? to co z wtedy zrobić?

TehGamer

Nie bede tlumaczyl czemu jest beznadziejny, za to moge ci powiedziec gdzie szukac.
Szukac u podstaw.
Przeczytaj jeszcze raz art dot. cont betowania. Kiedy sie powinno contbetowac.

EDIT: Dobra, zrobie wyjatek. Nie ma sensu cont betowac na boardzie K7sK, bo nic tutaj nie reprezentujesz. Przeciwnicy rzadko kiedy uwierza, ze cos trafiles, rzadko tez uwierza, ze masz pare z reki. Ja czesto przecheckuje takie flopy (chyba ze jest A na stole), gdyz poprostu simple: gosc mnie sfloatuje, tj. sprawdzi flopa i na jakakolwiek slabosc jaka pokaze, zabetuje i mnie wyrzuci tanim blefem. Dlatego proponuje przeczekac flopa.

No to już coś mi mówi. Dzięki.

Jednak tylko draw do koloru nie zaliczyłbym do wielu drawów, rozumiem jak 3 karta była by jakąś wysoką(szansa na Strit) to pewnie bym nie grał CBet, ale tutaj? A jak bym okazał słabość na flopie to koleś prawdopodobnie zjadłby mnie betem, obstawiam że ty sam byś mnie zabetował na flopie na mój check

W artykule akurat brakuje takiego zestawienia z wysoką parą i bez pozycji.
Za to jest że przy niskiej parze zrobić CBet obstawiając nisko(będąc bez pozycji)

Dobra koleś mnie sprawdził jak ja blefowałem, okazałem słabość i wszystko według twojego scenariusza. A jak bym postawił bet na turnie to jak byś wtedy zareagował?

Jeżeli ty byś był przeciwnikiem i dostałbyś taką sytuację to co zrobiłbyś na flopie nie trzymając K ani 5? raisował?

Nie zagrałem tutaj betu na turnie ponieważ był to unk, blef nie wszedł szkoda pakować więcej kasy w rozdanie, zważywszy że koleś betuje jakoś za 1/3 puli, co taki bet może oznaczać? Bo ja to odebrałem raczej jako zaproszenie. Na koniec rozdania koleś napisał: "?"

TehGamer

Chodzi o ujednolicanie swojej gry. Jak bedziesz zawsze gral cont bet, przeciwnicy beda cie floatowac (call flop, bet turn jako tani blef). Jak bedziesz gral zawsze check/call na stolach z para, to przeciwnik nie bedzie wiedzial, czy masz pare z reki, czy karta na turnie ci pomogla itd. itp.
Ponadto, twoj cont bet bedzie bardziej powazany i rzadziej uwazany za blef.
Takie jest moje zdanie.

Zawsze mzoesz zagrac bet na turnie, jak wyjdzie wyzsza karta. Wiele osob mysli, ze gra na turnie jest czysto straight forward, czyli na turnie rzadko kiedy sie blefuje.

Aha i zagranie czasem cont beta na sparowanych stolach, tez nie jest zle. Tutaj chodzi mi o pasywnych graczy, ktorzy graja fit or fold (trafil stol lub pasuje). Czesto wtedy wyrzuca sie odrazu.

No z CBet mam problem gram go trochę za często. Więc możliwe że to właśnie ta sytuacja i między innymi też dlatego to rozdanie się tutaj pojawiło. Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć, aby się dobrze ustosunkować.

Myślę sobie jednak że jak już zagrałem tak jak tutaj i na flopie otrzymałem tylko sprawdzenie to powinienem być przygotowany postawić zakład na turnie dzięki któremu wiedziałbym, gdzie jestem i nie pokazał słabości, a może zmusił AX do spasowania.

A no i mam to pytanie z poprzedniego posta. Jeżeli byłbyś moim przeciwnikiem w tym rozdaniu(prawdopodobnie byś podbił PF, ale nie o to idzie), to jak byś się zachował nie trzymając 5 ani K oraz jak byś się zachował trzymając A?

Wiele osob mysli, ze gra na turnie jest czysto straight forward, czyli na turnie rzadko kiedy sie blefuje.

To myślę że dosyć cenna uwaga, nigdy się nad tym nie zastanawiałem.

AKiller89

Tech bardzo ładnie Ci to wytłumaczył, mi w sumie kiedyś też :)

Jeżeli już miałeś zamiar zagrać tutaj bleff i zaprezentować parę z łapki albo i tego Kinga to obowiązkowo 2nd barrel i czasem jest potrzebny 3rd barrel aby przeciwnik uwierzył ale to gra czysto na blefa i wiele ryzykujesz więc bez przewagi psychologicznej nad przeciwnikiem nie masz co pakować kasy w pule, jeżeli np widzisz że przeciwnik ma wts na poziomie 60-70.
Tak jak Tech powiedział na takich boardach lepiej grać ostrożnie.

