Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Ale syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyffffff :P Neverending story...

152 Posts
48 Users
0 Reactions
17.6 K Views
simon1989

Witam.

Miałem blog ale był tam taki bałagan, że nie mam ochoty nawet go odkopywać.

Od sierpnia w pewnym sensie zaczyna się w moim życiu trochę inny etap. Przenoszę się do Krakowa, gdzie rozpocznę studia na UJ na zarządzaniu w Kampusie na Ruczaju.

Przenosiny te kosztują mnie trochę pieniędzy na czym niemiłosiernie cierpi mój roll..Jednak to jest najmniej istotne. Bardzo jest bolesny dla mnie brak rolla do gry live, który byłby niezależny od tego, którym gram w sieci. Dlatego też po weekendowych przemyśleniach postanowiłem zrobić sobie w miesiącu sierpniu challenge w budowaniu tego rolla, aczkolwiek w nietypowy sposób bo zarówno w sieci jak i na żywo. Na żywo ba pewno rzadziej bo Kraków pod względem pokerowym to jeszcze dla mnie zagadka. Tym bardziej, że w sierpniu chciałbym nacieszyć się ogródkiem, spokojem i piwkiem :)

Platformą będzie betfair skąd wypłaciłem trochę kasy(na czesne:/) i pozostała mi ta nieszczęsna stówka.

Poza tym sierpień chciałbym przeznaczyć na sporo nauki i przede wszystkim artykuły i filmiki nie tylko z ps bo uważam, że trzeba korzystać z wszelkich źródeł :)

Póki co swój roll na FTP, którego już nie opuszczę zostawiam bo niestety ale obecnie nie wiem jak będzie z robotą i muszę mieć trochę kasy odłożonej.

Tym razem mam mocne postanowienie ten blog prowadzić sumienne i tak by czytało się go bardzo przyjemnie.

Mam nadzieję, że ten nowy etap pozwoli mi w końcu stworzyć tak jak sobie to ustaliłem dwa rolle i by były one niezależne od studiów itp(czyli ogólnie kasa, kasa, kasa :/).

Liczę na Wasze opinie i pomoc.

Od czego rozpoczynam ?? Od Nl10 jakby inaczej :) Grunt to silna wola i się uda. Cel jakiś musi być bo w końcu challenge.

Cel będzie taki by w ciągu sierpnia rozegrać ok 15-20k rąk i przejście na pewno limit wyżej. Będę stosował w tym rollu bardzo konserwatywny BM. Co do gry live to na pewno przeznacze na to jakąś kwotę osobną by spróbować budować także grą live ten roll. Kiedy go stworzę a mam nadzieję, że uda się w dwa miesiące to wtedy przerzucam wszystkie siły na FTP i staram się odbudować do niedawnych rozmiarów tamten roll bo stopniał niestety o ok. połowę przez ten badziewny kurs $$$...

No to lecim.

Stan rolla: 100,23$

Będę starał się wrzucać screeny z HM i mam nadzieję, że uda mi się odpalić w końcu HUD'a na BF...

Pozdrawiam i do następnego wpisu.

PS. tamten blog proszę wykasować.

151 replies
piachu01

gl fiszu

simon1989

piachu01 napisał
gl fiszu

Dzięki.

Najgorsze jest to kiedy sprawy poza pokerowe nie pozwalają Ci budować rolla w takim sposób jaki ja tego chce...Ale może to mi pozwoli na wypracowania dobrej psychiki bo tego mi czasami jeszcze brakuje ;)

Pierwsze sesje na NL10 to była próba przyzwyczajenia się i zmiana specyfiki bo tutaj gra to dla mnie troche dziwna jest i póki co mimo, ze moja gra jest dobra (chociażby mój wykres EV jest powyżej kreski) oraz analiza wykazała, że prócz pojedynczych błędów więcej nie popełniałem to mimo wszystko z gry jestem na minus.

