Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pniemy sie w gore :) i spadamy w dol :(

44 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
2,802 Wyświetlenia
dawka

Witam :)

Postanowilem rowniez zalozyc swoj temat - ciekawiej bedzie tutaj prowadzic statystyki niz na kartce.

Gre zaczalem w listopadzie, jak wielu z bankrollem 50$ na PP. Pierwsze tygodnie spedzilem na FL poznajac absolutne podstawy gry (starting hands, etc.) po czym stwierdzilem, ze FL jest za bardzo ograniczajace i przenioslem sie na stoliki NL.

Po pewnym czasie udalo mi sie wyrobic bonus, co pozwolilo mi 26/02/08 zbudowac bankroll potzrebny na wejscie na NL10. Gram Full Ring - na SH planuje przejsc dopiero na kolejnym limicie.

Moj obecny bankroll to 353,76$.

A zatem do dziela :)

PS. Co oznacza wspolczynnik BI? Z gory dzieki za wyjasnienie - nie moge tego nigdzie znalezc.

43 odpowiedzi
huberthc

BI = Buy In, czyli np dziś jestem 2BI do przodu, a gram na NL100 = wygrałem 200$ :)

dawka

Dzieki hubert za wyjasnienie :)

------------------

Dzisiaj poczatkowo ciezko mi sie gralo - wczorajsza sesja byla na minus, wiec dzis psychicznie bylo trudno - czlowiek zaczyna watpic w swoja gre (najgorzej jest w sobotnie/niedzielne popoludnia - tutaj regularnie jestem na minusie z jakiegos powodu ?( ). Pierwsza czesc to raczej bezkarcie zakonczone sladowym zyskiem rzedu 20BB.

W koncu jednak nadszedl i moj czas - najpierw przy duzym pocie ktos pozwolil mi tanio dobierac do nutowego koloru a po skompletowaniu na riverze sprawdzil mojego all-in-owego reraisa, a chwile pozniej slowplayowalem swoje 2 pary na flopie, na turnie mialem juz fulla, postanowilem czekac, a przeciwnik fatalny bet all-in za 9-krotnosc pota :)

Potem kilka bledow, przewaznie solidna gra, aczkolwiek stracilem polowe stacka we 3-handed rozdaniu, gdzie na flopie mialem pozycje, gutshota, 4 card flush draw oraz overcard. Pot urosl do poteznych rozmiarow - niestety nic nie doszlo, a byla okazja sie potroic.

2 hours * 6 FR NL10 Tables
+118 BB
BR: 365,56$

Good luck! =)

dawka

Dzisiejsza sesja w porzadku, ale zaczalem jakis zdekoncentrowany i w jednym z pierwszych rozdan stracilem polowe stacka slowplayujac 2 pary - przeciwnik dobral do strita.

Chwile pozniej zagralem jedno z najabrdziej debilnych rozdan w ostatnim czasie . Idiotyczne raisy - kompletnie stracilem glowe.

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)      
[tg]BU$20.43:///////;Hero$10.36:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (8 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with 6♥, 6♦
UTG+2 calls $0.10, MP1 folds, Hero calls $0.10, 2 folds, BU raises to $0.30, 3 folds, Hero calls $0.20.

Flop: ($0.85) A♥, 6♠, 8♣ (2 players)
Hero checks, BU checks.

Turn: ($0.85) J♥ (2 players)
Hero checks, BU bets $0.30, Hero calls $0.30.

River: ($1.45) 5♣ (2 players)
Hero bets $1, BU raises to $2.50, Hero raises to $4.00, BU calls $1.50.

Final Pot: $9.45

Results follow (highlight to see):
BU shows [ Ac, Ad ] three of a kind, Aces
Hero shows [ 6h, 6d ] three of a kind, Sixes
BU wins $8.98 USD with three of a kind, Aces.

Najgorsze jest to, ze miniraise (czesto oznacza to monstera na niskim limicie) na preflopie dal mi do myslenia, a po checku na flopie stwierdzilem, ze zapewne trafil seta asow. Nie wiem co mi odbilo na riverze zeby betowac, a pozniej raisowac ?( Kompletnie bez sensu.