Ja po Twoim check na turn zagrałbym prawdopodbnie bet z czymkolwiek na ręce :f_p:

TehGamer

Napisalem Kantorro.
Na takich boardach zwykle gram check/call z czymkolwiek, i jak turn nie pomoze, gram check/fold, albo check/raise. Tez zalezy od przeciwnika. Jak jest agresywny to oddaje mu rozdanie, bo wiem, ze nie ma sensu z nim sie bic, on raczej podbije mnie na flopie blefujac, a ja sprawdzajac jego blefa, rowniez blefuje, i wychodzi niemilo. Dlatego, cbet na takim stole to tylko na osoby typu fit or fold (to te typy co maja WTS 20- i AF sporo, ew. WTS 0 i AF jakies tam, oni graja raise or fold, raise gdy trafia, fold gdy pudluja).
Jednak Kantorro, nie patrz zbyt powaznie obecnie na moje posty, moja gra opiera sie glownie na grze przeciwnikiem, czyli ready, staty, blefy itd. itp. Chyba troche zbyt czesto odchodze od standardowych linii, ale dla mnie taka strategia jest dochodowa na long runie. Dlatego nie narzekam.
Andrzej moze ci pomoc bardziej, bo on gra bardziej matematycznie, a ja jestem leniwy ; D!

Cbet nie jest zły. Jednak sporo zależy od rywala. Szczególnie od jego nastawienia do gry. Jeżeli jest to gracz który gra kartami to cbet jest jak najbardziej w porządku (i wtedy grasz cbeta i tylko cbeta), jeżeli jest to jakiś cwaniak który będzie Ciebie floatował np. z A-high, z pocket pairami to powinieneś zagrać cbet i second barrel (a najłatwiej będzie zagrać c/f flop).

Ty nic nie trafiłeś, ale rywal również zazwyczaj nic nie ma. Ciężko trafić w sparowany board i dlatego jest dobry do cbeta. Wadą tego flopa jest to że ma flush draw, ale tak czy siak jeżeli rywal zrzuci pocket pairy to jak najbardziej grałbym bet na flopie.

Co do turn to bez readów zalecałbym grać c/f albo b/f. Inne linie tylko z readami (np. c/r dla value, czy c/c jeżeli będzie blefować). A więc w tym przypadku fold.

Co do linii TehGamera to według mnie jest cholernie głupia ponieważ na turnie nie wie gdzie jest a na dodatek za tę samą cenę nie miał żadnego fold equity.

Na sparowanych boardach gram albo c/f albo b/f kiedy nic nie mam, to jak zagram zależy od rywala (czy pasuje na cbeta) i od tego samego czynnika zależy ile betuje, jeżeli dużo floatuje to mogę albo odpuścić cbeta (zazwyczaj), albo zabetować mocniej (okolice puli), albo mniej żeby na turnie taniej zagrać double barrel.

TehGamer

Bo ja nie gram bez statsow.
Wystarczy policzyc odds. Dajmy na to ze mam AQ na stole KK7. Mam agresywnego typa, gram c/c, bo jak zagra za 2/3 puli to mam implied odds na dobieranie do A lub Q.

PS: ale jak gram cbet na takim stole 2nd barrel jest obowiazkowy.

PS2: b/f jest glupie na flopie.

PS3: dobra, po rozmowie z andrzejem doszedlem do wniosku: graj na sparowanych boardach c/f czasem cbet, i zacznij grac ze statystykami : D

