Skip to forum
Notifications
Clear all

Step by step... bąbel is back on Facebook!

8,891 Posts
610 Users
18 Reactions
698.9 K Views
babel92

Witam!

To moje 3 podejście do pisania blogu :P Tym razem same konkrety :D

Zaczynam grę BSS FR na NL2. Chce się przekonać, czy potrafie grać ABC pokera i stać się w ten sposób "wygrywającym graczem" w NL HM =)

Stan bankrolla: 40.44$

Cele bliższe i dalsze:
:diamond: po każdej sesji wrzucać na forum problemowe rozdania
:diamond: grać ABC pokera
:diamond: zacząć wygrywać na NL2 :f_biggrin: :diamond: nie dalej jak w marcu przenieść się na NL5
:diamond: jeszcze przed rozpoczęciem roku szkolnego przenieść się na NL10 i być tam wygrywającym graczem _biggrin:

Cele wynikają same z siebie, więc niezrealizowanie wcześniejszych uniemożliwi realizację kolejnych - podstawą jest realizacja pierwszych 3 celów =) Oby moje "krok po kroku" spełniło się w większej mierze, niż w przypadku naszego poprzedniego selekcjonera reprezentacji w piłkę nożną :D

Liczę na wasze wsparcie i życzę miłego czytania :)
Pozdrawiam!

Reply
8,890 replies

powodzenia, jak już przebijesz się przez NL2 to na NL5 gra się zdecydowanie przyjemniej, choć i tak nie jest to szczyt marzeń i myślenie o zagraniach typu squeez, blef, etc. Podstawa SHC, chyba, że wiesz, że ktoś gra any2, a uwierz, że naprawdę sporo osób tu tak gra.
Jaki room?
Ja na FTP grając NL5/NL10 dokopałem się w ok. miesiąc do rolla na NL25, także da się

Reply

Cześć babel92 ! mam nadzieje że spełnisz swoje cele wcześniej niż tego oczekujesz ! ale nie zniechęcaj się przegranymi i gorszymi okresami bo każdy z nas tego doświadcza :D

Czytałeś już podstawowe artykuły o BSS (te z brązu) ?;>

Reply
babel92

Ja też gram na FTP =)

W zasadzie pierwszą sesje mam już za sobą, a blog założyłem w międzyczasie, żeby się odstresować...

Grałem przez ~1,5h na 4 stołach i ugrałem... -4.57$ :f_cry:

Grałem ABC pokera, starałem się grać najlepszego TAGa na jakiego mnie stać... Myślę, że po te sesji mogę odwrócić się na pięcie i powiedzieć sobie, że widząc karty przeciwnika 99% zagrałbym tak samo co uważam za pewnien sukces ;) Jednak sam wynik godny pożałowania :f_mad:

Gdy miałem AA, KK i QQ to zgarniałem blindy, mimo że otwierałem tyle rąk ile na TAGa przystało. Jednak gdy tylko miałem słabszą rękę np. KQs to oczywiście dostawałem call i nie trafiałem nic... :evil:

Część rąk wrzuciłem na forum - więcej nie mogę z racji ograniczeń ;) Pozostałe prezentuje tutaj:

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]BU$0.85:///////;SB(Hero)$2.00:///////;BB$3.48:///////;MP3$2.28:///////;CO$2.29:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with Q:c, K:s.
MP3 calls $0.02, 2 folds, Hero raises to $0.10, BB folds, MP3 calls $0.08.

Flop: ($0.22) 8:d, 7:s, 5:c (2 players)
Hero bets $0.14, MP3 calls $0.14.

Turn: ($0.5) K:c (2 players)
Hero bets $0.30, MP3 calls $0.30.

River: ($1.1) 9:h (2 players)
Hero checks, MP3 bets $0.72, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.

Final Pot: $1.1.

_____

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)
Known players:
[tg]MP1$2.27:///////;MP2$0.37:///////;MP3$2.04:///////;CO$2.24:///////;BU$2.00:///////;SB$3.60:///////;BB(Hero)$2.03:///////;UTG2$0.43:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BB with T:c, T:d.
UTG2 raises to $0.08, 5 folds, SB calls $0.07, Hero raises to $0.32, UTG2 raises to $0.43, SB folds, Hero calls $0.11.