Ale kolejno:

Ja widać luźno jak na stoliki NL10 i to nie jest problemem. Problemem jest nie wygrywanie takich rozdań kilk razy pod rząd:

** Betfair Poker Hand History for Game 558167781 **
NL $0.05/$0.10 Texas Hold'em - Wednesday, August 05, 01:41:22 GMT 2009
Table Magnesium 152 6-max (Real Money)
Seat 3 is the button
Total number of active players : 6
Seat 1: Zheka ( $9.56 )
Seat 2: BettingLab ( $10.94 )
Seat 3: simon1989 ( $10.48 )
Seat 4: elfie1974 ( $45.37 )
Seat 5: criptizzle ( $10.32 )
Seat 6: TakeManies ( $14.77 )
elfie1974 posts small blind [$0.05]
criptizzle posts big blind [$0.10]
** Dealing down cards **
Dealt to simon1989 [ 6:d, 6:h ]
TakeManies folds
Zheka calls [$0.10]
BettingLab calls [$0.10]
simon1989 raises to [$0.60]
elfie1974 folds
criptizzle folds
Zheka folds
BettingLab calls [$0.50]
** Dealing Flop ** [ 3:h, 4:h, 5:h ]
BettingLab checks
simon1989 bets [$1]
BettingLab raises to [$3]
simon1989 goes all-in
simon1989 raises to [$9.88]
BettingLab calls [$6.88]
** Showdown **
BettingLab shows [ 2:s, A:s ]
simon1989 shows [ 6:d, 6:h ]
** Dealing Turn ** [ J:c ]
** Dealing River ** [ A:d ]
** Hand Conclusion **
BettingLab wins $20.15 from main pot with a straight, Five to Ace
********* Game 558167781 ends *********

Koleś po 50 rękach typowy fish 76/7/1. Jego range na flopie jest masakrycznie szeroki i nie widziałem innej opcji jak stackowanie się. On tutaj często ma wyższą parkę na którą mam sporo outów, FD, str8, na którego też mam sporo outów, możliwa para z FD od której jestem lepszy. Niestety jeżeli takich rozdań się nie wygrywa dla przykładu to niestety ale trzeba być cierpliwym i czekać na swój rush.

Nie przejmuje się obecnie tym. Dzisiaj dostałem zwrot z rakeback więc konto trochę podreperowane a ja dalej będę grał swoje i liczę, że pójdzie w dobrym kierunku bo póki co niestety ale w takim rozdaniach a jak nie wygrywam flipa pf ani na flopie to ciężko o dobry rezultat.

Obecnie dostałem jakiś bonus (prawdopodobnie RB na to wygląda) w ilości 140$ dlatego obecnie wygląda to tak:

Stan rolla: 208,26$

Pozdrawiam

galer

Wbiłeś na NL10 ze stówką BR?
Jesteś...hardcorem.

galer napisał
Jesteś...hardcorem.

a to czemu?

simon1989

Przemo9 napisał

galer napisał
Jesteś...hardcorem.

a to czemu?

Uważam, że mam na tyle przewagi edge nad przeciwnikami, że spokojnie mogę grać na tym limicie. Co prawda muszę trochę przyzwyczaić się do tej specyfiki ale spokojnie kilka sesji mi wystarczy.

simon1989 napisał

Będę stosował w tym rollu bardzo konserwatywny BM

hahahah

galer napisał
Jesteś...hardcorem.

Jak ktos ogarnia to 10BI na NL10 w zupelnosci wystarczy dopiero od NL25 wypadalo by wiecej

simon1989

shemhamforash napisał

simon1989 napisał

hahahah

Imponujący wpis. Czasami jestem pod wrażeniem inteligencji jaka przemawia za niektórymi wpisami.

BM będę stosował od NL25 bo tam znajdę chociaż minimalnie większy % graczy którzy chociaż trochę to ogarniają. Na NL10 nie mam potrzeby grać z BM bo gracze są na tyle słabi, że przebywanie na stoliku z 10% było dla mnie w zupełności wystarczające.

Zresztą obecnie nie ma już problemu ale kolejny update będzie po jakieś sensownej próbce rąk, czyli przypuszczam w weekend :) Jutro pochwalę się jeszcze czy coś ciekawego znalazłem w artykułach a czego jeszcze nie przeczytałem.

