Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Status za statusem - AA NL10

18 Posts
13 Users
0 Reactions
854 Views
simon1989

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.10(BB) Replayer
SB ($10)
BB ($9.85)
UTG ($14.80)
Hero ($12.83)
CO ($2.30)
BTN ($8.97)

Dealt to Hero A♥ A♣

UTG raises to $0.40, Hero calls $0.40, fold, fold, fold, fold

FLOP ($0.95) 3♥ 3♣ 4♦

UTG bets $0.90, Hero raises to $3.35, UTG raises to $14.40 (AI), Hero calls $9.08 (AI)

TURN ($25.81) 3♥ 3♣ 4♦ 6♠

RIVER ($25.81) 3♥ 3♣ 4♦ 6♠ 7♥

Co uważacie o takim rozegraniu AA ?? Czy na NL10 można tak dochodowo rozgrywać premium hands przeciwko unknown ??

17 replies

Na nl10 jest bardzo niewielu dobrych graczy i nie widzę powodu slowoania asów. Czesto słabsze ręce sprawdzą twojego 3 beta Poza tym nie masz pozycji i niezdziwiłbym się gdybyś dostał jeszcze za 2 cale za toba na tym limicie i po zobaczeniu flopa typu K J 10 Spades byłbys całkowicie ugotowany.

Easy 3 bet pf

sopel1

dajemy chyba dobre odsy dla bb z praktycznie anytwo(fitorfold, ja na bb chyba byłbym zmusozny do grania anytwo suited oraz anygaper bo mamy mega implied oddsy. w tej ręcę grałbym standardowy 3bet żeby nie wpuszczać małych par za nami(set mining mega opłacalny przy utg raise i coldcallu). Przy 4 becie oop villaina z utg moznaby dopiero pomyslec o coldcallu jakbysmy grali ak/aq i modlic sie o brak asa na flopie(kki qq nam nie oddadza stqacka). na tkaim flopie easy stack off mamy miliard rąk które tutaj sie z nami zestackują a bija nas tylko 2;)(o 56 i semiblef bym raczej nie podejrzewał gdyż raiser raisowal z utg. Pozostaje jeszcze kwestia czy nam sie na takim bezpiecznym flopie damy zestackują. Nasz coldcall daje przeciwnikowi do myślenia kwestie: setmining small pp or Aj Aq Ak or AA/KK trap. Jeśli przekonamy że trafilismy seta(na co wskazuje nasz coldcall preflop ip) to nam tu 22-TT/(33-44) nie odda stacka.
Zostaje jeszcze kwestia small pp podbijanych na stołach krótkich z kazdej pozycji. Jesli przeciwnik podbijał smal pp to robimy 3beta do ok 1.2-1.4$(3-3.5raza podbicie rpzeciwnika) wtedy villain nie ma poprawnych oddsów do sprawdzenia small pp a z high pp QQ+ wydaje mi sie ze robi 4beta i tu jest miejsce na slowplay jesli już mamy te asy, bo na takim flopie bez problemu się stackujemy ;) Prosiłbym o ocene mojego toku rozumowania na UNKNOWNA(zakładamy ze przeciwnik gra tight i w miarę mysli)

Napisane przez sopel1
..UNKNOWNA(zakładamy ze przeciwnik gra tight i w miarę mysli)

Unk to unk, nie można zakładać, że jest tight I MYŚLI. _p:

Po co sprawdzać 4beta i slowplayować? na nl10 w 99% przypadków jeśli ktoś zrobił 4bet to wrzuca stacka pf i imo taki slowplay jest bez sensu. Co jeśli by miał AK i nie spadnie A lub K ? Co jeśli by miał JJ-KK i pojawi się overcard? No właśnie, stracisz value.

Co do samej ręki to ez 3bet pf.

Preflop 3-bet do $1.20-$1.40, bo te nity na NL10 za często callują po sety/pod dwie pary dla swoich 27o, lepiej ciągnąć value już teraz.

Na flopie przeciwnik swoim bet potem pokazuje, że jest chętny do gry. Stół jest niemal idealny do zestackowania się, bo często już parki 55+ będą chciały grać, 33/A3 są mało prawdopodobne, jedynie 44 nas bije, my całą resztę.