Flop: ($0.94) K:s, 2:c, 7:c (2 players)

Turn: ($0.94) 4:s (2 players)

River: ($0.94) 3:h (2 players)

Final Pot: $0.94.

_____

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (9 handed)
Known players:
[tg]UTG2$4.27:///////;MP1$0.82:///////;MP2$2.08:///////;MP3$0.40:///////;CO$0.40:///////;BU$2.00:///////;SB$0.78:///////;BB(Hero)$2.03:///////;UTG1$1.97:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BB with K:h, Q:h.
UTG1 raises to $0.04, 6 folds, SB calls $0.03, Hero raises to $0.16, UTG1 calls $0.12, SB folds.

Flop: ($0.36) 2:s, 5:s, 3:s (2 players)
Hero bets $0.20, UTG1 calls $0.20.

Turn: ($0.76) 9:s (2 players)
Hero checks, UTG1 checks.

River: ($0.76) 8:s (2 players)
Hero checks, UTG1 bets $0.34, Hero calls $0.34.

Final Pot: $1.44.

Nie ma się co łudzić - obie ręce przegrałem na showdawnie :f_frown:
TT vs KK oraz KQs vs AQ (Q pik)

Obecny BR: 35,87$

Wszelkie komentarze mile widziane =)
Pozdrawiam!

PS. Dzięki PyqPyk za wsparcie - po cichu licze, że uda się wcześniej, ale staam się patrzeć realnie ;) A co do Twojego pytania - oczywiście wszytkie artykuły z brązu dotyczące BSS czytałem już z 3-4 razy, te z srebra również (w wakacje miałem srebro :D). Widziałem też sporo filmów BSS FR jak i SH, reszte tych z FR mam w planach obejrzeć lada dzień =)

Reply

TT - imo tylko call PF, jeśli raise to od razu postaw go AI na tym limicie, bo to jakiś pseudo short z NL2 NL (pseudo - fisz nad fisze i często będzie grał AI z any2), ale TT to niekoniecznie AI pf ;)
KQs - call river zupełnie bez sensu, na stole leży flush byc może takim betem chciał zgarnąć pulę, ale bije cię każde Ts+ więc ez fold

Reply
babel92

Co do TT - miałem nadzieje, że go zrzuce lub w przypadku AI będe miał coinflipa ;)

A z tym KQ po fakcie zobaczyłem, że bzdurę zrobiłem - myślałem, że ma niskiego pika i chce uciec przed splitem (moje rozumownie - gdyby miał T+ kier to by zabetował turn dla value), ale teraz zauważyłem, że w grę wchodziły tylko 4, 6 i 7, więc szanse były marne :f_tongue:

Swoją drogą wielkie dzięki za komenatrz :f_thumbsup:
Pozdrawiam!

Reply
babel92

Witam czytelników! :)

Właśnie zakończyłem 2 dziesiejszą sesję, która trwała ~2.5h i mam po niej mocno mieszane uczucia...
Najpierw szybko zarobiłem 3BI po 3 podwojeniach, oto jedno z nich :f_biggrin:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]MP1$1.46:///////;MP2$4.02:///////;MP3$0.49:///////;CO$1.87:///////;BU$0.88:///////;SB$0.44:///////;BB(Hero)$2.00:///////;UTG2$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:c, K:s.
2 folds, MP2 calls $0.02, 3 folds, SB calls $0.01, Hero raises to $0.10, MP2 raises to $0.18, SB calls $0.16, Hero raises to $2.02, MP2 raises to $3.84, SB calls $0.26(All-In).

Flop: ($6.26) J:d, A:h, 8:s (3 players)

Turn: ($6.26) 8:c (3 players)

River: ($6.26) K:d (3 players)

Final Pot: $6.26.
Results follow:

SB shows two pairs, jacks and eights(T:d J:s).
Hero shows a full-house, kings full of eights(K:c K:s).
MP2 shows two pairs, aces and eights(Q:s A:c).