Co do PS3 no to uczę się grać ze statami, ale jest problem kiedy kolesia widzę pierwszy raz a tego się raczej nie przeskoczy;)
PS2. Tak powinienem być na to przygotowany ale wolałem spasować i wstawić rozdanie na forum pogadać i zobaczyć jak to inni widzą niż pakować się w jakieś głupie i coraz droższe blefy.
Co do PS1. To przedstawię moje skromne obliczenia, mógłby ktoś je ocenić.
Koleś unk
Jak zagra flop za 2/3 puli czyli w moim przypadku mamy: 1,05+0,7=1,75
Twoje aktualne potoddsy na AQo to: 2,5:1
Gdybyś nawet miał dostać tą parę(nie liczę jakiś stritów i kolorów) i być układem który zawsze wygrywa to mamy 6 outów czyli 7:1. Aby implied odds się zgadzało potrzebowałbyś, aby przeciwnik wrzucił w rozdanie jeszcze co najmniej: 4,9-1,75=3,15
Jesteśmy na turnie w pot mamy 2,45, trafiliśmy naszą 2 parę jesteśmy bez pozycji i potrzebujemy, aby ograbić naszego przeciwnika jeszcze 3,15.
Turn:
1. Zaczynamy od bet na turn(2/3) to: 2,1 koleś sprawdza. Zostaje nam jeszcze co najmniej 1,05$ do ograbienia abyśmy byli na plus. Na River mamy pot: 6,65 no i gramy w 1/2 czyli za 3,3 mamy pulę: 13.3 Czyli zysk oczywisty, opłacało się. Pytanie tylko czy koleś sprawdzi na River, bo jak odpuści, albo podbije to raczej jesteśmy w plecy.
2. Ty czekasz Koleś bet 2/3 puli teraz i teraz mamy podobną sytuacje tak jak na górze.
Dobrze są obliczenia?
Osobiście, jednak myślę że te obliczenia nie wyglądają za różowo na taki call na flopie, aby trafić swoje outy. Szansa na to że się nam wypłaci według naszego planu jest chyba niewielka jeżeli nie będzie trzymał 2 pary albo króla to na River po prostu spasuje. Trips króli pewnie będzie grał do końca co by się nie działo.
Co wy na to?

Kantorro napisał
Co wy na to?

Nie słuchaj TehGamera.

b/f jest w porządku ponieważ rywal gra za dużo rąk (na małej próbce) i najprawodpodobniej nie trafił żadnego kontaktu z flopem. Jeżeli nie masz reada że rywal lubi floatować z np. z QJ na tym flopie, to spokojnie możesz cbetować. Zrzuci masę rąk.

c/f jest w porządku gdy twierdzisz że rywal nie zrzuci wymaganego % zakresu żeby cbet był opłacalny.

c/c jest tragiczny, ponieważ nie masz ręki żeby sprawdzić jego bet, nie masz żadnego fold equity i ogólnie będziesz miał problem nawet gdy trafisz np. J. Nie masz jak ograniczyć pulę, z trudem wyciągniesz value i będziesz miał zgadywankę ("czy betuje turna z K, a może z TT lub flushdrawem?!") a jeżeli zabetuje na river to dalej nic nie wiesz, czy przecenił A7 czy ma Kx a może blefuje? ;)

c/r też jest nienajlepsze, bo cbet jest tańszy a na dodatek nie masz pewności że rywal zabetuje.

OOP zalecam linię c/f albo b/f. Dzięki temu gra dla Ciebie stanie się łatwiejsza. Oczywiście czasami będziesz miał powód żeby zagrać c/c albo c/r, ale to wtedy kiedy będziesz miał ready i odpowiednią rękę.

Nie słuchaj TehGamera że "2nd barrel jest obowiazkowy", znowu się myli. Cbet będzie zazwyczaj opłacalny, 2nd barrel... często też będzie opłacalny. Ale możesz i zagrać samego cbeta i zrzuci wtedy totalnie chybione ręcę (typu 65:diamond::diamond: ) 2nd barrel wolałbym robić gdy mam read że rywal będzie callował cbeta np. z AT czy z 22, ale to też zależy od jego agresji i ogólnie od rywala. Jeżeli jest pasywny, to lepiej grać c/f bo dojdziesz do showdownu i często Twoje AJ będzie wygrywać.

Na unka zagrałbym cbeta a na turnie c/f .

TehGamer

to ja mam wyzszy winrate -.-

kesil

TehGamer napisał
Nie ma sensu cont betowac na boardzie K7sK, bo nic tutaj nie reprezentujesz

ee? jestemy agresorami pf K jest w naszym zasiegu , nasz A high jest bardzo czesto najlepszy
ja tu robie c-bet w 100% przypadkach bo sparowany flop jest ciezki do trafienia

a check na flopie to wzasadzie prosba o indukcje blefa i rozkima czy przeciwnik ma K pare z reki czy 27o...

ogolnie zgadzam sie z Andrzejem

rusher88

Na tego typu boardach zazwyczaj gram cbety. Przeciez wyrzucamy 95% zakresu pasywnego przeciwnika i cala mase rak u innych graczy. Jesli gosc nas wyblefuje raisujac, bo to na takim boardzie bedzie czesto bluff, to trudno. Mimo wszystko nie wiem czemu mielibysmy odpuszczac tu cbet. cbetujemy na boardach typu 727, to tym bardziej KXK trafia w nasz zasieg. Od turna check/fold.