Ze względu na spore stacki ja tu wolę raise flop/go broke, bo inaczej ciężko będzie tu wyciągnąć stacka od naszego oponenta, dodatkowo nie chcemy jakiś action killerów, aka K/Q/J.

Imo gg, wp, nh sir.

muckinfella
k4m1l0z

1.2 pf i na flopie gdyby tak szalał to push

RobredoV

Na nl10 tak grać, bezsensu. Jest tylu graczy co sprawdzają nawet z 42. Jeśli będzie grało przeciwko nam więcej jak dwie osoby to już wbijamy sobie nóż w plecy. A jak ktoś ma AK, KK, QQ, i nawet JJ, TT to pójdzie od razu na stacki. Tak grają fishe więc po co kombinować.

3 bet preflop zawsze z 2 powodów:
- prawie 130BB effective stack - chcesz zbudować pule
- izolujesz pota przeciwko graczom, którzy są za nami

Simon fisz :f_tongue:

Jak dla mnie easy 3bet pre flop szczególnie ze za tobą 4 graczy ma decyzje.

Patrzac na te wszystkie materialy szkoleniowe - no to ta reka, to chyba ewidentny przyklad zlego rozgrywania pocketow.

Rozumiem ze chce sie wciagnac wiecej graczy do puli - no ale w tym wypadku wiecej to nie lepiej. Wole sie zestackowac PF majac swoje min 80% niz dac zobaczyc flopa by trafili na mnie jakiegos killera..

Fajnie (no moze nie dla hero) by bylo jakby gracz z UTG postanowil zmiksowac swoj styl gry i otworzyc z 34s.

Jak dla mnie koles ma KK, jest mala szansa na te 33/44 no ale raczej stawiam na wysoka pare z reki.

Thorek

simon1989:

Rozdanie, które wzbudziło najwięcej kontrowersji. Zacznijmy od analizy stołu, przy którym siedziałem. Jak widać na stole mamy zaledwie jednego shorta, tak więc jest to dla nas dosyć istotna wiadomość, gdyż granie na tych limitach powinno się opierać na dobrym table selecion. Gracze grający ze stackiem 100 BB+ są równie słabi jak shorty, tak więc nasze EV może zdecydowanie wzrosnąć, kiedy będziemy grać na stole gdzie jest więcej przeciwników grającyh big stackiem. Wiele kontrowersji wzbudza rozegranie tej ręki na preflopie. Zacznijmy może od typowego zakresu range dla gracza z UTG. Jak wiemy na tych limitach, gra wygląda o wiele pasywniej. Gracze uczestniczą w większej ilości rozdań, jednak porównując ich zachowanie na preflopie, możemy stwierdzić, że o wiele częściej na tych limitach ujrzymy call, aniżeli raise albo 3-bet. Słusznie zauważacie fakt, że naszym callem dajemy lepsze oddsy graczom za nami na sprawdzenie, jednak nikt nie zwrócił uwagi na inny fakt. Wiem, że przeciwnicy na tych limitach często nie myślą w sposób logiczny. Poza tym balansowanie swojego range jest ważne na tym limicie, ze względu nie na rywali, ale fakt by w przyszłości nie mieć z tym kłopotów na wyższych limitach, a właśnie to sprawia ogromny problem w czasie, gdy gracze pokonują limity, na których gra standardową linią jest mocno EV+. Zwróciłbym tutaj uwagę na fakt, że na niskich limitach open raise range z UTG jest o wiele mniejszy, aniżeli na stawkach wyższych. Teraz mając na uwadze ten fakt, można wysnuć wniosek, że po co izolować i tak wąski range naszym 3-betem? Dobrze wiemy, że część tego range, niezależnie od naszej linii wystackuje się na preflopie. Zatem moim celem jest tutaj próba wyciągnięcia value od rąk, które tutaj spokojnie zrzuca na 3-bet. Oczywiście mam świadomość, że jest to zagranie niestandardowe i zazwyczaj sam tutaj 3-betuje, jednak chciałem pokazać, że istnieje także na tym limicie inna możliwość wyciągania value. W przyszłości tego typu zagrania mogą nam pomóc w jeszcze większym osiąganiu zysków. Po pierwsze poprzez umiejętne balansowanie swojego range, ale co ważniejsze w moim odczuciu, przygotowanie do stawek wyższych, gdzie takie zagrania powinny dać większą pewność siebie. Na niskich limitach rzadko ktoś się stackuje na preflopie z mniej niż QQ+ oraz AK, a grając 3-bet z pozycji MP, właśnie taki range prawdopodobnie sobie izolujemy i tak naprawdę nie dajemy sobie szansy dalszej części range na oddanie stacka. Oczywiście jest to pewne ryzyko jakie ponosimy i zazwyczaj takie zagranie polecam dopiero wtedy, kiedy ktoś na danych stawkach czuje się dobrze, jednak chciałbym właśnie zwrócić uwagę na fakt, by wiedzieć z czego chcemy wyciągać value. Wielu z Was zwróciło również uwagę na fakt, że powinniśmy 3-betować, żeby nie narazić się na wielu przeciwników w puli, jednak nikt nie zwrócił uwagi na siłę jaką pokazujemy i co tak naprawdę chcemy osiągnąć tym zagraniem.