Hero wins with a full-house, kings full of eights(K:c K:s).

Niestety los nie był dla mnie zbyt łaskawy i przez ostatnie 1,5h sesji trafiłem może z jeden flop - reszta to totalne bad beaty etc.

Żeby nie być gołosłownym prezentuje przkładowe rozdania:

Graj rękę

Known players:
[tg]UTG1$1.87:///////;UTG2(Hero)$2.03:///////;MP1$1.32:///////;MP2$0.95:///////;MP3$2.00:///////;CO$0.40:///////;BU$0.40:///////;SB$0.58:///////;BB$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG2 with K:d, K:c.
UTG1 folds, Hero raises to $0.08, 5 folds, SB calls $0.07, BB folds.

Flop: ($0.18) 7:d, 8:c, J:s (2 players)
SB checks, Hero bets $0.12, SB calls $0.12.

Turn: ($0.42) 6:s (2 players)
SB bets $0.08, Hero raises to $0.40, SB calls $0.30.

River: ($1.2) 8:s (2 players)

Final Pot: $1.2.
Results follow:

Hero shows two pairs, kings and eights(K:d K:c).
SB shows a straight, eight high(4:d 5:d).

SB wins with a straight, eight high(4:d 5:d).

magic river obv :evil:

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$0.95:///////;BU(Hero)$2.49:///////;SB$0.98:///////;BB$2.13:///////;UTG1$0.91:///////;UTG2$0.34:///////;MP1$1.91:///////;MP2$2.59:///////;MP3$0.29:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with 6:s, 5:s.
3 folds, MP2 calls $0.02, MP3 calls $0.02, CO calls $0.02, Hero calls $0.02, SB calls $0.01, BB checks.

Flop: ($0.12) 5:d, 6:d, J:h (6 players)
SB checks, BB checks, MP2 checks, MP3 checks, CO bets $0.02, Hero raises to $0.12, SB folds, BB calls $0.12, MP2 folds, MP3 folds, CO folds.

Turn: ($0.38) Q:d (2 players)
BB checks, Hero bets $0.36, BB calls $0.36.

River: ($1.1) J:s (2 players)
BB checks, Hero bets $0.80, BB raises to $1.62, Hero calls $0.82.

Final Pot: $4.34.
Results follow:

BB shows a flush, ace high(A:d 4:d).
Hero shows two pairs, jacks and sixs(6:s 5:s).

BB wins with a flush, ace high(A:d 4:d).

check nuts na turnie <3
potem oczywiście totalnie donkowate podbicie zamiast free showedown i jeszcze głupszy call - szczerze nie wiem na co go oceniłem :f_frown:

Graj rękę

$0/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)

Known players:
[tg]BU$1.49:///////;BB(Hero)$2.08:///////;UTG2$0.30:///////;MP1$2.04:///////;MP2$2.11:///////;MP3$0.40:///////;CO$1.29:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:c, Q:d.
5 folds, BU raises to $0.06, Hero raises to $0.18, BU calls $0.12.

Flop: ($0.36) T:c, J:d, Q:h (2 players)
Hero bets $0.34, BU raises to $0.68, Hero raises to $1.90, BU calls $0.63(All-In).

Turn: ($3.57) 3:d (2 players)

River: ($3.57) 4:s (2 players)

Final Pot: $3.57.
Results follow:

Hero shows a pair of queens(K:c Q:d).
BU shows a straight, ace high(A:h K:h).

BU wins with a straight, ace high(A:h K:h).

donk raise oponenta na flopie zamiast AI i nie pozostało nic innego jak obessać... X(

Ogółem skończyłem niecałe 2$ in plus, choć wynik mógł być znacznie okazalszy... :f_mad:

Stan BR: 37.71$

Wszelkie komentarze mile widziane =)
Pozdrawiam!

Reply

Ja się tylko zapytam dlaczego podbijałeś na river z 65s?