Na szczescie pozniej sie ogarnalem i wrocilem na dobre tory. Ponizsze rozdanie to marzenie :) Czy jest cos bardziej milego niz reraise preflop twojego raisa z AA? :)

Known players: (for a description of vp$ip, pfr, ats, folded bb, af, wts, wsd or hands click here)
[tg]MP1$10.87:///////;CO$14.67:///////;Hero$10:///////;MP3$9.65:///////;SB$9.84:///////;UTG+2$9.98:///////;BU$6.40:///////;BB$10:///////;[/tg]
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.9 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with A♠, A♣
2 folds, Hero raises to $0.40, MP3 raises to $0.80, 4 folds, Hero calls $0.40.

Flop: ($1.75) Q♣, 4♠, A♥ (2 players)
Hero checks, MP3 bets $1, Hero calls $1.00.

Turn: ($3.75) K♠ (2 players)
Hero checks, MP3 bets $2.60, Hero raises to $6.00, MP3 raises to $7.85 (All-In), Hero calls $1.85.

River: ($19.45) T♠

Final Pot: $19.45

Hero shows [ As, Ac ] three of a kind, Aces
MP3 shows [ Qs, Qd ] three of a kind, Queens
Hero wins $18.48 USD with three of a kind, Aces.

Nie podpalilem sie na preflop - przypomnialy mi sie slowa z HPFAP, zeby w takiej sytuacji zrobic zwykly call "to add deception". Tak tez zrobilem, flop marzenie, wiec siedzialem cicho. Wiedzialem, ze bedzie cbet, wiec tylko call. Na turnie K, wiec tutaj juz bylem pewien, ze cos trafil, zatem check/raise allin :) miodzik

Dlugo nie musialem czekac i najlepsze rozdanie wieczoru :)

[tg]UTG+2$9.10:///////;MP3$17.97:///////;CO$16.70:///////;Hero$10.29:///////;BB$1.65:///////;UTG+1$2.40:///////;MP1$2.60:///////;SB$1.93:///////;MP2$4.24:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (9 handed)

Preflop: Hero is BU with K♥, K♣
3 folds, MP2 raises to $0.20, MP3 raises to $0.60, CO folds, Hero calls $0.60, 2 folds, MP2 calls $0.40.

Flop: ($1.95) 3♠, J♦, 3♥ (3 players)
MP2 checks, MP3 bets $1.90, Hero raises to $6.00, MP2 raises to $3.64 (All-In), MP3 raises to $17.37 (All-In), Hero raises to $9.69 (All-In).

Turn: ($32.65) 2♦
River: ($32.65) 2♣

Final Pot: $32.65

MP3 shows [ Qh, Qc ] two pairs, Queens and Threes
Hero shows [ Kh, Kc ] two pairs, Kings and Threes
MP2 shows [ Jc, Ah ] two pairs, Jacks and Threes
MP3 wins $7.68 USD with two pairs, Queens and Threes.
Hero wins $11.74 USD with two pairs, Kings and Threes.
Hero wins $12.23 USD with two pairs, Kings and Threes.

Byc moze powinienem reraise zrobic na preflop, ale ostatnio czesto nadziewalem sie z KK na AA i normalnie spekalem. Postanowilem poczekac na rozwoj sytuacji na flopie. Rozmiar potu na koncu mily dla oka :)

Pod koniec sesji mialem jeszcze 3-handed all-in gdzie na turnie prowadzilem z setem dam, ale gosc trafil jeden z 4 outs i musialem obejsc sie smakiem...

+137.5 BB
BR: 379,31$

Jak na moje oko za ostrożnie, w każdym rozdaniu widzę slawplay. Najpierw piszesz, że dałeś kolesiowi dobrać do strita a w następnych rozdaniach znów zwalniasz. Jeśli te asy można zrozumieć to 66 trzeba było walić już na flopie, a KK ostro reraisować na preflopie. Mówisz, że często nadziewasz się KK na AA, a na flopie juz się nie bałeś :) Powiem Ci, że wolę przegrać All-in pre-flop niż dać złapać 2 pary z 72off. Tak więc życzę powodzenia i więcej odwagi!!!