Marg0z

W sumie czym słabsi gracze tym większe swingi wiec uważaj :)

Moim zdaniem przesadziłeś z tym BRM, zapewne na NL10 masz duży edge nad przeciwnikami, ale moim zdaniem nie aż taki. Nie będziesz mógł wyciskać max z przeciwników, gdyż czy starczy ci odwagi sprawdzić allin maniaka z TPGK?

Pamiętam, gdy grałem jeszcze na NL10 tyle że SH to przerąbałem 4 BI do donka w ciągu 2 godzin mimo, że każda sytuacja była co najmniej 70:30 dla mnie.

evog

Z tego co słyszałem, to na NL10 cprzy dobrej grze ciężko jest mieć downswing powyżej 10BI. Ja mam na NL10 zrobione 30k rąk z winratem 22bb/100, a mój największy downswing tam to -9BI. Tylko że na początku tego downswinga przewaliłem 2 alliny na deepie AAvsK5s preflop, i set over set, co daje 4BI.

simon1989

Po dzisiejszych sesjach i bonusie mam już ponad 25bi więc po problemie :)

Poza tym kolejne sesje pokazują, ze już powoli łapie ten limit i gra idzie coraz lepiej. Trochę ta gra wygląda łopatologicznie ale te limity nie potrzebują niczego nadzwyczajnego by spokojnie przez nie przechodzić i wygrywać :) Dzisiaj późnym wieczorem wkleje kilka rozdań i dam jakiś update.

Napisane przez evog
Z tego co słyszałem, to na NL10 cprzy dobrej grze ciężko jest mieć downswing powyżej 10BI. Ja mam na NL10 zrobione 30k rąk z winratem 22bb/100, a mój największy downswing tam to -9BI. Tylko że na początku tego downswinga przewaliłem 2 alliny na deepie AAvsK5s preflop, i set over set, co daje 4BI.

No tak, tylko ja już bym chyba troche przytiltował, gdybym został z 2 BI.

simon1989 napisał

shemhamforash napisał

simon1989 napisał

hahahah

Imponujący wpis. Czasami jestem pod wrażeniem inteligencji jaka przemawia za niektórymi wpisami.

inteligencja cytowana z ciebie chlopczyku. pociskasz jakies kity ze stosowac bedziesz BRM a potem piszesz ze z takim rolem grasz NLilestam, ktore jest antyteza BRM.

simon1989

shemhamforash napisał

simon1989 napisał

shemhamforash napisał

simon1989 napisał

hahahah

inteligencja cytowana z ciebie chlopczyku. pociskasz jakies kity ze stosowac bedziesz BRM a potem piszesz ze z takim rolem grasz NLilestam, ktore jest antyteza BRM.

Po pierwsze nie jestem jakimś tam chłopczykiem dla Ciebie to raz.

Dwa czytanie całego tekstu ze zrozumieniem to dobra rzecz. Pisałem, że mam edge nad przeciwnikami i nie ma potrzeby zaczynać niżej a konserwatywny BRM zacznie się kiedy wejdę na wyższy limit i nie będę ciułać na NL10.

Po drugie to nie mój roll tylko jego część którą przeznaczam na zbudowanie osobnego rolla live. Drugi roll sobie spokojnie leży więc można powiedzieć, że na dzień dzisiejszy gram mega ultra konserwatywny BM. A ta stówka bierze się stąd, że chciałbym w końcu oddzielić na spokojnie roll live od tego netowego a jako, że jestem strasznie uparty to mam zamiar go zbudować a nie sobie odłożyć chociażby z wypłaty.

Ot tyle ode mnie.

Za moment jak sobie zjem to zrobię małą aktualizację.

kozak567

troche cie nie rozumiem, piszesz o rollu live ktorym obracasz na necie i o rollu netowym ktory sobie gdzies tam lezy, to co to za roll live??
EDIT:juz wiem o co tu biega :D To nie lepiej grac na normalnych stawkach i sobie odlozyc te 1k$ miesiecznie na rolla live??

simon1989

kozak567 napisał
troche cie nie rozumiem, piszesz o rollu live ktorym obracasz na necie i o rollu netowym ktory sobie gdzies tam lezy, to co to za roll live??
EDIT:juz wiem o co tu biega :D To nie lepiej grac na normalnych stawkach i sobie odlozyc te 1k$ miesiecznie na rolla live??