Ninjai:

Ja jeszcze zwrócę uwagę na jeden fakt. Przy stoliku nie było żadnych murków, maniaków czy też przeciwników grających bardzo loose, a co za tym idzie rzadko doświadczymy w takiej sytuacji multiwaypota.

sopel1

Ninjai: Ja jeszcze zwrócę uwagę na jeden fakt. Przy stoliku nie było żadnych murków, maniaków czy też przeciwników grających bardzo loose, a co za tym idzie rzadko doświadczymy w takiej sytuacji multiwaypota.

A nieby skąd my mamy wiedzieć że za nami nie ma graczy którzy chętnie dołożą? bo ja nie widze w tym rozdaniu statów/readów? Na czym mamy opierać te ready? bo ja z tych literek tego nie wywnioskowałem co Ninjai. Nic nie było o tym napisane wiec takiego reada nie możemy mieć i użyć w ocenie rozdania.

@simon, o balancingu na nl 10?mooocno naciagane^^. Wiem że jak zaczniemy grac jak automat to wyżej nas zjedzą i bedą obierać przeciw nam dobre linie ale na nl 10? Od nl50 myślę już jakiś balancing można zacząć stosować na "regsów". Nl10 ABC pokera!! 3bet bez mega tricky snap calli preflop z asami. Byś wrzucił rozdanie gdy bb z 34s trafia taki flop i by był płacz i zgrzytanie zebami.(większość rozdań zostałaby tak oceniona, że błąd preflop(Nl10, cały czas mówię o nl 10) Poza tym narazamy się na grę bez pozycji vs Co Bu.
a najgorsze jest to że trener przyszedł i potakuje:/ to demotywuje do uczeszczania na treningi.

simon1989

Napisane przez sopel1
Ninjai: Ja jeszcze zwrócę uwagę na jeden fakt. Przy stoliku nie było żadnych murków, maniaków czy też przeciwników grających bardzo loose, a co za tym idzie rzadko doświadczymy w takiej sytuacji multiwaypota.

A nieby skąd my mamy wiedzieć że za nami nie ma graczy którzy chętnie dołożą? bo ja nie widze w tym rozdaniu statów/readów? Na czym mamy opierać te ready? bo ja z tych literek tego nie wywnioskowałem co Ninjai. Nic nie było o tym napisane wiec takiego reada nie możemy mieć i użyć w ocenie rozdania.

@simon, o balancingu na nl 10?mooocno naciagane^^. Wiem że jak zaczniemy grac jak automat to wyżej nas zjedzą i bedą obierać przeciw nam dobre linie ale na nl 10? Od nl50 myślę już jakiś balancing można zacząć stosować na "regsów". Nl10 ABC pokera!! 3bet bez mega tricky snap calli preflop z asami. Byś wrzucił rozdanie gdy bb z 34s trafia taki flop i by był płacz i zgrzytanie zebami.(większość rozdań zostałaby tak oceniona, że błąd preflop(Nl10, cały czas mówię o nl 10) Poza tym narazamy się na grę bez pozycji vs Co Bu.
a najgorsze jest to że trener przyszedł i potakuje:/ to demotywuje do uczeszczania na treningi.