PS. Na NL10 z KK zamykaj oczy i All-in PF

dawka

Slabo ;( Nastawialem sie na dzisiejsza sesje poniewaz w weekend nie bede mogl grac. Ze 3 stacki przegralem przez swoje proste bledy, a oprocz tego przegralem z mocniejszym fullem, JJ vs QQ, QQ vs KK, itd. Kolejny stack poszedl z dymem po raise preflop z KK, gdy dostalem reraise, skonczylo sie all-inem - przeciwnik, nie inaczej, AA w lapie.

Jeszcze jakies 20 minut przed koncem sesji bylem na minusie co jest naprawde niespotykanym "osiagnieciem" jak na piatkowy wieczor...

4 hours * 6 FR NL10 Tables
+133.3 BB
BR: 392,64$

dawka

Sesja na na poziomie, z ktorego obecnie jestem zadowolony. Wiekszosc zysku wyrobiona na samym poczatku gry - pozniej lekkie wzloty i upadki.

Chcialem wkleic 2 rozdania, ktore zanotowalem sobie jako ciekawe w trakcie gry, ale po rzuceniu na nie okiem na spokojnie okazalo sie, ze bledy sa oczywiste, wiec nie ma takiej potrzeby :) Dobra wiadomosc jest taka, ze zostalo niespelna 10BI do wyzszego limitu :)

+116,8 BB
BR: 404,32

dawka

Dzisiaj zle :( Tyle all-inow co dzisiaj to chyba jeszcze w zadnej sesji nie mialem. Co gorsza - wiekszosc przegranych. Na domiar zlego pare razy sprawdzalem dosc pokazne bety przeciwnika nie majac bladego pojecia gdzie jestem ze swoja reka. Bylem juz prawie 4BI w plecy, ale udalo mi sie jakos zminimalizowac strate do 1.5BI.

Oto kilka najgorszych rozdan:

[tg]MP3$3.60:///////;CO$15.56:///////;BU$11.08:///////;SB$7.73:///////;BB$3.54:///////;MP1$2.90:///////;MP2$12.19:///////;Hero$16.69:///////;UTG+2$9.80:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG+1 with K♥, Q♥
Hero calls $0.10, 4 folds, CO raises to $0.45, BU calls $0.45, 2 folds, Hero calls $0.35.

Flop: ($1.50) 5♣, Q♠, 4♦ (3 players)
Hero checks, CO bets $1, BU folds, Hero calls $1.00.

Turn: ($3.50) 5♠ (2 players)
Hero checks, CO bets $2, Hero calls $2.00.

River: ($7.50) 4♣ (2 players)
Hero checks, CO bets $6.30, Hero calls $6.30.

Final Pot: $20.10

CO shows [ Ah, 5h ] a full house, Fives full of Fours
Hero shows [ Kh, Qh ] two pairs, Queens and Fives
CO wins $19.10 USD with a full house, Fives full of Fours.

Zaczelo sie od bledu pf, gdzie z tej pozycji nie powinienem byl limpowac, a juz na pewno zrzucic karty po raisie. Pozniej kontynuacja fatalnej gry wynikajacej z leku przed agresywna gra gdy nie jestem pewny sily swojej reki. :( Kurde, to juz lepiej byloby sfoldowac te karty jesli nie bylem pewny swojej sily na flopie zamiast grac bezsensowny check/call. Po flopie bylo juz tylko gorzej... :(

[tg]MP2$12.66:///////;BU$2.10:///////;BB$15.71:///////;Hero$12.44:///////;UTG+1$5.49:///////;CO$10:///////;UTG+2$1.85:///////;MP1$9.35:///////;MP3$1.75:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with K♣, K♥
3 folds, MP2 raises to $0.20, 3 folds, Hero raises to $0.60, BB folds, MP2 raises to $1.00, Hero calls $0.40.

Flop: ($2.10) T♥, J♠, K♠ (2 players)
Hero checks, MP2 bets $1, Hero raises to $4.00, MP2 raises to $7.00, Hero raises to $11.44 (All-In), MP2 calls $4.44.