Nie, dlatego że znam dobrze siebie i wiem, że będzie z tym problem. Jak będę grał rollem na necie to szkoda mi znowu będzie coś z niego odkładać i schodzić niżej i znowu odrabiać to co się odłożyło. Trochę to brzmi dziwnie ale mam już dość mieszania tego i mam zamiar to od sierpnia zmienić. Będą dwa osobne, budowane w sposób dwutorowy i nie ma innej opcji :)

simon1989

Oki czas na napisanie czegoś o pokerze dosadnie ;)

Już tak jak pisałem "transfer" na te stawki jakoś się udał i już czuję się bardzo komfortowo i dostosowałem się dostylu gry na betfair, który jest dla mnie antypokerem, ale co zrobić :P Dla tych co nie wiedzą to przy stole SH najczęściej jest tak, że na 6 osób jedynym podbijającym jestem ja :D reszta pfr na poziomie 3-7 vpip 30-70 :D

Ale do sedna. Ostatnie sesje są już bardzo spokojne i oby tak dalej :P

Kilka rozdań aby nie było nudnawo:

** Betfair Poker Hand History for Game 558298711 **
NL $0.05/$0.10 Texas Hold'em - Wednesday, August 05, 14:02:51 GMT 2009
Table Aries 46 6-max (Real Money)
Seat 2 is the button
Total number of active players : 5
Seat 1: Wyld ( $17.12 )
Seat 2: simon1989 ( $10.78 )
Seat 3: carlito s ( $6.44 )
Seat 4: Jimmy2Pair ( $9.27 )
Seat 5: yupy ( $4.50 )
Seat 6: Gollum88 ( $7.24 )
carlito s posts small blind [$0.05]
yupy posts big blind [$0.10]
** Dealing down cards **
Dealt to simon1989 [ 4:s, 4:h ]
Gollum88 folds
Wyld folds
simon1989 raises to [$0.40]
carlito s raises to [$0.70]
yupy folds
simon1989 calls [$0.30]

To jest w ogóle dla mnie magia. Standardowa akcja na BF. Raise o 3bb :D

** Dealing Flop ** [ 3:s, 4:d, 7:d ]
carlito s bets [$1.40]
simon1989 calls [$1.40]

Na flopie nie chciałem raisować dry boardu i skoro miałem pozycję nie musiałem się bać o turna.

** Dealing Turn ** [ 2:h ]
carlito s bets [$1.20]
simon1989 raises to [$4]
carlito s calls [$2.80]

Tutaj standard myślę. Duży raise by w razie jakby miał overparę by nie było kłopotów z wrzuceniem stacka na river.

** Dealing River ** [ 6:h ]
carlito s goes all-in
carlito s bets [$0.34]
simon1989 calls [$0.34]

A mówią, że River* :D

** Showdown **
simon1989 shows [ 4:s, 4:h ] three of a kind, Fours
carlito s shows [ 6:d, 6:c ] three of a kind, Sixes
** Hand Conclusion **
carlito s wins $12.34 from main pot with three of a kind, Sixes
********* Game 558298711 ends ******

Koleś zagrał tą rękę magicznie :P Cóż zrobić...

** Betfair Poker Hand History for Game 558505151 *****
NL $0.05/$0.10 Texas Hold'em - Wednesday, August 05, 21:04:12 GMT 2009
Table Magnesium 156 6-max (Real Money)
Seat 5 is the button
Seat 1: Camo696 ( $18.12 )
Seat 2: sim66 ( $7.52 )
Seat 3: jenny2000 ( $18.66 )
Seat 4: Ga3tan ( $16.49 )
Seat 5: simon1989 ( $11.39 )
Seat 6: Steve18 ( $11.25 )
Steve18 posts small blind [$0.05]
Camo696 posts big blind [$0.10]
** Dealing down cards **
Dealt to simon1989 [ Q:h, A:d ]
sim66 calls [$0.10]
jenny2000 folds
Ga3tan raises to [$0.45]
simon1989 raises to [$1.60]
Steve18 folds
Camo696 folds
sim66 folds
Ga3tan calls [$1.15]
** Dealing Flop ** [ Q:d, Q:c, T:s ]
Ga3tan checks
simon1989 bets [$1.90]
Ga3tan calls [$1.90]
** Dealing Turn ** [ 5:h ]
Ga3tan checks
simon1989 checks
** Dealing River ** [ T:d ]
Ga3tan goes all-in
Ga3tan bets [$12.99]
simon1989 calls [$7.89]
simon1989 goes all-in
Returning uncalled bet [$5.10] to Ga3tan
** Showdown **
Ga3tan shows [ J:d, 9:d ] two pair, Queens and Tens
simon1989 shows [ Q:h, A:d ] full house, Queens full of Tens
** Hand Conclusion **
simon1989 wins $21.88 from main pot with full house, Queens full of Tens
********* Game 558505151 ends ******