Przytakuje bo w jednej z części mojej wypowiedzi napisałem, że tutaj w zdecydowanej większości ja tutaj gram ez 3-bet ale uważam, że także na NL10 takie zagrania mogą przynosić dodatkowy profit :) Przeciez jasno napisałem, że std w tym spocie jest 3 -bet :)

sopel1

Ale chodzi mi o to ze to rozdanie jest umieszcozne w "złym" wątku tego nowego projektu ;). Gold+ i NL 50+. To nie jest rozdanie do brązów bo ich się uczy abc grac i tak grac powinni. Takie zagranie na pewno nie dla brązów! Bo teraz popatrz co się dzieje: Dostaje nowy user 50$, zaczyna coś grać sss, dochodzi do rolla na nl5 BSS i zaczyna grać. I jak spojrzy na to rozdanie przez pryzmat Twoich spektakularnych sukcesów( wyniki MTT/cash games) to sobie może pomysleć: czemu nie, może tak trzeba, tylko taki gracz nie rozróżni czy Co Bu Sb i Bb będą tacy pasywni (jak to Ninjai z samych pozycju chyba odczytal 0.o) I ma 2-4 graczy, tought spot gdzie by go nie było jakby zagrał abc;)

Napisane przez Thorek
simon1989:

Zacznijmy może od typowego zakresu range dla gracza z UTG. Jak wiemy na tych limitach, gra wygląda o wiele pasywniej. Gracze uczestniczą w większej ilości rozdań, jednak porównując ich zachowanie na preflopie, możemy stwierdzić, że o wiele częściej na tych limitach ujrzymy call, aniżeli raise albo 3-bet. Słusznie zauważacie fakt, że naszym callem dajemy lepsze oddsy graczom za nami na sprawdzenie, jednak nikt nie zwrócił uwagi na inny fakt. Wiem, że przeciwnicy na tych limitach często nie myślą w sposób logiczny.

Nie myślą w sposób logiczny-ok.
Lubieja sprawdząć, dajmy im lepsze oddsy i pozycje?
Simon pozostaje pytanie czy gra się wg Teorii Pokera czy może po prostu gramy bo jak przyjdzie up będziemy mieć hajs.
CZytałeś kiedyś poradnik Adama/ alana Fee(jakoś tak, mniej więcej podobne arty co na strategy(tabelka ORC 22+KQs+ utg na 6max itd.) Biorąc pod uwagę preflop tego rozdania: kolo raisuje small pp i tylko coldcallujesz, kto popełnia błąd? Callujesz pod seta? bo on raisował. QQ KK na A high flopie Ci stacka nie odda jak nie trafi seta a ty oddasz stacka setom z overpair przez swój coldcall. Słyszałem ze startowałes ze 100$ na roomie. Gz ześ nie wyzerował, max pasywne stoły musiałeś wybierać.
Pozdro

Sam ogólnie nie gram już w pokera 4cash tylko live small stakes 4 fun sobie popykam. Bo tak;)

Ninjai

Ninjai nie jest jasnowidzem, ale akurat z Simonem gral sesje, wiec mogl ocenic jak stolik wygladal. Nie podalismy tej informacji, zeby ogolnie tez otrzymac odpowiedzi, ze to jest latwy 3bet, bo w 95% jest i zeby powstala dyskusja.

Jednak specialnie wybralismy ta reke takze na ten status, zeby pokazac mala perspektywe gry patrzac na rozne punkty:
- game theory
- NL SH @ NL10, ktory sie znacznie rozni od FR!
- przede wszystkim odmiany od standardowej gry
Te rzeczy beda co raz wazniejsze patrzec na wyzsze limity i statusy i my w koncu pokazujemy droge od bronzu do diamentu laczac content od jednego do drugiego statusu. Ja bedac na NL10 zawsze chcialbym zaczac sie uczyc tego, co mnie bedzie czekalo troche wyzej, bo nigdy nie lubilem sie ograniczac to pewnych rzeczy i zawsze mnie interesuja inne perspektywy gry.