Turn: ($24.98) 4♥
River: ($24.98) 7♣

Final Pot: $24.98

MP2 shows [ Qh, Ah ] a straight Ten to Ace
Hero shows [ Kc, Kh ] three of a kind, Kings
MP2 wins $23.98 USD with a straight, Ten to Ace.

No coz... zreraisowanie KK sprawilo ze zrobilem tylko call. moze gdybym go znow zreraisowal to wyrzucil bym go z rozdania pf? Na flopie trafilem seta i bylem przekonany, ze przeciwnik ma ze 4 outsy, a tymczasem on juz mial strita. Nie bylem pewien co mialy znaczyc te jego minireraisy pf, ale nie sadzielm ze to AQo ?( Stawialem na slowplayowane AA...

[tg]UTG+1$2.30:///////;UTG+2$2.41:///////;MP2$2.06:///////;CO$12.01:///////;BU$1.72:///////;BB$10.03:///////;Hero$9.75:///////;MP3$2.05:///////;MP1$11.35:///////;UTG$9.80:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (10 handed)

Preflop: Hero is SB with A♠, A♥
8 folds, Hero raises to $0.40, BB calls $0.30.

Flop: ($0.80) J♠, T♦, 4♣ (2 players)
Hero bets $0.50, BB calls $0.50.

Turn: ($1.80) Q♥ (2 players)
Hero bets $1.70, BB raises to $3.40, Hero calls $1.70.

River: ($8.60) 7♣ (2 players)
Hero checks, BB bets $5.73 (All-In), Hero raises to $5.45 (All-In).

Final Pot: $19.78

BB shows [ Ks, 9h ] a straight Nine to King
Hero shows [ As, Ah ] a pair of Aces
BB wins $0.28 USD with a straight, Nine to King.
BB wins $18.53 USD with a straight, Nine to King.

Katastrofy ciag dalszy... Za malo na flopie to pewne, ale glowny blad to, ze nie potrafilem zrzucic kart chyba... Z drugiej strony podczas dzisiejszej sesji mialem sytuacje gdzie przy podobnym przebiegu i ukladzie kart ktos potrafil sprawdzac moje bety, az do showdownu z para piatek. Po raise na turnie powinien byc moj fold jak sadze?

-151.1 BB
BR: 389,21

dawka

No! :) Po wczorajszej biedzie, dzisiaj prawdopodobienstwo odchylilo sie w druga strone. Tyle pocket pairs co dzisiaj to chyba jeszcze nigdy nie dostalem. W takich warunkach gra sie znacznie latwiej, dochodzi do tego psychiczne rozluznienie, a mozg moj byl dzisiaj dotleniony bo wyzylem sie w squasha przed gra :)

+361.7 BB
BR: 425,38$

dawka

Nie mam dzisiaj wiekszych uwag do swojej gry - nie popelnilem jakichs dramatycznych bledow. NL25 coraz blizej :)

Jutro mam zamiar rozegrac poza bankrollem kilka turniejow w ramach treningu przed wieczornym finalem live satelity do Unibet Open Madryt. Ciekaw jestem swojego wystepu - praktycznie w ogole nie grywam w turniejach, a przyjdzie mi sie zmierzyc z naprawde solidnymi zawodnikami.

2.5 hours * 6 FR NL10 Tables
+296.4 BB
BR: 455,02$

dawka

Turniej nie wyszedl mi zupelnie. Zaplacilem frycowe - pierwszy raz na powaznie gralem live. Z tego powodu do stolu zasiadlem mocno zestresowany. Pierwsze rozdanie i AA na rece!! Masakra! Niestety stracilem kompletnie glowe, nie ogarnialem sytuacji na stole, wysokosci betow, potu itd. W efekcie rozegralem te asy fatalnie przegrywajac 1/3 stacka...

Stol byl dosyc agresywny, dobrzy gracze (np. uczestnik EPT) - praktycznie kazde rozdanie to czyjs raise preflop. Gdy juz mi sie udalo obejrzec flop to nic nie trafialem. Praktycznie zrzucalem wszystkie karty starajac sie dojsc do siebie, az na shortstacku dostalem AKs, ktore ogralo pare trojek i udalo mi sie podwoic. Pozniej jeszcze jeden maly pot wygrany i dotrwalem jakos do przerwy.