Mega agrodonk. Nie betowałem turna bo wiedziałem, że jak ma cokolwiek to i tak odda stacka. W sumie to takie wytłumaczenie powinno być dokładnie za tym by betować turna aczkolwiek w czasie rozdania sądziłem, że po moim okazaniu słabości sam zabetuje turna z any2 bo przy stoliku był bardzo agresywny zarówno pf jak i na postflopie. Na river value bet jak się patrzy :D

** Betfair Poker Hand History for Game 558399703 *****
NL $0.05/$0.10 Texas Hold'em - Wednesday, August 05, 17:58:58 GMT 2009
Table Magnesium 163 6-max (Real Money)
Seat 1 is the button
Seat 1: Mooz ( $5.77 )
Seat 2: sealygoss ( $12.28 )
Seat 3: sp08 ( $9.65 )
Seat 4: ischia ( $7.39 )
Seat 5: thefishy ( $9.85 )
Seat 6: simon1989 ( $20.62 )
sealygoss posts small blind [$0.05]
sp08 posts big blind [$0.10]
** Dealing down cards **
Dealt to simon1989 [ J:h, T:c ]
ischia calls [$0.10]
thefishy folds
simon1989 raises to [$0.50]
Mooz calls [$0.50]
sealygoss folds
sp08 calls [$0.40]
ischia calls [$0.40]
** Dealing Flop ** [ 8:c, 5:s, 9:c ]
sp08 checks
ischia checks
simon1989 checks
Mooz checks
** Dealing Turn ** [ 4:h ]
sp08 bets [$2.05]
ischia folds
simon1989 calls [$2.05]
Mooz folds
** Dealing River ** [ J:d ]
sp08 bets [$6.15]
simon1989 calls [$6.15]
** Showdown **
sp08 shows [ 9:h, A:d ] a pair of Nines
simon1989 shows [ J:h, T:c ] a pair of Jacks
** Hand Conclusion **
simon1989 wins $17.53 from main pot with a pair of Jacks
********* Game 558399703 ends *********
Na river mój tok myślenia był taki. Na pewno nie zagrał tak seta bo imo na river starałby się go value betować aniżel rozgrywać tak dziwacznie. Z każdą ręką typu dwie pary zagra normalny value bet. Z rękami typu 9x, 8x zagra tutaj c/c. Więc właściwie jedyne na co go obstawiłem to blef lub jakaś dziwna zagrywka z marginalną ręką bo nie widziałem za bardzo ręki która by mnie biła a którą by tak zagrał bo on na turnie nie bije z niczym w stylu Jx.

Wykresu na razie nie będę przedstawiał bo trochę mała próbka i poczekam na ok 10k rąk. Obecnie rozegrałem ich ok 2600 i mój winraet bo początkowych przejściach jest niziutki bo 4,5bb/100. Aczkolwiek myślę, że z biegiem czasu spokojnie skoczy do góry.
Jeżeli chodzi o roll to skoczył on już do poziomu 261,57$.

Dokładne dane podam po 10k rąk a do tej pory będą takie luźniejsze wpisy :)

Tomcis23

simon1989 napisał

** Dealing Flop ** [ 3:s, 4:d, 7:d ]
carlito s bets [$1.40]
simon1989 calls [$1.40]

Na flopie nie chciałem raisować dry boardu i skoro miałem pozycję nie musiałem się bać o turna.

A to ciekawe, bo dla mnie w żadnym razie to nie jest dry board. Może nie bardzo niebezpieczny ale na pewno nie dry.