Reply
babel92

Z rozpędu nie zauważyłem, że stół się sparował i każdy pocket pair 77+ był przede mną - oczywiście to był mój bład :)

Reply
ripper92

Ta ręka 56 bardzo żle rozegrana, nie jestem jakims specem ale musisz bardzo uważać w takich sytuacjach jest to multiway pot i żeby się stackować potrzebujesz monstera dla mnie to jest check /fold turn(river też) ze względu na ilość graczy w tej sytacji zakładałbym 100% flush na turnie,pozatym ten minimalny bet na flopie sugeruje chęć taniego drawowania.

Jeśli już się uprzesz że nie ma flusha to check/call co najwyżej byłoby jakims usprawiedliwieniem, ale typ cię checkraisuje, mimo że byłeś praktycznie pot commited po tym becie na riverze to i tak jest to easy fold, tym bardziej że w tym momencie bije cię już full house

Podsumowując w momencie gdy spada trzecia karta do flusha to nie chcesz już angażować ani centa w rozdanie.

Jeszce raz podkreślam że specem nie jestem, może niech ktoś bardziej ogarnięty się wypowie czy dobrze kombinuje.

Pozdrawiam.

Reply
babel92

Na turnie chciałem go wywalić 2nd barrel - zawsze mógł pomyśleć, że mam wyższy flush, albo mógł trafić seta i się zrzucić. Okazał słabość i chciałem to wykorzystać :f_pleased: A bet na rivie tak jak wspominałem z rozpędu - oczywiście oglądamy darmowy showdawn :)

Niemniej wielkie dzięki za komentarz i zapraszam do dalszego czytania =)

Reply
Sterwor

Na tym limicie sie nie blefuje bo ludzie nie mysla nawet co moze miec przeciwnik, graja swoimi kartami.

Reply
ripper92

Napisane przez Sterwor
Na tym limicie sie nie blefuje bo ludzie nie mysla nawet co moze miec przeciwnik, graja swoimi kartami.

Święte Słowa !!!

Zapomnij o czymś takim jak blef na tych stawkach.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć od kogoś czy moja analiza jest trafna????

Reply
babel92

Napisane przez Sterwor

I tego też będę się trzymał! Nowy cel do realizacji od dziś:
:diamond: Nigdy więcej 2nd barrel na mikrolimitach!

Dzięki wszytkim za dobre rady :f_thumbsup: W BSS jestem jeszcze początkującym graczem i czasem się gubię :f_ugly:
Pozdrawiam! =)

Reply

Twoim główny celem na tych stawkach powinno być ściąganie kasy od przeciwników kiedy masz mocny układ :)

Reply
babel92

To zagranie 65s chyba świadczy o moim lekkim tilcie - normalnie tak bym tego nie zagrał :f_frown: No ale tak to jest, gdy człowiek otwiera co 4-5 rękę, a jak dostaje call to przy pocket pair wyskakuje AKx flop, a przy AQ etc albo nie trafiam, pojawia się Qxx s i trzeba foldować z obawy przed flushem X( Damn :evil:

No ale nic - nie ma się co podpalać tylko grać jak najlepiej się potrafi, a wyniki powinny przyjść same... tak mówią :f_tongue: Nie pozostaje mi nic innego jak tylko uwierzyć i cierpliwie czekać, aż karta się do mnie odwróci :f_biggrin:

Pozdrawiam wszytkich czytelników =)

PS. Na "dobranoc" obejrzałem sobie film The Naturata z NL10: http://pl.pokerstrategy.com/video/4598
Z całym szacunkiem dla The Naturata ( :f_thumbsup: ), ale czy powinienem grać coś takiego :f_o: ??? Żadnych steali, fold KJ z UTG, limpowanie pocketów, a limp 88 z CO w 19:45 min to moim zdaniem porażka jakaś jest :f_o: Czy to nie za bardzo zawenża zakres naszych rąk? Z tego co wiem, pockety się raisuje, na filmach wanpiego widziałem podbijanie JTs z mp etc i właśnie coś na ten wzór staram się grać... :D

Granie tak wąskiego zakresu sprawia, że nikt nas nie sprawdzi, a nawet jeśli to przecież nie zawsze trafiamy made hand, czasem KK etc musimy zrzucić przez co tracimy zainwestowane $$$ :f_frown: Często zdarza się, że z dobrą ręką zgarniemy tylko blindy :evil: Do tego dochodzą wpłacane blindy... W zasadzie nasza gra przypominałaby wtedy grę SSS, z tym że rzadziej sie stackujemy - tak powinienem grać :f_rolleyes: ???