Ja nie lubie jak sie daje ludziom SHC do rak mowiac, ze tak a nie inaczej maja grac. Sam sie poczatkowo do tego ograniczalem i sam w sumie czesto 3betowalem AA/KK/AK/QQ na NL10 nie zdajac sobie sprawe, co tym tak naprawde robie. Ta reka wiec mielismy zamiar pokazac, ze warto czasami pomyslec o innych liniach i co za tym idzie, co - jeszcze raz podkreslam - nie zmienia faktu, ze w 95%+ mamy tutaj latwego 3beta.

A co do twojego poradnika: tak czytalem Ryana Fee i uwierz mi, to nie byla jedyna lektura. Wlasnie twoja wypowiedza ryzykujesz popelnic blad, ze ograniczasz twoja gre pokerowa na ABC i standard.

sopel1

I wywiązała się dyskusja:)

nie zauważyłeś jednego faktu:
to rozdanie potoczyło się idealnie tak jak Simon chciał: grał z pozycją, z ukrytą ręką i Hu
po flopie. Pytanie do Simona, czy jakbys dostał coldcall od bb i p otwoim raise na flopie dostałbyś shuv od bb to zestackowałbyś się tu?

Napisane przez Ninjai
A co do twojego poradnika: tak czytalem Ryana Fee i uwierz mi, to nie byla jedyna lektura. Wlasnie twoja wypowiedza ryzykujesz popelnic blad, ze ograniczasz twoja gre pokerowa na ABC i standard.

Never ever! W swojej poprzedniej wypowiedzi już mówiłem o grze jak automat, przed czym sam staram się chronić. Po prostu wg mnie bez statów/readów wrong spot na tricky play. Thats all. Pozdro i dzięki za odpowiedz;)

Ninjai

Wlasnie miala sie wywiazac dyskusja. Nie wstawilismy zadnej z tych rak po to, zeby dac tylko informacje, jak wedlug nas najlepiej to rozegrac. Wlasnie chodzi o aktywny udzial w dyskusji i o rozwijanie umietnosci myslenia etc.

Co do rozgrywania: jezeli tutaj wypada taki flop, to nas bije 44 i 33 z realistycznych rak. Wyobraz sobie, ze my raisujemy AA 1st in UTG i wypada taki flop. Stackujesz sie? Wiec jak on wypada po naszym cc tym bardziej sie na takim flopie stackujemy, bo ludzie tutaj nigdy nie odpuszcza z TT i nigdy nam nie dadza AA.

Jezeli flop wybije 3 suited i 3 connected, to nikt z nas nie bedzie mial zamiaru raisowac taki flop, bo to by bylo samobojstwo. Jezeli flop wybija 27K to mozemy juz predzej pomyslec o stackowaniu sie, ale call z monsterem nie oznacza, ze na flopie trzeba grac raise/call.

A co do multiway potu, to tak samo moglbys powiedziec siedzac w UTG, ze caly stolik moze callowac, wiec nie bede otwieral z AA UTG? Musisz zawsze patrzec na equity i myslec w range'ach. Z AA zawsze mamy dobry equity patrzac na range naszych przeciwnikow i wyobraz sobie np. ze flop wybije T22 a akcja byla UTG raises, Hero calls AA i jakis fish sie doklada na byle jakiej pozycji za nami.

Flop leci: UTG bets, Hero calls, Fish raises, UTG calls/raises, Hero?!
Patrzmy na ich range. Fish tutaj czesto ma nic albo Tx, jak ma 2, to bysmy sie i tak z nim stackowali jako PFR, bo za rzadko mu dajemy TT. UTG ma cos w stylu AT+,TT+ i teraz sprawdz nasza equity i przede wszystkim nasz range, ktory jest na maxa spolaryzowany flopie, jezeli jeszcze raz bedziem raisowali. Mozemy to robic z AT stackujac sie swobodnie z fishem i polegajac na FE vs UTG, ale normalny gracz NL10 pomysli - TT? A czemu mialby miec TT, jak ja mam AT i fish tutaj raisuje?...