Wtedy udalo mi sie jakos rozluznic, przyzwyczaic do sytuacji na live i liczylem na granie swojego pokera, ale niestety krotko po przerwie przegralem jedno rozdanie dosc pechowo i wyladowalem znow na shortstacku. Czekanie na all-ina zakonczylem dostajac 99, ktore nie sprostalo AT.

W sumie bardzo ciekawe i cenne doswiadczenie. Zobaczylem graczy o wysokim poziomie gry, co dodalo mi motywacji do dalszego treningu jako, ze jestem lata swietlne z tylu :)

Tymczasem pora wrocic do NL10 :P Z poczatku nie moglem sie przestawic z powrotem na granie cashowe. Na dzien dorby stracilem tez stack z KK vs AA. Pozniej mozolne odrabianie straty zakonczone w koncu zyskiem. Nie ma co sie rozwodzic nad poszczegolnymi rekami - przyjdzie na to czas na NL25 SH - teraz chce jak najszybciej zalatwic wskoczenie na wyzszy limit.

3 hours * 6 FR NL10 Tables
+159.3 BB
BR: 470,95$

dawka

Chcialem dzisiaj przeskoczyc ten limit. W pewnym momencie brakowalo mi 1BI i zaczalem grac znacznie bardziej loose wchodzac do gry ze spekulacyjnymi rekami, ale jak na zlosc nic nie moglem trafic, wiec sporo BB rozdalem. Cel uswieca srodki, a ja mam nadzieje, ze jutro/pojutrze pozegnam NL10 :)

3 hours * 6 FR NL10 Tables
+113.7 BB
BR: 482,32$

dawka

Wreszcie... Udalo sie wydostac z NL10. Ciezki byl ostatni okres - duzy downswing az do 450$. Fatalne bad beaty, nerwy, pechowe przegrane all-iny. Dzisiaj nic nie zapowiadalo poprawy, sesja balansowala na zero, no a po tym rozdaniu to rece mi wprost opadly :)

[tg]MP1$10.15:///////;MP2$8:///////;MP3$10.09:///////;Hero$10.15:///////;BU$0.74:///////;SB$1.90:///////;CO$2:///////;BB$10:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG+2 with T♦, T♥
Hero calls $0.10, 6 folds, BB checks.

Flop: ($0.25) 4♥, 4♦, T♣ (2 players)
BB checks, Hero checks.

Turn: ($0.25) 3♦ (2 players)
BB checks, Hero bets $0.20, BB raises to $0.50, Hero raises to $1.00, BB raises to $1.50, Hero raises to $4.00, BB raises to $9.90 (All-In), Hero calls $5.90.

River: ($20.05) 4♣

Final Pot: $20.05

Hero shows [ Td, Th ] a full house, Tens full of Fours
BB shows [ 4s, 5h ] four of a kind, Fours
BB wins $19.05 USD with four of a kind, Fours.

Odkrylem, ze Party Points mozna wymienic na zywa gotowke, wiec zasililem w ten sposob bankroll kwota 35$, co pozwolilo mi znow byc blisko przeskoczenia limitu.

W koncu nadeszla i moja chwila - oto moje ostatnie (mam nadzieje) rozdanie na NL10:

[tg]MP1$3.15:///////;Hero$9.85:///////;BB$1.80:///////;CO$1.99:///////;UTG+1$4.44:///////;MP2$12.28:///////;MP3$11.62:///////;UTG+2$2.70:///////;SB$2.31:///////;UTG$10.05:///////;[/tg]
0.05/0.10 No-Limit Hold'em (10 handed)

Preflop: Hero is BU with A♦, Q♦
UTG raises to $0.30, 2 folds, MP1 calls $0.30, 3 folds, Hero calls $0.30, 2 folds.

Flop: ($1.05) T♦, 5♦, K♣ (3 players)
UTG bets $0.40, MP1 calls $0.40, Hero raises to $1.60, UTG calls $1.20, MP1 raises to $2.80, Hero calls $1.20, UTG raises to $9.75 (All-In), MP1 raises to $2.85 (All-In), Hero raises to $9.55 (All-In).