Z góry dziękuję za odpowiedzi =)

Reply

Jak dla mnie to jego filmiki są najlepsze. Na nich się wzorowałem i NL10 bardzo szybko przeszedłem. Jedynie co bym zmienił w tym filmiku to openlimpy niskich par z 6 i 7 minuty. Wolę podbijać takie ręce.
Na tym limicie granie dosyć tight jest jak najbardziej opłacalne.

Reply
YasQ

Napisane przez babel92

PS. Na "dobranoc" obejrzałem sobie film The Naturata z NL10: http://pl.pokerstrategy.com/video/4598
Z całym szacunkiem dla The Naturata ( :f_thumbsup: ), ale czy powinienem grać coś takiego :f_o: ??? Żadnych steali, fold KJ z UTG, limpowanie pocketów, a limp 88 z CO w 19:45 min to moim zdaniem porażka jakaś jest :f_o: Czy to nie za bardzo zawenża zakres naszych rąk? Z tego co wiem, pockety się raisuje, na filmach wanpiego widziałem podbijanie JTs z mp etc i właśnie coś na ten wzór staram się grać... :D

Granie tak wąskiego zakresu sprawia, że nikt nas nie sprawdzi, a nawet jeśli to przecież nie zawsze trafiamy made hand, czasem KK etc musimy zrzucić przez co tracimy zainwestowane $$$ :f_frown: Często zdarza się, że z dobrą ręką zgarniemy tylko blindy :evil: Do tego dochodzą wpłacane blindy... W zasadzie nasza gra przypominałaby wtedy grę SSS, z tym że rzadziej sie stackujemy - tak powinienem grać :f_rolleyes: ???

Z góry dziękuję za odpowiedzi =)

Na micro tak :D
Nie przejmuj sie swoim zakresem, bo prawdopodobnie jestes 1 osoba przy stoliku ktora twoj zakres obchodzi :D

Reply
herekPL

Napisane przez Sterwor

Czasem miałem wrażenie ze oni nawet nie grają Swoimi kartami :)

Co do filmów Naturata - co kto lubi. Jak zaczynasz BSS to jset to ideał. Czyste ABC, żadnych mrginalnych decyzji.
Jak już pograsz trochę to sam zobaczysz, ze jego filmy sa przeważnie skierowane pod początkujących - gra on wg SHC.
Ja wolę trochę agresywniejszy styl gry i na NL2 trochę luźniej, jednak nadal TAG.
Graj ze statami bo to bardzo uławia i przede wszystki obserwuj innych i notuj wszystko co się da.

Ja bardzo lubię filmy z angielskiej sekcji, a i też z ruskiej - BigGogi i spółka :) Polecam

Reply
babel92

Napisane przez SandraScoti
Jak dla mnie to jego filmiki są najlepsze. Na nich się wzorowałem i NL10 bardzo szybko przeszedłem. Jedynie co bym zmienił w tym filmiku to openlimpy niskich par z 6 i 7 minuty. Wolę podbijać takie ręce.
Na tym limicie granie dosyć tight jest jak najbardziej opłacalne.

Ja również twierdzę, że jego filmy są najlepsze i cieszy się on u mnie spooorym szacunkiem :f_thumbsup: Wszystko ładnie omówione, zero mącenia w głowie, a do tego bardzo przyjemny w odsłuchu głos :) Nie mniej jednak jeśli chodzi o zakres gdywalnych rąk bardziej podobała mi się gra wanpiego :D

Skoro uważacie, że blindy mnie nie zjedzą, będę dostawał call nawet grając tak wąski zakres rąk i pomimo np. 2 udanych podwojeń w ciągu godziny nie będe break even to wydukuję dziś sobie SHC i zacznę grać totalne ABC - to dopiero będzie męczarnia :f_zZz:

Pozdrawiam =)

Reply