Turn: ($23.20) 9♠
River: ($23.20) J♣

Final Pot: $23.20

MP1 shows [ Tc, Th ] three of a kind, Tens
Hero shows [ Ad, Qd ] a straight Ten to Ace
UTG shows [ Kd, Jh ] two pairs, Kings and Jacks
UTG wins $0.20 USD with two pairs, Kings and Jacks.
Hero wins $12.88 USD with a straight, Ten to Ace.
Hero wins $9.12 USD with a straight, Ten to Ace.

Teraz pora poczytac o grze SH, obejrzec troche filmikow szkoleniowych i rozpoczac podboj NL25 :) Mila niespodzianka sa licencje na Poker Ace i Poker Tracker, ktore wreszcie do mnie dotarly.

BR: 502,18$

lucXsus

imo bez sensu te Twoje ostatnie potyczki, grales na lekko znienawidzonym NL10 marząc o graniu na NL25, trzebabylo nagiac BRM o te 50$ zamiast jak to sam napsiales "grac znacznie bardziej loose wchodzac do gry ze spekulacyjnymi rekami" :)

chcesz przejsc z NL10 FR na NL25 SH? to chyba nie jest zbyt dobry pomysl :)

konsekwentnie doszedles do tych 500$, oby niebawem bankroll stal sie 4 cyfrowy, zycze Ci tego mocno bo SH to mi sie kojarzy z totalnie nieprzywidywalnymi swirami i masakrycznymi swingami

dawka

Hmmm... Przejscie na SH bylo koniecznoscia - w koncu na wyzszych stawkach dominuja stoly SH, wiec lepiej miec to juz za soba. Rzeczywiscie, poczatek byl fatalny - spadlem do 440$, ale z czasem coraz bardziej sie przestawiam na gre SH i odrobilem straty.

Minusem SH jest to, ze jestem w tej chwili w stanie grac jedynie 2 stoly jednoczesnie w porownaniu do 6 FR. Gra SH na pewno jest ciekawsza, agresywniejsza, ale znacznie trudniej ocenic kogos na konkretna reke imho, niz na stoliku FR.

Mysle, ze spokojnie mozna przejsc ten limit - musze tylko przeczytac przykladowe rozdania na forum z jakichs 6 miesiecy :)

BR: 523,34$

dawka

Jest dobrze - pomalu do przodu :)

Ogarnalem sie juz na tyle, ze gram 3 stoly i mysle o odpaleniu czwartego. Dobra robote wykonuje tez Poker Tracker - statystyki graczy bardzo sie przydaja i czesto to Poker Tracker decyduje czy sprawdzic danego all-ina :P Gracze o VPIP ~50 nie sa niczym wyjatkowym na tych stolach.

Martwi mnie tylko to, ze na FR NL10 moglem robic dobry zysk na kazdym stole, a na SH NL25 jesli trafie na TAG stol, to przez godzine moge wycisnac ledwie pare blindow.

BR: 601,45$

Jeśli trafisz na zły stól to ca tam robisz przez godzine???!!
Table selection to potężna broń!

Pozdrawiam

dawka

Odejscie od takiego stolu to byloby jak przyznanie sie do porazki :( dlatego mam pewne opory (wiem ze to zle).

Musze chyba jednak zmienic podejscie. Dzisiaj trafilem na stol, na ktorym wybitnie mi nie szlo (z roznych powodow). Tkwilem na nim do konca, tracac sumarycznie 4BI. Na szczescie na innych stolach szlo normalnie, wiec udalo mi sie tam odrobic 3BI.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie po co grasz w pokera?

- żeby udowodnić sobie i każdemu napotkanemu przeciwnikowi, że jesteś lepszy od niego
- żeby wygrywać maksymalnie dużo i nieustanie pracować nad swoim winrate i w konsekwencji wychodzić wyżej i zarabiać więcej

Dla mnie lepszy pokerzysta, to ten który ma lepszy winrate, table selection w tym ewidentnie pomaga.

Pozdrawiam